- 200 g untura (unt sau margarina)
- 2 oua
- 200 g zahar
- un pliculet zahar vanilat
- un pliculet praf de copt
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 500-700 g faina (cat cuprinde)
- un praf de sare
Din pacate, acesti biscuiti spritati cu untura nu pot fi preparati decat daca dispunem de un pistol / presa pentru biscuiti si fursecuri sau o masina de tocat careia ii atasam o forma de biscuiti (nu conteaza prea mult forma, nu este obligatoriu ca biscuitii spritati sa arate exact la fel ca cei din imaginile retetei mele). De fapt, din acest aluat se fac si fursecurile spritate - aceeasi Marie, dar cu alta palarie :) Daca dorim sa facem biscuiti spritati si nu suportam untura, vestea buna este ca o putem inlocui cu unt sau margarina. Eu am ales sa folosesc untura pentru ca astfel biscuitii spritati ies mult mai fragezi. Este important ca untura (untul, margarina) sa fie la temperatura camerei atunci cand incepem sa preparam reteta. Intr-un vas incapator punem 200 g de untura, doua oua, 200 g de zahar, un praf de sare si un pliculet de zahar vanilat (eu am pus zahar vanilat Bourbon, asta in caz ca se mira cineva de ce acesta apare inchis la culoare in imaginile retetei). Amestecam foarte bine ingredientele pana atunci cand rezulta o pasta omogena si apoi adaugam doua lingurite cu esenta de vanilie. Optional, putem adauga in aluatul biscuitilor spritati si O lingura cu coaja de lamaie rasa. Presaram in ploaie faina amestecata cu un pliculet de praf de copt si o incorporam in aluat. In ingredientele retetei am scris orientativ 500-700 g, deoarece punem atata faina cata este necesara pentru a obtine un aluat foarte tare (pe care mai apoi sa-l putem da prin masina de tocat cu forma de biscuiti atasata). Formam biscuitii spritati de lungimea unui deget (8-10cm) si ii asezam intr-o tava - nu este nevoie sa ungem tava, deoarece biscuitii contin grasime si nu se vor lipi. Introducem tava cu biscuiti in cuptorul incins si ii coacem la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ o jumatate de ora. Apoi, cat timp biscuitii spritati sunt calzi, ii pudram cu zahar (sau ii putem cu acoperi cu ciocolata).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Nu prea ma omor eu dupa untura, insa avand in vedere ca este un prods de patiserie, ca este oarecum uscat eu zic ca merge ca un mic dejun.
RăspundețiȘtergereDar ma gandesc ca in exces nu face bine...
Oare cate calori are?
Nu ma pricep la estimarea numarului caloriilor (si probabil cei care le estimeaza atunci cand scriu o reteta o fac la ghici), insa sigur nu vei simti gustul de untura (doar daca o iei din garnita cu carne) si biscuitii nu vor fi deloc uleiosi. Cu foarte putine exceptii, cred ca niciun aliment consumat in exces nu face bine.
Ștergereeu folosesc ulei numai la maioneza restul consum numai untura de aproximativ 3 ani si am cele mai bune rezultate la analize
ȘtergereMulti medici spun (vren sa mincam si noi la tine)
am o reteta asemanatoare dar in loc de praf de copt se pune bicarbonat...insa astia arata super....trebuie sa-i incerc!!!
RăspundețiȘtergereSi mama facea niste chestii asemanatoare cu bicarbonat, insa le numea piscoturi :) Aveau o alta consistenta, pur si simplu ti se topeau in gura - o voi intreba daca mai stie reteta, insa sunt sanse mici.
Ștergerebiscuitii copilariei mele!
RăspundețiȘtergerebiscuiti prajiti se numesc Minuni , cautati pe net am incercat si eu si sunt f buni
ȘtergereIntre timp am postat si o reteta de biscuiti prajiti (eu ii stiu drept Banane, nu Minuni :) ). Am lasat link catre RETETA.
ȘtergereBuna,biscuitii sunt super,dar as avea si eu o intrebare:din intamplare nu ai reteta la ceva asemanator dar care se prajesc? Mi-a duc aminte de copil ca-mi facea bunica se numesc coceni,dar nu mai stiu cum se fac.
RăspundețiȘtergereSa stii ca am facut cateva din retetele tale si au iesit super,ultima data chiar am facut pateul de ficat si sotul meu a mancat pana la ultima picatura. Mersi.
