- 1/2 kg cartofi
- o ceapa
- un ardei
- 2 morcovi
- un pastarnac
- o legatura patrunjel
- un ou
- 150 ml smantana
- ulei, sare si piper
Sunt un fan declarat al supelor si ciorbelor cu smantana, ca atare nu cred sa mai mire pe nimeni faptul ca prefer sa fac si supa de cartofi cu smantana. Cum nici n-ar trebui sa mire faptul ca foarte multa lume apreciaza aceasta supa chiar si fara smantana, cu precadere in perioadele cand se prepara retete de post. Spalam, curatam si tocam legumele (nu prea conteaza felul sau dimensiunea in care taiem legumele pentru supa de cartofi, doar trebuie sa incercam sa taiem cartofii in cubulete cat de cat egale, pentru a fierbe uniform). Punem la incins intr-o cratita cateva linguri de ulei si apoi adaugam ceapa, ardeiul, morcovii si pastarnacul. Tinem legumele cateva minute la calit (la foc mediu si amestecand din cand in cand, pentru a nu le arde) si punem cartofii atunci cand acestea s-au inmuiat (un semn ar fi faptul ca ceapa devine translucida). Amestecam cubuletele de cartofi cu legumele si mai lasam totul la calit cam un minut-doua, apoi punem in oala aproximativ un litru si jumatate de apa (este bine ca apa sa fie fierbinte, pentru a nu opri procesul de preparare termica, asa ca atunci cand incepem sa calim legumele putem sa punem la fiert si o cratita cu apa). Condimentam supa de cartofi cu sare dupa gust si o lasam sa fiarba aproximativ 20 de minute (piperul il vom pune la sfarsit, pentru a nu-si pierde aroma prin fierbere). Daca ne dorim o supa de cartofi de post, atunci prepararea retetei a ajuns deja la sfarsit, trebuie doar sa ne asiguram ca sunt fierti cartofii si sa punem patrunjelul tocat dupa ce luam oala de pe aragaz. Daca nu, batem foarte bine un galbenus de ou cu 150 ml de smantana peste care apoi turnam treptat putina zeama din supa de cartofi (pentru a ajunge la aceeasi temperatura si a nu se branzi smantana - desi cel mai simplu este sa folosim la supa de cartofi smantana speciala pentru gatit). Adaugam in supa amestecul de galbenus, smantana si zeama, amestecam foarte bine, oprim focul si punem legatura de patrunjel tocata marunt.
Lectura optionala. De multe ori mi se cer retete dietetice (nu ma refer la cele de slabit) si am ajuns la concluzia ca probabil cererile vin de la persoanele cu mai putina experienta intr-ale gatitului care inca nu au apucat sa realizeze ca de fapt nici nu este neaparata nevoie de o reteta speciala. Acestea practic se pot prepara modificand putin aproape orice reteta de mancare, chiar si o supa cu smantana cum este cea de mai sus, care este o reteta perceputa din start ca fiind "grea" pentru organism. Deci, in cazul in care din varii motive nu agream prajeala, putem sa punem la fiert intr-un litru si jumatate de apa toate legumele tocate, iar dupa ce se inmoaie sa dregem supa de cartofi cu smantana si galbenus (in cazul in care dieta le permite) si sa-i adaugam patrunjelul tocat.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de supa!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Unde este rantasul ?
RăspundețiȘtergereRantasul este la o alta supa care are mai mare nevoie de el :) In opinia mea, aceasta supa de cartofi cu smantana este perfecta exact asa cum am descris-o in reteta... Dar ma las contrazis, de gustibus non est disputandum.
ȘtergereExcelentă, chiar și pentru pentru o gospodină cu pretenții de bucătăreasă perfectă... Felicitări!
RăspundețiȘtergereMultumesc, asta cred ca e complimentul suprem...
ȘtergereAsta e cel mai fain site cu retete!!! :-)
RăspundețiȘtergereTotul e organizat si explicat clar, simplu, incat si cineva fara experienta in ale gatitului ( ca si mine :-p) le poate realiza.
Felicitari!!!
Stii cum se zice, gusturile nu se discuta! 😅 Ideal ar fi ca toata lumea sa aiba aceeasi parere despre retetele mele, dar...
ȘtergereBuna seara ,acuma am terminat de preparat suplica și a iesit delicioasă. Multumesc de ajutor!
RăspundețiȘtergereMultumesc si eu pentru increderea acordata retetei mele!
ȘtergereMulțumesc mia esit mai bine ca niciodată
RăspundețiȘtergereCu placere, trag speranta ca de acum inainte supa de cartofi va fi facuta doar dupa aceasta reteta 😉
ȘtergereBărbații la cratiță, sunt cei mai buni.
RăspundețiȘtergereHaha, asa se zice... insa, de ceva vreme, suspectez ca e doar o "fumigena" pe care-au lansat-o femeile pentru a ne face sa gatim 😁
ȘtergereCu retetele clare si detaliate de pe acest site am inceput a gati mai diversificat si mai bine. Multumesc.
RăspundețiȘtergereMultumesc si eu pentru mesaj, e placut sa aud/vad ca retetele mele te-au ajutat sa gatesti mai bine.
ȘtergereBuna ziua, " barbatilacratita"! Recomand această rețetă tuturor gurmanzilor, e EXCELENTA! Felicitări ! Este SAVUROASA, pe bune! 🥰
RăspundețiȘtergere