- 100 g nuca macinata
- 200 g margarina sau unt
- 100 g zahar
- 2 oua
- faina cat cuprinde (aprox 400 g)
- un pliculet praf de copt
- 2-3 lingurite esenta de rom
- aprox 200 g zahar pudra (pentru decor)
In lista ingredientelor retetei eu am scris nuca macinata doar pentru ca aceasta era cea mai rapida (a se citi comoda) varianta. Insa, cu toate ca necesita mai multa munca, aceste cornulete fragede cu nuca sunt mai bune daca doar maruntim nuca (sau nu o macinam foarte fin). Cred ca este cea mai simpla reteta de cornulete, nu este nevoie sa le umplem si sa le rulam. Primul lucru pe care va trebui sa-l facem este sa scoatem untul sau margarina din frigider pentru a fi la temperatura camerei in momentul in care o punem in aluatul cornuletelor fragede. Punem untul/ margarina intr-un vas, cele doua oua si 100 g de zahar. Amestecam foarte bine ingredientele, apoi adaugam nuca macinata, esenta de rom (daca nu ne place, putem folosi si alta esenta), pliculetul cu praful de copt si le incorporam in aluatul cornuletelor. Dupa aceea vom incepe sa punem treptat faina, amestecand si adaugand faina pana cand obtinem un aluat tare pe care il putem modela cu mana (am aproximat ca intra cam 400 g). Putem modela cornuletele fragede folosind doua metode diferite, asa ca fiecare apeleaza la cea pe care o considera mai potrivita. Prima metoda (si preferata mea) este sa rupem bucatele de marimea unei nuci pe care le modelam intre palme, apoi le indoim un pic la mijloc (pentru a nu ni se lipi aluatul, ne pudram mainile cu faina). Cea de-a doua metoda de modelare a cornuletelor fragede cu nuca este ilustrata in imaginile retei: intindem aluatul si il taiem in suvite subtiri (de grosimea degetului mic) pe care apoi le taiem in bucatele (de lungimea degetului aratator) si le indoim la mijloc (formam un fel de paranteza mica sau o litera C). Mai bine renuntam la explicatii si lasam imaginile sa vorbeasca, nu? :) Asezam cornuletele cu nuca intr-o tava si o introducem in cuptorul bine incins. Coacem cornuletele la foc mediu (175 grade C) in jur de 30 de minute (pana cand observam ca se rumenesc putin). Dupa ce sunt gata, le scoatem de la cuptor si ne ocupam de partea cea mai plictisitoare a retetei: tavalim fiecare cornulet prin zahar pudra. Daca nu ne deranjeaza faptul ca vor fi mai putin aspectuoase (si, evident, mai putin dulci), atunci cornuletele fragede ar putea fi lasate chiar si nepudrate cu zahar.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Ce desert bun ...
RăspundețiȘtergereSuper delicioasa reteta, ar fi fost si mai gustoasa daca ar fi fost cu unt si nu margarina, care e nasoala rau si nici mai ieftina ca untul nu e, in plus e plina de e-uri si nu ne aduce nici un aport nutritiv. Pacat ca noi romani, inca nu avem catusi de putine cunostinte in domeniul alimentatiei. pacat pt sanatatea noastra.
RăspundețiȘtergereAi dreptate, reteta poate fi preparata si cu unt. Eu am ales la intamplare, in cantitati mari nici margarina si nici untul nu cred ca sunt bune pentru organism. Dar nu are rost sa dezvolt eu subiectul, asta e treaba nutritionistilor...
Ștergereo sa le fac in week-end,cat despre unt,e intr-adevar mai gustos,dar contine foarte multa grasime animala,care creste colesterolul si ingrasa...
RăspundețiȘtergereIar untul degresat nu prea mai are gust... Spor la treaba, tocmai a inceput week-end-ul! :)
ȘtergereFoarte bune aceste retete, parca mi se face pofta.
RăspundețiȘtergereBarbatii sunt cei mai buni bucatari, pana la urma, nu? :)
Mie imi plac destul de mult cornulete, nu stiu sincer din ce cauza pentru ca nu ma omor prea mult produsele de patiserie, poate fiindca sunt cele mai mancate alimente de patiserie din copilaria mea.
RăspundețiȘtergereIntotdeauna ne vor atrage dulciurile mancate in copilarie... o fi de vina nostalgia :)
Ștergeremereu ne face mama de Craciun...si pana la boboteaza avem....
RăspundețiȘtergereSuperbe, sunt cornuletele mele preferate!