Mihaela, chiar nu stiu vreo reteta care presupune prajirea biscuitilor :( Poate ne spune cineva, chiar m-ai facut curios.
Ștergerereteta pentru renumitii "coceni"care se prajesc este urmatoarea:6 linguri faina sau cat cuprinde pt o coca suficient de tare pt.a nu se lipi de maini si trece prin masina de tocat,6 oua,6 linguri zahar,6 linguri ulei,6 linguri lapte,1 pachet praf de copt stins cu putina zeama de lamaie sau otet,un praf de sare.Se amesteca bine toate ingredientele de mai sus,se framanta putin si se trec prin forma la fel ca biscuitii de casa.Se prajesc in ulei ca gogosile,se scot si se pudreaza cu zahar farin
ȘtergereInteresant! Gandindu-ma ca se prajesc in ulei, eu ma asteptam sa se foloseasca drojdie, nu praf de copt :) Iti multumesc pentru reteta!
Ștergerecocenii astia defapt sunt renumitele " ciuros " sunt spaniole si se servesc cu sos de ciocolata sau cu zahar pudra.
ȘtergereSau poate ciuros sunt renumitii coceni romanesti pe care ni i-au importat spaniolii, cine stie?.. :)
ȘtergereApropo de asta, intre timp am postat si o reteta de biscuiti prajiti. Am lasat link catre RETETA.
ȘtergereI-mi cer scuze dar nu stiu unde se scrie numele,sunt mihaela.
RăspundețiȘtergereAm gasit
RăspundețiȘtergereM-ai dat gata, imi plac la nebunie biscuiteii astia , mama face destul de des si sunt tare gustosi. Acum intrebarea mea e alta: de unde din Romania se poate cumpara forma de biscuit spritati care se ataseaza la masina de tocat? Felicitari pentru reteta, e suuuuuupeeeeeeeeeeeer!!! Vero.
RăspundețiȘtergereVero, completez si eu raspunsurile pe care le-ai primite deja. Am observat ca formele respective se gasesc prin magazinele mici, cele care vand tot felul de nimicuri.
ȘtergereNU PREA SE MAI GASESC FORME PT BISCUITI SPRITATI EVENTUAL LA TARGURI MAI GASESTI
ȘtergereAm vazut la Selgros astfel de forme ce se monteaza pe masina de tocat.
ȘtergereAcele forme am observat ca se gasesc in multe locuri, problema este ca sunt micute si destul de banale, fapt ce le face sa nu ne prea sara in ochi atunci cand n-avem nevoie de ele :) Iar atunci cand avem nevoie, dorind sa facem biscuitii spritati, parca nu prea stim de unde sa incepem cautarea :)
ȘtergerePoti pune forma de biscuiti aceea care o stim cu toti de la masina de tocat,aceea care se pune in locul sitei
RăspundețiȘtergeretocmai imi miros biscuiti in toata casaa . i-am facut cu margarina si arata f bine. si gustul e foarte bun (cu untura era intradevar putin mai frageti , dar nici asa nus de loc de lasat ). mihaela , si mama facea o reteta asemanatoare cu ce spui tu , dar ea le spunea banane prajite . cred ca am reteta pe undeva . dar nu am timp sa caut acum . , iar pentru anonim eu am luat de la un magazin din piata . care avea si de toate chiar si tulumba acea de carnati si cea de scos semintele al rosii . am fost norocoasa
RăspundețiȘtergereRamona, daca gasesti vreodata reteta asta de banane prajite, sa-ti amintesti sa ne-o dai si noua. Ma intereseaza si pe mine, nu doar pe Mihaela :)
ȘtergereSi noi mancam mai mereu banane prajite, fratele meu le facea :))), cate 2 ligheane ieseau, deh, sa ne ajunga :))).
ȘtergereAm o intrebare, va rog: sunt favoritii mei biscuitii astia,imi facea mama de mica;sunt in State si aici nu este masina de tocat cu forme asa cum aveam noi in Romania: baietzelul meu are 3 anisori si stiu ca i-ar place si lui; este o alta modalitate de a-i face fara masina cu forme? Va multumesc anticipat.
RăspundețiȘtergereCred ca cel mai simplu ar fi sa gasesti un pistol pentru fursecuri, ar trebui sa se gaseasca si pe acolo. Probabil l-ai vazut prin supermarket, insa nu ti-ai dat seama la ce foloseste - arata cam ca o seringa imensa :)
ȘtergerePt urgenta,se poate intinde aluatul in tava de copt si apoi se taie bastonase cu cutitul :) eu am facut asa si sunt la fel de gustosi,doar aspectul nu-i...
