Ciorbă rădăuţeană de pui (cu smântână)

Ciorba radauteana reteta
Ingrediente reteta Ciorba radauteana:
  • un piept de pui
  • 2 galbenusuri
  • 200 ml smantana
  • 2 morcovi
  • 1/2 telina
  • un ardei capia
  • o ceapa
  • 4 catei usturoi
  • 2-3 linguri otet
  • o legatura de patrunjel
  • sare si piper
Ciorba radauteana ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
N-am fost niciodata prin zona Radautiului pentru a ma documenta la fata locului, dar am vazut ca ciorba radauteana difera putin de la un restaurant la altul, ba chiar de la un blog culinar la altul. Unii nici macar nu pastreaza legumele, ci doar le fierb si apoi strecoara ciorba. Pana si denumirea retetei difera, unii ii spun ciorba radauteanca. Curatam legumele si le taiem bucati mai mari. Turnam doi litri de apa intr-o cratita si adaugam putina sare. Punem apa la foc si adaugam bucatile de legume si pieptul de pui. Pentru ciorba radauteana nu prea este recomandat pieptul de pui dezosat. Din contra, pentru a da mai multa savoare ciorbei radautene, indicat ar fi ca pieptul de pui sa fie cu piele cu tot. Lasam la fiert legumele si pieptul de pui aproximativ 40-50 minute (pana in momentul in care incepe sa se desprinda carnea de pe os). Dupa aceea oprim focul, scoatem legumele si pieptul de pui din cratita, apoi le lasam sa se raceasca. Pasam telina, ceapa si unul dintre cei doi morcovi. Pentru ca ciorba radauteana sa capete un aspect placut, tocam celalalt morcov si ardeiul (este de preferat sa decojim ardeiul capia). Dupa ce s-a racit, inlaturam pielea pieptului de pui si il rupem fasii cu mana sau il taiem bucatele. Adaugam apoi in ciorba radauteana legumele pasate, cele tocate si pieptul de pui maruntit. Punem din nou cratita cu ciorba la fiert si o lasam circa 10-15 minute. Spargem doua oua, punem galbenusurile intr-un castron si adaugam 200 ml smantana (cel mai bine este sa folosim o smantana cu un continut ridicat de grasime pentru reteta de ciorba radauteana - iar pentru a nu se branzi, putem folosi smantana speciala pentru gatit care se gaseste in comert). Amestecam galbenusurile cu smantana si adaugam patru catei de usturoi dati pe razatoare. Pentru a nu se coagula galbenusurile, turnam treptat in compozitie o parte din supa fierbinte (cateva polonice), pana ce aceasta ajunge la o temperatura apropiata de cea a supei din cratita. Daca n-am mai incercat ciorba radauteana, atunci cel mai bine este sa nu punem acum usturoiul in sosul de smantana si oua - usturoiul, chiar si otetul, se pot pune direct in farfurie, in functie de gusturi, putand astfel personaliza ciorba.
Dupa ce au trecut cele 10-15 minute, oprim focul si punem in ciorba radauteana compozitia de oua, smantana si usturoi. Amestecam bine, dupa care adaugam 2-3 linguri de otet si patrunjelul tocat marunt. Apoi gustam ciorba radauteana si, in functie de preferinte, putem adauga sare, piper sau otet.
Ciorba radauteana reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

47 de comentarii:

  1. Arata excelent de bine si cred ca si gustoasa,nu am mancat niciodata,dar mai convins sa o prepar.Felicitari!!!!
    Florentina-Carmen S.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer in afara de usturoiul pus in plus nu m-am prins care este diferenta ciorba radauteana si cea de pui a la greq (bine, prima este parca si ceva mai grasa - inclusiv mai multa smantana - dar deh, oricum chiar si pentru acelasi nume de preparat retetele difera de la un restaurant la altul).
    Am avut ocazia sa mananc luna trecuta o ciorba de asta "de la mama ei" (recomand la restaurantul national parca din radauti). Nu stiu daca o fi fost CEA MAI buna, dar FOAAAAAAAAAAAARTE buna a fost cu siguranta :-P.
    Asa in reteta pare destul de simplu de facut, sa vedem si in practica ce iese :-P

