Tort din şarlotă de casă

Tort de sarlota de casa reteta
Ingrediente reteta Tort din sarlota de casa:
  • un litru lapte
  • 16 linguri zahar
  • 8 oua
  • 4 linguri faina (cu varf)
  • 4 plicuri gelatina (4 x 10 g)
  • 2 linguri cacao
  • o sticluta esenta de rom
  • o sticluta esenta de vanilie
Tort de sarlota de casa ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Nu este nimic complicat, reteta tortului fiind, de fapt, reteta de sarlota de casa pe care la sfarsit o vom "personaliza" colorand-o diferit (tortul de sarlota poate fi si decorat la sfarsit, pentru a fi mai aspectuos, insa eu nu mi-am mai batut capul cu asta). Tortul de sarlota poate fi asamblat in orice fel de vas de doi litri. Eu am folosit o forma de tort cu diametrul de 24 cm si tortul a iesit inalt cam de 8 cm (forma a fost detasabila, asa ca n-a mai fost nevoie sa rastorn tortul). Amestecam opt linguri de zahar intr-un litru de lapte si punem vasul la foc. Atunci cand laptele s-a incalzit, vom lua o cana de lapte in care vom dizolva patru linguri de faina (cu varf, nu rase!). Trebuie sa avem grija ca laptele sa fie doar cald, nu clocotit! Faina dizolvata in lapte o vom turna peste restul de lapte ramas in cratita. Sarlota trebuie tinuta la foc mic pana cand se va ingrosa si va incepe sa arate cam ca o ciulama, iar in tot acest timp noi va trebui sa nu ne oprim deloc din amestecat. Im momentul in care sarlota s-a ingrosat, o luam de pe foc si adaugam, pe rand, cate un galbenus. Dupa fiecare galbenus adaugat amestecam energic pana cand il incorporam in compozitia sarlotei. Dupa ce am adaugat toate cele opt galbenusuri este timpul sa punem gelatina. Bineinteles, aceasta nu trebuie pusa direct, ci dizolvata in jumatate de cana cu apa si lasata la inmuiat timp de zece minute (conform instructiunilor aflate pe ambalaj). Pentru a se dizolva gelatina, mai punem putin compozitia sarlotei la foc mic (foarte important!), apoi o lasam la racit (atentie, gelatina nu trebuie lasata sa fiarba, deoarece prin fierbere aceasta isi pierde proprietatile si apoi riscam sa nu ni se mai intareasca sarlota). Intr-un alt vas batem albusurile spuma, dupa care punem celelalte opt linguri de zahar si continuam sa batem albusurile cu zaharul pana ce obtinem o bezea tare. Apoi in aceasta bezea turnam compozitia de galbenusuri (racita), amestecand usor de jos in sus pentru a ne pastra sarlota de casa cat mai pufoasa. Pana acum am preparat reteta de sarlota de baza, iar acum o vom colora si ii vom adauga aromele. Jumatate din compozitie o amestecam cu esenta de vanilie si o turnam intr-un vas pe care in prealabil l-am imbracat in folie de plastic (pentru ca la sfarsit sa putem scoate mai usor tortul) si pe care il vom introduce in frigider. Tinand cont de faptul ca pe piata se gasesc nenumarate sortimente de esenta, cu diferite concentratii, poate n-ar trebui sa respectam cu sfintenie reteta sarlotei. Indicat ar fi sa punem mai intai jumatate de sticluta, sa gustam sarlota si apoi sa completam in functie de preferintele fiecaruia. Pentru sarlota maro, amestecam cealalta jumatate cu doua linguri de cacao si cu esenta de rom. Scoatem sarlota de vanilie din frigider (trebuie neaparat ca aceasta sa fi inceput sa sa intareasca, altfel nu va putea sustine greutatea celeilalte) si turnam deasupra sarlota cu cacao. Reintroducem vasul in frigider si il tinem la rece in jur de 10-12 ore. Apoi rasturnam tortul de sarlota pe un platou, ajutandu-ne de folia de plastic pe care apoi o inlaturam cu atentie pentru a pastra tortul intact. In mod normal, tortul de sarlota trebuie sa aiba un strat alb si unul maro. Asa cum o arata si imaginile retetei, tortul meu de sarlota a iesit in trei straturi. Stratul galben s-a format datorita faptului ca nu am avut suficienta faina si astfel compozitia sarlotei nu a fost indeajuns de tare (eu am pus cele patru linguri de faina rase, cand de fapt ar fi trebuit sa le pun cu varf). Insa aceasta nu afecteaza decat aspectul tortului, gustul sarlotei ramane acelasi, iar de intarit se va intari fara probleme.
Tort de sarlota de casa reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de torturi!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o!

