Tort de portocale cu biscuiți

Tort de portocale reteta
Ingrediente reteta Tort de portocale cu biscuiti si gelatina:
  • 4 portocale
  • 4 oua
  • 400 ml lapte
  • 400 ml frisca lichida
  • 2 pliculete gelatina (2x10g)
  • 200 g zahar
  • 100 g biscuiti (fursecuri sau piscoturi)
Tort de portocale ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Am pornit cu gandul de a face un tort de portocale simplu si pana la urma vad ca de fapt am incropit o reteta multivalenta de tort cu fructe, deoarece reteta poate fi facuta cu orice alt fruct sau combinand mai multe fructe diferite. Ceea ce preparam efectiv este o compozitie simpluta, la acest tort de portocale avem mai mult de asamblat decat de preparat. Punem intr-o cratita 4 oua, 400 ml lapte, 200 g zahar si coaja rasa a celor patru portocale. Amestecam foarte bine ingredientele si punem cratita la foc (sau, in cazul incepatorilor, la bain-marie). Bineinteles ca timpul de preparare al compozitiei este mai scazut daca alegem s-o punem direct pe foc, insa trebuie sa o facem cu precautie, tinand focul dat la minim si amestecand permanent (compozitia de oua si lapte a tortului de portocale trebuie sa ajunga la consistenta unei smantani mai groase, deci sa ne asteptam la macar 15-20 de minute). Adaugam cele doua pliculete de gelatina hidratata (adica amestecata cu 200 ml de apa, zeama de portocale, lapte - conform instructiunilor de pe ambalaj) DUPA ce am lasat-o un pic sa se raceasca (deci nu imediat ce o luam de pe foc), amestecam foarte bine pentru ca aceasta sa se dizolve si lasam crema/ compozitia tortului la racit. Apoi o punem peste 400 ml de frisca lichida (de preferat o frisca din lapte cu un continut cat mai ridicat de grasime, nu acea frisca vegetala fara pic de "vlaga"). In general, retetele de acest gen recomanda ca frisca lichida sa fie batuta (iar imaginile retetei confirma faptul ca si eu am procedat la fel in cazul acestui tort de portocale), insa cred ca nu este obligatoriu sa mai batem spuma frisca fiindca oricum va deveni lichida atunci cand o amestecam cu compozitia tortului. La fel, consider ca putem inlocui frisca lichida din reteta cu o smantana grasa. Asamblarea tortului de portocale. Imbracam cu folie de staniol sau plastic o forma de blat tort cu peretii detasabili (sau o cratita, daca credem ca ne descurcam) si asezam pe fund bucati de portocala (eventual si biscuiti) in functie de preferinte si imaginatie (eu am taiat cateva felii subtiri de portocala si le-am pastrat coaja, insa nu toata lumea se da in vant dupa coaja de portocala). Turnam peste portocale jumatate din compozitie si introducem jumatatea de tort in frigider, iar dupa aproximativ 30 de minute (atunci cand primul strat s-a intarit suficient), asezam peste un rand de biscuiti iar deasupra lor pulpa celor patru portocale. Turnam deasupra restul compozitiei si reintroducem tortul de portocale in frigider. Dupa ce s-a intarit si cel de-al doilea strat de compozitie, asezam un nou strat de biscuiti, punem deasupra lui un platou si il rasturnam brusc. Tortul de portocale poate fi taiat fara probleme inca de pe acum, dar este totusi de preferat sa il mai tinem in frigider vreo cateva ore.
Tort de portocale taiat
Lectura optionala. Timpul de intarire al compozitiei tortului este orientativ datorita temperaturii la care avem setat frigiderul, deci este indicat sa ne asiguram ca aceasta este intarita suficient inainte de a pune biscuitii si stratul urmator (de exemplu, mie mi s-a "scufundat" exact felia de portocala din centrul tortului). Eu prefer biscuitii digestivi si deci ii recomand la acest tort de portocale care iese totusi foarte bine si cu fursecuri sau piscoturi. De asemenea, prefer tortul cu mai multi biscuiti si deci ii pun si pe laterelele sale, insa acest lucru strica putin aspectul general al tortului (ar iesi frumos daca ar fi asamblat intr-o forma patratoasa).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de torturi!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

Un comentariu:

  1. Dar daca ar fi sa faci un tort clasic - blat, sirop si crema - cum ai face crema de portocale?
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere

.