Paleuri (fursecuri cu cremă)

Paleuri fursecuri cu crema (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Paleuri (fursecuri cu crema):
  • 200 g unt
  • 200 g zahar pudra
  • 4 oua
  • 300 g faina
  • o lingurita esenta de vanilie
  • pentru crema paleurilor:
  • 150 ml frisca lichida
  • 100 g ciocolata
  • o sticluta esenta de rom (20 ml)
Paleuri fursecuri cu crema ingredientele necesare prepararii retetei
Modul de preparare a retetei:
Iata ca am reusit in sfarsit ceva ce imi doream de foarte multa vreme: sa reproduc acasa paleurile din cofetarie. Poate parea complicat, insa, daca analizam putin reteta, vom observa ca de fapt este o reteta simpla. Dupa mine, paleurile sunt un fel de sandvisuri formate din doua fursecuri si o crema de ciocolata, deci reteta are doua etape distincte: prepararea cremei si prepararea fursecurilor. Am ales sa incep reteta cu prepararea cremei deoarece aceasta va trebui sa fie rece in momentul in care vom incepe asamblarea paleurilor. Rupem bucatele mici o ciocolata de 100 g, o punem intr-un vas si adaugam 150 ml de frisca lichida. Asezam vasul intr-o cratita cu apa pe care o punem la foc (la bain-marie). In momentul in care observam ca ciocolata s-a topit si s-a format un fel de sos, luam cratita de pe foc si adaugam o sticluta esenta de rom. Pentru a trece la urmatorul pas, crema pentru paleuri va trebui tinuta la frigider, asa ca mai intai o lasam sa se raceasca si apoi o introducem la frigider. Dupa ce crema de ciocolata s-a racit si s-a intarit, o batem cu mixerul pana cand incepe sa se umfle putin si sa semene la consistenta cu frisca. De acum si pana in momentul cand o vom utiliza, crema paleurilor va trebui pastrata la rece. Prepararea fursecurilor paleurilor. Scoatem din timp un pachet de unt (200 g) din frigider si, dupa ce acesta ajunge la temperatura camerei, il amestecam cu 200 g de zahar pudra. Apoi adaugam patru oua, o lingurita cu esenta de vanilie si continuam sa amestecam cu mixerul pana cand obtinem o compozitie omogena. Incepem apoi sa incorporam treptat 300 g de faina (in ploaie), amestecand de fiecare data pana ce eliminam eventualele cocoloase formate. Tapetam o tava cu hartie de copt si formam fursecurile pentru paleuri cu ajutorul unei lingurite, adica pur si simplu punem cu lingurita niste aluat in tava (lingurita nu trebuie sa fie plina, ci cam la jumatate spre trei sferturi). Deoarece fursecurile se vor lasa in timpul coacerii, trebuie sa lasam ceva spatiu intre ele. Introducem tava in cuptorul incins si coacem fursecurile la foc mediu (150 - 175 grade) timp de aproximativ zece minute, in functie de felul in care ne coace cuptorul (acestea se coc foarte repede si trebuie sa le urmarim indeaproape daca nu nu vrem sa le rumenim prea tare). Lasam fursecurile sa se raceasca si apoi le transformam in paleuri lipindu-le cu crema tinuta la frigider pana acum. La final, glazuram paleurile cu niste ciocolata topita (aceasta poate fi simpla sau amestecata cu putin ulei) sau, daca vrem ceva diferit, putem apela la o glazura din comert.
Paleuri fursecuri cu crema (imaginea retetei)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de fursecuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

49 de comentarii:

  1. asta e una din slabiciunile mele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am paleurile trecute pe lunga mea lista cu slabiciuni :)

      Ștergere
  2. super idee de facut pentru duminica asta! @Liliana Rotariu-facebook

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ca mi-ai adus aminte sa pun reteta si pe fb :) Spor la treaba!

      Ștergere
  3. Uitel ca a venit baiatu cu cv dulce:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Mancasem candva cu atata pofta incat mi s-a facut rau,Acuma oare o sa fac la fel?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur nu vei face la fel daca urmezi sfatul urmator: "se administreaza o doza de 5 paleuri de maxim 3 ori pe zi" :)

      Ștergere
  5. Sunt mortale! Cand nu le gaseam la cofetarie ,le gaseam la pungi in magazine ,nu aveau acelasi gust dar se numeau paleuri si asta era tot ce conta ! :)
    La favorite cu ele!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, am observat si eu ca paleurile la punga nu sunt la fel ca cele din cofetarie. Am cumparat o singura data, am considerat ca am luat teapa si de atunci m-am ferit de ele :)

      Ștergere
  6. Hii am o întrebare unde le țin după ce le pregătesc inafara de in burta le țin afara sau la frigider ca sunt cu frisca si e ffff cald afaraa multumesc de raspunsurii 

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai bine este sa tii paleurile la frigider. Pentru ca acestea sa nu capete cumva miros de alimente, indicat ar fi sa le tii intr-un recipient inchis ermatic in cazul in care le pastrezi o perioada mai lunga. La mine nu a fost cazul :)

      Ștergere
  7. Mersi de răspuns eu inca nu le am facut dar am dat reteta la citeva prietene mie mi e frica sa le fac ca le maninc singura nu o sa dau la nimeni cred n am mai mincat paleuri de 23 de ani .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, mai ales ca te abtii sa prepari paleurile :) Pentru ca le-ai furnizat reteta, poate-ti vor fi recunoscatoare prietenele si-ti vor aduce cateva paleuri...

