Plăcintă cu varză dulce

Placinta cu varza reteta
Ingrediente reteta Placinta cu varza dulce:
  • pentru aluatul placintei cu varza
  • 200 ml apa
  • 25 g drojdie proaspata (sau un plic drojdie uscata 7g)
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • aproximativ 500 g faina (cat cuprinde)
  • pentru umplutura placintei
  • un kg varza (dulce sau murata)
  • o legatura marar
  • 2 linguri bulion
  • ulei, sare si piper
Placinta cu varza ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Placinta cu varza dulce presupune framantarea unui aluat simplu pe baza de faina, apa si drojdie (practic un aluat de paine sau blat de pizza) si calirea verzei tocate cu putin ulei, bulion si marar, dupa care placintele se coc la cuptor. Prepararea aluatului placintei. Intrucat aluatul placintei cu varza va avea nevoie de ceva timp pentru a creste, incepem cu acesta prepararea retetei. Faramitam un cubulet de drojdie proaspata si o punem intr-un vas incapator (sau putem folosi un pliculet de drojdie uscata de 7 g, practic este acelasi lucru). Mai punem in vas si o jumatate de lingurita cu zahar, plus o alta jumatate de lingurita cu sare. Peste acestea turnam 200 ml de apa pe care o incalzim in prealabil (apa trebuie sa fie doar calduta, nu fiarta, altfel este posibil sa "omoare" drojdia) si doua linguri de ulei (uleiul este optional). Amestecam foarte bine ingredientele pana cand drojdia, zaharul si sarea se dizolva, apoi incepem sa adaugam treptat faina. Este de asteptat sa intre cam o jumatate de kg, insa va trebui sa punem atata faina cat sa obtinem un aluat nelipicios, pe care sa-l putem intinde usor atunci cand vom forma placintele cu varza. Dupa ce-l framantam putin, acoperim cu un prosop curat aluatul obtinut si il lasam la crescut intr-un loc caldut (de obicei eu asez vasul deasupra cratitei in care am incalzit mai devreme apa). Timpul de crestere difera in functie de cat de bine este framantat aluatul, de caldura din camera etc, stim ca aluatul pentru placinta cu varza a crescut suficient atunci cand aproape si-a dublat volumul. Prepararea umpluturii placintei. Tocam fideluta o jumatate de kg de varza, o frecam cu putina sare si o punem la calit in cateva linguri de ulei. Atunci cand varza incepe sa se inmoaie, adaugam doua linguri de bulion (pe care, daca vrem, le putem "desface"/amesteca cu putina apa) si niste boia daca avem la indemana si daca ne place (boiaua este optionala). Mai lasam varza la foc mediu aproximativ zece minute, apoi adaugam mararul tocat si condimentam cu putin piper. La placinta cu varza putem folosi si varza murata, nu neaparat varza dulce (daca alegem sa folosim varza murata, trebuie sa stim ca aceasta are nevoie de mai mult timp de preparare termica si este indicat sa-i adaugam si o cana de apa fiarta). Impaturirea placintei cu varza. Dupa ce aluatul a crescut suficient, il rasturnam pe blatul de lucru tapetat cu faina si il impartim in sase bucati egale. Intindem cu sucitorul (sau cu o sticla) fiecare bucata de aluat, incercand sa obtinem o foaie cat mai rotunda, iar in mijlocul foii intindem cateva linguri cu varza calita. Impaturim foaia placintei indoindu-i marginile (la fel ca la un plic) si apoi aducand spre mijloc colturile formate in urma impaturirii (se poate vedea si in imaginile retetei). Aceasta este varianta aleasa de mine, insa exista si altele mai simple, fiecare poate alege varianta de placinta cu varza care i se pare mai potrivita (de exemplu, putem sa intindem mai multe foi subtiri si sa le facem rulouri, sau, o varianta si mai simpla, putem sa impartim aluatul in doua bucati, intinzand doua foi si punand varza la mijloc). Coacerea placintei cu varza. Tapetam o tava cu hartie de copt (sau o ungem cu grasime si presaram putina faina), asezam placintele cu varza in tava si o introducem in cuptorul foarte bine incins. Coacem placintele la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ 40 de minute, pana cand observam ca acestea se rumenesc putin deasupra. Un mic pont: placinta cu varza o putem face si cu o mancare de varza calita de care poate ne-am plictisit, tuturor cred ca ni se intampla uneori sa facem prea multa si apoi fie sa o aruncam, fie sa ne para rau s-o aruncam si, prin urmare, sa o mancam fara chef.
Placinta cu varza reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de placinta!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

