Tort diplomat

Tort diplomat reteta
Ingrediente reteta Tort diplomat:
  • 200 g piscoturi
  • 5 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 4 lingurite esenta de vanilie
  • 500 ml lapte
  • 2 pliculete gelatina (2x10 g)
  • 300 ml frisca lichida
  • o cutie compot fructe exotice (sau ananas)
  • 3 kiwi
  • 2 portocale mici
Tort diplomat ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Cu totii am mancat macar o data o felie de tort diplomat, insa mai mult ca sigur putini dintre noi ne-am batut capul gandindu-ne cum se prepara acesta. Daca am fi facut-o, am fi realizat cat de simpla este de fapt reteta lui: tortul diplomat presupune doua straturi de crema separate de un strat subtire de fructe din compot - totul asezat pe un strat de piscoturi insiropate si apoi imbracat in fructe proaspete si frisca. Punem intr-un vas cele cinci galbenusuri cu 250 g de zahar si le amestecam pana cand se topeste zaharul si obtinem o compozitie albicioasa (pentru a grabi procesul, reteta tortului diplomat permite si folosirea zaharului pudra in locul zaharului tos). Turnam 500 ml de lapte peste compozitia de galbenusuri cu zahar si o punem la fiert la bain-marie (adica intr-un vas asezat intr-un alt vas cu apa, fara insa ca apa sa atinga vasul de deasupra). Tinem la foc compozitia cremei tortului diplomat in jur de 15 minute, timp in care aceasta trebuie sa se ingroase putin (pentru a nu se lipi, trebuie sa amestecam aproape tot timpul). Luam apoi de pe foc compozitia si o lasam la racit. Batem 300 ml de frisca lichida, o amestecam cu compozitia racita intre timp si dam totul la frigider. Punem 20 g de gelatina la inmuiat in 200 ml de apa rece pentru aproximativ zece minute, dupa care punem gelatina inmuiata la topit in bain-marie (amestecand incet pana cand se dizolva - devine lichida). Trebuie sa avem grija sa nu fierbem gelatina, deoarece atunci aceasta isi va pierde din proprietati si nu ni se va mai intari crema tortului diplomat. Turnam in fir subtire gelatina dizolvata peste crema si amestecam neincetat, iar apoi punem patru lingurite cu esenta de vanilie. Tapetam forma de tort cu folie de plastic (tortul diplomat a iesit cu un diametru de 24cm). Taiem kiwi si portocalele si asezam feliile in forma de tort in functie de imaginatie. Turnam jumatate din crema si dam zece minute vasul la frigider pentru a se intari putin (ne asiguram astfel ca fructele din compot pe care le vom pune in etapa imediat urmatoare nu se vor "scufunda" si vor ramane in mijlocul tortului diplomat). Scoatem forma de tort din frigider, scurgem foarte bine de zeama fructele din compot si le asezam uniform. Turnam cealalta jumatate din crema tortului diplomat si reintroducem tortul in frigider pentru inca zece minute. Apoi asezam deasupra tortului diplomat un strat de piscoturi pe care le inmuiem putin in zeama ramasa de la compot si il lasam sa stea cateva ore in frigider (de preferat peste noapte). Dupa ce s-a intarit, asezam un platou deasupra tortului diplomat si il intoarcem/ rasturnam (apoi inlaturam forma de tort). Stiu ca de obicei la sfarsit tortul diplomat se imbraca in frisca, insa am cateva motive pentru care eu aleg sa nu fac asta. Cel mai important motiv ar fi faptul ca este cam greu de gasit in ziua de azi o frisca proaspata preparata din smantana, iar o smantana vegetala fara gust mi se pare ca mai mult il strica. In afara de asta, imi place felul in care arata tortul diplomat cu acele fructe colorate si nici nu mai pierd timpul imbracandu-l (probabil un cofetar mai experimentat imbraca imediat tortul - neavand insa mana formata, mie-mi ia ceva timp s-o fac).
Tort diplomat reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de torturi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

48 de comentarii:

  1. Salut! sunt novice, ce fac cu crema din albusuri?.... se amesteca cu crema din galbenusuri si frisca? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, este o mica greseala, nu se pun albusurile in crema (doar galbenusurile). Deci se face o singura crema din galbenusuri si zahar, se adauga lapte si se fierbe pe baie de abur, apoi se amesteca cu frisca batuta si gelatina (plus esenta de vanilie).

      Ștergere
    2. Multumesc, sa aveti spor in continuare, sunt incantat de idei si de retete!

