- pentru blatul de cheesecake
- 300 g biscuiti digestivi (sau graham)
- 150 g unt
- pentru compozitia de branza
- 1 kg branza dulce de vaca
- 250 g zahar
- 3 linguri cu varf de faina
- 2 lingurite coaja de lamaie rasa
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 5 oua
- 2 galbenusuri
Cum numele retetei este in limba engleza si cum probabil nu toata lumea a auzit de cheesecake, primul lucru pe care trebuie sa-l fac este sa spun ce anume este acest cheesecake: o prajitura cu multa branza si un blat subtire de biscuiti. Pisam biscuitii digestivi (eu i-am strivit folosindu-ma de un sucitor). Topim untul fara a-l arde (eu l-am topit la bain-marie, se poate topi si la cuptorul cu microunde) si il turnam peste biscuitii maruntiti. In functie de cat de dulci sunt biscuitii, optional putem adauga si putin zahar. Amestecam foarte bine compozitia blatului de cheesecake si apoi o folosim pentru a tapeta vasul in care o vom coace (o tapetam presand-o cu degetele). Am folosit o forma de tort rotunda (avand diamentrul de 24 cm) cu margine detasabila, pe fundul careia am pus hartie de copt si i-am uns cu unt partea laterala (putem folosi orice alta grasime). Nu este neaparat obligatoriu, insa eu am tinut blatul de cheesecake in frigider cat timp am preparat compozitia de branza (unii aleg sa coaca putin blatul inainte, insa cheesecake-ul ne va iesi bine mersi chiar si daca nu-i mai facem nimic). Este indicat ca branza folosita la prepararea cheesecake-ului sa fie una grasa si obligatoriu foarte bine scursa de zer. Punem un kg de branza intr-un vas si adaugam un sfert de kg de zahar, cele trei linguri de faina (cu varf), doua lingurite cu esenta de vanilie si doua lingurite cu coaja de lamaie rasa (sau una de lamaie si cealalta de portocala). Daca branza nu este foarte fina, atunci o dam prin sita, o pasam cu blenderul sau cu mixerul. Amestecam foarte bine ingredientele cheesecake-ului, apoi adaugam, pe rand, cele cinci oua intregi si cele doua galbenusuri (punem un ou, amestecam pana cand il incorporam, apoi il punem pe al doilea si tot asa pana cand le terminam de pus pe toate). La sfarsit, compozitia noastra trebuie sa isi schimbe consistenta si sa arate cam ca un fel de smantana. Incingem cuptorul la 150 grade pentru aproximativ zece minute. Scoatem din frigider blatul de cheesecake, turnam compozitia de branza si introducem vasul la cuptor. Vom coace cheesecake-ul la temperatura constanta de 150 grade timp de 50-60 de minute (la foc mediu spre mic). Atunci cand este gata, vom observa ca se va desprinde usor de marginea formei (in partea de sus), iar in mijloc va "tremura" putin, asa ca trebuie sa asteptam ca cheesecake-ul nostru sa se raceasca complet inainte de a-l taia. Este posibil ca in timpul coacerii sa curga unt topit in cuptor (pe la marginea formei de tort) - pentru siguranta, sub gratarul pe care sta forma cu cheesecake vom pune tava cuptorului (pe care o scoatem si o curatam, in cazul in care simtim ca iese miros de fum din cuptor). Toppingul cheesecake-ului este optional, acesta fiind motivul pentru care nu l-am mentionat in lista cu ingredientele retetei. In caz ca este cineva interesat, avem nevoie de: 250 g fructe congelate, o lingura cu zeama de lamaie, o lingura de amidon, doua linguri de zahar si 50 ml apa. Amestecam toate ingredientele intr-un vas pe care il punem la foc. Dupa ce incepe sa fiarba, mai tinem toppingul trei-patru minute la foc mediu, amestecand din cand in cand. Apoi il lasam sa se raceasca si il punem peste cheesecake (dupa ce si acesta din urma s-a racit).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Arata demential !!! Felicitari
RăspundețiȘtergereMultumesc, Ioana!
ȘtergereWoooow cum arata!!!!
RăspundețiȘtergereEsti casatorit?
Felicitari,ai niste retete minunate!!Camy.
Camy, am tot raspuns in ultimul timp la aceasta intrebare... Asta inseamna ca mi-ai descoperit recent blogul :) Nu sunt casatorit.
Ștergeredaca nu esti casatorit cred ca o sa primesti ceva propuneri in privat =)) foarte tare blogul , felicitari :)
ȘtergereMultumesc, Ella. Nu stiu la ce fel de propuneri te referi :D, insa marturisesc ca mai primesc si mesaje in privat :))
ȘtergereRobert , dar tu esti criminal ... daca eram ,,grea" :)) , sigur pierdeam .
RăspundețiȘtergereAm retinut-o in caietul meu cu retete , multumesc , arata formidabil .
Cu placere, sper s-o incerci cat de curand. Oare la inceputul retetei de cheesecake ar trebui sa avertizez femeile insarcinate ca nu e indicat s-o citeasca pana la capat? :)
ȘtergereReteta este de retinut.Va doresc multe retete interesante in continuare!