52 de comentarii:

  1. Cat de mistooooooooooooooooooo !!! Robert , rar da' bine :))L-am pastrat la favorite sa stii , ptr ca ne plac dulciurile ,,alunecoase"

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Iar atunci cand nu e bine voi zice "decat deloc, bine rar" :D Judecand dupa cat de repede a "alunecat" la mine, probabil tortul asta de sarlota nu va iesi niciodata din lista ta de favorite.

      Ștergere
  2. Interesanta reteta si sanatoasa,fara e-uri.Trebuie notata si incercata.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca nu s-o fi strecurat el chiar niciun E in reteta, insa per total este o reteta sanatoasa, "de casa".

      Ștergere
  3. Arata super bine, imi place cel mai mult cum arata ultimul strat, ofera un aspect super priviri mele...

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi fost si mai super daca reuseam sa scap de micile cocoloase de cacao :D

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. eheee... cam temperat entuziasmul asta al tau: nu doar sarlota, ci toort de sarlotaaaaa!!! cu trei semne ale exclamarii :)))

      Ștergere
  5. E bestial si aspectul ,serios.Pe cuvant de pionier ca nu am facut sarlota pana acum.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Te cred, mai ales ca e vorba de cuvantul tau de pionier :P Poate o incerci acum, reteta de sarlota e una dintre cele mai simple retete, mai ales daca nu-ti mai bati capul s-o "transformi" in tort.

      Ștergere
  6. De cand cautam o reteta de sarlota facuta in casa !!! SUPER! SUPER! SUPER!
    0 sa o incerc in week-end. Si covridogii !!! Si pizza ! Si supa crema de mazare !
    Mersi !
    Ciao !

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai o lista cam lunga de retete, daca sunt toate programate acum, atunci presimt ca o sa ai un week-end foarte aglomerat. Spor la gatit, vei avea nevoie :)

      Ștergere
    2. Am muncit la covridogi de mi-au sarit capacele !!! Dar sunt excelenti ! A doua oara pun pe altcineva sa faca. :))) eu supervizez. Iar supa crema ...hmmmmmmmm - sarlota - ioooooi au lesinat toti !!! La masa se auzea doar --hmmm...ihiiii...ioooi ce bun ii....hmmmmm- nu s-a vorbit prea mult ieri !!! Asa ca WHO'S YOUR MAMA IN BRASOV ?????????? AMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

      Ștergere
    3. :))))))) Ama, am inteles cum sta treaba in Brasov... da` atunci who`s your daddy in Constanta? :P

      Ștergere
    4. loooool ! Pai de la cine vine inspiratia ? Asa ca YOU!!
      Vine weekendul, deci I/M BACK ! in the kitchen !

      Ștergere
  7. Robert , mai am un pic si dau tortul la rece , yupiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii .
    Sa stii c-am facut sarlota pe baie marina , sa nu se lipeasca (pfffffffff , m-au luat toate caldurile:)) ), iar in compozitia cu cacao nu voi pune rom deoarece sotul meu spune ca dulciurile cu es de rom , miros a coliva :d ; abia astept sa-l savurez .
    PS Intre timp am facut o praji cu fructe si c-un ,,blat" de sarlota ... mmmmmmmmmmmmmmmmm , deliciu , iti tr poze pe mail , sa stii .
    Ms de retete !

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-am gandit niciodata sa asociez coliva cu romul :)) Ca sa nu-ti nemultumesti sotul, puteai pune esenta de migdale in sarlota cu cacao.
      Astept pozele prajiturii ;)

      Ștergere
  8. Multumesc pentru aceasta reteta delicioasa! Am incercat-o si a iesit nemaipomenit de buna. De cand am descoperit acest site l-am laudat peste tot, deoarece sunt retete ft simple, ieftine si bune... Am facut si cateva poze la tortuletul meu dar nu stiu sa le postez, probabil nu se poate... Mult succes in continuare si astept retete noi, oricum o sa incerc multe din cele pana acum pt ca sunt o tanara(de aproape 18 ani), doritoare sa invete experimentand.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multi inainte, Carmen! Nici nu mai merit multumirile astea din moment ce mi-ai laudat peste tot site-ul :) Deocamdata lucrez la o sectiune in care cititorii sa poata adauga propriile retete, insa am cam neglijat-o din cauza verii, a plajei... Ai putea posta aici pozele tortului.

