Prăjitură cu cireşe

Prajitura cu cirese reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu cirese:
  • 500 g cirese
  • 8 oua
  • 2 cani si jumatate de faina (400 g)
  • 2 cani de zahar (400 g)
  • 100 g margarina (sau unt)
  • un pliculet praf de copt
  • o lingurita coaja de lamaie rasa
Prajitura cu cirese ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Spargem cele opt oua si separam albusurile de galbenusuri. Topim margarina (sau untul) la bain-marie si o amestecam cu galbenusurile, asigurandu-ne ca margarina este topita, dar nu fierbinte (daca margarina este prea fierbinte, galbenusurile se pot coagula). In amestecul de galbenusuri adaugam apoi coaja de lamaie rasa (sau, daca nu ne place ideea, putem aroma prajitura cu cirese cu ceva mai pe gustul nostru). Separat, batem spuma albusurile si, atunci cand acestea s-au intarit, adaugam doua cani de zahar. Continuam sa batem albusurile pana cand vedem ca s-a topit tot zaharul (pentru a scapa mai repede de batutul albusurilor, putem inlocui zaharul tos cu zahar pudra, care se topeste foarte rapid). Turnam compozitia de galbenusuri peste albusurile batute cu zahar si le amestecam incetisor, cu miscari de jos in sus (incercand astfel sa mentinem albusurile cat mai pufoase). Dupa ce am incorporat compozitia de galbenusuri in cea de albusuri, adaugam doua cani si jumatate de faina amestecata cu praful de copt. Presaram faina in ploaie, de preferat printr-o sita (pentru a ne iesi mai pufos aluatul prajiturii cu cirese) si amestecam cu aceeasi grija de care vorbeam mai devreme. Scoatem samburii cireselor si le taiem pe jumatate (insa, daca avem suficienta rabdare si indemanare sa scoatem samburii fara sa le taiem, le putem lasa intregi, caz in care prajitura cu cirese va arata mult mai bine). Inainte de a pune ciresele in prajitura este bine sa le tavalim prin faina (facem asta pentru ca ciresele sa lase cat mai putina zeama in blat, zeama a carei prezenta ar face ca prajitura cu cirese sa ramana necoapta in jurul lor). Turnam intr-o tava (a mea avea dimensiunile 25x35 cm) aluatul prajiturii, il intindem cu o spatula sau cu dosul unei linguri si apoi presaram uniform ciresele deasupra. Introducem prajitura cu cirese in cuptorul bine incins si o coacem la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ o jumatate de ora. Este indicat ca in primele 10-15 minute sa nu deschidem usa cuptorului. Optional, prajitura cu cirese poate fi pudrata cu zahar la sfarsit.
Prajitura cu cirese reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

25 de comentarii:

  1. bunatatea lumii:D acu cateva minute am mancat si eu

    RăspundețiȘtergere
  2. Ahaaa, deci n-ai avut rabdare sa ma astepti :P Eu i-am zis prajitura cu cirese, dar foarte multa lume o face cu visine.

    RăspundețiȘtergere
  3. E,in sfarsit ne-am sincronizat.Musc dintr-o bucata mare exact in clipa asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. :)) La prajituri am vazut ca nu faci deloc mofturi. Dar vezi ca seara n-ar trebui sa mananci o bucata mare de prajitura, cica "se pune" exact acolo unde nu ti-ai dori :P

    RăspundețiȘtergere
  5. merge de minute in perioada asta

    RăspundețiȘtergere
  6. Merge, dar din pacate am vazut azi ca deja au inceput sa se scumpeasca ciresele in piata... Bine ca am apucat sa fac la timp prajitura :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Super buna!!!! Multumim pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce... S-ar putea sa-ti placa si tortul de cirese pe care tocmai l-am postat, doar ca reteta nu este la fel de simpla ca cea a acestei prajituri...