      Ștergere
    3. CUM PUN GELATINA IN PRAJITURA, FRISCA SAU CREMA SA SE INTAREASCA FRUMOS ? AM PUS GELATINA IN APA CALDUTA SI DUPA CE AM PUS-O IN FRISCA SA FACUT COCOLOASHE !!!! AM FOLOSIT 2 PLICURI GELATINA -KNOXORIGINAL, UNFLAVORED. AJUTATIMA CUM SA PREVIN COCOLOASHELE ! ERA GROAZNIC CIND IN FRISCA GASEAM BUCATI INTARITE DE GELATINA. NU AM DIZOLVAT-O, NU AM ADAUGAT-O BINE IN CREMA. VA MULTUMESC.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Cu placere, da` chiar nu e nevoie de atatea multumiri... Mi se urca la cap :)

      Ștergere
  3. Arata demential :), cu siguranta il voi incerca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu aspectul vad ca te-am convins, acum ramane de vazut cum ti se va parea si gustul tortului diplomat :D

      Ștergere
  4. Mmmmmmmmmm place , arata fffffffff bine , e placut ochiului si excitant ptr papile , draga R :d .
    Incantata , ca de fiecare postare a ta .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, cred ca noi avem aici o relatie de reciprocitate :)) Si pe mine ma incanta mereu comentariile tale ;)

      Ștergere
  5. Poate postezi si niste retete de caltabosi,carnati,ceva specific lunii....ca tot prin retetele tale voi gasi ceva deosebit!!Asta daca ai....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt putin cam comod pentru a face asa ceva, deci nu promit nimic :) Desi acum parca-mi cam surade ideea sa fac vreo cativa carnati...

      Ștergere
  6. Am incercat si eu dar nu mi-a iesit. Dintr-un motiv sau altul nu mi s-a intarit crema din ou cu zahar la bain-marin. Am batut ouale bine cu zahar vre-un sfert de ora, am pus lapte, dar cand am pus pe aburi crema (de ou cu lapte) nu mi s-a schimbat deloc compozitia sa (a ramas la fel de lichida). Si m-am gandit ca asa trebuie si am amesticat crema cu frisca si gelatina. Dar din amestecul acesta crema (de ou cu lapte) a ramas la fundul vasului iar frisca s-a ridicat la suprafata. Imi puteti spune de ce? Va roooog... :o3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pot :) Din pacate, nu ai fiert suficient crema tortului. Chiar am mentionat in reteta faptul ca dupa ce trec cele circa 15 minute de fiert la bain-marie crema va trebui sa se fi ingrosat putin, insa se pare ca ti-a scapat asta... Se mai intampla, dar nu uita ca micile detalii pot face diferenta - data viitoare sigur vei face fara probleme tortul diplomat.

      Ștergere
    2. Si daca ia mai mult decat 15 minute ca sa se intareasca ce fac?

      Ștergere
    3. Nu faci nimic, Alex. Lasi crema la foc pana atunci cand observi ca incepe sa se ingroase. Cele 15 minute sunt orientative, nu trebuie sa ne luam doar dupa timp - plita mea electrica incalzeste intr-un fel, aragazul intr-un alt fel (pana si presiunea gazului difera uneori, in special in lunile de iarna).

      Ștergere
    4. Am facut si eu reteta..acum vreo doua saptamani...am avut aceeasi problema cu acea crema din galbenus+zahar+lapte...mai mai sa adorm langa aragaz pana sa inceapa sa se ingroase...insa a iesit G E N I A L! Gustos si usor.

      Ștergere
  7. mereu am admirat barbatii care stiu si carora le place sa gateasca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, eu nu sunt chiar de admirat... imi place sa gatesc, insa nu stiu s-o fac atat de bine precum mi-ar placea :)

      Ștergere
    2. esti modest,si eu admir barabatii care gatesc ,mi-as fi dorit k si sotul meu sa gateasca dar din pacate nu face nici macar cartofi prajiti

      Ștergere
    3. Incerc sa fiu realist, mai ales stiind ca de fapt nu gatesc chiar atat de des precum crede lumea. Si apoi stii cum e... daca stau in bucatarie, atunci nu mai am timp sa fac alte lucruri gospodaresti pe care probabil le face sotul tau :)

      Ștergere
  8. L-am facut si a iesit delicios...am primit laude din partea tuturor :)) multumesc pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoase prezentari, atractiv blog! :D