RăspundețiȘtergereOlivia
Mersi Olivia, sper sa nu fie singura reteta de pe blog pe care vrei s-o retii ;)
ȘtergereArata perfect!
RăspundețiȘtergereMultumesc pt. cheesecake. Il incerc in weekend asta sa vad daca imi iese fara probl.
RăspundețiȘtergereSpune-mi, pentru 18 persoane ar trebui sa fac 2 cheesecake-uri, nu?
Imi vine sa musc din ultima poza :))))
Ama, cred ca ar trebui sa ajunga. Dar daca si celelalte 17 persoane sunt la fel de pofticioase ca si tine, atunci tare mi-e ca 2 cheesecake-uri sunt insuficiente :)))
ȘtergereHa!Ha! foarte tare raspunsul tau! Dupa ce ca esti bun bucatar mai esti si simpatic! Ai si tu vreun defect? :))
ȘtergereAlina.
Alina, adevaru` e ca sunt plin de defecte. Si, din pacate, nici macar nu sunt un bucatar atat de bun precum par. Da` simpatic sunt :))
Ștergere:))) :X
ȘtergereDemential !!!! Nely
RăspundețiȘtergereAi niste retete super!Am facut si eu prajitura cu mere si blat de biscuiti si a iesit delicioasa.Cred ca am sa o incerc si pe asta ca-i foarte apetisanta :).
RăspundețiȘtergereMa bucur ca-ti plac (dar mai ales ca-ti ies!) retetele mele. Inteleg ca-ti plac prajiturile cu biscuiti, poate ar trebui sa arunci o privire si pe reteta bombelor din biscuiti.
ȘtergereAm facut-o si pe-asta :).A iesit super buna.Blatul un pic crocant si gustul de branza dulce cu vanilie si lamaie e de nedescris.Am pus deasupra un toping din jeleu si fructe confiate.Singura greseala a fost l-am pus un pic prea cald si s-a insiropat putin blatul.Dar cand s-a racit a fost super bun.Arata exact ca cel din poza ta, numai ca in loc de capsuni au fost caise.Carmen.
ȘtergereCarmen, exact asta este ideea atunci cand scriu retetele: toate sa va iasa la fel ca in imaginile mele. Inteleg ca n-ai mai avut rabdare la sfarsit... :) eu chiar am specificat in reteta faptul ca toppingul trebuie lasat sa se raceasca inainte de a-l pune pe cheesecake. Oricum, nu a influentat prea mult rezultatul final.
ȘtergereTeşekkürler, Fuat!
RăspundețiȘtergereArata super, chiar mi-ai facut pofta, stii cum sa ma multumesti.
RăspundețiȘtergereMersi si felicitari pentru selectia facuta.
Vara viitoare vin la tine in cantonament 30 zile ! Stii cate cheesecake-uri am facut in weekend? 1? Nu ! 2? Nu ! 3!!!!!!! Am mancat de am rupt! Era un trafic in bucatarie mai ceva ca pe DN1, La a doua prajitura nici nu s-a mai deranjat lumea sa-si puna in farfurie, s-a mancat direct din platou. Trebuie NEAPARAT sa faci un meniu de detoxifiere...o salata cu apa si aer...ceva light... ca in ritmul asta ... Si cand ma gandesc ca la mine s-a deschis sezonul meselor si chefurilor... o tin asa pana la revelion !
RăspundețiȘtergereHehe, pai daca gatesti atat de mult, atunci pana la sfarsitul verii nu te mai las sa pleci! :D Asa ca nu te obosi prea mult pana atunci, inchide sezonul asta al chefurilor :))
ȘtergereFelicitari pentru blog/site. Ca o recomandare pe viitor pentru toate retetele: scrie si gradul de dificultate de realizare a preparatului si eventual timpul. Spor in continuare!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Catalin. Nu cred ca voi scrie gradul de dificultate si timpul prepararii retetelor deoarece totul este relativ. De exemplu, o reteta care mie-mi pare complicata este perceputa drept extrem de simpla de catre mama. Iar timpul poate varia extrem de mult, in functie de indemanarea si experienta celui care gateste. Sau poate si de cheful cu care o face :D - am observat ca pana si eu uneori imi prepar o simpla omleta in 5 minute si alteori in 15 minute... :) Deci nu stiu cat de mult as ajuta cititorii. Oricum, iti multumesc pentru sugestie. Dar m-ai pus pe ganduri acum: oare cat timp mi-a luat sa fac cheesecake-ul asta? :)
ȘtergereIn plus ca pe mine m-ar descuraja un grad de dificultate ridicat, asa ca nu stiu, pofta mi-e, din descrierile tale pare usor ii dau bice si poate imi iese ceva...
ȘtergereAlina.
Cu siguranta ar trebui sa faci si acea mentiune :d
RăspundețiȘtergereAm facut prajitura. Mi-a iesit foarte buna crema de branza, nici prea dulce, nici ne-dulce, dar blatul un pic amarui. Am folosit biscuiti digestivi de la Gulon. Prajitura mi-am inchipuit-o mai fina, mai deosebita dar nu este. Am asociat-o cu cele cu mascarpone. Per total este gustoasa dar nu este fina.:)
RăspundețiȘtergereAlina.
