- pentru aluatul ras (blatul prajiturii)
- un pachet unt de 200 g (sau margarina)
- 150 g zahar
- 2 linguri cacao (40 g)
- un pliculet praf de copt (10 g)
- faina cat cuprinde (aproximativ 400 g)
- un ou
- pentru umplutura de branza
- 600 g branza dulce
- 3 oua
- 200 g zahar
- 1-3 lingurite esenta
Prajitura Rudy este o prajitura cu branza dulce facuta sandvis intr-un aluat ras cu cacao (adica aluatul nu se pune in tava intr-o foaie simpla, asa cum ne-am astepta, ci se rade pe fundul tavii si apoi deasupra compozitiei de branza, dandu-i astfel blatului prajiturii o consistenta destul de interesanta). Dimensiunile tavii in care am copt prajitura: 25x35 cm. Prepararea blatului prajiturii. In cazul prajiturii Rudy trebuie sa ne pregatim cu ceva timp inainte de a incepe prepararea propriu-zisa, pregatirea asta insemnand de fapt sa scoatem ingredientele din frigider (deoarece acestea trebuie sa fie la temperatura camerei in momentul in care le vom folosi). Punem intr-un vas incapator 400 g de faina, un ou, un pachet de 200 g de unt (putem folosi si margarina, nu trebuie neaparat unt), 150 g de zahar, un pliculet de praf ce copt si doua linguri de cacao. Amestecam foarte bine toate ingredientele (cel mai simplu mi s-a parut sa le amestec cu mana) si, in mod normal, ar trebui sa obtinem un aluat tare si nelipicios - in caz ca nu este asa (poate oul este foarte mare sau faina are o calitate diferita de cea pe care am folosit-o eu), ii mai adaugam putina faina. Apoi impartim in doua bucati egale aluatul prajiturii cu branza, impachetam fiecare bucata in folie alimentara (celofan) si le introducem in congelator (este important sa le introducem in congelator, pentru ca este imperativ necesar ca aluatul sa fie suficient de tare in momentul in care il razuim). Prepararea umpluturii de branza a prajiturii Rudy. Aluatul va trebui sa stea in frigider in jur de 20-30 de minute, asa ca avem timp suficient sa terminam de pregatit umplutura de branza. Nici nu este mare lucru de pregatit, doar amestecam intr-un vas 600 g de branza dulce (in functie de preferinte, cantitatea de branza poate fi marita), cele trei oua, 200 g de zahar si niste esenta (eu am folosit esenta de rom). Este greu de spus cata esenta trebuie pusa, pe piata sunt diferite esente, unele foarte concentrate, insa si altele aproape apa chioara - cel mai bine este sa gustam si sa punem atat cat ne place. Ideal ar fi sa amestecam compozitia de branza pana cand reusim sa topim tot zaharul. Asamblarea prajiturii Rudy. Scoatem o singura bucata de aluat din congelator si o razuim (pe ochiurile mari ale razatoarei), direct in tava in care avem de gand sa coacem prajitura. O bucata de aluat ar trebui sa acopere fara probleme o tava de 35x25cm; aluatul razuit nu trebuie sa fie presat, asa ca incercam sa-l imprastiem cu gentilete cat mai uniform in tava (daca aluatul nu poate fi ras cu usurinta, asta inseamna ca ar mai trebui sa-l tinem cateva minute suplimentare in frigider). Peste stratul de aluat razuit turnam compozitia de branza, iar peste aceasta razuim cealalta bucata de aluat. Introducem prajitura cu branza in cuptorul incins si o coacem timp de 40 de minute la temperatura medie (175 grade C). Lectura optionala. Eu habar n-aveam ca prajitura aceasta s-ar numi Rudy (am aflat intamplator, vazand o poza pe Google), insa am descoperit cu surprindere ca mama percepe numele retetei ca fiind ceva foarte familiar, fapt ce ma face sa cred ca Rudy ar trebui sa fie o prajitura destul de cunoscuta de catre gospodinele cu state vechi in bucatarie. La cat de simplu se prepara, poate n-ar strica sa intre si in "retetarul" gospodinelor mai tinerele :D
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Nu stiu cine-i Rudy, dar prajitura care-i poarta numele arata perfect !
