Prăjitură cu piersici

Prajitura cu piersici netaiata (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Prajitura cu piersici:
  • 14 linguri zahar
  • 50 g unt
  • 6 oua
  • 6 linguri faina
  • 4 piersici
Prajitura cu piersici - ingredientele necesare prepararii retetei
Modul de preparare a retetei:
Prajitura cu piersici are la baza un blat pufos si insiropat (se va imbiba cu zeama rezultata in urma coacerii piersicilor alaturi de unt si zahar) iar deasupra un strat format din felii de piersica coapta (asezam feliile in tava, turnam peste ele compozitia blatului si, dupa ce acesta se coace, rasturnam tava cu prajitura). Pregatirea piersicilor. Ungem o tava cu unt si apoi o tapetam cu zahar, pe fund asezand mai mult zahar decat pe laterale (la aceasta prajitura cu piersici am folosit o tava cu dimensiunile 32x21cm). Spalam piersicile, le scurgem bine de apa, le scoatem samburii, le taiem felii subtiri si le asezam in tava (eu le-am asezat la fel ca pe solzii unui peste). Punem peste feliile de piersica bucatele din untul ramas dupa ce am uns tava (din loc in loc, asa cum se poate observa si in imaginile retetei). Apoi presaram uniform zahar peste piersici (la aceasta etapa a prepararii prajiturii cu piersici trebuie sa folosim 8 din cele 14 linguri de zahar). Introducem tava cu piersici in cuptorul incins si le coacem la foc mediu (circa 175 grade C) timp de 10 minute (cat sa se inmoaie piersicile si sa se formeze un fel de sirop/ sos din zeama lor amestecata cu zaharul topit si untul). Incepem sa preparam compozitia prajiturii imediat ce introducem tava cu piersicile in cuptor. Separam albusurile celor sase oua de galbenusuri si batem bine albusurile cu un praf de sare. In momentul in care albusurile se intaresc si isi maresc considerabil volumul, incepem sa adaugam cele 6 linguri de zahar ramase (treptat, nu toate odata) si continuam sa batem/ mixam pana cand zaharul se topeste in intregime (la final, spuma de albusuri trebuie sa se transforme intr-o bezea ferma si lucioasa). Peste bezeaua de albusuri turnam galbenusurile bine amestecate iar apoi incepem sa incorporam cele 6 de linguri de faina (treptat, presarand faina "in ploaie") si amestecand incetisor cu ajutorul unei spatule/ linguri (NU cu mixerul!) prin miscari circulare de jos in sus (prajitura cu piersici va iesi perfecta doar daca pastram albusurile cat mai pufoase). Asamblarea si coacerea prajiturii cu piersici. Turnam compozitia blatului peste feliile coapte de piersica, reintroducem tava in cuptor si tinem prajitura vreme de 15 minute la foc mic (100 grade C) si apoi inca 15-20 minute la foc mediu (175 grade C). Sau, daca nu prea ne putem baza pe cuptor, prajitura cu piersici este gata atunci cand trece testul scobitorii (aceasta trebuie sa iasa uscata atunci cand intepam blatul). Dupa ce o scoatem din cuptor, asezam un platou deasupra tavii si o rasturnam brusc (inevitabil, o parte din siropul aflat in tava se va imprastia in platou, asa ca va trebui sa avem grija ca acesta sa ajunga integral in blatul prajiturii cu piersici fie rotind incetisor platoul, fie folosind o lingurita).
O prajiturica cu piersici (imaginea retetei)
Spor la gatit si va astept sa incercati si celelalte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. Buna! Am facut prajitura si a iesit buna, dar nu prea a crescut. In reteta nu apare praf de copt si nu am pus. Dar oare crestea mai mare cu praf de copt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Cu siguranta ar fi crescut mai mare blatul prajiturii daca foloseai praf de copt, alta utilitate nu are... dar la aceasta reteta de prajitura nu este necesar praful de copt deoarece bezeaua de albusuri ar trebui sa asigure pufosenia blatului. Trebuie doar ca acestea trebuie sa fie bine batute si apoi mentinute cat mai pufoase pana cand le turnam peste piersici. Din pacate, chiar daca respectam aceasta cerinta a retetei, uneori albusurile nu se bat asa cum trebuie, am patit-o si eu uneori - poate datorita vechimii oualor sau faptului ca ar fi prea reci (nu stiu daca nu cumva este doar un mit).

      Ștergere
  2. Foarte tare reteta, a iesit nemaipomenit de buna, blatul de pandispan insiropat este excelent. Un pic, doar un pic cam dulce, insa data viitoare voi incerca zahar brun. Felicitari, super rapida si de senzatie.

    RăspundețiȘtergere
  3. super buna, am facut-0 si cu piersici si acum e in cuptor, cu mere😍
    Mulțumim pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)