      Ștergere
  8. Le-am facut si sunt delicioase .
    Multam fain de reteta ! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Am vazut ca ai si glazurat uniform paleurile, nu ai facut-o ca mine, la foc automat :)

      Ștergere
    2. Sotul este mai tipicar !:))

      Weekend placut !

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    4. :)) Inseamna ca esti o norocoasa ;)

      Ștergere
  9. Ce bine arata....yamiii yamiii, le voi face sambata asta. Sper sa iasa multe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde ce intelegi prin multe :) Pentru mine paleurile nu sunt niciodata multe, oricate ar fi :D Ti s-au parut mult prea putine?

      Ștergere
  10. nu mi se ingroasa crema asta..ce as putea sa fac??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca este din cauza marcii de frisca folosite, poate ar trebui sa incerci o alta marca. Alta cauza nu cred ca ar putea fi...

      Ștergere
  11. traiasca barbatul de la cratita !

    astazi am reusit si am facut doua portii se paleuri, sunt delicioase! Cum am procedat ?
    cu o zi inainte am pregatit aluatul si crema, le-am pus frumos in frigider pana a doua zi, cand am scos aluatul din frigider, l-am intins subtirel pe masa presarata cu faina si cu un paharel in care se servete palinca, am decupat formele. Foarte simplu. Viel Glück!!!!
    Lili Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Felicitari pentru inventivitate! Tu ai facut paleurile cu paharelul de palinca asa cum fac eu gogosile cu paharul.

      Ștergere
  12. Multumesc pentru reteta! In sfarsit am reusit sa fac paleurile (sta pagina deschisa aici de aproape o luna, nu de alta... :))) )! Din cantitatile date in reteta mi-au iesit 98 de fursecuri simple - probabil ar fi iesit cateva in plus daca prima tura nu le-as fi facut ditamai! Sunt excelente, fi'miu le-ar fi mancat pe toate asa, goale, ba chiar a parut usor dezamagit cand le-am lipit cu crema si i-am zis ca asa se mananca! :) Pentru umplut am folosit un ganache pe care il aveam in frigider de la niste trufe facute de curand si a fost ok - ganache-ul era cu canneberges, coaja de portocala si putin Grand Marnier si nu le-a facut rau la fursecuri, asa ca incurajez pe oricine sa se joace cu aromele, rezultatul e unul pozitiv - fursecurile sunt fine si delicate la gust, deci permit fantezii de aroma in ce priveste crema.
    Am insa o intrebare: crema originala de la paleuri (cel putin asa cum mi le aduc eu aminte din copilaria/adolescenta/tineretea petrecute pe langa cofetaria Liliana din Bucuresti) nu cumva era una cu unt, nu un ganache, ca in reteta ta? Tare as vrea sa gasesc reteta de la crema aia...
    PS: tocmai am descoperit ca ai publicat si reteta de fursecuri cu stafide... I'm in heaven! :)))

    RăspundețiȘtergere
  13. Cu placere, Ioana! Daca e vorba de canneberges, coaja de portocala si Grand Marnier, putem spune ca tu ai facut un fel de paleuri delicatesa :) Adica niste paleuri pe langa care cele gasite in cofetariile comuniste par niste rude sarace de la tara :D Eu eram prea mic pentru a da pe atunci importanta cremei din paleuri, insa tind sa cred ca ai dreptate: crema acestora era pe baza de unt. De fapt, pe baza de margarina, tinand cont ca untul era un ingredient aproape de lux (imi amintesc ca am stat de vreo cateva ori la cozi imense pentru a-l cumpara).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am folosit ganache-ul respectiv de lene sa nu mai fac altul, n-am nici o scuza savanta sau rafinata... :))))) Si din cate imi aduc aminte, crema aia cu margarina (ai dreptate, nu unt) venea mai bine la paleuri, se potrivea mai bine cu textura fursecului - parerea mea, of course! Am o reteta de astfel de crema de la bunica mea, o folosea la torturi - si torturile ei erau cele mai bune din lume! - si o sa o pun la paleuri sa vad ce da. Daca da bine, promit sa revin cu un comment cu reteta. :)

      Ștergere
  14. trebuie sa punem neaparat frisca lichida in crema ? o altfel de crema nu se poate face ? Georgiana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Georgiana, pentru paleuri nu trebuie neaparat sa faci o crema cu frisca lichida. Poti alege orice crema "ciocolatoasa" stii tu ca-ti place.

