Ciorbă de vită cu legume

Ciorba de vita cu legume reteta
Ingrediente reteta Ciorba de vita:
  • 500 g carne de vita
  • o jumatate de conopida (circa 200 g)
  • o ceapa
  • un morcov
  • un ardei
  • un cartof
  • 2 linguri pasta de tomate
  • o legatura marar
  • bors pentru acrit (optional)
  • sare si ulei
Ciorba de vita cu legume ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Spalam o jumatate de carne de vita si o taiem in cubulete de marimea dorita. Punem cubuletele de carne de vita intr-o cratita/ oala, turnam apa cat sa acopere carnea si o punem la foc. Pentru a nu pierde timpul, punem inca de pe acum la fiert o alta cratita cu un litru si jumatate de apa. In momentul in care apa din prima cratita incepe sa fiarba, o aruncam si clatim putin carnea de vita pentru a scapa de toata spuma formata (ar trebui sa n-o clatim cu apa rece, pentru a nu incetini fierberea). Turnam apoi peste carne cel de-al doilea rand de apa calda si o lasam sa fiarba la foc mediu (timpul de fierbere difera destul de mult in cazul carnii de vita, in functie de cat de batrana este vita de la care provine). In timp ce fierbe carnea de vita, curatam si tocam o ceapa, un morcov, un ardei si un cartof (ciorbei de vita ii putem adauga si alte legume, de exemplu fasole verde sau mazare). Conopida n-o vom taia, ci o vom desface buchetele, apoi o vom lasa sa stea zece minute in apa rece cu sare. Atunci cand vita este pe jumatate fiarta, adaugam legumele mai tari (adica cele care fierb mai greu: ardeiul, ceapa si morcovul), o lingura-doua de ulei si mai lasam ciorba de vita pe aragaz timp de aproximativ un sfert de ora. Dupa ce s-au inmuiat legumele, adaugam cartofii si buchetelele de conopida, din acest moment ciorba de vita cu legume mai avand nevoie de aproximativ zece minute de stat la fiert. Punem doua linguri de bulion spre sfarsitul prepararii, lasam ciorba de vita sa mai dea intr-un clocot si saram dupa gust (daca ne place, o si putem acri cu bors). Tocam marunt o legatura de marar si o punem in ciorba de vita dupa ce am oprit focul si am luat oala de pe aragaz.
Lectura optionala. Am observat ca uneori am tendinta sa evit sa prepar ciorba de vita, motivul fiind faptul ca niciodata nu stiu exact cat timp va trebui sa fierb carnea de vita. Chiar daca in magazin carnea este catalogata drept carne de vitel, nu de multe ori se intampla ca vitelul respectiv sa fi ajuns la maturitate inainte de termen, iar precocitatea asta a lui sa imi dea mie planurile peste cap :) Dar de data aceasta am avut noroc, am reusit sa termin ciorba de vita in circa 40-45 de minute.
Ciorba de vita cu legume reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de ciorba!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

21 de comentarii:

  1. Ok! Din asta trebuie sa fac si eu saptamana care vine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca nu te atrage prea mult conopida, poti reduce cantitatea. Eu am pus mai multa in ciorba pentru ca asa-mi place mie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie imi place mult conopida si ciorbita ta e delicioasa.
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  4. este supa sau ciorba?
    Nu vad cu ce ai acrit-o!?

    RăspundețiȘtergere
  5. ciorba nu este ciorba daca nu are bors si leustean

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ciorba, supa... nu cred ca papilelor mele gustative li se pare chiar atat de important cum numesc eu reteta :) Mie nu-mi plac ciorbele acre, deci nu pun niciodata bors.

      Ștergere
  6. Am urmat reteta cu exceptia ca am adaugat putin bors magic. Foarte delicioasa si usor de gatit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie nu-mi plac ciorbele acre si de aceea nu zic nimic de bors :) Dar poate ar trebui sa mentionez in retete si acritul asta...

      Ștergere
  7. Cred ca vitelul pe care-l astept sa fiarba e o vaca venerabila... Dar sunt convinsa ca o sa fie OK intr-un final.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Am observat si eu ca tot mai multi vitei imbatranesc prematur, daca e sa ne luam dupa ceea ce gasim etichetat prin magazinele noastre ca fiind "vitel"... Dar sper ca ciorba ti-a iesit pe masura optimismului afisat in comentariu.