ȘtergereMi se pare buna ideea ta, Andreea. Pana la urma, chiar daca nu mai sunt spritati, gustul biscuitilor e cel mai important...
ȘtergereDoamneee, cand eram copil si veneam de la scoala stiam ca mama pregatea biscuiti prin masina de tocat,miroseau de la usa scarii!:))
RăspundețiȘtergereGaseam cate doua platouri mari,pline si ne spunea: "v-am rezolvat cu pachetelul pt. scoala,o saptamana!:))
Weekend fain!
Sunt grozavi!:)
Draga Elly eu sunt in Spania si aici am cumparat o masina de tocat electrica si in ustensile venea si o forma de biscuiti asemanatoare cu a noastra de la masina de tocat,dar daca nu gasesti incearca sa cumperi un posh din ala ptr ornat dar sa aibe varful foarte larg ca sa iasa coca si in final daca nu gasesti cum noi femeile suntem atat de inventive incearca cu o punga de congelator taiata un pic mai mult la varf.
RăspundețiȘtergereMihaela, am incercat eu sa fac biscuitii spritati cu un posh si n-a prea mers :( Compozitia trebuia sa fie mult mai moale iar la sfarsit biscuitii ieseau mai altfel (in primul rand se turteau in timpul coacerii, nu-si pastrau forma).
Ștergerearata asa de bine ca imi vine sa imi bag mana in calculator sa imi i-au vreo doi biscuiti.....felicitari!
RăspundețiȘtergere:) Irina, daca reusesti sa-i iei, ai tai sa fie!
Ștergereimi amintesc de copilarie,am introdus la cuptor checul cu cacao iar acum este randul biscuitilor care sunt preferatii fetitei mele,multumesc pt retete sunt pe gustul meu si al intregii familii!
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, sper ca si biscuitii spritati sa-ti intareasca convingerea ca avem aceleasi gusturi in materie de retete.
ȘtergereImi plac biscuitii astia, dar nu stiu cum se face ca inca nu i-am incercat. Ai tai arata tare bine!
RăspundețiȘtergerePaula, daca ai pistol de biscuiti sau forma respectiva, atunci cu siguranta si ai tai vor arata la fel de bine.
Ștergeresuper.......imi amintesc cu drag.....biscuitii copilariei pe care ai faceam la masina de tocat carne
RăspundețiȘtergere:) Ce mai dadeam si eu la manivela aia...
ȘtergereIn sfarsit am (re)gasit reteta asta de biscuiti pe care o caut de ceva timp.De unde Dumnezeu ai gasit-o?De vreo 20 de ani am cautat in dreapta si-n stanga si n-o mai stia nimeni!Vezi,e bine cateodata sa scrii retetele pentru ca le uiti.Duminica asta am ce face!Meci beaucoup!Mariana
RăspundețiȘtergereIntotdeauna vom uita lucruri, deci e inevitabil sa uitam si unele retete. Tocmai asta e motivul pentru care am pus la sfarsitul fiecarei retete si un buton de scos la imprimanta. E mai simpllu decat sa le scriem noi :D
ȘtergereI-am facut si au iesit asa cum imi amintesc.Adica ffff buni.Am primit pe mail noua ta reteta care arata bestial(briosele)Multam si o zi buna!Mariana
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, ma bucur ca biscuitii spritati ti-au iesit exact asa cum ti-i aminteai.
ȘtergereBuna.Si mama mea facea tot un fel de biscuiti din acestia,numai ca ea punea vreo 8 oua in compozitie si daca tot ati facut referire la prajit,ei bine,ea i-i prajea in untura(dar punea bicarbonat)si se umflau foarte fain.Merci ca mi-ai adus aminte de copilarie.Spor la gatit.
RăspundețiȘtergereMihaela.
Buna, Mihaela! Mi-ar placea sa incerc si eu vreodata varianta de biscuiti a mamei tale - dupa cum se vede in retetele mele, eu nu ma tem deloc de untura sau de prajeli :D
ȘtergereBuna,din nou.Daca tot mi-am propus sa-ti scriu reteta mamei de biscuiti,am zis sa o si fac.Asadar avem nevoie de:4oua,8linguri lapte,8 zahar,8 ulei,mirodenii,bicarbonat stins cu lamaie sau otet,faina cat cuprinde.Se face un aluat destul de tare.Pentru a le da forma,mama folosea masina de tocat cu o forma de biscuiti atasata.Se coc in untura din belsug(incinsa bine)si cand se scot se dau prin zahar.Daca vreti mai multi, dublati cantitatile.Din portia de 4 oua,ies cam 50 de biscuiti.Spor la gatit!!Mihaela.