    RăspundețiȘtergere
  3. In afara de asta, la ciorba radauteana nu se pune orez si nici lamaie. Pentru ca ciorba a la grec nu doar se acreste cu lamaie, ci se pun si bucatele din coaja. Deci ar cam fi destul de mare diferenta.
    In rest, probabil ciorba radauteana este o adaptare romaneasca a ciorbei a la grec. Aceasta din urma a fost adusa in zona noastra de catre domnitorii fanarioti, de fapt de bucatarii acestora :), si in mod clar moldovenilor nostri le-a fost greu sa gaseasca lamaie si orez pe vremea aia.
    Ciorba e usor de facut, trebuie doar sa ai grija sa nu branzesti smantana ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Orez nu-mi aduc aminte sa fi vazut in ciorba a la grec, dar sincer o sa fiu mai atent data viitoare cand mananc, ca poate mi-a scapat (sau poate am uitat intre timp :-P)
    La acritul cu lamaie zic pas, nici aici nu am fost atent, in plus le-am tratat din punct de vedere consumator, nu producator :-D. Iar usturoiul a fost singura diferenta notabila pe care am vazut-o mancandu-le :-P.
    Important este ca este foarte delicioasa si merita incercata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In ciorbita a la grec se pune orez(desigur daca iti place orezul in ciorbe) iar in loc de patrunjel eu ii pun marar, cu marar am mancat-o peste tot si asa o fac si eu . Ceao.

      Ștergere
  5. Am postat pe blog si reteta de ciorba a la grec, deci poti face foarte usor o comparatie cu ciorba radauteana pur si simplu deschizandu-le in doua ferestre diferite :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Hey! :) Hai ca am gatit-o astazi in sfarsit! Mi-a iesit GENIALA! De data asta am gatit singurica, dar cand a mancat si pr meu a ramas foarte placut impresionat si eu de mine la fel :)) haha cate laude imi audc singura, dar de fapt nu as fi reusit fara blogul tau. Chiar ma faci sa-mi placa sa gatesc :P... sa vedem ce ma hotarasc sa gatesc data viitoare...
    Offf in ritmul asta o sa mi se duca pe apa sambetei silueta mea :))
    Aceeasi Madalina :)

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Nu numai silueta, ci si timpul tau liber :P Oricum, felicitari pentru reusita si astept sa vad ce reteta te va mai atrage :D Imi place sa aud ca am si eu o influenta buna asupra cuiva, pacat ca inca nu stiu cum s-o extind si asupra mea :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Merci frumos :)
    Well... cred ca de fapt ai fost prima persoana asupra careia ti-ai exercitat aceasta influenta buna, altfel nu gateai asa bun, migalos si estetic si nici nu ai fi avut blogul :) Parerea mea.
    Madalina.

    RăspundețiȘtergere
  9. Oricat m-ai lauda tu, eu stiu ca mai am mult de munca pentru a fi asa cum mi-as dori. Dar niste laude nu strica niciodata :D

    RăspundețiȘtergere
  10. ..pff..eu maine as vrea s.o prepar, dar nu gasesc telina (radacina), fiind in It ....merge si fara?..sau altceva in loc de telina

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai mai putea pune radacina de pastarnac. Dar nu e obligatoriu sa pui telina in ciorba radauteana, pana la urma nu sta tot gustul ei fix in telina aia.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am gatit pentru prima data acest fel de ciorba , si respectind indicatiile din reteta a iesit:
    FANTASTICCC DE BUNAAA!!
    Osa fie o surpriza placuta pentru familia mea!
    Multumesc,

    Laura Ramos

    RăspundețiȘtergere
  13. spre deosebire de reteta ta eu pun otet din borcanul de castraveti murati. e foarte bun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i deloc rea ideea ta, otetul e mai aromat decat cel normal. Voi incerca si eu.

      Ștergere
  14. asta nu e radauteana....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba asta e ciorba radauteana! Parca suntem copii :)) Atunci cand contesti ceva, trebuie sa aduci si argumente...

      Ștergere
  15. :)) ai dreptate,parca sunteti copii! :) fiecare ,,bucatar,, stie cate ,,o reteta,, a acestei ciorbite,sau pur si simplu ii place intr-un anume fel pregatita...asta cred eu...scuze daca am deranjat pe cineva cu observatia mea... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Pai la asemenea comentariu trebuie sa raspund si eu in acelasi mod, nu? Tot timpul se gaseste cineva care sa critice, e imposibil sa multumim pe toata lumea.