RăspundețiȘtergere:) Trebuia sa-si fi dat numele complet, altfel nu stim mai nimic despre el... De fapt, stim totusi ceva: din modul de preparare al prajiturii, putem deduce ca era un bucatar caruia nu-i placea sa-si bage mainile in ingrediente reci :))
ȘtergereFoarte interesant aluatul, mi-a starnit curiozitatea... nu stiam de el...se vede ca fac parte din categoria tinerelelor :)))) .
RăspundețiȘtergereAm notat, Lucia! :D De fapt, intentia mea era sa fac un fel de pseudo studiu de audienta, sa stiu si eu cine-mi citeste retetele, iar prajitura Rudy era un fel de momeala bine mascata :)))
ȘtergereEu cred ca vroiai sa vezi cine este constiincios si citeste si lectura optionala, nu doar reteta :))) Ti-am spus doar ca sunt client corporate al site-ului :D
ȘtergereOh DA! Maine fac prajitura,sper sa pot dormii in noaptea asta ( imi e pfta tare!!!) :) am sa-ti spun daca a fost pe gustul meu, desii tot ce am gatit de la tine, a fost EXTRA BUN! Incerc sa stau departe de retetele tale cat pot, sa nu care cumva sa depasesc kg :P Ela T
RăspundețiȘtergereEla, degeaba incerci tu sa stai de parte de retetele mele, pana la urma tot reusesc sa-ti amintesc de ele cu ajutorul facebook-ului :)
ȘtergereDelicioasa si usor de facut! Copiii dupa ce-au ajutat la reteta tot i-au dat tarcoale pina s-a racit; numai aveau rabdare. Verdictul copiilor - Excelenta! Sunt adepta retetelor dumneavoastra - si placinta dobrogeana a iesit un deliciu:-)
RăspundețiȘtergereEu tot caut reteta de placinta pe care o cumparam cu 5 lei la Simigerie linga un lapte batut prin anii 80, dar parca nici una nu e la fel. Lori
Lori, probabil voi publica si reteta placintei cu branza atunci cand voi deveni bucatar profesionist, ca cei care o preparau la simigerie :) Mai am multe de invatat si de testat in bucatarie... Poti sa-mi zici Robert, la fel si copiii - poate vor ajunge si ei sa gateasca inspirandu-se din retetele mele si nu vreau sa se formalizeze :)
ȘtergereAm fost umpic in incurcatura cand ai specificat la ingrediente 2 LG de cacao fiind 40 G, cand am cantarit cele 2 LG nu mi-a dat deloc 40g asa ca am completat. Mi-a placut mult!!! Data viitoare, cand repet reteta, am sa adaog si cateva stafide in compozitia de branza. Multumesc pentru rasfat. O bucata generoasa/ zi alaturi de chillout room music...LIFE :) Ela T
RăspundețiȘtergere:)) Chillout room music pentru a trece mai usor peste faptul ca cele doua linguri de cacao nu dadeau 40 g? :P De obicei evit sa dau cantitatile in linguri, dimensiunile lingurilor variaza destul de mult (bine, la fel si calitatea ingredientelor, cel putin la cacao se simte imediat). Buna ideea cu stafidele!
