Peşte marinat la cuptor

Peste marinat la cuptor reteta
Ingrediente reteta Peste marinat la cuptor:
  • un kg peste
  • 100 ml vin alb
  • o ceapa
  • un morcov
  • o jumatate de lamaie
  • 3 catei de usturoi
  • 5 foi de dafin
  • o lingura boabe de piper
  • ulei, sare si apa
Peste marinat la cuptor ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Se poate folosi cam orice fel de peste pentru reteta de peste marinat la cuptor, eu am ales sa folosesc hamsie gandindu-ma ca are oasele foarte mici si subtiri. Pentru inceput curatam pestele de intestine (daca este cazul) si inlaturam capetele. Dupa ce l-am curatat, spalam pestele si il condimentam cu sare si putin piper macinat. Curatam legumele apoi tocam ceapa julien, taiem morcovul rondele si feliem jumatatea de lamaie. In cazul de fata fiind vorba de hamsie, aceasta se va face mult mai repede la cuptor, deci trebuie sa tocam foarte subtire legumele pentru a fi siguri ca se vor face in acelasi timp cu pestele (sau putem fierbe cateva minute morcovul si ceapa, doar pana incep sa se inmoaie). Punem pestele intr-un vas de jena uns cu ulei (sau intr-o tava), turnam vinul si cateva linguri cu apa. Adaugam frunzele de dafin, boabele de piper negru, ceapa, morcovul, usturoiul tocat si feliile de lamaie, apoi amestecam bine. Acoperim vasul cu o folie de aluminiu si il introducem in cuptorul incins. Lasam pestele marinat la 200 grade C aproximativ 20 minute, dupa care inlaturam folia de pe vas si mai lasam pestele marinat la cuptor inca 10-15 minute. Cu toate ca oasele pestelui sunt foarte mici, o jumatate de ora nu este suficienta pentru a "topi" sira spinarii. Dar, chiar si asa, pestele se mananca foarte usor. Pestele marinat la cuptor nu prea seamana cu cel conservat, cel la cuptor este mult mai gustos (pestele marinat conservat il gasesc mult prea acru pentru gusturile mele si il percep ca fiind un fel de gustare, pe cand pestele marinat la cuptor pare o mancare in toata regula).
Peste marinat la cuptor reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu peste!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

10 comentarii:

  1. Hamsieeeeeeeee! O Doamne...imi aduc aminte de zilele petrecute la mare... Bun peste, mai ales cu sosul ala de usturoi..

    RăspundețiȘtergere
  2. toate retetele sunt minunate! multumim ,super:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mirela, n-am mai mancat niciodata altfel de hamsie decat cea de pe faleza. Planul meu initial era de fapt s-o prajesc in baie de ulei :)

    Bianca, eu iti multumesc pentru apreciere ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. multumesc pt retete sint super

    RăspundețiȘtergere
  5. Dacă tot spui că peştele marinat conservat ţi se pare prea acru, de ce nu încerci o reţetă de casă pentru marinată? Eu una pun 3 ceşcuţe de oţet (aprox 250 ml) la 2 litri de apă şi iese numai bun peştele, nici dulce, nici acru, plus că se marinează foarte bine toate oasele peştelui şi chiar şi legumele (ceapa, morcovul). E şi foarte uşor de făcut, necesintând doar 30 minute iar de păstrat se poate păstra la rece chiar şi o lună. PS. Asta e o metodă de preparare pentru cei care fac mancare o data pentru cateva zile, neavand rimp sa stea in fiecare zi prin bucatarie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am evitat sa fac peste marinat conservat pentru ca mie-mi place pestele proaspat, poate si pentru ca locuiesc in Constanta si am vreo sase pescarii in preajma blocului (vad ca n-am specificat in reteta, insa hamsia este proaspata si n-as recomanda sa fie folosita altfel). Voi incerca sa fac pana la urma si un peste marinat conservat, tocmai pentru a-l face mai putin acru decat cel pe care-l gasesc in comert.

      Ștergere
    2. Aha, acum am înţeles de ce atâtea reţete de preparate din peşte .... păi de ce nu zici aşa .... cand venim la mare ştim unde să mergem să mâncăm !

      Ștergere
    3. Hehe... daca v-as hrani eu pe toata durata sejurului la mare, probabil ar trebui sa semnati toti o declaratie pe proprie raspundere in care se specifica faptul ca sunt exonerat de orice in caz ca plecati subnutriti :)) Eu in general mananc foarte putin si gatesc la fel de putin, mai ales vara, pe caldura (adica exact atunci cand ati veni voi).

      Ștergere
    4. Nu cred ca e cazul sa te subestimezi .... ce-i al tau e al tau .... la cate retete ai pe blog cu siguranta ca nu am pleca subnutriti. Apropo, de ce nu iti deschizi un restaurant sau ceva mai micut, gen bistro ? Cu siguranta ai avea mult succes!

      Ștergere
    5. :) Pai tocmai asta-i problema... cum sa-mi deschid un bistro, cand eu sunt atat de comod incat n-as fi in stare sa hranesc cateva persoane timp de o saptamana? :D Pe blog am 300 de retete, insa le-am preparat si publicat in decursul a trei ani... Bine, pe masura ce se maturizeaza, oamenii se mai schimba, asa ca niciodata nu pot spune ca nu voi deschide un restaurant sau ca nu voi publica o carte de bucate (o alta chestie de care lumea ma tot intreaba si eu n-o fac din comoditate). Deci nu e vorba subestimare, ci de obiectivitate :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)