RăspundețiȘtergereIntrebare: pot sa pun untura in loc de margarina pt ca sa fie mai fragede? Si daca da, tot 200 g? Multumesc anticipat. :))
RăspundețiȘtergereDa, poti pune untura in locul margarinei. Si cam tot aceeasi cantitate, nu cred ca trebuie s-o cantaresti la fix :) Sa-mi spui cum ti-au iesit cornuletele.
ȘtergereCu untura ies exceptionale, untura este net superioara untului dar sa fie untura "curara" facuta din osînza.
ȘtergereVreau sa le experimentez in viitorul cel mai apropiat. :) Si vreau sa te intreb: ai pus praful de copt asa pur si simplu, nu l-ai amestecat cu faina? Oricum, multumesc pt retete, am experimentat cateva si nu am dat gres cu niciuna.
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, Antonia, iti multumesc si eu pentru confirmare. Nu conteaza cum punem praful de copt, important este ca acesta sa se incorporeze cat mai uniform in compozitia cornuletelor. De obicei il mai amestec cu faina, dar fac asta nummai pentru ca mi se pare ca mi-e mai usor sa-l amestec asa, nu am si un alt motiv.
ȘtergereAm facut cornuletele in week-end. Foarte bune si foarte usor si rapid de preparat. Insa textura lor era asa, nisipoasa, nu stiu cum sa zic, ma refer la gust. Eu le-am facut cu untura, oare asta sa fie cauza? Oricum sunt prea simplu de facut si relativ ieftine , eu cam aveam prin casa toate ingredientele, ma gandesc asa, cum uneori din comoditate mancam toate prostiile din comert, cand in jumatate de ora putem prepara aceste cornulete in propria casa...Am facut in week-end si pastele cu sos bolognese, merele coapte cu nuca si gem, cartofiorii la cuptor cu malai, excelente toate. :) Si pt blatul de pizza tot reteta ta o folosesc. Ce sa mai, de cand am descoperit acest blog gatesc foarte diversificat si, culmea, petrec tot mai putin timp prin bucatarie. :)) Multumesc.
RăspundețiȘtergereMa gandesc ca untura ar trebui sa faca aceste cornulete o idee mai sfaramicioase, insa eu as vedea asta ca pe un lucru bun - nu stiu daca si tie ti s-a parut la fel :) Eu incerc, pe cat posibil, sa folosesc in retetele mele ingrediente cat mai simple, ingrediente pe care le am la indemana. Am observat ca se pot face retete gustoase chiar si fara a folosi ingrediente exotice si chiar fara a trebui sa gatim o zi intreaga. Iar de cele mai multe ori, cu un minim de efort, putem obtine ceva similar "prostiilor" din comert, la un pret mult mai mic. Nu mai zic nimic de E-uri, potentiatori de arome si alte tampenii...
ȘtergereFoarte, foarte buni !
RăspundețiȘtergereEu am pus mai putina faina si am preferat sa las aluatul in frigider inainte de a forma cornuletele.
RuxiBuxi
Ruxi, cred ca singurul dezavantaj al tinutului aluatului in frigider este faptul ca apoi trebuie sa modelam repede cornuletele, sa nu apuce sa se "topeasca" :)
ȘtergereBuna tuturor ! Fantastic, in sfarsit am gasit un site pe gustul meu.Felicitari pentru acest blog.Eu am un secret pentru pudrat cornuletele de exemplu, apropo de partea plictisitoare.Secretul ? E simplu ca buna ziua. Zaharul pudra se introduce intr-o punga mai mare si rezistenta, nefolosita.Dupa care se pun o parte din cornulete, se scutura putin ca pe un cockteil si gata, voila, cornuletele- s perfect pudrate.Atentie, daca le pui fierbinti in punga, aspectul lor nu vor fi extraordinar.
RăspundețiȘtergereBuna! Bine-ai venit printre noi, cei care stim deja acest site :D Ma bucur ca site-ul este pe gustul tau si sper sa ramana asa si dupa ce vei incerca vreo cateva retete :) Iti multumesc pentru pont, mi se pare foarte util si cu siguranta il voi pune in aplicare data viitoare cand voi face cornuletele - doar ca ma enerveaza (a se citi oftica) putin gandul ca nu m-am gandit si eu la asta :))
ȘtergereSunt preferatele mele astea cu nuca :) Am incercat si fursecurile cu nuca de cocos! Foarte gustoase! Felicitari pentru retete!
RăspundețiȘtergereMerci, Alexandra! Daca-ti plac cornuletele, in curand vei avea la dispozitie o noua reteta si, cine stie, poate cele noi vor reusi sa-ti zdruncine preferintele :)
ȘtergereIncercati in loc de margarina ,untura de porc,cornuletele ies mult mai fragede
RăspundețiȘtergereSunt de acord, eu am ales sa folosesc margarina in reteta cornuletelor mai mult datorita faptului ca nu toata lumea agreeaza untura. Am sfatuit mai sus pe cineva sa foloseasca untura cu incredere, desi Antonia s-a plans de faptul ca untura a facut cornuletele sa fie prea fragede. Pana la urma, totul tine de gusturile fiecaruia...
