Salată de boeuf

Salata de boeuf reteta
Ingrediente reteta Salata de boeuf:
  • 6 cartofi
  • 2 morcovi
  • un borcan mare de mazare
  • 4-5 gogosari in otet
  • 5 castraveciori murati (sau in otet)
  • 3-400 g maioneza
  • sare si piper
Salata de boeuf ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Este indiscutabil faptul ca reteta de salata de boeuf este una pe care majoritatea romanilor o prepara cu ocazia mai tuturor sarbatorilor sau meselor festive, insa de ce sa ne limitam doar la acestea? Chiar daca nu este o mancare usoara de vara, salata de boeuf are totusi un mare atu: se serveste rece, proaspat scoasa din frigider 😉.
Pentru a nu ma trezi vreodata ca-mi face cineva observatie, trebuie sa spun ca noi facem acum o salata à la rousse. Salata de boeuf este de fapt o salata à la rousse la care se adauga bucatele mici de carne de vita (boeuf insemnand vita in franceza). Am aflat si eu asta de doar cativa ani, dar pentru mine va ramane intotdeauna tot salata de boeuf 😇 Se mai face la noi salata de boeuf si cu carne de pui, desi chiar nu stiu de ce unii ar prefer-o in defavoarea vitei. Pentru salata de boeuf cantitatile ingredientelor sunt relative, in functie de gustul fiecaruia. Recomandat ar fi ca proportia cartofilor sa se apropie de 50%. Mazarea este optionala, insa mie o salata de boeuf fara mazare mi se pare ca este incompleta. In salata de boeuf se mai poate pune telina si radacina de patrunjel.
Punem la fiert in apa cu sare cartofii si morcovii. Pentru a castiga timp, eu le fierb in oala cu presiune, insa fierte normal nu cred ca ar trebui sa dureze mai mult de 30-40 minute. Dupa ce s-au fiert, scurgem legumele si le lasam la racit. Apoi le curatam de coaja si le le tocam marunt. La fel procedam cu castravciorii si gogosarii, pe care apoi ii lasam la scurs (sau putem chiar sa-i storcem in mana, pentru a castiga timp). Insa trebuie neaparat sa-i scurgem de zeama, in caz contrar riscam sa ni se taie maioneza. Punem intr-un castron mare cartofii, morcovii, castraveciorii, gogosarii si mazarea. Amestecam ingedientele cu sare si piper dupa gust. Cum cartofii si morcovii au tras ceva sare din apa, gogosarii si castraveciorii sunt sarati, mai trebuie adaugata si maioneza, care este sarata, trebuie sa fim atenti cu sarea. Maioneza o punem la sfarsit in salata de boeuf, pentru a nu transforma cartofii in piure (click pe link pentru o reteta rapida de maioneza cu blenderul).
Mai toata lumea pastreaza o parte din maioneza pentru a orna la sfarsit salata de boeuf. Eu la ornat nu prea ma pricep si de obicei evit s-o fac, cum insa acum am avut multa maioneza (si putina inspiratie), am "mazgalit" ceva foarte masculin :D ajutandu-ma de cateva feliute de gogosar, una de castravecior si cateva boabe de mazare. Dar sunt convins ca puteti face o salata de boeuf mult mai aspectuoasa decat a mea.
Salata de boeuf reteta a la rousse

Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de salata!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

29 de comentarii:

  1. Medi, sper ca nu ti-am facut pofta de salata de boeuf la ora asta tarzie :)
    @Teo: macar intre noi, barbatii, sa ne laudam putin :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, e bun, dar cred totusi ca ce ai facut este a "a la rousse", boeuf inseamna cu carne de vita nu?

      Ștergere
    2. :) E clar, n-ai citit reteta inainte sa scrii comentariul... Am specificat si eu faptul ca salata ar trebui sa se numeasca "a la rousse" din moment ce n-are vita, doar ca majoritatea o percepem in mod eronat ca fiind "de boeuf". Ba chiar am inceput explicatia scriind: "Pentru a nu ma trezi vreodata ca-mi face cineva observatie". Si uite ca tot m-am trezit :)))

      Ștergere
  2. adevarul e ca barbatii sunt cei mai buni bucatari

    RăspundețiȘtergere
  3. Miha, daca-ti place tie, atunci m-am linistit. Ma asteptam sa fiu tras de urechi pentru faptul ca salatei mele de boeuf ii lipseste tocmai "boeuf-ul" :))
    @Alina: am putea spune ca barbatii sunt cei mai buni bucatari si femeile sunt cele mai bune bucatarese. Uite asa nu s-ar mai supara nimeni :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Oricand o salata de boeuf e binevenita.....
    Tare fain mai arata !