ȘtergereFaina si usoara prajitura! Am folosit pentru umplutura 250 gr cream cheese si cam 500 gr de ricotta (scursa de zeama timp de vreo ora, cat a stat aluatul in congelator). Cu toate ca sunt adepta a masuratului pentru retete (si chiar am cantarit cele zece grame de praf de copt :) ), am trantit doua ditamai lingurile de cacao, pline cu varf. M-am gandit ca n-are ce sa strice, si asa a fost. Singurul lucru pe care l-as face diferit ar fi sa sting praful de copt intr-o lingurita de otet sau de zeama de lamaie, ceva - mi s-a parut ca i se simte gustul in prajitura. E drept ca dupa ce am tinut prajitura la frigider s-a mai dus din gust, da' parca tot se simte. O sa incerc cu praful de copt stins data viitoare si o sa vad ce da.
RăspundețiȘtergereSi cred ca ar putea fi interesant daca in umplutura de branza ai adauga ceva - niste coaja de portocala, poate chiar confiata, in tandem cu doua-trei linguri de Grand Marnier, sau niste cirese, poate maraschino, si doua-trei linguri de Disaronno... Numa' zic. :D Am vazut acum ca a mai sugerat cineva mai sus niscaiva stafide...
Anyway, foarte buna prajitura, multumesc pentru reteta! Si trebuie sa spun ca le-am dus si vecinilor/ prietenilor mei de la etaj, o familie de chinezi, si drept rezultat acu' trebuie sa traduc reteta, atat de mult le-a placut! :)
Haha, pare-se ca expresia romaneasca "buna ziua ti-am dat, belea mi-am capatat" se aplica si la chinezi :D Banuiesc ca o traduci totusi intr-o limba mai accesibila :)
ȘtergereSa nu uit ceea ce e mai important: praful de copt, asa cum este el in comert, este deja stins (pliculetul contine practic si otetul/ zeama de lamaie deshidratate care se activeaza atunci cand intra in contact cu umezeala compozitiei prajiturii). Ai putea incerca totusi sa reduci cantitatea de praf de copt, cu siguranta nu este nevoie FIX de 10 g (un pliculet de praf de copt are 10 g si cred ca multe retete de prajituri rotunjesc cantitatea tocmai pentru a simplifica lucrurile). Plus ca intotdeauna se lasa o marja de siguranta, adica mai bine sa fie prea mult, decat sa fie cumva prea putin si astfel sa nu creasca frumos prajitura :)
Legat de cacao, aici intervine in primul rand calitatea acesteia - majoritatea sortimentelor de cacao existente pe piata romaneasca sunt destul de proaste si deci trebuie sa folosim cat mai multa. Insa, chiar si daca folosim o cacao de calitate, 2-3 linguri nu fac rau, deci nu trebuie sa ne facem griji.
Si mie mi-a placut ideea cu stafidele in umplutura de branza, chiar am vazut variante ale retetei care "legifereaza" folosirea stafidelor :) Daca am in bucatarie si daca reusesc sa inving comoditatea :D , eu folosesc coaja rasa de lamaie sau portocala pentru a aroma suplimentar orice prajitura, doar ca mi se pare ceva atat de banal incat nu mai mentionez asta in retete (mi se pare la fel de banal ca sarea in mancare). Coaja de portocala, confiata, ciresele si restul nu pot decat sa imbunatateasca reteta.
Am tradus in engleza - in chineza sa si-o traduca singuri daca vor, dupa aia! :) Dar nu e nici o belea, ma bucur cand mancaruri/ prajituri/ ce-o fi din tara mea sunt apreciate de oameni de pe alte meleaguri - plus ca mi se pare o chestie faina: ei din China, eu din Europa, ne-am intalnit aici si am gasit inca o modalitate de a face cunostinta cu culturile noastre respective. Deja sunt fani declarati ai ciorbei de perisoare, ai verzei calite cu afumatura, ai merdenelelor si cozonacului! :))))))))
ȘtergereDe treaba cu praful de copt habar n-am avut - probabil inca una din misconceptiile preluate in mod automat din bunica in mama in fiica si luata ca atare, pe principiul crede si nu cerceta. :) Anyway, o sa refac prajitura si o sa revin cu rezultatele experimentelor... Reteta ramane excelenta si rezultatul la fel, probabil ca diferentele sunt date pana la urma de caracteristicile specifice ingredientelor din locul in care se afla fiecare.