      Ștergere
  16. Nu cred că în reţeta originală de ciorbă rădăuţeană apare pe undeva şi ardeiul gras .... am mâncat de multe ori acest preparat în diverse restaurante, dar nicăieri nu am "descoperit" în conţinut ardei ... în rest e ciorbă rădăuţeană autentică .... eu aş propune, pentru un mai pronunţat gust de păsăre, fierberea împreună cu pieptul de pui a unui tacâm / oase / gâturi, etc .... astfel iese o zeamă mult mai gustoasă

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este bun sfatul tau, pieptul de pui este o carne destul de fada si ciorbei nu i-ar strica un plus de gust.
      Chestia asta cu "reteta originala" e discutabila. De ce zic asta? Deoarece nu exista asa ceva, daca ar fi existat o reteta originala oficiala de ciorba radauteana, atunci crede-ma ca eu as fi respectat-o intocmai. Din pacate - sau din fericire - nu exista nicaieri un STAS sau ceva asemanator. Retetele nu sunt niste formule matematice absolut certe si indiscutabile, poate din aceasta cauza gatitul este considerat o arta si nu o stiinta exacta :)

      Ștergere
  17. Am facut si s-au batut turcii la gura alor mei.
    Ffffff buna. Si-a pus barbate-miu de doua ori.
    Bine ca nu esti femeie ca te lua de sotie pe tine :)
    A comparat-o cu ciorba de burta numai ca n-are burta ci pui. f gustos. Mercic pentru reteta si blog.
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Cu placere! Pentru binele casniciei tale, te astept sa revii cat mai des pe blog :P

      Ștergere
  18. imi place ciorba radauteaa dar am si eu oitbre:cum faceti sa nu se branzeasca smantana cand o puneti in ciorba? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Succesul nu este neaparat garantat, insa sunt mai mari sansele ca smantana sa nu se branzeasca daca o punem in ciorba radauteana dupa ce aceasta se opreste din clocotit. Nu sunt absolut sigur, insa cred ca mai depinde si de cat de proaspata este smantana, probabil se va branzi mai repede in cazul in care a inceput sa fermenteze.
      Solutia ideala in cazul de fata este folosirea smantanii pentru gatit (pentru cei care nu stiu, aceasta se gaseste la vanzare in cutii de carton la fel ca frisca lichida).

      Ștergere
    2. Ca sa nu se branzeasca smantana in ciorba eu pun un polonic de ciorba la racit,si cand este putin calduta o torn peste smantana.Dupa bag smantana la cuptor si o incalzesc mai mult.In cazul in care nu aveti cuptor puteti s-o incalziti si pe aragaz,asa nu se va branzi.Mie imi place sa pun jumate iaurt natural si jumate smantana,este mult mai buna asa. (tot secretul este sa bati bine smantana cu furculita in timp ce pui zeama de ciorba)

      Ștergere
    3. Francisca, iti multumesc pentru ponturi, sper sa ajute cat mai multa lume. In ultimul timp eu am inceput sa folosesc din ce in ce mai des smantana pentru gatit, cu aceasta merg la sigur.

      Ștergere
  19. Am facut si eu si spre surprinderea mea mi-a iesit.Sper sa nu fie norocul incepatorului ca e prima oara cand fac :)...acum sa vad ce reteta mai incerc de aici;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Alynus, eu vreau sa cred ca norocul nu are nicio legatura cu reusita ciorbei radautene. Dar cred ca te vei convinge de asta in timp, dupa ce vei incerca si alte retete :D

      Ștergere
  20. Acum am terminat ciorba. Excelenta! Am pus smantana de gatit, LaDorna si nu s-a branzit deloc! N-am stiut de acest site, felicitari. O sa incerc si alte retete.
    Andrada

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, ma bucur ca ai aflat pana la urma de site-ul meu :) Teoretic, din moment ce asta ii e menirea, smantana de gatit ar trebui sa se comporte impecabil indiferent de firma producatoare. Dar, pentru a nu avea surprize, intotdeauna e bine sa folosim ingrediente de calitate...