    RăspundețiȘtergere
  5. Sidy, binevenita esti si tu oricand - mai ales atunci cand imi lauzi o reteta :D

    RăspundețiȘtergere
  6. buna, doar ce te-am descoperit si imi plac foarte mult retetele, felicitari! Daca imi permiti un sfat: pastreaza zeama in care au fiert legumele si carnea, pune-o la congelator si foloseste-o la fierberea sarmalelor, o bunatate! Vio (nu imi apare numele sus, nu stiu)

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Vio, orice sfat e binevenit. Poate voi face simultan salata de boeuf si sarmale, sa-ti pot pune sfatul in aplicare fara a-mi aglomera congelatorul :)
    In mod normal ar trebui sa-ti apara numele sus, poate n-ai fost suficient de atenta atunci cand ai completat formularul de comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  8. si eu ii zic salata boeuf, desi o fac fara boeuf si fara pui... Mi-ai facut pofta, daca n-ar avea atat de multe calorii, mai ca m-as duce s-o prepar... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Am putea-o modifica, din moment ce oricum o numim gresit. Dar daca i-am scadea din calorii, ar insemna sa renuntam la maioneza si atunci ar ramane doar o simpla salata de legume. Sau i-am putea zice salata de boeuf diet sau light :D

      Ștergere
  9. reteta valabila. Eu prefer pastirnacul in loc de cartofi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am incercat niciodata cu pastarnac, chiar pare interesant. Multumesc pentru idee.

      Ștergere
  10. Nu am facut-o niciodata fara telina si patrunjel radacina,azi am incercat-o asa si e f. buna.Multumim ,ce sa va mai cer ,sunt atatea retete si inca nu le-am notat pe toate. Marianai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca e bine sa incercam toate variantele, niciodata nu se stie cand gasim una mai buna decat cea pe care o stiam noi :) Eu continui sa public retete pe blog, deci e greu de tinut pasul notandu-le... tocmai d`asta am pus butonul de scos la imprimanta.

      Ștergere
  11. ce bine arata!sunteti un bucatar desavarsit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru amabilitate, insa pana la a ajunge un bucatar desavarsit e cale lunga de tot :) Eu inca ma simt incepator, chiar si dupa aproape doi ani si jumatate de cand am inceput sa gatesc...

      Ștergere
  12. eu o pregatesc cu piept de pui si smintina sau iaurt in loc de maioneza, dar fara gogosari.

    Aveti retete minunate :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi mie nu prea-mi place iaurtul, mi se pare interesanta varianta asta a salatei de boeuf - chiar as vrea s-o gust :)

      Ștergere
  13. FELICITARI...ASTA ESTE ADEVARATA RETETA!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Sper sa-ti placa la fel de mult si restul retetelor de pe blog.

      Ștergere
  14. O zi de sambata cu multe semne de intrebare: eu ce gatesc azi? Am dat peste blog si deja stiu ce o sa gatesc pt weekend iar sotul meu va fi fascinat (adora salata de boeuf cu mazare). Abia astept sa gatesc ceva bun:)) Felicitari pt blog (A)mdreea M

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci, dupa ce mi-ai descoperit blogul culinar, a fost o zi de sambata si cu multe raspunsuri la intrebarea "eu ce gatesc azi?" :) Dupa ce gatesti cateva retete, te astept sa revii cu impresiile.

      Ștergere
  15. mutumesc pentru imagini si reteta.. eu intotdeauna am stiut ca salata à la rousse are putin alte ingrediente (sfecla rosie. fasole)si cred ca salata de boeuf fara boeuf este o inventie românesca nemaipomenita asa cum erau toate celelate care erau fara.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)