:) Si mie mi s-a parut la inceput putin confuza treaba asta cu bicarbonatul de sodiu, praful de copt si bicarbonatul de amoniu (mai ales ca multa lume ii zice doar amoniac, care-i alta mancare de peste), asa ca m-am pus pe "studiat" si m-am lamurit pana la urma cum stau lucrurile.
ȘtergereCred ca e placut sa poti schimba retete cu vecinii, practic ai avea atat de multe de testat incat ar trebui sa nu mai calci multa vreme pe blogul meu :) Asta daca nu cumva ii faci sa uite de mancarea asiatica si sa manance doar de-a noastra :)))
Conteaza destul de mult ingredientele folosite, lucrul acesta se simte pana si in Romania... de exemplu, mi se pare imposibil sa obtii acelasi rezultat folosind cele mai ieftine ingrediente. Asta-mi aduce aminte de faptul ca mama imi repeta de cateva ori "sa iei NEAPARAT" faina trei nule!" atunci cand ma trimitea la cumparaturi :)
Da, ii tare fain sa schimbi retete cu vecinii/ prietenii - iar cand se intampla sa fie de pe alte meleaguri decat esti tu, toata lumea are de castigat! Pe de alta parte, asta cu "sa nu mai calci multa vreme pe blogul meu" e o gluma buna! :)))) Pai vad cate o reteta postata de tine pe FB si ajung direct aici, ca ii musai sa o fac si eu! Noroc ca am prieteni cu care sa impart toate alea de le fac, ca altfel ar fi nasol... :)))))))
RăspundețiȘtergereSi inapoi la prajitura Rudy, ca de la asta s-a plecat: primul experiment e gata! Vecina mea a facut prajitura si, cum eu scrisesem in note ca (optional) poti sa stingi bicarbonatul, l-a stins cu zeama de lamaie. Diferenta se simte: si la gust, si la textura. But again, nu pot sa spun cu mana pe inima ca una din variante imi place mai mult decat cealalta. Imi place ca nu mai simt gustul de praf de copt in aluat, dar imi place si faptul ca in varianta originala aluatul e mai dens (e si mai buna prajitura dupa o noapte de stat la frigider!). In varianta cu praful de copt stins nu mai ai gustul ala specific dar ai aluatul o idee mai pufos. Cred ca pana la urma e chestie de compromis - ce iti e mai usor sa accepti. :) A, si un extra la praji: cand facea prajitura vecina mea ne tot incurcam de un castron cu doi pumni de mure in el, drept pentru care de comun acord am scapat de ele fix in umplutura! Nu ne-a parut rau deloc! :)
Next time aluat alb, umplutura cu cioco. Se mai joaca omul, na... :)
O sa incerc aceasta reteta. In privinta otetului, cred ca il putem utiliza numai cu bicarbonatul.
RăspundețiȘtergereDeci Robert, deja mi-am creat faima in familie că fac cele mai bune plăcinte poale in brâu și asta datorită rețetei și indicațiilor tale, că acum i-am dat pe spate și cu aceasta prăjitură. Deci arata minunat și este foarttttte buna. Am pus și stafide în compoziția de brânză. Cu siguranță va fi printre primele pe lista cu orice ocazie. Ești foarte bun!!! Gabriela
RăspundețiȘtergereMultumesc, Gabriela! Pare-se ca iti cam plac retetele cu branza 😊 Daca vrei sa duci faima la nivel maxim, iti recomand sa treci la categoria "prajituri cu ciocolata" 😎
ȘtergereBuna seara! Se poate inlocui branza cu urda? Multumesc anticipat!
RăspundețiȘtergereBuna, urda este o branza OK pentru aceasta prajitura. Spor la gatit!
Ștergere