      Ștergere
  9. Gata! Am postat doua poze(scz pt aspectul platoului, dar am lasat folia sub tort si deasta nu era ft curat. Mult succes in continuare!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e nicio problema, si eu am lasat celofanul ala sub tort, doar ca l-am mascat mai bine :) Insa nu suficient cat sa nu se vada putin in ultima imagine a retetei... Pozele tortului tau au aparut pe site, daca explicatiile mele nu sunt suficiente, ma poti completa oricand ;)

      Ștergere
    2. nu este destul de explicit cantitativ

      Ștergere
    3. Comentariul tau apare ca fiind un raspuns la comentariul lasat de Carmen. Iar acolo este vorba despre cu totul altceva, deci ar trebui sa specifici ce anume nu este destul de explicit cantitativ. Te referi la tortul meu de sarlota sau la numarul de piscoturi pe care le-a folosit Carmen?!?

      Ștergere
  10. ASTA DE FAPT II O CREMA DE CREMES IN 2 CULORI SI CU ESENTE DIFERITE

    RăspundeţiȘtergere
  11. Faina si cacaoua se amesteca inainte f bine cu putin zahar,zaharul o separa si nu se mai formeaza cocoloasele.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru pont, Emilia! Voi incerca data viitoare.

      Ștergere
  12. o intrebare! eu din greseala am batut albusurile cu tot cu zahar..si ma uit de jumatate de ora si inca nu s-a intarit sarlota de vanilie...sa refac tortu sau sa mai am putina rabdare? poate se intareste..albusurile nu au iesit bezea ci o spuma!:(

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anya, tinand cont ca ai folosit gelatina, pana la urma cred ca ti s-a intarit sarlota de vanilie. Singurul impediment ar trebui sa fie faptul ca sarlota nu va fi atat de "pufoasa" cum ar trebui, ci va iesi mai compacta.

      Ștergere
  13. mie imi place cum arata asa, in 3 culori!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Mersi pentru sustinere! Ar fi bine daca toata lumea ar fi atat de indulgenta cu mine...

      Ștergere
    2. pai m-am indragostit (platonic) de tine de la sarmalele alea in foi de vitza :D, anul trecut.

      Ștergere
    3. :D Stiam eu ca sarmalele alea ma fac irezistibil :))

      Ștergere
  14. Arata tare, tare bine! Sigur sarlota e delicioasa. Mie imi place tare mult. Felicitari pt tot ceea ce faci! Ai f multe retete pe placul meu!

    RăspundeţiȘtergere
  15. Am notat reteta o sa o incerc. Legat de cocoloasele de cacao, trebuia cernuta cacaoa inainte. Spor la bucatarit.

    RăspundeţiȘtergere
  16. Acum ca fac bombele de biscuiti si cocos, vi cu alta reteta....hmmmm..nu am timp de toate..si iar imi ploua in gura. La reteta de bombe am adaugat coaja de portocala rasa, imi place mult in combinatie cu romul. Uffff pe asta cand o fac? Intre ca am lasat tigarile si fac retetela tale cumulez cam multe kg . In fine, felicitari barbate, sa-ti traiasca familia si sa ne mai dai retete

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, merci... :) La cat te chinuiesc cu pofta pe care ti-o fac, poate n-as merita felicitarile astea... Tortul de sarlota, este o reteta la fel de simplu si usor de preparat ca si cea a bombelor de biscuiti. Si se mananca foarte repede, deci sunt motive intemeiate pentru a le pune la o zi distanta :) Priveste si tu partea plina a paharului: tortul e mai putin nociv decat tutunul :D

      Ștergere
  17. Intrebare/i: cat timp trebuie sa stea primul strat la frigider? poate sta si in congelator vreo 30 min? afecteaza cu ceva?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adina, nu trebuie sa-ti faci probleme ca vei astepta prea mult, primul strat de sarlota al tortului se va intari destul de repede (adica nu va dura ore). Nu-ti pot spune exact cat timp va trebui sa stea in frigider deoarece acest lucru variaza in functie de temperatura la care ne tinem setat frigiderul. Gelatina isi va face repede treaba si se va intari probabil in 15-20min, in aceasta etapa a retetei trebuie doar sa poata sustine greutatea celuilalt strat al tortului. N-ar fi deloc o miscare inspirata sa folosesti congelatorul :)