Alina, nu stiu cum sunt acei biscuiti, este prima data cand aud de ei, insa probabil acestia au facut ca blatul sa fie putin amarui. Cred ca cheesecake-ul nu prea poate fi asociat cu prajiturile cu mascarpone, la acelea de obicei este vorba de un fel de crema mai putin consistenta.
ȘtergereEu o fac cu cream cheese Philadelphia si iese delicioasa, foarte finutza.
RăspundețiȘtergereN-am incercat-o, deci nu pot decat sa te cred pe cuvant :) N-am dat niciodata prea multa importanta branzei folosite la cheesecake.
ȘtergereWow, super arata!! Imi place mult cheesecake-ul, iar prezentarea ta e senzationala!
RăspundețiȘtergerePaula, initial m-am gandit sa pun toppingul mai mult pentru a da bine in imaginile retetei, insa mai apoi mi-am dat seama ca acesta contribuie destul de mult si la gustul cheesecake-ului.
ȘtergereAm incercat reteta...si chiar mi-a iesit :)) sunt foarte incantata de site-ul tau!! cu siguranta voi mai incerca si alte retete de aici!! O zi placuta tuturor!
RăspundețiȘtergereAlexandra, pari ca nu te asteptai sa-ti iasa cheesecake-ul, asa ca ma bucur cu atat mai mult sa aud asta :) Si-mi doresc sa ramai la fel de incantata de retetele gasite pe site-ul meu.
ȘtergereSalutare...din nou pe blogul tau....am prajitura in cuptor...dar cuptorul nu e electric...deci sper sa nu ard prajitura...si dupa primele secunde era un mare fum in bucatarie..deci tre sa merg sa verific tava. Asadar - eu am pus 5 oua, ca nu am citit cu prea mare atentie pe unde se mai pun si celelalte 2 gabenusuri - ce se va intampla? Si ptr. toping, n-am amidon...ce pot sa pun...niste gris nu merge?:))sau perle de tapioca - dupa ce le dau prin rasnita de zahar?
RăspundețiȘtergereTatucule,sa-ti traiasca familia...si daca tot n-or ramane maculii mei multamiti...apoi te angajez o sapt, ca tot vine ziua lu fiu-miu si nu i-ar strica un tort precum fulgerul McQueen sau precum calutul Blackie.
Buna, fumul nu e un motiv de ingrijorare, probabil a curs putin unt topit pe la imbinarea formei de tort si s-a ars in cuptor.
ȘtergereNeatentia ta nu cred ca a cauzat mari daune cheesecake-ului, insa cele doua galbenusuri pe care nu le-ai pus sigur i-au influentat culoarea.
Amidonul poate fi inlocuit cu faina, n-are rost sa te complici cu perle de tapioca :))
Nu-mi place chiar atat de mult sa gatesc incat sa vreau sa fac asta o saptamana, mai degraba as veni sa vad "Cars" alaturi de cel mic :D
ok..deci revin rezultatul - biscuitii mi s-au ars putin - dar nici un motiv de ingrijorare. Ingrijorator ptr. mine a fost faptul ca erau mult prea sfaramicios "aluatul de biscuiti" - ca sa-l pot modela pe margini am mai picurat niste apa!
RăspundețiȘtergereAm inteles ptr. ce erau cele 2 galbenusuri - deci a fost foarte ok si fara.
Toppingul l-am facut cu praf de tapioca si fructe de padure si rezultatul a fost ca un jeleu...care arata demential, o fi aratand ptr. cateva ora, ca dimineata cand l-am scos din frigider si-a pierdut viiciunea - nu-i asa ca toppingul se pune inainte de a servi prajitura?
Per total = sotul incantat, piticul s-a descurcat inlaturand gelul de fructe si servindu-si doar branza.Eu mandra de inventivitatea "sosului"...:)
Sa nu-ti imaginezi ca am luat tapioca special ptr. asta, de obicei am rezerve in casa, fiu-miu fiind un fan de tapioca cu lapte.:)
He he, ma cam speriasem auzind de tapioca, eu incerc sa stau cat mai departe de ingrediente d`astea exotice. Eu as pune toppingul chiar inainte de a servi cheesecake-ul doar daca as vrea sa impresionez pe cineva :D Altfel nu mi-as bate capu` cu faptul ca poate a doua zi nu mai arata la fel. Cu toate ca cel pe care-l prepar eu (cel de la sfarsitul retetei de cheesecake) nu mi se pare ca se modifica substantial in timp.
ȘtergereDespre blatul din biscuiti nu prea stiu ce sa zic, probabil biscuitii pe care i-ai folosit au fost mult mai deshidratati decat media :D Dar aici ma gandesc ca n-ai intrat in panica - eu unu` as mai fi topit un pic de unt, n-as fi fost la fel de descurcaret ca tine :)
Da' ce-i topioca aia, d'ne? :))
Ștergerefrate, merci de reteta, o sa incerc. cea mai mare problema o sa fie cumpararea unei forme de tort cu pereti detasabili 24cm. da-mi sugestii unde gasesc una si din ce material e bine sa fie facuta si cam la ce pret e
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce. Cea mai mare problema e de fapt si cea mai usor de rezolvat :) Gasesti forma cu pereti detasabili in toate hipermarket-urile, la preturi ce variaza undeva intre 20 si 90 lei. Eu am una nepretentioasa, din tabla pe care-am dat vreo 30 si ceva de lei si se descurca mai mult decat onorabil.