ȘtergereEu am o metoda mai puțin migaloasa de pudrat cornuletele. Pun zaharul pudra într- o punga de hârtie și apoi pun mai multe cornuletele, scutur puțin punga și gata:)
RăspundețiȘtergereAha, deci eu sunt singurul care nu s-a gandit la asta :) Mi-a mai zis cineva mai devreme de scuturatul cornuletelor in punga (aici). Insa faptul ca a fost cineva mai rapid nu-ti diminueaza tie cu nimic meritele, asa ca-ti multumesc pentru pont. Sper sa-l citeasca si sa-l foloseasca cat mai multa lume.
ȘtergereCum se pastreaza cornuletele? Mersi
RăspundețiȘtergereCornuletele pot fi pastrate intr-o punga sau intr-o caserola inchisa ermetic. Dar, fiind fragede, pot fi pastrate si intr-un bol/ farfurie, nu se vor intari prea mult. Sper ca n-ai de gand sa le tii nemancate mai mult de o saptamana, ar insemna sa ai o vointa de fier :)
ȘtergereMultumesc pentru pont. Am facut si au iesit minunate ( tinand cont ca nu am mai facut nimic asemanator pana acum) ...s-au mancat in doua zile :-). Ma interesa cum se pastreaza doarece vreau sa le fac si de sarbatori..macar cu vreo doua zile inainte sa nu ma incarc prea mult in ziua in care fac si mancarurile..felicitari pentru blog am mai "furat" si alte retete si gratie comentariilor am gasit si multe ponturi utile. Spor la treaba in continuare ! P.S. nu am vointa de fier cand vine vorba de prajituri facute in casa sub orice forma a lor.
RăspundețiȘtergereHehe, totusi stai bine... altii nici nu mai au vointa atunci cand vine vorba de prajituri, fie ele de casa sau de cofetarie :D
ȘtergereHmmm... Cred ca eu sunt singura careia nu i-au iesit. Adica au gust de faina. Desi aluatul a fost moale si usor de modelat (f tare ideea cu modelatul) totusi dupa copt au gust de faina. O fi din cauza ca am folosit faina grau intreg? O sa le mai dau o sansa si o sa le mai fac si in alta zi cu mai putina faina. :(
RăspundețiȘtergereMihaela, mai degraba ar trebui sa faci cornuletele cu o faina obisnuita... N-am folosit acea faina grau intreg de care vorbesti si nici nu stiu ce caracteristici are, dar ma gandesc ca ea trebuie sa fie "capul rautatilor" - in mod normal, gustul fainii nu prea se simte...
ȘtergereEu tot le pregatesc destul de des,dar intind si rulez aluatul. Cred ca sunt gustoase si acestea,dar ca aspect lasa de dorit(nu va suparati,e doar parerea mea) ��
RăspundețiȘtergereNu ma supar, doar vad si eu cu ochii mei cat de frumoase sunt aceste cornulete :) Sunt cam uratele, insa asa se prepara cel mai rapid.
ȘtergereImi plac mult cornisoarele cu nuca si le pregatesc destul de des,in schimb eu lntind si rulez aluatul,deoarece capata un aspect mai frumos��
RăspundețiȘtergereDaca tinem foarte mult la aspect, atunci sunt de acord: cornuletele vor iesi mult mai aspectuoase rulate (dupa ce foaia a fost decupata in triunghii isoscel).
ȘtergereFoarte bună rețetă, și căutam una cu nuci in interiorul aluatului și n-am găsit decât cu nuci umplutură. Multumesc
RăspundețiȘtergereCu placere! Mi se pare cea mai simpla reteta de cornulete (cu nuca sau fara): nu ne batem capul sa preparam compozitia pentru umplutura, nu ne chinuim sa umplem fiecare cornulet in parte, nu ne stresam ca poate la cuptor va curge umplutura... :)
ȘtergereBuna seara, dupa 25 de ani,un gand care imi disturba minte !! Am pofta sa mananc cornulete... asa cum le mancam cand eream mica. Am cautat reteta in internet si am nimerit aici, am citit comentariile..si cred ca am inteles ca
RăspundețiȘtergere: sunt usor de facut si sunt si delicioase. Merci pentru reteta si iata ca trec la treaba. Sper sa nu delud pe nimeni din invitati mei.... oferind loro ceva nou Made in Romania. Pe curind. Bye