Cartofi gratinaţi la cuptor (franţuzeşti)

Cartofi gratinati la cuptor reteta
Ingrediente reteta Cartofi gratinati la cuptor:
  • un kg cartofi
  • 3 oua
  • 200 ml smantana
  • 200 ml lapte
  • 200 g cascaval
  • un cubulet de unt
  • 1/2 lingurita nucsoara (optional)
  • o lingurita rozmarin
  • sare si piper
Cartofi gratinati la cuptor ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Cartofii gratinati cu smantana si cascaval (cunoscuti si drept cartofi frantuzesti la cuptor) sunt cu siguranta o reteta satioasa si foarte usor de preparat: fierbem partial cartofii, ii asezam pe straturi intr-un vas si ii acoperim cu un sos condimentat obtinut dinsmantana si cascaval. Incepem prin a pregati sosul pentru cartofii gratinati: punem 200 ml de smantana intr-un vas, turnam 200 ml de lapte, adaugam jumatate din cantitatea de cascaval ras (100 g) si jumatate din rozmarin (o lingurita) si nucsoara (o jumatate de lingurita). Apoi punem cele trei oua, saram, piperam si amestecam foarte binr toate ingredientele sosului cartofilor gratinati. Spalam bine cartofii si ii fierbem intregi (in coaja) aproximativ 20-30 minute. Cartofii trebuie sa fie fierti doar pe jumatate, pentru ca acestia vor fierbe in sos mai tarziu, atunci cand vor fi introdusi la cuptor. Dupa ce au fiert cartofii, ii scurgem bine de apa, ii lasam sa se raceasca, apoi ii curatam de coaja si ii taiem rondele cam de grosimea unui deget. Ungem cu unt un vas termorezistent si asezam pe fundul acestuia un strat de rondele de cartofi. Peste cartofi presaram apoi cascavalul si condimentele ramase (un sfert de lingurita de nucsoara si o jumatate de lingurita de rozmarin). Asezam cel de-al doilea strat de rondele de cartofi iar la final turnam sosul de smantana si cascaval preparat anterior. Pornim cuptorul si introducem vasul cu cartofi gratinati in momentul in care acesta s-a incins bine. Tinem cartofii la cuptor aproximativ 25-40 minute, la foc mediu (circa 175 grade C), pana cand acestia se rumenesc frumos deasupra. In imaginea cu ingredientele retetei apar trei cubulete de unt, dar pana la urma a fost suficient unul singur.
Cartofi gratinati la cuptor reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu cartofi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

22 de comentarii:

  1. R , de f mult timp n-am mai primit o postare de-a ta ... ai fost in vacanta ?
    Imi place postarea de azi , mmmmmmmm
    Diana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu Diana, doar ca am am stat departe de cratita :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Facut, mancat, placut! Multumesc pentru idee...chiar eram in pana de idei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e nevoie de multumiri, Dana. Atunci cand sunt in pana de idei, blogul este sursa mea de inspiratie, asa ca ar trebui sa-mi multumesc si eu tot timpul :))

      Ștergere
  4. Buna, long time no see :)
    Am o intrebare legata de aceasta reteta :
    Este imperios ca vasul ce il introducem la cuptor sa fie din acela termorezistent?
    Nu se poate realiza aceasta reteta si intr-o simpla tava....de copt..sa zicem?
    Te pup si sper sa fii ok :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, sunt ok, doar imi luasem o mini-vacanta :) Ti-am explicat mai detaliat pe fb acum o jumatate de ora...
      Nu e foarte important vasul in care faci cartofii gratinati, important e ca acesta sa nu se sparga la cuptor si sa ajustezi corespunzator ingredientele - pentru a obtine aceeasi inaltime care apare in imaginile retetei :)

      Ștergere
  5. Multumesc de idee, arata tare bine, o s-o incerc diseara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Lidia! Spor la treaba si sper ca reteta sa fie pe placul tau.

      Ștergere
  6. A iesit o bunatate, multumesc inca o data pentru retete!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut cartofii gratinati - tocmai am publicat o reteta noua, poate te tenteaza s-o incerci ;)

      Ștergere
  7. E o reteta pe care o fac des, usor diferit, cu rondele de ou fiert printre straturile de cartofi si cu telemea de capra (asta am de la bunici). Sunt sigura ca si varianta facuta de tine iese la fel de delicioasa.
    Am un pont - eu tai cartofii fierti cu feliatorul de oua. Se taie foarte repede si toate feliile ies de aceeasi grosime. De altfel tot asa tai cartofii cubulete mici si pentru diverse salate sau placinta cu cartof.
    Ina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ina, pare interesanta varianta ta de cartofi gratinati, pana acum n-am avut ocazia s-o gust si cu rondele de ou fiert.
      Iti multumesc pentru pontul cu feliatorul de oua, cred ca ar fi cazul sa-mi cumpar si eu unul... cu siguranta imaginile retetei ar arata mai bine avand cartofii taiati uniform.

      Ștergere
  8. Bună. Foarte bine a ieșit rețeta, delicioși :). Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Lidia! Chiar ma gandeam acum ca asta e o reteta perfecta iarna, atunci cand cartoful e "baza" :)

      Ștergere
  9. Eu am pus la sos si usturoi pisat! Delicios!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu percep cartofii gratinati ca fiind ceva care duce spre desert, asa ca nici nu m-am gandit la usturoi :) Desi ar fi trebuit s-o fac, macar s-a scriu asta ca sugestie, in reteta...

      Ștergere
  10. Un strat poate fi de sunca de praga. Si niste branza grasa de oaie. Si sarata. Oua fierte... Asa... pare cam saracuta.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Reteta probabil vine din vremurile cand francezii nu atinsasera bunastarea de acum. Nu strica sa imbogatim putin cartofii frantuzesti, insa cu sunca aia de Praga deja reteta devine o coproductie franco-ceheasca :D

      Ștergere
  11. Am gatit astazi aceasta reteta la cererea baiatului meu ai a avut mare succes.Multumesc pentru inspiratie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Desi succesul ti se datoreaza mai mult tie, eu doar am venit cu reteta iar cel mic a venit cu ideea si cu pofta :)

      Ștergere
  12. buna. cartofii se pot fierbe de seara oare?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Da, cartofii pot fi fierti de seara (eu as recomanda sa fie curatati de coaja a doua zi, chiar inainte de a-i gratina).

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)