Prăjitură cu cremă mascarpone

Doua prajituri cu crema mascarpone (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Prajitura cu crema mascarpone si ciocolata:
  • pentru blatul prajiturii cu mascarpone
  • 6 oua
  • 12 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 12 linguri ulei
  • 200 g ciocolata (o recomand pe cea alba)
  • circa o ligurita esenta de rom
  • pentru crema prajiturii
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml frisca
  • 4 linguri zahar pudra
  • circa o ligurita esenta de vanilie
  • 1/2 plic gelatina (optional)
Prajitura cu crema mascarpone - ingredientele necesare retetei
Modul de preparare a retetei:
Reteta prajiturii cu mascarpone consta in prepararea unui blat pufos cu cacao pe care il taiem pe jumatate si in care vom pune apoi o crema de mascarpone cu frisca. Prajitura are si un fel de glazura de ciocolata alba coapta pe care o facem cu un minim de efort: o asezam pe fundul tavii in care vom coace blatul. Prepararea blatului prajiturii cu mascarpone. Spalam sase oua si le separam albusurile de galbenusuri. Punem un praf de sare peste albusuri si le batem spuma, iar atunci cand albusurile si-au marit volumul incepem sa adaugam, pe rand, cele 12 linguri de zahar (nici rase, dar nici cu varf) si continuam sa mixam pana se topeste integral zaharul. Separat, intr-un alt vas mai mic, amestecam galbenusurile cu 12 linguri de ulei si un strop de esenta de rom (spun "strop" pentru ca nu stiu cat de concentrata este esenta fiecaruia) si turnam totul peste bezeaua de albusuri. Amestecam cu grija cele doua compozitii, adica cu miscari circulare de jos in sus pentru a nu strica spuma de albusuri care are un rol decisiv in obtinerea unui blat pufos. La sfarsit, amestecam cele zece linguri de faina cu doua linguri de cacao si o incorporam incetisor in compozitia obtinuta mai devreme. Tapetam o tava cu hartie de copt si pe fundul tavii asezam o alta bucata de hartie de copt pe care mai intai am udat-o bine cu apa si am stors-o mototolind-o in pumn, apoi intinzand-o fara a o rupe (am copt blatul prajiturii cu mascarpone intr-o tava care are dimensiunile 21x25cm). Pe hartia umezita asezam 200 g de ciocolata (alba sau neagra) rupta in bucatele mici sau data pe ochiurile mari ale razatorii. Turnam compozitia prajiturii peste "patul" de ciocolata din tava si o introducem in cuptorul foarte bine incins. Tinem la copt blatul prajiturii cu mascarpone la foc potrivit (175-180 grade C) vreme de aproximativ 30 de minute (testul scobitorii este cel mai exact - blatul e gata atunci cand scobitoarea cu care il intepam in mijloc va iesi uscata). Dupa ce il scoatem din cuptor, il scoatem si din tava intorcandu-l cu ciocolata in sus, iar dupa ce se raceste ii dezlipim incetisor hartia de copt si il taiem pe jumatate cu un cutit zimtat. Prepararea cremei prajiturii. Batem bine 250 g de mascarpone impreuna cu patru linguri de zahar pudra, apoi amestecam cu 200 ml frisca lichida batuta si ea in prealabil si esenta de vanilie dupa gust (pentru a ne asigura de reusita cremei de mascarpone, putem adauga o jumatate de pliculet de gelatina - circa 5 g - pregatita conform instructiunilor gasite pe ambalaj). Apoi introducem crema in frigider si o lasam 10-20 minute pentru a se intari putin si a o putea intinde fara sa curga. Asamblarea prajiturii cu mascarpone se face rapid, trebuie doar sa intindem uniform crema de mascarpone pe prima jumatate de blat si apoi peste crema sa asezam cea de-a doua jumatate de blat. Inainte de a o taia, va trebui sa tinem un timp prajitura cu mascarpone in frigder. Reteta poate fi imbunatatita prin insiroparea blatului si/sau adaugarea unei glazuri suplimentare (de exemplu un strat de frisca), doar ca eu nu-i prea mai vad rostul, mi se pare ca prajitura este perfecta exact asa cum e.
Prajitura cu crema mascarpone si glazura de ciocolata taiata la final (imaginea retetei)
Spor la gatit si va astept sa incercati si alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. Buna ziua... credeti ca ar merge ca blatul sa il punem in forma rotunda de tort, transformad astfel reteta intr-un tort.. ? si pastrand toti ceilalti pasi ai retetei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, prajitura merge transformata in tort fara niciun fel de problema. Spor la treaba!

      Ștergere
  2. Buna ziua, credeti ca se strica ceva daca printre bucatelele de ciocolata pun si niste nuci?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu-ar trebui sa se strice nimic, prajitura ar trebui sa fie chiar mai buna.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)