    RăspundețiȘtergere
  10. imi plac retetele tale,dar te rog nu ai si niste retete fara grasimi sau prajeli.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt ele prea multe, insa deja sunt publicate pe blog cateva zeci bune de retete fara grasimi sau prajeli. Partea dificila e depistarea acestora, gandindu-ma ca sunt amestecate printre sute de alte retete, insa sigur le vei descoperi... :)

      Ștergere
  11. Am incercat si eu tortul, insa nu stiu de ce galbenusurile+zahar+lapte nu s-au inchegat deloc...le-am tinut jumatate de ora pe baie de apa, dar nimic...nu inteleg de ce. Am mai incercat si o crema pt o alta prajitura unde trebuia sa amestec oua+zahar DIRECT pe foc pana se ingroasa - desi le-am tinut 45minute DIRECT pe foc nu s-au ingrosat...oare de ce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nefiind langa tine sa vad exact cum ai procedat, iti dai seama ca mi-e greu sa-ti spun de ce anume acestea nu s-au inchegat. Insa in mod clar ceva este in neregula, asta deoarece pana si un copil stie ca oul se coaguleaza daca este tinut la foc :) Iar tu zici ca ai patit-o de doua ori, a doua oara chiar si tinandu-le DIRECT pe foc... Chiar nu stiu ce sa zic... dar poate ne "lumineaza" vreun cititor mai experimentat.

      Ștergere
    2. din reteta lipseste amidon sau faina pentru crema... galbenus+zahar+lapte devin "sos de vanilie" , nu crema, indiferent de cantitatea de gelatina care se adauga dupa....

      Ștergere
    3. Din fericire, imaginile retetei arata cum "galbenus+zahar+lapte" devin "sos de vanilie" doar initial, iar dupa ce sunt fierte, combinate cu gelatina si stau un timp in frigider se intaresc (iar imaginea cu ingredientele retetei nu arata vreo faina). Daca as fi facut o "crema groasa" cu faina pentru tortul diplomat, atunci oare ce rost mai avea gelatina?... Crema fiind "groasa", probabil s-ar fi ingrosat si mai mult daca ar fi fost tinuta suficient de mult in frigider... In fine, e doar o prezumtie neverificata personal (e posibil sa nu se intareasca suficient incat sa semene cu diplomatul pe care-l cunoastem), tocmai de aceea, cei fara prea multa experienta in bucatarie (asa cum recunosc ca sunt si eu), ar trebui sa urmeze intocmai reteta de mai sus, iar daca gelatina nu este expirata sau fiarta prea mult, atunci tortul diplomat ar trebui sa le iasa perfect.

      Ștergere
  12. Am facut si eu tortul, prima incercare a fost esuata pentru ca, probabil, am amestecat crema calda cu frisca. Asa ca am aruncat totul si am luat-o de la capat. In final a iesit un tort super, aspectuos si delicios.
    Acum fac pe experimentata si O LUMINEZ pe doamna Anonima. Eu cred ca a uitat sa aprinda aragazul. Alta explicatie nu am.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roxana, stiu ca nu e frumos sa radem de necazul/ nereusita altuia, insa n-are rost sa fiu ipocrit si sa nu recunosc ca m-am amuzat citindu-ti comentariul.
      Eu incerc sa explic retetele cat mai detaliat si sa accentez anumite detalii care-mi par mie mai importante, tocmai pentru ca oricine - chiar si cei fara experienta in bucatare - sa poata prepara cu succes reteta respectiva. Chiar si apoi, daca cineva intampina probleme, incerc sa-l ajut si sa descoperim impreuna cauza (pentru ca, in cele mai multe cazuri, am observat ca se citeste reteta pe diagonala sau nu se da suficienta atentie detaliilor - cum se pare ca ai patit-o si tu cu prima incercare de tort diplomat :P ). Insa, in cazul de mai sus, chiar m-am simtit putin descumpanit...

      Ștergere
  13. Muhaa haaaaaaa, mi am suflecat manecile bagat frisca la rece .. in 15 minute si o bere ma apuc .
    Daca iese revin , daca nu .. precum strutul ..
    Alina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, au trecut vreo patru ore, vreau sa cred ca nu esti cu capul in nisip acum, ci ca esti rabdatoare si lasi tortul diplomat sa stea in frigider peste noapte :)