Ștergeream gasit azi dar nu de 24, de 26. sper sa fie ok, ureaza-mi noroc, marti pun in aplicare reteta
RăspundețiȘtergereEste ok si cea de 26, doar ca-ti va iesi o idee mai "pitic" cheesecake-ul. Iti tin pumnii marti!
Ștergerem-am gandit si eu la faza asta si am facut un calcul de genul V= π〖12〗^2*g1,V= π〖13〗^2*g2 adica
RăspundețiȘtergere144*g1 = 169*g2; g1/g2 = 169/144 care e aproximativ 1.173 deci tortul tau e cu 17% mai inalt decat al meu
:) Imi place ca n-ai lasat nimic la voia intamplarii. Dar cred ca i-ai bagat pe multi in ceata cu calculul asta :))) Avand atata meticulozitate, sunt slabe sansele ca reteta de cheesecake sa-ti puna vreo problema.
Ștergerereteta a fost un adevart succes totusi fiind forma de 26 a trebuit sa fac mici modificari, la blat a trebuit sa pun un pic mai mult de 300g de biscuiti si mai mult unt cam 180 de grame. oamenilor le-a placut cum a iesit, pe langa mai toti(printre care si eu) au preferat sa il serveasca si cu putin sirop in farfurie, am avut de coacaze negre. in concluzie, merci e reteta, am reusit sa fac un desert bun, aratos si foarte frumos mirositor dupa ce l-am scos din cuptor
ȘtergereN-ai pentru ce, ma bucur ca cheesecake-ul a meritat efortul facut pentru a cumpara forma :)
Ștergere..."t" e genial. il tot citeam cand.. pe la jumatatea calcului sau matematic, am inceput sa casc. asta e semn ca ma depaseste treaba aia ce a scris-o acolo. e ora 02:02 cand scriu chestia asta.. poate totusi chiar altul ar fi motivul pt care am ajuns sa simt ca ma lasa puterile. :D
Ștergerebuna, am incercat cateva din retetele postate de tine si toate au iesit super! insa cheesecake-ul e minunat! ma bucur ca am descoperit acest sit.
RăspundețiȘtergeretine-o tot asa.
Buna, Tatiana! Ma bucur ca mi-ai descoperit blogul, ma bucur ca ti-au iesit toate retetele incercate pana acum si ma bucur ca mi-ai dat o idee: aceea de a face un top al retetelor mele :) Sunt curios care este cea mai apreciata...
ȘtergereSalut! Azi am cumparat si eu tava cu fund detasabil ca de mult tp. tanjesc dupa prajitura asta...o am la cuptor si abia astept sa o scot...dar parca nu mai trece tp-ul :D
RăspundețiȘtergereS-o stapanesti sanatoasa, Lucia! Cred ca asa s-a prins Einstein cum sta treaba cu relativitatea, asteptand sa i se coaca un cheesecake :)) Timpul trece greu pana se coace si apoi pare sa zboare in timp ce-o mananci :D Eu spun ca merita toata asteptarea asta, acum ramane sa fii si tu de acord cu mine (dupa ce-o gusti).
ȘtergereO explozie de gusturi...ai avut mare dreptate...merita asteptarea. Multumesc pt. reteta.
ȘtergereN-ai pentru ce, Lucia... sunt usurat ca nu m-ai contrazis :D
Ștergerehei tu, barbatlacaratita, vreau sa fac si eu minunatia asta dar tava mea are diamentrul de 28. astept indicatii despre cantitatile care tre' sa la folosec. sunt novice ;). multam
RăspundețiȘtergereha, deja a patra reteta.
Cum naiba sa transform baby steps in giant leaps daca nu ma ajuti? Inca astept cantitatile pt tava de 28. Multam.
RăspundețiȘtergerePS Daca ma aventurez singura si nu-mi iese o sa ma demoralizez si nu o sa mai incerc. Minunatia asta pare chiar deliciosa si ar fi pacat sa nu ma bucur de ea, nu crezi?
Elena, nu trebuie sa te superi pe mine daca nu-ti raspund imediat - primind lunar circa 200 de mii de vizitatori, inevitabil primesc si foarte multe mesaje, nu doar pe blog, ci si pe mail sau pe facebook.
ȘtergereNu trebuie sa-ti dau eu cantitatile cheesecake-ului pentru o tava de 28 cm, aici ma gandesc ca e vorba doar de matematica :P Am avut mai sus o discutie pe aceasta tema (mate si 26 vresus 28). Uite aici>. E greu sa-ti dau ingredientele exacte, de exemplu cum multiplic cele doua galbenusuri?!? Daca-ti zic ca va trebui sa pui in cheesecake 2,31 galbenusuri, chiar vei sta tu sa masori/cantaresti 0,31% dintr-un galbenus?!?? :P
Ca sa nu te complici, cred ca cel mai bine este sa faci un cheesecake pitic folosind ingredientele retetei mele (si punand la blat cam 33% in plus, adica 400 g biscuiti si aproape 200 g unt).
Ok, acum ma simt vinovata. Nu-mi place sentimentul.