      Ștergere
    2. Buna seara. Citesc cu placere retetele tale (specie cele de prajituri), unele le-am si preparat si datorita faptului ca explicatiile tale sunt amanuntite reusesc cu succes,pentru care tin sa-ti multumesc.
      In ceea ce priveste carnea de vita si eu am experimentat "vitelul maturizat precoce" asa ca am gasit o solutie care mie mi-a dat rezultate pozitive si anume: pun carnea la fiert cu apa cat cuprinde carnea, o las sa dea doua clocote ( cca 15 minute) apoi o bag la cuptorul incins in accesi cratita adaugand apa calda daca este nevoie, sa o acopere si acopar cratita cu folie de aluminiu.Folia de aluminiu nu permite temperaturii sa se raspandeasca si asa carnea dupa aproximativ 20 minute e moale (fiarta). O repun pe foc si adaug legumele ( si apa daca necesita).

      Ștergere
  8. Ciao,Robert este buna ciorba ta pentru zona de unde esti,eu fiind moldovean,,di la Suciava,,cred in borsul acru de putina facut in casa cu huste de la bunica.Apropo ar trebui sa postezi si reteta borsului acru ce zici ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Relu! Am observat ca pentru moldoveni ciorba neacrita e un adevarat sacrilegiu :)) Sunt destul de multi aici, in Constanta. Deocamdata reteta mai are de asteptat, mie nu-mi plac ciorbele acre si nu gatesc decat ceea ce consider eu ca este "comestibil" :) Dar de ceva vreme am tot incercat lucruri noi, asa ca e posibil sa nu aiba prea mult de asteptat :)

      Ștergere
    2. eu zic ca ciorba acrita cu bors este ,,ft comestibila,,a ta ar trebui sa o incluzi la categoria supe...am incercat ft multe retete de a le tale si mi-au iesit ft bn...

      Ștergere
    3. Eu am glumit, era vorba strict de gusturile mele. Insa imi voi face curaj cat de curand :) Pana la urma, daca am descoperit eu ca soia de care fugeam ca dracu` de tamaie de fapt e ok, de ce n-as descoperi ca-mi place la nebunie si ciorba acrita cu bors... Ma bucur ca ti-au iesit retetele mele, sper sa incerci cat mai multe.

      Ștergere
  9. Am respectat aproape intocmai reteta ta, dar in loc de cartof am folosit dovlecel ( sotia mea se lupta cu vre-o doua kilograme in plus si evita cartoful) si a iesit ciorba foarte buna.



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Retetele sunt ca si regulile, adica sunt facute pentru a fi incalcate :) Nu conteaza prea mult un cartof sau un dovlecel, la fel cum cred ca nu conteaza prea mult nici cele doua kilograme in plus ale sotiei (majoritatea dau "batalii" muuult mai mari, nici nu-si bat capul pentru atata lucru). Ma bucur ca ti-a iesit foarte buna ciorba de vita.

      Ștergere
  10. Eu de obicei gatesc un pic altfel ciorba de vita: imi place sa pun orez, si nu cartofi...ii pun mazare si rosie pe care o pasez cu putin busuioc (in loc de clasicul bulion). Nu i-am mai pus pana acum conopida, dar am incercat azi o combinatie intre ingredientele tale si cele pe care le stiam eu si a iesit ...yummmy

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am incercat niciodata ciorba de vita cu orez, ar cam trebui s-o fac. Mi se pare interesanta ideea de a folosi rosie pasata cu putin busuioc.

      Ștergere
  11. recomand ca in loc de conopida sa folositi fasole verde si mazare boabe, ii ofera si un gust si un aspect mai rustic; ca si secret al cunoscatorilor, in orice ciorba cu carne se fierbe inainte si bucati de os pentru gust (obligatoriu la ciorba de burta de ex)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru recomandari! Chiar am incercat zilele astea o supa (de pui, insa) cu fasole verde si mazare boabe si am ramas placut surprins. Eu nu ma omor dupa oasele astea mari de vita in ciorbe, poate de asta nu prea ma grabesc sa le recomand in retetele mele :) Insa am specificat in ciorba de burta (RETETA, acolo mi se pare ca este obligatoriu, asa cum ai spus si tu.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)