      Ștergere
  14. Am incercat si eu. De gustos a iesit gustos, de inchegat s-a inchegat tot ce trebuia... dar mi-au iesit fructele la suprafata nu au stat la locul lor deci era un tort diplomat alb cu multe fucte in interior. Nu inteleg de ce nu au stat la locul lor. Data viitoare sper sa stea unde le pun eu. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deea, din ce imi dau eu seama, n-ai asteptat suficient pana s-a intarit prima parte a compozitiei tortului diplomat :) Eu am zis ca trebuie tinuta in frigider timp de zce minute, insa timpul asta depinde si de temperatura la care ai tu setat frigiderul... Ar fi trebuit sa verifici inainte sa pui fructele, adica sa apesi putin cu degetul sau chiar sa faci un mic test cu doua-trei fructe. Deci data viitoare ar trebui sa stea acolo unde le pui tu - sau sa alegi niste soiuri de fructe foarte usoare, care sa nu se scufunde :))

      Ștergere
  15. Buna, barbate! Am zis sa nu mai lungesc postarile de la fursecuri :))) si sa iti las si aici un mesaj, avand in vedere faptul ca asta seara fac diplomat (dupa ce plec de la munca, evident). Tin sa-ti spun ca eu m-am decis sa pun si rodie, astfel incat atunci cand voi intoarce tortul sa iasa ....aratos! Si, la tortul tau cu budinca de vanilie si cirese, eu am facut o bezea din albusurile ramase, apoi am pus foaie, crema, fructe, foaie, crema, fructe, bezea si ultima foaie de blat. A fost minunat!
    In alta ordine de idei: "La multi ani!", multa sanatate, multa liniste, clipe minunate alaturi de cei dragi, intelegere, incredere in fortele proprii si multe, multe retete minunate! Sarbatori frumoase alaturi de cei pe care ii doresti alaturi! p.s. Multumesc si eu pentru urarile de ziua lui pustiulica! :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna ziua, daca in loc de frisca lichida folosesc praf de frisca de la dr otker afecteaza in reteta? E posibil sa nu-mi iasa tortul?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, sfatul meu este sa folosesti frisca lichida pentru tortul diplomat.

      Ștergere
  17. Dintre ingrediente lipseste amidonul sau faina pentru crema....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba nu lipseste nimic... La ce naiba m-as mai chinui atat sa aranjez frumos toate ingredientele retetei pentru a le face o poza si apoi as pierde timpul facand alte 20 de imagini in timpul prepararii (nu-i deloc usor, sa stii!) daca as scrie apoi "la misto" reteta tortului diplomat, uitand un ingredient care face "sa se duca pe apa sambetei" toata munca mea?!? Rolul unui blog culinar este in primul rand acela de a-si ajuta cititorii sa gateasca, nu de a i se lauda autorul cu numarul de retete publicate, sau de a arata cat de priceput este in bucatarie, sau de a castiga cat mai multi bani din reclame, sau cine stie ce alte motive meschine... Iar daca rolul principal este indeplinit, atunci poate si restul vine de la sine.

      Ștergere
  18. Buna! M-am hotarat sa incerc si reteta asta. Inca nu e gata, dar m-am grabit sa scriu un comment legat de partea cu baia de aburi si legatul cremei. Nici la mine nu a iesit prima data, am pus si direct pe aragaz si s-a taiat. Am luat-o de la capat, dar am masurat mililitric laptele adaugat si am schimbat si vasele folosite pt baia de aburi. Acum a mers...deci prima data a fost ceva gresit fie cu laptele, fie cu vasele, fie cu amandoua. Revin cu fedback final :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crema tortului diplomat nu se fierbe direct pe aragaz, ci la aburi, pentru a fierbe cat mai "lent" - deci nu cred ca a fost vina catorva mililitri de lapte, ci mai degraba a temperaturii...

      Ștergere
  19. Am revenit! Totul a iesit delicios desi in febra pregatirii am uitat sa adaug esenta de vanilie.

    Multumim pt absolut toate retetele, eu personal am incercat multe din ele si e foarte greu de ales ce sa gatesc cand vin aici sa ma inspir pt ca toate sunt minunate :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu mai uit cateodata esentele, de aceea uneori le pun inca de la inceput, pentru a fi sigur :) - doar ca nu prea-i bine, prin fierbere, esentele isi mai pierd din aroma.
      Nu trebuie sa mai primesc si multumiri, Alexandra... ma simt deja suficient de bine auzind ca te inspiri de aici sau ca-ti par minunate retetele :)

      Ștergere
  20. Sper sa-mi iasa.din cate am citit,crema este destul de fluida dupa cele 10...15min la bai marin.nu am facut niciodata diplomat,insa am incredere in aptitudinile mele in bucatarie.astept sa treaca acele ore critice si...vedem ceo sa iasa.😜

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)