RăspundețiȘtergerePS O sa te anunt ce mi-a iesit
Nu-ti face griji, n-ai de ce sa te simti vinovata... e placerea mea sa incerc sa-ti raspund tuturor intrebarilor. Ti-am scris mesajul anterior pentru a nu te simti cumva ignorata, iar acum ma vad nevoit sa-ti scriu pentru a nu te mai simti vinovata :) Iti tin pumnii cu cheesecake-ul!
ȘtergereM-am desfatat cu prietenii in weekend. a iesit super si la ochi.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-a iesit cheesecake-ul chiar si fara cantitatile exacte, n-as fi vrut sa te demoralizezi si sa lasi atatea retete neincercate....
ȘtergereSuper, am facut reteta de cateva ori shi de fiecare data a fost un succes!!!!!!!!!!! Multzumesc ca ai impartashit aceasta minunata retzeta cu noi!
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, si eu ar trebui sa-ti multumesc tie pentru ca mi-ai supus reteta unor teste repetate si astfel, citind concluzia ta, mai multi cititori vor vrea s-o incerce. Sau ar trebui sa-ti multumesc pentru ca ai avut incredere in blogul meu culinar sau in reteta mea de cheesecake, desi pe internet sunt publicate sute de astfel de retete. Deci gasesc si eu motive pentru a-ti multumi, asa ca suntem chit... :) Te astept sa revii pe blog de cate ori ai nevoie de o reteta sau un sfat.
ȘtergereArata intr-un mare fel! :) Trebuie sa ma incumet sa fac si eu cu crusta aia verticala, pana acu' am pus doar la fundul prajiturii. De cand am facut prima oara un cheesecake acum cativa ani, cand am venit in Canada, am ajuns la concluzia ca chiar si numai pentru asta si tot a meritat sa vin, ca in tara nu-l faceam... Si pentru ca iti dai silinta (Multumesc!) sa ne impartasesti atatea retete minunate (am pus ochii pe cea de paleuri acum! :) ), mi se pare cinstit sa impartasesc si eu un secret aflat aici, in tara (vecina, da' na...) cheesecake-ului. Se imbraca in folie de aluminiu forma in care se coace prajitura, astfel incat sa nu patrunda pe nicaieri apa la ea, si se pune la cuptor intr-o tava mai mare in care s-a pus apa - aburul ajuta prajitura sa nu se usuce excesiv si sa nu crape. Cand e gata, se stinge focul la cuptor si se mai lasa acolo prajitura inca vreo jumatate de ora, o ora, dupa care se scoate si se baga la frigider ca sa ajunga la consistenta pe care o stim.
RăspundețiȘtergereInca o data multam fain pentru toata munca cu blogul, ma duc sa fac paleurile! :)
Multumesc pentru ponturile legate de cheesecake! Din moment ce zici ca iti place atat de mult cheesecake-ul, banuiesc ca l-ai testat temeinic in decursul anilor astia :) N-am avut probleme cu uscatul excesiv, insa nu se stie niciodata, asa ca e mai bine sa fim preventivi. E pacat sa nu faci crusta (sau, cum i-am spus eu, blatul) cheesecake-ului pe toata suprafata tavii, mie crusta aia mi se pare ca este partea cea mai buna a prajiturii :) Si nici nu e greu de facut.
ȘtergereSper ca ai fost multumita de cum au iesit paleurile facute dupa reteta mea.
..un usor iz de secta culinara tot se simte citind mesajele flirtante si raspunsurile tale calmante.
RăspundețiȘtergerema pun sa fac prajitura azi.:)
Nicole, cred ca esti prima care si-a dat seama ca prin acest blog culinar eu de fapt incerc sa pun bazele unei "secte culinare" in care, bineinteles, eu sa fiu marele guru culinar :D Dar, din moment ce ai facut prajitura azi, trag concluzia ca izul ala fie nu te-a deranjat, fie te-a atras :) Ce te-a convins sa intri in secta noastra: "mesajele flirtante" sau "raspunsurile calmante"? Nu de alta, da` sa stiu si eu cum sa fac sa-mi castig mai multi adepti de acum inainte :))
ȘtergereBuna ziua. Sambata am facut cheesecake dupa reteta ta, dar fara topping. Blatul de biscuiti este preferatul meu si il folosesc aproape de fiecare data cand fac tort. Nu am copt blatul inainte, dar l-am bagat in frigider la fel ca pentru tort. Copiilor le-a placut foarte mult. Multumesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergereCu placere. Aveam impresia ca am raspuns luna trecuta, insa acum am vazut ca nu apare... Stiu ca am zis ceva de topping :) cum ca probabil copiilor le-ar fi placut si mai mult cheesecake-ul daca avea acel topping dulce ci colorat.
ȘtergereNu stiu cât de mult succes ai la aceste retete, dar la fete .....cât cuprinde!!! :)
RăspundețiȘtergere:)) Fiind un blog culinar, iti dai seama ca au as vrea sa am succes la retete, nu (doar) la fete... :D
ȘtergereBuna Robert! Crezi ca e oki sa folosesc urda in loc de branza de vaci ??? Am primit multa urda si nu stiu ce sa fac cu ea. Multumesc!