      Ștergere
  18. Am inteles atunci... inseamna ca oaspetii mei vor savura un super tort... Vreau sa fac reteta de ziua mea (saptamana viitoare), nu de alta, dar de tortul tau de mere (personalizat de mine cu extrem de multe nuci :) ) cred ca s-au cam saturat... Bihorenii ar fi in stare sa puna smantana si nuci in orice, dar eu ca o constanteanca get-beget le-am aratat ca se poate si altfel.. iar torul asta sunt sigura ca va face senzatie... iti trimit poze :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine, asta nu inseamna ca noua, constantenilor, nu ne-ar placea un tort cu smantana si nuca :) Tortul de mere merge foarte bine acoperit cu o frisca facuta acasa, din smantana naturala. Cred ca ar fi bine sa-ti zic de pe acum "La Multi Ani", poate uit pana saptamana viitoare. Si sper sa fi intuit bine, adica tortul de sarlota sa faca senzatie ;)

      Ștergere
  19. Pot sa cer un favore? Un mic pupic sa iti dau . BRAVOOOO pentru tot ceea ce fac . Esti un adevarat barbat. Cunosc cateva persoane de gen masculin care sunt exceptionale in bucatarie si in societate, bravooo si iarasi un pupic.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ninetta, fiind prima care-mi cere o astfel de favoare, nu pot sa refuz un mic pupic. Nu te-as putea dezamagi, doar un barbat adevarat nu se teme de un pic de afectiune :D

      Ștergere
  20. desii se numeste bartat la cratita vad ca mai mult cu femeii discuti aici :) !!
    Azi fiind Sf. Constantin si Elena , Sotia Elena care este la munca m-am gandit sa ii fac o surpriza , sper sa imi iasa tortu asta . Din pacate nu am forma , aveti vreo idee in ce as putea sa pun ?

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca n-as avea forma de tort, cred ca eu l-as pune intr-o cratita. Ideea este ca mai apoi trebuie sa-l si putem scoate intreg de acolo :)
      Asa este, discut mai mult cu femeile (statisticile imi spun ca doar un sfert dintre cititorii blogului sunt barbati). Ce sa fac, daca acestia nu sunt foarte atrasi de gatit... :D
      Spor la treaba si La Multi Ani sotiei! Sper sa-i placa tortul de sarlota.

      Ștergere
  21. Acu incep si Maine rasunsul :-)

    RăspundeţiȘtergere
  22. Sunt foarte trista, draga Robert. Am gatit multe din retetele tale, acum doua saptamani am facut gulas ( a iesit senzational), am facut acum o saptamana pui cu vinete ( foarte bun mancat rece ), multe retete am facut, nici nu mai stiu cate, dar sambata ma-mpinse pacatul sa incerc acest tort. Eram singura acasa, sotul urma sa vina acasa ieri dintr-o delegatie, aveam chef sa fac ceva dulce fara cuptor, pe caldurile astea fac lucruri care se gatesc rapid. Am imbunatatit reteta ta dupa cum m-a taiat capul, adica dupa ce am scos din frigider compozitia de vanilie, am pus niste visine din visinata peste ea( fara samburi, scurse bine), dupa care am turnat compozitia cu cacao, peste care am ras ciocolata amaruie din belsug avand grija sa patrunda usor in compozitie. Am lasat-o peste noapte in frigider iar ieri l-am servit pe sotul meu. A mancat jumatate de tort, a iesit ceva atat de bun cum nu mi-am imaginat. Atat de bun si spectaculos estetic cat si la gust incat nu ma crede nimeni ca l-am facut eu. Au mai trecut si niste prieteni pe la noi care au terminat tot tortul. Toti ma intrebau de la ce cofetarie de lux l-am luat, am incercat sa-i conving in toate felurile ca e facut de mine. Nimic. Sunt catalogata drept o mincinoasa. De-asta sunt trista, asteptam si eu sa fiu laudata, apreciata. De unde. Colac peste pupaza si astazi prietena mea m-a sunat sa ma roage insistent sa las glumele deoparte si sa-i spun de unde am cumparat tortul. I-am dat adresa blogului tau si am terminat povestea. Este o reteta atat de usor de facut si atat de buna incat numai belele mi-a adus.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, in cazul de fata pot sta linistit: ti-ai facut-o cu mana ta! :P Eu am facut tortul de sarlota atat de simplu, incat unora probabil nici macar nu le pare atractiv (macar daca as fi inclus in reteta cateva sugestii pentru decor).
      Inteleg prea bine prin ce treci, uneori ma mira pana si pe mine simplitatea cu care se prepara majoritatea retetelor (bine, nici eu nu ma prea apropii de cele complicate, n-am chef sa stau toata ziua in bucatarie). Iar daca ai putina imaginatie si rabdare, atunci poti obtine ceva spectaculos, asa cum ai obtinut tu acum) - iar pentru asta ai toata aprecierea mea.
      Era sa uit sa-ti multumesc pentru idei, ar trebui sa le pun si eu in aplicare atunci cand voi prepara tortul de sarlota.