      Ștergere
  8. In dimineata asta am facut si eu prajitura asta cu cirese, nu am avut cirese proaspete si am folosit cirese fara samburi, din compot! cand s-a racit, in loc de zahar pudra am pus cateva "linii" de ciocolata topiata! a iesit foarte gustoasa si parfumata!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca prajitura ta arata mai bine cu ciocolata decat cu zahar pudra... Ar trebui sa folosesc si eu ideea la o prajitura.

      Ștergere
  9. Ar merge si fructe de padure concelate??(le decongelez, le las la scurs si apoi tot asa prin faina sa le trec?? ce zici?? nu de alta dar parca nu as avea rabdare pana la vara cand se fac fructele proaspete...imi ploua deja in gura...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te inteleg, Lucia... :) e pacat sa ne bucuram doar vara de aceasta prajitura. Cred ca merge facuta prajitura si cu fructe congelate, doar ca trebuie sa le scurgi foarte bine.

      Ștergere
    2. multumesc pt. raspuns, a fost exact la timp. Da, merge si cu fructe congelate...a iesit superrrr gustoasa si aromata...pana la vara o sa o tot fac. ( acum in cuptor stau aliniate painicile cu mac :D )

      Ștergere
    3. Ne-am sincronizat bine astazi :) Insa tu ai gatit doua retete, pe cand eu doar am scris pe blog si acum sunt mort de foame... :D

      Ștergere
    4. da, dar ai scris o reteta cu briose suuuper...ar trebui sa compenseze :)
      Astazi fac din nou fursecuri cu stafide, praji tosca si placinta cu mere...fiind sarbatoare in familie, trebuie sa rasfatam putin si colegii de munca :)sa nu tinem doar pt noi :D

      Ștergere
    5. Asta da rasfat culinar, cu trei retete... Mai ales ca placinta cu mere mi se pare destul de greu de facut (asta dac-ai ales sa te folosesti de reteta mea).

      Ștergere
  10. A venit sezonul acestei prajituri. Am facut in timpul saptamanii cu capsuni proaspete, acum nu pot sa ratez ocazia de a face si cu cirese daca tot au aparut in piata. E o tarta buna buna buna :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, sezonul este destul de scurt. Mie mi se pare c-ar fi mai buna cu cirese, dar nu le-am incercat niciodata intr-un interval atat de scurt :) Acum, daca tocmai ai facut cu capusni, inseamna ca le poti compara mai usor si mai obiectiv.

      Ștergere
    2. Ceva mai aromata este cea cu capsuni, insa noua ne plac ambele. Abia astept sa apara visinele, zmeura, murele si atunci o sa fac un clasament corect, asa dupa un sezon intreg :D.

      Ștergere
    3. Haha, deci ai planuri mari cu prajitura asta. Iti recomand sa mai pastrezi fructe si pentru niste tarte, ca sa mai diversifici retetele :D (mi-am adus aminte de tarte pentru ca maine probabil voi publica reteta uneia).

      Ștergere
    4. pai asta este tarta mea cu fructe...ai cumva vreo reteta de tarta cu fructe si eu nu am vazut-o???

      Ștergere
  11. Lucia, eu fac tarta altfel, insa deocamdata n-am publicat pe blog nicio tarta cu fructe. Nu intru in detalii, insa mi se pare un pic mai buna :D Bineinteles, am trecut-o si pe asta pe lista cu retete (asta pentru ca tot vorbeam de lista in partea cealalta, la reteta cu crap).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ahaaa...deci ti doar pt tine reteta cu tarta :D. Ma bucur ca este pe lista.

      Ștergere
  12. :) Deocamdata o tin pentru mine doar din lipsa de timp. Plus ca deocamdata ma gandesc sa public o alta reteta de prajitura cu cirese, sa profit acum cat inca mai este sezonul lor.

    RăspundețiȘtergere
  13. O sa incerc si eu reteta asta, dar mai la vara cand se vor coace ciresele :D !

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)