RăspundețiȘtergereLucia, poti folosi si urda in locul branzei de vac la cheesecakei. Doar ca trebuie neaparat s-o scurgi bine de zer si s-o pasezi sau s-o treci printr-o sita. Apropo de branza, tocmai am dat share pe fb unei prajituri cu branza :)
ȘtergereMultumesc mult Robert!
Ștergeredeci, am incercat destul de multe retete de-ale tale domnule Barbat la Cratita :) dar aceasta este ... nu am cuvinte... Delicioasa e putin spus pentru a caracteriza prajitura. trebuie sa recunosc ca de multa vreme am pus ochii pe cheesecake dar mi-a fost frica de esec. Rezultatul: un mare mare succes :) Multumesc mult pentru ca ai impartasit cu noi reteta :)
RăspundețiȘtergereCu placere, Anto! Pacat ca nu ti-ai facut curaj mai devreme sa incerci reteta, am publicat minunatia asta de un an de zile. Mie-mi place sa cred ca frica de esec n-ar trebui sa existe in cazul retetelor mele - bine, accidente se mai pot intampla, insa din moment ce mi-a iesit mie, unui barbat care gateste la nivel de amatori, inseamna ca ar trebui sa-i iasa oricui :)
ȘtergereBuna.Deci si eu am o reteta de cheesecake si chiar am incercat-o dar nu mi-a iesit foarte bine,si acuma seara am facut-o pe cea de pe blogul tau,spre norocul meu a iesit bine tocmai a nu ma face de rusine la invitatii mei!am si un baietel de un anisor si ne cam place aceasta praji,si cum incepe postul o sa incerc tot ce se poate din retele tale...deci bafta in continuare
RăspundețiȘtergereManuela, postul nu te va opri continui sa-mi incerci retetele, am publicat destule de post (inclusiv prajituri). Ma bucur ca n-ai renuntat la ideea de a face cheesecake si cred ca cel mic, chiar daca momentan nu-ti poate spune exact, este de aceeasi parere :)
Ștergerecitind prntre comentarii,fiind interesata de reteta care arata super,m-am distrat copios de conversatiile pe alaturi de reteta.:))cum face fata bucatarul?!:)
RăspundețiȘtergere:) Probabil doar astfel face fata, altfel s-ar plictisi sa raspunda la miile de comentarii primite pana acum... Ma bucur ca nu te-au plictisit, mai ales ca multe nu prea au legatura cu retetele.
ȘtergereCratita nu e cu cu margine detasabila...cum as putea sa o rastorn fara sa o stric? "Succesuri" iti doresc :)
RăspundețiȘtergereAndreea, poti tapeta cratita cu hartie de copt - ideea e sa pui o hartie mai mare, pentru a-i lasa marginile in afara. Dupa ce scoti cheesecake-ul din cuptor, il lasi putin sa se raceasca si il ridici tragandu-l cu hartia (ideal ar fi sa te si ajute cineva).
ȘtergereAm reusit pana la urma fara hartie de copt, s-a rupt putin blatul de biscuiti dar asta nu a fost o problema. :) A fost delicioasa. Intre timp am cumparat cratita cu margine detasabila si acum e la cuptor! :)
ȘtergereBuna idee, inca un cheesecake pentru a testa noua cratita cu margine detasabila :)
ȘtergerePacattttttt ca nu pot posta prajitura a iesit foarte gustos si delicios si merge foarte repede Complimentele mele barbstului la cratita di succes an continuare,tin sa-ti spun cs ma inspiri an fiecare zi
RăspundețiȘtergereAi putea pune o imagine pe fb, imi lasi un comentariu la ultima reteta (acolo sunt sanse mai mici sa-l ratez). Te astept sa te inspiri in fiecare zi, iar daca tot o faci, poti sa-i zici Robert barbatului la cratita ;)
ȘtergereTocmai ce este in cuptor tortul. O sa-ti trimit poza pe facebook :P cu rezultatul final!
RăspundețiȘtergere:) O astept cu nerabdare. Sa ai pofta!
Ștergerein seara asta mosu are pentru el cheescake... este inca in cuptor si miroase tare bine! sper sa-l cuceresc definitiv :D
RăspundețiȘtergereIar daca nu, mai ai saptamana viitoare o sansa cu Mos Craciun :))) Am inteleles ca-i si place culoarea rosie :D
ȘtergereMos Craciun ii va aduce direct cozonac..Am trecut la avansati:)) Dar trebuie sa recunosc ca vom face impreuna cozonacul si ne inspiram din retetele tale..
ȘtergereCat despre cheescake a iesit extraordinar. Am facut mare impresie:D
Sarbatori fericite!
Gaby
Ma bucur sa aud asta, Gaby. Acum cateva ore am framantat doi cozonaci si, in timo ce-i framantam, ma gandeam ca poate ar trebui sa dau mai multe detalii in reteta pe care am scris-o acum trei ani :) Parca incep sa vad lucrurile altfel, dau mai multa atentie la detalii... Deci, daca ai vreo nelamurire, ceva, nu ezita sa ma intrebi.