      Ștergere
  23. Multam pentru apreciere, uite ca ma apreciaza si pe mine cineva totusi. Sper ca n-o sa mi-o iei drept aroganta culinara daca iti mai dau niste idei. In loc de visine din visinata se pot pune stafide tinute cateva ore intr-un cognac bun, sau whisky, whatever. Pentru cine nu are visine alcoolizate. Ciocolata rasa deasupra de regula o folosesc la tiramisu, acel strat de cacao de la tiramisu ma enerveaza maxim, daca sufli sau stranuti pe langa prajitura te-ai aranjat. Mi s-a parut foarte potrivita si la aceasta sarlota.Ciocolata inainte s-o rad pe ochiurile mici de la razatoare o tin in congelator cam o ora, se rade foarte bine asa, daca ciocolata e moale se rade ca naiba, adica nu prea se rade,iese o mozoleala de nedescris. Si inca ceva, faina se dizolva fara dureri de cap numai in lichide foarte reci , n-o sa faca cocoloase ever. Si la reteta asta faina am dizolvat-o intr-o cana de lapte rece, dupa care am turnat-o peste laptele indulcit de pe foc. Asta e un secret pe care l-am invatat de la un bucatar batran, il dam si noi mai departe, ca asa e frumos. Hai ca mi-ai mai ridicat moralul meu prabusit, data viitoare mi-am propus sa fac acest tort cu prietenii si sotul langa mine, sa-i pun la punct. Dar de mancat n-o sa le dau nimic, il voi manca doar eu. HAHAHA.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general, munca in bucatarie nu prea este apreciata - ce sa mai zic de situatia vaselor murdare ramase in urma prepararii retetei, toata lumea se asteapta ca ele sa fie spalate la un moment dat, insa nimeni nu se gandeste sa ne laude pentru asta :)) Asa ca ai tot dreptul la astfel de arogante culinare ;)
      Nu stiam ca faina nu face cocoloase daca e dizolvata intr-un lichid rece, altfel iti dai seama ca as fi scris asta in reteta - chiar voi face acum un mic test, m-ai facut curios :) Sunt o gramada de astfel de mici secrete care ne pot face viata mai usoara in bucatarie, mereu aflu cate ceva nou.
      Ai dreptate in legatura cu cacaoa, risti sa faci mizerie si atunci cand mananci (in cazul prajiturilor pe care le mananci cu mana). Ciocolata rasa e mult mai practica (si mai gustoasa), insa trucul cu frigiderul merge doar daca te misti repede - o spun din proprie experienta :)
      Sunt curios cum o sa tii lumea departe de tortul de sarlota, odata facut! :P

      Ștergere
  24. Cum ti-a iesit testul cu faina? am facut din nou sarlota, hahaha. bineinteles ca s-a mancat toata din nou, dar acum am primit toate aplauzele chiar cu bis. sunt foarte multumita, am primit scuze, laude, aprecieri etc. de data asta am facut-o cu stafide in cognac iar in compozitia de vanilie am pus doua linguri de sirop de afine ( am facut zilele trecute dulceata de afine si am pastrat cateva linguri de sirop din ea), vai de mine ce culoare a iesit, partea de jos a iesit un mov culoarea liliacului, foarte interesant. cred ca aceasta reteta a devenit favorita mea, ma pot juca cu ea cu estente si alte ingrediente cum vrea muschiul meu. data viitoare am sa pun niste sirop din dulceata de visine, sa iasa roza, dar sincer ma bate gandul s-o fac cu un sirop din muguri de pin, mor de curiozitate ce gust va avea. iti odresc un weekend placut, te invidiez din toata inima mea ca locuiesti pe malul marii, eu inspir vara toate noxele si mizeriile din aerul Bucurestiului, ne gandim tot mai des sa parasim acest oras care a devenit un cosmar pentru orice om care vrea sa traiasca civilizat. si daca mergi la vreo petrecere in aceasta zi de sfanta sarbatoare, la multi ani sarabatoritilor si distractie pe cinste!

    RăspundeţiȘtergere

Reţete asemănătoare