- 1/2 kg peste
- 3 rosii
- un ardei
- 3 catei de usturoi
- 1/2 legatura verdeata (leustean sau patrunjel)
- un ardei iute (optional)
- ulei, sare si piper
Incep cu vestea buna: saramura de peste poate fi preparata si in casa (folosind un grill sau o tabla). Vestea proasta: facem ceva fum in bucatarie. Per total, mi se pare ca merita, saramura iese cam la fel de buna ca cea facuta afara la gratar si ne putem bucura de ea oricand. Incepem prepararea saramurii de peste prin pregatirea legumelor (ardeiul si cele trei rosii) pe care le spalam, le stergem de apa si le punem la copt pe grill, gratar sau o bucata de tabla. Dupa ce legumele s-au copt le luam de pe gratar, presaram sare peste ele, le acoperim cu un capac/ folie de plastic si le lasam sa se raceasca (nu trebuie sa se raceasca de tot, ci doar atat cat sa putem pune mana pe ele pentru a le curata de coaja). Curate fiind, le taiem bucatele mici sau le pasam/ faramitam cu furculita (recomandarea mea este sa se simta legumele in saramura). Imediat ce terminam cu legumele punem si pestele la foc pentru a se "gratari" pana cand terminam de preparat "zeama" saramurii. Fiind fanul pestelui de mare, eu am ales chefalul (pe care l-am taiat in doua pentru a-mi incapea in grill) dar putem folosi orice fel de peste ne place, intreg sau taiat bucati (putem folosi si mai multe feluri de peste). Bineinteles, trebuie sa il curatam de solzi, sa-i scoatem intestinele si sa il spalam inainte sa il saram si sa il punem pe gratarul incins si uns cu putina grasime (ulei, unt etc). Punem aproximativ 200 ml de apa la fiert in vasul in care urmeaza sa facem saramura de peste si adaugam legumele tocate atunci cand apa incepe sa fiarba. Asteptam pana ce legumele incep sa clocoteasca si adaugam trei catei de usturoi maruntiti, o jumatate de legatura de verdeata, sare si piper dupa preferinte (mie mi se pare ca saramura de peste perfecta este cea cu leustean). Punem si pestele gratarit, lasam sa dea intr-un clocot, apoi oprim focul si acoperim vasul pentru a se amesteca cat mai bine aromele (multa lume pune in saramura de peste si putin cimbru si/sau o foaie de dafin, insa pe mine nu ma atrage multitudinea asta de arome). Un mic pont pentru cazul in care dorim sa preparam reteta "ochiometric": in functie de cat de multa saramura vrem sa facem, trebuie sa punem apa cat sa acopere pestele. Pentru cei carora le este greu sa estimeze, reteta este pentru doua portii de saramura.
Spor la gatit si va recomand sa aruncati un ochi si pe celelalte retete cu peste!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Am un peste mare ce l-am pastrat ca sa pregatesc plachie pentru nniste musafiri.
RăspundețiȘtergereAcum,daca am vazut saramura,ma gandesc sa schimb meniul dat fiind ca o prefer,plachiei.
Oamenii nu au mancat in viata lor peste pregatit asa cum facem noi,ce sa mai spun de mamaliga!!!!
Multumesc pentru aduceri aminte!
Deci e clar, vei pune si o mamaliga langa saramura de peste 😋 Pentru efect, iti sugerez sa o tai in fata lor cu ata.
ȘtergereSi mie-mi place plachia de peste, insa o percep ca fiind o mancare obisnuita, pe cand saramura mi se pare ceva special, de ocazie (cu toate ca se prepara atat de simplu).
A,multumesc pentru idee.asa voi face. In acelasi timp,voi cauta sa le observ expresia fetei.
RăspundețiȘtergereIti voi comunica impresiile.
Succes total!
RăspundețiȘtergereAm adaugat si niste ardei copti,ATA nu a lipsit,ca asa ne-am inteles,si a fost ceva de care isi vor aminti.
Multumesc,ideia cu ata a fost grozava.
Daca avem putin noroc, cu musafirii potriviti si mici detalii la masa putem obtine o experienta culinara memorabila. Bine, imi place sa cred ca saramura de peste a fost atractia principala, insa important este ca a iesit bine per total.
Ștergere