ȘtergereCraciun Fericit!
intr-adevar mereu este loc de mai bine si invatam tot timpul.. improvizam si putem aduce imbunatatiri.. Dar si cu reteta ta de acum 3 ani, am impresionat toate rudele :))) a iesit excelent, crescut frumos, aromat, cu toate cele. ptr prima data, am primit numai note maxime :))
Ștergere:)) Deci e clar, n-are rost sa mai schimb reteta perfecta. Ma gandeam doar s-o detaliez putin, insa ce rost are sa plictisesc lumea :D Sper ca de acum vei primi numai note maxime ;)
Ștergeree la cuptor Ș) sa vad ce iese ;)
RăspundețiȘtergereDeeeci? Ma gandesc ca a iesit cu bine cheesecake-ul din cuptor, nu? :)
ȘtergereAs dori sa stiu cum iese (daca iese) daca nlocuim forma de tort cu un vas termorezistent de sticla..
RăspundețiȘtergereCheesecake-ul iese bine si daca-l coacem intr-un vas termorezistent de sticla, nu ne trebuie neaparat o forma de tort. Insa va fi mai greu de scos de acolo, acesta ar fi de fapt avantajul folosirii formei cu pereti detasabili...
ȘtergereMultumesc! A iesit super, am folosit pana la urma forma de tort. A iesit f. aspectuos, doar ca in loc de biscuiti dgestivi am folosit biscuiti obisnuiti, de aia mai dulci plus niste pesmet.
RăspundețiȘtergereExcelenta reteta! Acum mai are 5 minute de stat in cuptor, a crescut frumos si o voi decora cu topping de fructe de padure, inclusiv capsune proaspete, ingrosat cu putina faina integrala si seminte de chia (se fac budinca). Plus cateva frunze de menta proaspata, pentru decor. Multumim pentru reteta! :)
RăspundețiȘtergereRaluca, inainte sa-ti raspund, a trebuit sa caut pe Google semintele de chia, eram curios sa vad ce-s alea :) Bine, nu le-am gasit atat de greu precum pare, motivul e altul: imi scapase mesajul tau :) Daca i-ai pus si frunzele de menta, cheesecake-ul tau a iesit cu siguranta mai aspectuos decat cel din imaginile mele, sper ca si gustul a fost pe masura.
ȘtergereGustul este minunat, am preparat-o deja de 3 ori de atunci si pana acum. Si ma pregatesc sa o refac inca o data! :)) Este iubita chiar si de cei carora nu le place branza in mod normal.
ȘtergereInlocuiti cele 3 linguri de faina cu un pachet budinca vanilie ,daca doriti, desigur !
RăspundețiȘtergereMultumim pentru sfat! Banuiesc ca praful budincii ar trebui sa faca mult mai aromat cheesecake-ul astfel pregatit. Mie-mi plac retetele cat mai simple si cu cat mai putine ingrediente, asa ca probabil o sa continui sa folosesc faina, insa sunt convins ca trucul tau va fi pus in aplicare de cei carora le place sa incerce lucruri noi.
Ștergerel-am facut deja de 3 ori . azi il fac a patra oara .......este preferatul sotului . iti multumesc ca explici TOATE retetele pe intelesul tuturor .......si nu faci ``complicaciuni `` inutile !!!!!!
RăspundețiȘtergereNu trebuie sa-mi multumesti, astfel ma faci si pe mine sa-ti multumesc pentru faptul ca ai ramas fidela retetelor mele :) Clar, mai ales cand e vorba de retete culinare, ma feresc de complicaciuni ca dracu` de tamaie :D
ȘtergereEste absolut delicios! Multumim mult pentru reteta! Azi il fac a 4-a oara, a iesit perfect de fiecare data! Ati explicat foarte bine toti pasii! Toata lumea mi-a laudat cheesecake-ul:)
RăspundețiȘtergereMeritul este numai al tau, sa stii... Nu doar ca tu ai preparat cheesecake-ul, ci ai si stiut sa alegi reteta potrivita din multitudinea retetelor de cheesecake ce impanzesc internetul ;)
ȘtergereArata super. Am observat ca cheesecake-urile au devenit foarte populare in ultimul timp. Adevarul este ca sunt mai usoare si sofisticate decat torturile clasice romanesti si au un gust delicios. Iar aceasta reteta este una pe care cu siguranta trebuie sa o incerc :)
RăspundețiȘtergereSa stii ca la asta nu m-am gandit... :) desi este o prajitura, cheesecake-ul chiar arata ca un tort (mai ales daca are un topping frumos colorat).
ȘtergereFac acest cheesecake de mai bine de 6 luni.....sotul meu e topit dupa el .......ce imi place la retetele tale e ca sunt simple si de efect .....pe intelesul tuturor ......cand caut ceva anume intru doar pe blogul tau pentru ca stiu ca mereu gasesc si cel mai important mereu imi iasa . Esti un bucatar extraordinar si eu iti multumesc ca ai aparut in bucataria mea :) am incercat peste 20 de retete si sper in timp sa le fac pe toate . Sper sa continui sa ne incanti papilele gustative pana la adanci batraneti !