RăspundețiȘtergereBuna si bine-ai revenit! Iti multumesc pentru reteta, pare foarte usor de preparat si merita incercata.
Ștergereuntura cum o punem,topita cum o cantarim sa vedem daca nu punem prea multa.
RăspundețiȘtergereAsa cum se poate vedea si in imaginile retetei, nu trebuie sa topim untura... Pur si simplu o cantarim ca pe orice alt ingredient aflat in stare solida. Iar daca nu avem la indemana un cantar, atunci putem aprecia "ochiometric", luand ca reper ouale aflate in imagine exact langa untura.
Ștergereacum am terminat si eu da facut acesti biscuiti, eu insa am pus unu la unu untura si smintina (jumate de kg) , 4 oua , un pahar de zahar , sare si faina cit cuprinde, s-au primit foarte buni.
RăspundețiȘtergereDeci ai cam dublat cantitatea de biscuiti spritati... Mi se pare interesant faptul ca te-ai gandit sa amesteci untura cu smantana, adevarul este ca n-avea cum sa nu iasa ceva bun :)
Ștergerebuna!ma bucur ca am gasit aceasta reteta pe care am adorat-o din copilarie şi astazi am ıncercat-o,dar sa ştii ca eu i-am mai adaugat ceva la capitolul mirodenii.am pus coaja de lamıie şi portocala,scortişoara şi zengefil nu ımi aduc aminte acum cum se spune pe romaneşte dar este o radacina dare se razuie şi se ıntrebuinteaza ın bucatarie f mult.au ieşit f aromati şi gustoşi.multumesc ptr. reteta.am sa mai ıncerc şi alte prajituri de la tine ca ımi plac cum arata şi cred ca sınt reuşite.
RăspundețiȘtergereN-ai pentru ce, ma bucur ca ai gasit reteta si ca ti-a iesit asemanatoare cu cea care-ti placea atat de mult in copilarie. Vad ca nu te-ai zgarcit deloc la arome :) La ghimbir nu m-am gandit pana acum, cred ca se potriveste foarte bine. Cu siguranta voi pune si eu in biscuitii astia, mi-ai facut pofta.
Ștergeresuper.biscuitii care mi-au placut din copilarie.eu am mai adaugat la ei coaja de lamıie şi portocala plus scortişoara şi au ieşit aşa de aromatiiiiiii.ıncercati şi o sa va convingeti.ma bucur ca am regasit aceasta reteta din copilarie. multumesc de reteta. ANGELA
RăspundețiȘtergereCu placere, vad ca ai ales doua retete care si mie-mi aduc aminte de copilarie, deci e posibil sa avem aceeasi varsta :) (am vazut ca azi ai facut si prajitura Linzer).
Ștergeream facut reteta si au iesit super buni! multumim, barbatlacratita!
RăspundețiȘtergereChiar n-aveti pentru ce, ma bucur ca ati ales reteta mea. Robert ;)
ȘtergereDa imi aminteste si mie din copilarie, pana cand a trait mama o stia pe de rost din cap, dar eu din pacate nu am notat-o niciodata . Imi pare bine ca am gasit reteta va multumesc mult. Un sfarsit de saptamana placut .
RăspundețiȘtergereEu nici nu trebuie sa astept pana gust biscuitii, e suficient sa-i bag la cuptor si in cateva minute toata casa se umple cu mirosul copilariei :) Sper ca reteta mea a iesit exact la fel ca cea pe care o facea mama in copilarie.
ȘtergereSunt f buni biscuitii.Eu pun si citeva linguri de nuca prajita si macinata,si daca am si citeva linguri de lapte sau iaurt.Multe retete bune.La mai multe! Simona
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru ponturi, Simona! Merg mai departe si ma gandesc ca nuca prajita ar fi chiar mai interesanta in biscuitii spritati daca s-ar simti mai bine... adica daca ar fi doar maruntita, in loc sa fie macinata.
ȘtergereBuna ziua
RăspundețiȘtergereAm facut si eu biscuiti spirtati, numai ca nu am av forme speciale ci i-am intans cu mana i-am taiat cu paharul, ma rog, rudimentar.
