- o rata
- 4 portocale
- 2 linguri otet balsamic (sau sos de soia)
- 2 linguri miere (sau zahar brun)
- sare si piper
Fiind vorba de doar patru ingrediente, nu mai are rost sa insist asupra simplitatii retetei de rata la cuptor cu portocale, mai degraba ar trebui sa explic de ce am ales sa fac rata cu portocale, in loc s-o fac "romaneste", cu varza: mi se pare mult mai buna, iar ingredientele ne sunt la indemana (chiar daca reteta suna oarecum exotic). Spalam foarte bine rata, o curatam de puful ramas pe ea, apoi o stergem bine de apa tamponand-o cu niste servetele (unii recomanda sa o si tinem in frigider vreo 30 de minute inainte de a o da la cuptor). Pregatim portocalele, adica taiem felii doua portocale (fara a le curata de coaja) iar pe celelalte doua le stoarcem (nu e necesar sa strecuram sucul). Frecam rata cu sare si piper pe toate partile, o umplem cu feliile de portocale si apoi ii crestam cu lama cutitului pielea de pe piept (formand un fel de romburi, asa cum se vede in imaginile retetei) si o intepam cu varful cutitului pe celelalte parti, pentru a se scurge grasimea (trebuie sa avem grija sa crestam doar pielea, nu si carnea). Optional, legam pulpele ratei cu o sfoara. Amestecam intr-un vas sucul celor doua portocale stoarse cu otetul balsamic (sau sosul de soia) si mierea (sau zaharul brun). Asezam rata intr-o tava, o ungem cu sosul obtinut si o introducem in cuptorul incins pentru aproximativ o ora si jumatate (la foc mediu, circa 175 grade C). Dar nu o dam la cuptor si uitam de ea, ci dupa ce trece prima jumatate de ora intoarcem rata cu spatele in sus si o ungem cu sos, iar dupa inca o jumatate de ora reintoarcem rata cu pieptul in sus si o ungem iarasi foarte bine peste tot. La sfarsitul coacerii, scoatem feliile de portocala coapte si le stoarcem peste rata (eu prefer sa le storc pe carne in farfurie, dupa ce tai rata).
Lectura optionala. Rata fiind o pasare grasa, in timp ce sta la cuptor se va scurge foarte multa grasime in tava - daca nu vrem sa "balteasca" in propria grasime, atunci punem rata pe gratarul cuptorului si sub ea asezam o tava cu putina apa in care sa se scurga grasimea (trebuie sa punem apa in tava pentru altfel s-ar arde grasimea si ne-ar umple cu fum cuptorul si bucataria).
Nu trebuie sa ne sperie deloc faptul ca, dupa ce o dam la cuptor, rata cu portocale se va inchide repede la culoare. Asta nu inseamna deloc ca focul este prea tare si ca este pe cale sa se faca scrum, ci doar ca s-a colorat/ caramelizat. Chiar si dupa o ora si jumatate, este posibil sa ramana parti cu piele insuficient facuta (in special pe laterale), ideal ar fi sa intoarcem rata pe toate partile (daca nu este suficient coapta, pielea va fi elastica/ gumoasa si cam gretoasa). In opinia mea, pielea ratei la cuptor cu portocale este cea mai gustoasa "bucatica" si ar fi pacat sa nu ne bucuram de ea asa cum trebuie.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Categoric in meniul de Craciun. Piciul meu va fi incantat.
RăspundețiȘtergereInteresanta reteta , o sa o fac si eu 👍
RăspundețiȘtergere