RăspundețiȘtergereHehe, sunt foarte departe de a fi un bucatar extraordinar, insa e posibil fie ceva sanse sa devin unul daca ajungem la adanci batraneti :) Omul cat traieste invata (e o expresie, in realitate putini invata ceva de-a lungul vietii), iar eu invat multe chiar de la cei care-mi citesc si incearca retetele. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase, pentru increderea avuta in retetele mele si sper sa raman in bucataria ta! ;)
ȘtergereAm facut acesta prajitura de doua ori intr-o saptamana, prima data pentru Craciun si a doua oara pentru Revelion.Au iesit amandoua delicioase, sunt mult mai usor de facut decat pare la prima vedere, cred ca nu a durat mai mult de 15 minute pana am pus prajiturile la copt.Pe prima am ornat-o cu dulceata de visine (facuta in casa), si pe cealalta cu toping de zmeura.Cred ca am tinut un pic mai mult decat trebuia, topingul pe foc, pentru ca a iesit ca un jeleu si fructele nu au mai ramas intregi.Oricum au fost foarte bune,iti multumesc frumos pentru retetele pe care ni le oferi, imi place ca nu folosesti ingrediente sofisticate.
RăspundețiȘtergereDe multe ori imi trece prin cap ca ar trebui sa stau sa ma gandesc ce anume sa zic atunci cand cineva imi multumeste pentru retete, insa niciodata nu-mi gasesc timp sau nu reusesc sa gasesc ceva simplu de zis... Instinctiv, imi vine sa multumesc si eu, mi se pare ca mesajele astea frumoase nici macar nu sunt pe deplin meritate - eu nu fac pentru ele decat sa scriu reteta "cu simt de raspundere", asa cum am facut-o si asa cum as vrea sa mi-o fi explicat si mie cineva, insa pare ca fac ceva deosebit deoarece este plin internetul de bloguri culinare facute pe genunchi, cu retete scrise pe fuga sau "conspectate" de pe alte bloguri.
ȘtergereCheesecake-ul chiar este o reteta usoara, daca o citim cu atentie chiar nu avem cum sa dam gres. Trebuie doar sa avem rabdare sa citim, uneori am impresia ca sperii lumea cu toate detaliile pe care le dau :) Zic asta stiind ca lectura nu este chiar atractiva pentru majoritatea...
Salut. Am facut is eu cheesecake-ul din reteta ta. Pare sa fi iesit bun. Insa il servesc de abia maine. Daca pun topping de astazi, se va insiropa si strica textura cheesecake-ului? Sau topping-ul va fi mai mult ca un jeleu? As vrea sa il fac din visine. Multumesc
RăspundețiȘtergereSalut, textura cheesecake-ului nu va fi stricata, insa probabil ca pana maine se va infiltra putin deasupra (insa eu zic ca nu suficient de mult incat sa strice aspectul general). Nefolosind gelatina, topping-ul cheesecake-ului nu va fi chiar "impermeabil" pe invers :) Daca nu te incurca prea mult, mai bine l-ai lasa pentru maine.
ȘtergereMulțumesc de răspuns. Am sa fac toppingul și îl pun pe cheesecake doar înainte de servire.
ȘtergereN-ai pentru ce... sper ca maine cheesecake-ul "nostru" va fi bine apreciat.
ȘtergereChiar nu e mare" brânză" acest cheesecake! Sunt rețete mult mai spectaculoase (si gust si prezentare). Isterice rău femeile astea! N au mai mâncat de mult!
RăspundețiȘtergere:) Pai cam e mare branza, tinand cont de faptul ca cheesecake-ul e facut in mare parte din branza... Nu te contrazic in legatura cu spectaculozitatea retetei, aici totul tine de gusturile si asteptarile fiecaruia - desi nu ne impiedica nimeni sa-i dam un gust spectaculos doar adaugandu-i o esenta exotica - de exemplu niste lichior curaçao care i-ar da si o culoare spectaculoasa (eu sunt adeptul simplitatii si deci fac retete simple in care folosescu ingrediente accesibile, deci nu vei gasi retete "spectaculoase" aici).
ȘtergereSuper prezentare si pare si delicioasă!!!
RăspundețiȘtergereO singura precizare as avea daca imi permiți: cheesecake "de la mama lui" din continentul american nu se face cu brânză dulce de vaci (care aici nici nu prea se gaseste decât la magazinele romanesti între noi fie vorba) ci cu brânză crema Philadelphia sau un produs similar.
Textura finala e cu totul alta si chiar gustul diferă.
In orice caz ambele sunt yummy ;)
Bineinteles ca-ti permit, Lara... chiar iti multumesc pentru precizare, mai ales ca eu ar fi trebuit sa fac aceast lucru... Singura mea scuza este faptul ca incerc sa scriu retetele in asa fel incat sa fie peparate de cat mai multa lume, deci pe unele le mai adaptez putin in incercarea mea de a folosi ingrediente cat mai la indemana. De obicei mentionez cand fac astfel de improvizatii, chiar ma straduiesc sa dau cat mai multe detalii, doar ca uneori imi mai scapa cate ceva.
ȘtergereApropo, fa si tu un lobby pe acolo, poate ne ridica vizele si in state (pe canadieni i-am convins!! ) si ajung sa gust si eu vreodata un cheesecake de la mama lui - preferabil pe undeva mai la sud de Philadelphia, prin Miami :D
O reteta excelenta..am facut prima data cu fructe de padure, acum cu mere caramelizate..super
RăspundețiȘtergere