- 500 g varza (dulce sau murata)
- 200 ml smantana
- o cutie de rosii in suc propriu (cca. 200 ml)
- un ardei
- o ceapa
- un morcov
- 1/4 telina
- o lingura faina
- o lingurita boia
- o legatura verdeata (de ex. marar)
- ulei si sare
Desi la prima vedere ingredientul principal nu pare foarte ofertant, ciorba de varza cu smantana este o ciorba cu adevarat gustoasa si satioasa ("carnivorii" ii pot pune si niste afumatura, eu am considerat ca n-ar mai fi nevoie). Reteta se prepara foarte simplu: fierbem legumele, facem un rantas (din ceapa, faina, boia, rosii) si punem spre sfarsit smantana si mararul (daca dorim ceva dietetic, am publicat si reteta ciorbei de varza "pentru slabit"). Punem intr-o oala un litru si jumatate de apa cu niste sare in care fierbem legumele tocate, mai putin ceapa (un sfert de varza medie, un ardei, un morcov si un sfert de telina). Varza pentru ciorba se toaca la fel ca pentru salata, adica fideluta (suvite subtiri). Prepararea rantasului ciorbei de varza se poate face in timp ce fierb legumele. Intr-o tigaie incapatoare punem la calit in doua-trei linguri de ulei o ceapa toacata marunt. Atunci cand ceapa incepe sa se inmoaie, adaugam o lingura cu faina si o lingurita cu boia de ardei (iute sau dulce). Amestecam bine, apoi turnam un polonic cu zeama din oala cu legume (pentru a "desface" faina) si continutul unei cutii de rosii in suc propriu (putem pune si rosii proaspete in ciorba de varza, trebuie doar sa le taiem cubulete). Lasam rantasul sa fiarba aproximativ zece minute, apoi il punem in oala cu ciorba de varza pe care o mai tinem inca zece minute la fiert inainte de a o finaliza adaugandu-i smantana si mararul. Separat, intr-un alt vas, pregatim smantana (pentru aceasta reteta de ciorba de varza am folosit o samantana de gatit cu continut ridicat de grasime). Peste 200 ml de smantana turnam treptat niste zeama din oala cu ciorba si amestecam pana cand o aducem aproape de temperatura acesteia (facem asta pentru a nu opri ciorba din fiert, dar ajuta si in cazul in care nu folosim o smantana speciala pentru gatit, cea normala s-ar putea "branzi"). Atunci punem smantana in oala cu ciorba de varza, o mai lasam sa dea intr-un clocot apoi oprim focul si adaugam verdeata tocata (eu am pus si niste ardei iute, ciorba de varza cu smantana mi se pare perfecta picanta). Dupa ce o gustam, probabil va trebui s-o mai saram putin, iar daca folosim la ciorba varza dulce si nu ni se pare suficient de acra doar de la rosii, o mai acrim cu putin bors sau zeama de lamaie.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Foarte gustoasă! Eu am adăugat și un dovlecel, îmi place ciorba mai dulceagă. Cred că merge și cu tarhon.
RăspundețiȘtergereMaria, iti impartasesc parerea in legatura cu tarhonul, mi s-a parut minunat pana acum in toate ciorbele cu smantana. De incercat!
ȘtergereSuper reteta . Cred ca incanta orce moftoros .
RăspundețiȘtergere