Asta nu contreaza asa de mult cat gustul.
Dar surpriza! Sunt fffffff tari.
Poti sa-mi zici te rog unde i hiba, caci am pus toate ingre, care le-ai pus si tu, si totusi........sunt ffff tari; ma repet, scuze!
nu-mi vine sa cred, caci totusi untura, stiu ca fragezeste! poate data viitoare nu mai trb pus drojdie uscata ci doar bicarbonat de sodiu, ; nu stiu ce sa zic.....
Buna, citind ca ai folosit drojdie uscata si bicarbonat de sodiu, pare clar unde e hiba... Eu nu am pus asa ceva in reteta, am pus doar praf de copt (adica un fel de bicarbonat de sodiu deja stins, nu este chiar acelasi lucru cu bicarbonatul de sodiu). Poate n-ai citit cu atentie reteta biscuitilor spritati si te-ai ghidat mai mult dupa poze, insa granulele acelea maro nu sunt de drojdie uscata, ci de zahar vanilat Bourbon.
ȘtergereAu iesit super, miros in toata casa! Eu am facut pt copil cu unt 82% grasime si indulcitor lichid bio, nu mult ca nu prea ii plac asa dulci. Am intins o foaie si am facut sub forma de stelute, romb, inimioare si floricele, iar deasupra am pus merisoare din loc in loc. Aveam o coaja de nuca de cocos, am ras-o deasupra cat erau inca calzi si... ne "batem" pe ei!
RăspundețiȘtergereHaha, daca as fi fost acolo, as fi intrat si eu in "bataie" :D Fara untura, fara forma specifica si mai putin dulci, biscuitii spritati suna tentant daca au merisor si nuca de cocos. Plus ca intotdeauna sunt curios sa incerc ceva nou.
ȘtergereIncercati sa introduceti in aluat si un praf de scotisoara! Sunt f.buni!Sunt biscuitii care-mi aduc aminte de mama!
RăspundețiȘtergereDa, cred ca ar "da" bine si putina aroma de scortisoara la biscuitii spritati. Scortisoara ma duce cu gandul la copilarie, la sarbatorile de iarna...
ȘtergereFoarte buni biscuitii, nu am forme, dar am folosit formele de jucarie de plastelina (tip seringa). Eu si fiul meu ne am distrat pe cinste. Ioana
RăspundețiȘtergereTe-ai si distrat, ai avut un mic ajutor, banuiesc ca ai si mancat cativa biscuiti, nu doar i-ai gustat... :) Pare ca a meritat timpul petrecut in bucatarie.
ȘtergereBuna seara, am (re)aparut si eu pe-aici si ca sa nu fac nota discordanta da-mi voie sa spun ca acestia sunt si biscuitii copilariei mele.Atat de fragezi si cu aroma specifica,exact ca la mama acasa.Doamne ce dor imi este de mirosul lor minunat. Ii voi face negresit si am sa va spun cum au iesit.
RăspundețiȘtergereAuzindu-te vorbind de mirosul biscuitilor astia din copilarie, mi-am amintit ca mama punea si coaja rasa de lamaie...
ȘtergereMinunata reteta.Eu ii dau prin masina de tocat si fac din ei diferite forme:s-uri,u-uri,infinituri:)).Ii trec pe jumatate prin ciocolata alba,neagra,cu lapte si ii decorez cu diferite ornamente din comert.Vesel si matur:))Multumesc frumos!
RăspundețiȘtergere:)) Iti las link catre o reteta sa vezi de cata maturitate am dat dovada eu atunci cand am facut niste fursecuri de Halloween (RETETA).
ȘtergerePot folosi aceasta rețetă cu poș-ul??compoziția nu trebuie ținută la rece deloc înainte? Așa mai citisem în unele rețete. .
RăspundețiȘtergereDa, il poti folosi, insa mi se pare multa bataie de cap... Compozitia biscuitilor nu va mai trebui tinuta la rece si din start ar trebui sa fie facuta mai moale.
ȘtergereDaca vreau sa adaug cam o lingura,sau doua de cacao in compozitie ...scad din cantitatea de faina?ca vreau sa fac si cu cacao,si simpli.de abia ast sa ii fac,ca arata asa de bine.�� Flori.
RăspundețiȘtergereFlori, nu cred ca e nevoie sa diminuezi cantitatea de faina.
Ștergere