      Ștergere
  21. am facut si eu azi, delicioasa! si tot de azi, cam la 2 zile voi gati ceva de pe site-ul dvs. retete usoare si explicate pas cu pas, asa cum imi place mie :) va multumesc ptr daruirea si rabdarea postarii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu pentru cuvintele frumoase. Imi place planul asta de a gati retetele mele o data la doua zile, iar daca tot voi fi vizitat atat de des, atunci mi se poate vorbi la pertu :)

      Ștergere
  22. bravo chef!sotia mea spune ca ai retete bune si practice fiind si eu un ,,b.la cratita,,blogul tau este perfect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut barbate, mersi pentru laude, desi stiu ca, per ansamblu, blogul e perfectibil. Insa doar un singur lucru as vrea sa ramana neschimbat: sa public doar retete bune si practice.

      Ștergere
  23. :) Frateeeeeeeeee!! ce bine poate face internetu` asta!! Bestial blogul! Sa traiesti, sa fii sanatos si sa mai publici retete. A iesit bestiala ciorbita si am facut si o tocanita de rosii cu cartofi de la tine de pe blog. La mai mare!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi la fel, ardelene! :) Te astept sa incerci si un desert, acele retete imi par mie a fi punctele forte ale blogului - de fapt, eu m-am apucat de gatit mai mult pentru dulciuri :D

      Ștergere
  24. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Casuta de abonare este in partea stanga, sus (chiar inainte sa inceapa fiecare titlu al retetelor). Scrii acolo adresa de mail, dai click pe "Aboneaza-ma" si apoi iti verifici mailul pentru a confirma abonarea (in caz ca nu primesti nimic, verifici si casuta de spam/ bulk, e posibil ca mesajul sa ajunga acolo).

      Ștergere
  25. In sfarsit am incercat si reteta aceasta. Mi-a iesit o ciorbitza excelenta! Eu am folosit in portita mea otet de la tarhon (imi place mancarea cat mai aromata :D...)
    Iti multumesc pentru retete!
    Sanda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu multa placere, Sanda... N-am mancat niciodata, insa cred ca merge tare bine cu ciorba radauteana acel otet de la tarhon :)

      Ștergere
  26. Imi plac foarte mult retetele tale si felul cum explici modul de preparare. Am incercat ficateii cu smantana (foarte buni) astazi voi face ciorba radauteana :)
    La cat mai multe retete bune!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Diana! Poate singurul meu merit este faptul ca ma aflu pe aceeasi unda cu tine si avem gusturi asemanatoare la mancare :) Incerc si eu sa fac pe modestul, poate asa iti distrag atentia si te fac sa treci cu vederea intarzierea cu care ti-am vazut mesajul :) Sper ca ti-a placut si ciorba radauteana.

      Ștergere
  27. Hei! Am doar 19 ani si nu am gatit in viata mea ciorbe, supe, etc. Dar azi am incercat ciorba radauteana, pentru ca iubitului meu ii place la nebunie, si.. am zis sa ii fac o surpriza! Mi-a iesit... minunat!! Am cam incurcat eu tocatul legumelor sau chestii de genu, dar le-am rezolvat intr-un final. Multumesc mult!! Voi continua sa gatesc, cu ajutorul acestui site!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si totusi n-ai ales cea mai simpla reteta de ciorba, asa cum ar face-o majoritatea... :) Chiar ma bucur sa aud ca ai fost multumita de rezultat si ca iubitului tau i-a placut ciorba radauteana preparata dupa reteta mea. Sper ca impreuna sa reusim sa-l surprindem si cu alte retete. Iar micile stangacii de genul celei mentionate de tine sunt inerente la aceasta varsta si sunt sigur ca, pe masura ce vei mai petrece timp in bucatarie, acestea vor ajunge sa fie doar accidentale.

      Ștergere
  28. Am ciorba pe foc. Foarte simpla simplă și ușoară rețeta. Este a doua oara când o fac. Ciorba de burtă este favorita mea, dar cum aceea durează ore bune până o faci, mă mulțumesc cu rădăuțeana. Este foarte buna. Gătesc frecvente rețetele tale. Mi-am impresionat musafirii cu felia de lapte.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)