- 2 kg castraveciori
- 2 cepe
- 2 morcovi
- o capatana usturoi
- 3-4 crengute de marar
- 6-12 foi de dafin
- 3 lingurite piper boabe
- 3 lingurite mustar boabe
- 30 linguri otet
- 6 lingurite zahar
- 6 lingurite sare grunjoasa
Reteta castraveciorilor in otet pentru iarna 100% naturali, fara conservanti sau alte chimicale: cu otet si sare grunjoasa, apoi sterilizati prin fierbere. Din doua kg de castraveciori am obtinut sase borcane mari (de 800). Prepararea castraveciorilor in otet. Pregatim legumele, adica spalam foarte bine castraveciorii iar morcovii, ceapa si usturoiul ii curatam si taiem felii. Punem in fiecare borcan cateva crengute de marar uscat, o foaie sau doua de dafin, cateva rondele de morcov, ceapa, usturoi, o jumatate de lingurita cu boabe de mustar si o jumatate de lingurita cu boabe de piper. Apoi adaugam in fiecare borcan cate o lingurita cu varf de zahar, o lingurita rasa cu sare grunjoasa (NU sare fina iodata de masa!) si cinci linguri de otet (trebuie neaparat sa folosim pentru reteta de castraveciori otet din vin care sa fie de 9 grade). La sfarsit asezam castraveciorii intregi pe verticala ("in picioare"), incercand sa-i potrivim in asa fel incat sa incapa cat mai multi si apoi turnam apa peste ei cat sa umplem borcanul. Sterilizarea castraveciorilor in otet. Dupa ce infiletam toate borcanele le punem intr-o cratita incapatoare pe fundul careia asezam o carpa sau un prosop de bucatarie. Turnam apa in cratita pana la capacul borcanelor si asezam o alta carpa deasupra lor. Punem cratita la foc potrivit si fierbem borcanele cu castraveciori in otet timp de 15-20 de minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca. Apoi luam cratita de pe aragaz si lasam borcanele sa se raceasca lent in apa din cratita (timp de aproximativ doua zile), dupa care le depozitam intr-un loc ferit de lumina soarelui si departe de orice sursa se caldura (expresia consacrata este "racoros si rece"). SFATURI UTILE
Legate de castraveciori. Probabil cea mai importanta etapa in prepararea retetei castraveciorilor in otet pentru iarna este cumpararea castraveciorilor - daca folosim un ingredient de calitate, atunci rezultatul finit va fi pe masura. Deci trebuie sa alegem niste castraveciori proaspeti, iar pentru a ne asigura de prospetimea lor trebuie sa fim atenti la urmatoarele lucruri: sa aiba acei mici "tepi" pe ei, sa existe la cat mai multi floarea uscata in capat iar codita sa para proaspata, nu ofilita. Trebuie sa evitam castraveciorii paliti, pe cei pastrati in frigider sau pe cei stropiti cu apa pe tarabele din piata.
Legate de borcane. Acestea vor trebui foarte bine spalate, atat ele cat si capacele lor (le lasam la scurs si apoi le stergem bine). Trebuie sa ne asiguram ca borcanele sunt perfect uscate, ca nu au vreun miros iar capacele lor nu sunt sparte sau au mici puncte de rugina. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca borcanele sunt bine "capacite" inainte de a le pune la fiert, deci nu strica sa le intoarcem si sa verificam daca curg.
Legate de sterilizare. Daca nu ne incap toate borcanele cu castraveciori intr-o cratita (mie nu mi-au incaput decat trei), atunci scoatem cu grija borcanele care au fiert deja, varsam jumatate din apa fierbinte inainte sa punem celelalte borcane si completam cu apa rece. Apoi punem cratita pe foc si procedam la fel ca la prima serie (adica le tinem 15-20 minute la foc din momentul in care apa incepe sa fiarba). Impachetam imediat borcanele fierbinti in niste prosoape mari sau intr-o patura si le tinem circa doua zile, castraveciorii in otet trebuind sa ajunga incetisor la temperatura camerei.
Spor la gatit si va recomand sa incercati o alta reteta de conserva pentru iarna!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)