Varză călită cu mămăliguţă

Varza calita cu mamaliguta reteta
Ingrediente reteta Varza calita cu mamaliguta:
  • o varza
  • 2 ardei
  • o ceapa
  • un morcov
  • o legatura marar
  • 2-3 foi de dafin
  • 3 linguri bulion
  • ulei, sare si piper
Varza calita cu mamaliguta ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Tocam varza cat mai subtire si apoi, pentru a se inmuia si a elimina excesul de apa, o frecam cu sare. Cat timp sarea isi face treaba, curatam celelalte legume, le spalam si le tocam in formele si dimensiunile dorite. Turnam doua-trei linguri de ulei intr-o cratita si o punem la foc, iar in momentul in care acesta incepe sa sfaraie, punem ceapa la calit pentru un minut-doua. Atunci cand ceapa devine sticloasa, adaugam si celelalte legume tocate. Daca pentru varza calita folosim o cratita mai mica, atunci vom pune doar o parte din varza, o vom amesteca bine si putem adauga si restul dupa un minut-doua de stat la foc (deoarece varza intre timp isi va diminua substantial volumul). Punem capacul pe cratita si lasam varza calita sa fiarba cateva minute la foc mic, avand grija sa amestecam des pentru a nu se prinde. Apoi adaugam in cratita cu varza calita aproximativ o cana de apa, foile de dafin si condimentele. Nu este bine sa exageram cu apa, aceasta nu ar trebui sa depaseasca varza. Lasam varza calita la fiert la foc mediu in jur de 20 de minute, in functie de soiul de varza folosit (unele, in special cele din import, sunt foarte tari). Dupa ce varza este fiarta, punem in cratita trei linguri de bulion si o mai tinem la fiert timp de cateva minute, dupa care oprim focul si adaugam mararul tocat marunt. La aceasta reteta fiind vorba despre o varza dulce, mi se pare ca maliguta si iaurtul (sau smantana) completeaza foarte bine varza calita.
Varza calita cu mamaliguta reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu varza!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

18 comentarii:

  1. :) tot aranjand mancarea cat mai frumos pt a-i face poze, aceasta devine mult mai apetisanta si evident ca am ajuns sa mananc mai mult decat de obicei. In ritmul asta cred ca voi pune pe mine cateva kg bune pana la Craciun.

    Multumesc pt comentariu, este primul pe care-l primesc. Bine ca e sambata, asa pot sa sarbatoresc mult mai bine momentul :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte tari retetele :D. Chiar azi am facut gogoselele pufoase. Acum urmeaza varzica :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca era de asteptat sa-ti plac retetele, fiind barbat este normal sa te atraga retetele usoare :)) Si eu tocmai ma pregateam sa fac azi iar varza calita, acum e mai frageda.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte tari retetele tale ....numai la tine pe site intru de la o vreme si caut "ceva bun"

    RăspundețiȘtergere
  5. Stii ce ar fii foarte tare si nu exista pe site-urile de la noi ?
    Sa pot introduce ingredientele pe care le am in frigider si sa-mi dea optiuni de mancaruri , spre exemplu am .....pui si cartofi.....si sa-mi listeze retete in care rolul principal sunt jucate de pui si cartofi.....ar fii misto si eu , una, m-as orienta mult mai usor

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie mi-ar fi greu sa fac asa ceva, cunostintele mele in domeniu au si ele o limita :) Dar sa stii ca aproximativ acelasi rezultat il poti avea tastand ingredientele respective in casuta de cautare Google aflata pe blog in dreapta sus: "CAUTA RAPID RETETA DORITA", la mine este setata sa arate doar rezultatele de pe acest blog. Ia incearca, chiar sunt curios daca ti se pare ca se apropie cat de cat de ceea ce-ti doresti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Exact asa o fac si eu si iese delicioasa....yummmiii...

    RăspundețiȘtergere
  8. am si eu o intrebare ca nu inteleg.....la denumire scrie varza calita dar citind reteta nu am vazut cand o calesti ci doar o fierbi...si varza calita nu se face cu varza acra??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai din reteta se intelege totusi ca varza nu e doar fiarta... Recunosc, recitind-o acum, vad ca exprimarea mea a fost putin confuza: "lasam varza calita sa fiarba" cand de fapt varza se calea doar in ulei - din moment ce in fraza urmatoare spun ca adaugam o cana cu apa. In fine...
      Varza calita se poate face atat cu varza acra, cat si cu varza proaspata.

      Ștergere
  9. excelente retete bine relatate pe intelesul si celor care nu sunt prea priceputi in bucatarie.multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu pentru indulgenta, mai ales ca in comentariul de mai sus pare-se ca reteta nu e prea bine relatata :)

      Ștergere
  10. Pai bine,dar celelalte ingrediente care le-am calit ce facem cu ele?Ca nu mai zici nimic de ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Pai ce sa mai zic de ele?!? Dupa ce le-am calit putin, acestea raman cuminti in cratita, ca doar nu le scoatem de acolo atunci cand punem si varza. Cred ca ai citit pe fuga reteta...

      Ștergere
  11. eu pun rosii decojite si date pe razatoare sau tocate marunt peste ceapa calita iar dupa 5 min pun varza , nu mai pun apa . rosiile trebuie sa fie bine coapte si putin moi .eu am vara in gradina iar acum la congelator
    .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu rosiile decojite imi este putin mai greu iarna, atunci cand sunt scumpe si oricum n-au gust. Am vazut ca multa lume nu pune deloc apa la reteta de varza calita, atunci se considera ca mancarea ar fi "varza scazuta".

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)