11 comentarii:

  1. Hmmmmm....ce bunatateeeeee....!
    Exact asta am facut si eu azi !
    Dar am facut si cu cartofi si cu mere....
    O zi insorita sa ai !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sidy, asta-i situatia ideala: sa ai pe masa si placinta cu varza, si cu cartofi, si cu mere! Eu nu doar ca n-am facut pana acum placinta cu cartofi, dar nici n-am mancat. Ar trebui sa ma pun pe treaba... :)

      Ștergere
  2. Felicitari pt retete , poze si explicatii foarte folositoare si amanuntite .Am incercat deja mai multe retete ( muraturi cu mustar , ciorba de varza dulce , falafel ) Toate au fost foarte bune .

    De curiozitate , daca nu sunt prea indiscreta : este gatitul un hobby pt dumneavoastra sau sunteti de meserie ? Daca e un hobby , e unul foarte practic si cred ca si apreciat de cei din jur ( familie , prieteni )

    Acum o alta intrebare : am facut placinta cu varza dulce punand umplutura la mijloc ,intre doua foi .Cand am taia-o dupa coacere in bucati ,blatul de deasupra aluneca si umplutura iese in afara .Oare daca asi portiona placinta in tava ,inainte de coacere ? ca la baclava ?

    Mult succes in continuare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este o intrebare indiscreta, deja am fost intrebat asta probabil de sute de ori, in special pe fb. Nu sunt bucatar de meserie si nici nu pot spune ca gatitul este chiar un hobby, din moment ce nu gatesc foarte des (o fac saptamanal, poate chiar si mai rar).
      In legatura cu placinta taiata in tava, inainte de coacere, cred ca asta ar rezolva mica problema (tocmai de aceea eu n-am pus umplutura de varza intre doua foi, ci am "ambalat-o").
      Multumesc pentru cuvintele frumoase, sper ca si viitoarele retete incercate sa fie la fel de multumitoare. Mi se poate vorbi la pertu, toata lumea o face.
      Robert

      Ștergere
  3. Foarte buna rețetă, am încercat.o si eu astăzi doar ca blatul meu a ieșit crocant. Am gresit eu undeva? Ce ar trebui sa fac pentru a ieși pufos? Am si niste pâinici in cuptor si sper sa nu aibe aceeași soarta :-P mulțumesc, o zi buna! Theodora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Theodora, pentru a iesi mai pufoasa, ar trebui sa nu intinzi foaia prea subtire. Iar atunci cand placintele sunt gata, sa le acoperi cu un prosop sau cu folie de plasitic.

      Ștergere
  4. Salut Robert, deoarece am diabet de tip 2 de care vreau sa scap (culmea, chiar se poate !) dupa ce am salivat suficient la descrierea retetei de mai sus, am rugamintea sa postezi si o reteta de aluat fara ulei...daca stii vre-una. Nu de alta dar conform dietei Montignac, combinatia grasime / amidon = crima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Costin, cea mai simpla reteta de aluat fara ulei este chiar aceasta: pur si simplu nu mai pui uleiul, rezultatul va fi destul de ok. Iti tin pumnii sa reusesti sa scapi cat mai repede de diabetul ala!

      Ștergere
  5. Buna ziua.Din cite stiu ,drojdia nu are voie sa vina in contact direct cu sarea (sarea distruge inmultirea ciupercii).Eu fac o adincitura in faina si acolo fac o plamadeala din drojdie,zahar,apa calduta si putina faina.Drojdie iau mult mai putina decit sta in reteta .Aluatul are nevoie de mai mult timp sa creasca dar va fi un aluat cu bule mici de aer si mult mai pufos.
    Sper ca nu interpretati gresit completarea mea.Mult succes .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine m-a mirat amestecul sării cu drojdie.

      Ștergere
    2. Completarile si sfaturile sunt intotdeauna binevenite pe un blog culinar, scopul lui principal ar trebui sa fie acela de a ajuta oamenii sa gateasca cat mai bine.
      Eu incerc sa simplific cat mai mult retetele, iar la aceasta placinta cu varza mi se pare cam inutila plamadeala - o fac la gogosile pufoase, de exemplu, dar aici nu e nevoie sa obtinem un aluat pufos.
      Sarea nu mi se pare c-ar influenta cine stie ce drojdia, zaharul ar trebui sa compenseze ceea ce distruge. Preventiv, pun o cantitate o idee mai mare decat ar trebui - sunt de acord cu tine ca ar fi suficienta o cantitate mai mica de drojdie.

      Ștergere

.