      Ștergere
  15. Buna. am facut paleurile cu crema aseara si crema nu mi-a iesit atat de bine pentru ca eu sunt in Italia si nu am gasit frisca cum stiam ca este pe la noi, am gasit o chestie "pana da montare" cu care nu mi-a iesit , a ramas lichida si am batut-o ceva vreme si nici la rece nu i s-a intamplat nimic dar nu am disperat am scos crema din frigider si am pus-o pe foc, am adaugat 2 -3 linguri de faina pana a iesit o budinca groasa ; iar de aluat ma asteptam sa creasca mai mult. as putea sa fac un aluat mai gros ca pt foi si sa decupez forme ? nu stiu daca ar iesi bine cu un aluat mai gros ( intins pe masa ..bla bla) ... oricum sunt bune dar sugestia ta cu "5 de 3 ori pe zi " nu functioneazaaaa !! :)) cred ca am dublat sau chiar triplat doza.. si se vor termina curand :( . urmeaza sa fac si celelalte fursecuri si ma gandeam , de Craciun, cum ar arata un platou cu toate fursecurile la un loc asa.... cred ca foarte bine :D. multumesc pentru reteta si pentru raspunsuri . o zi frumoasa , Georgiana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, nu vorbesc atat de bine italiata incat sa fiu absolut sigur, insa banuiesc ca frisca aia "pana da montare" este o frisca deja batuta, pentru decorat (montat) torturile, prajiturile. N-are rost sa te apuci sa modifici aluatul paleurilor pentru a-l intinde cu sucitorul, atunci fursecurile pentru paleuri n-ar mai iesi asa cum imi ies mie si asa cum stim cu totii ca ar trebui sa fie paleurile. Oricum, acestea nu trebuie sa creasca mai deloc... Sfatul meu este ca data viitoare sa le faci la fel, e posibil sa-ti fi scapat cava acum. Pana la Craciun mai e timp suficient sa faci un mic test :) Inseamna ca-ti plac tare mult fursecurile, din moment ce vrei sa le faci pe toate - cred ca am publicat pe blog vreo 5-6 retete de fursecuri :)

      Ștergere
    2. Pana da montare,este frișcă pentru batut,trebuie sa cumperi una de calitate !

      Ștergere
  16. si io locuesc in italia am facut paleurile au esit super frisca cum spune doamna este si aici se numeste pana liguida fresca nu da montare cum am citit sant dou lucruri diverse .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au iesit super paleurile cu ingrediente italienesti :) Nu stiam cum se numeste, insa se pare ca am intuit corect faptul ca "da montare" pare sa fie ceva mai mult pentru decor.

      Ștergere
  17. pana da montare e frisca la tub,frisca aia de o tinem la frigider si pe la 12, 1 noaptea ne vine asa o pofta,ca fetele si nu mai lasam tubu jos pana nu terminam,cealalta frisca liquida,e aia de o batem si se face fluffy super gustoasa,vreau si eu un barbat care stie sa faca paleuri,din pacate al meu stie sa faca numai 3 feluri de mancare,pizza,french fries si logic,omleta! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, cu omleta am inceput si eu, apoi au urmat celelalte doua feluri de mancare si uite-ma acum... fac paleuri! :D Deci nu trebuie sa-ti pierzi speranta, al tau pare pe drumul cel bun - stiu mmulti barbati care nu doar ca nu stiu sa gateasca ceva, insa mai si considera gatitul ca fiind sub demnitatea lor ;) Citind explicatia ta, aproape am ras cu lacrimi, imaginandu-mi cum va apuca pe voi poftele de frisca la miezul noptii :)))

      Ștergere
    2. :D Eu sunt cea mai mare pofticioasa din toata lumea, ai simtit vreodata nevoia sa mananci ceva roz? sau violet?

      Ștergere
    3. :) Eu sunt barbat, nu prea am astfel de nevoi :P Insa sunt destul de curios, asa ca probabil as gusta macar... parca la Bizarre foods se zicea: daca arata bine, mananca-l! :))

      Ștergere
  18. aaa si crema de care vorbeati voi,cu margarina nu se folosea si la faguri\waffles\gaufre?daca da ,robert te rugaaaaaaaam da-ne reteta :D ,sau Ioanaaaaaa te rugam da-ne si noua reteta de crema de la bunica ta ^_^,bunica mea D-zeu sa o ierte nu facea torturi sau alte pfrajituri,doar gogosi,scovergi,si bineinteles cozonac,dar va jur ca erau asa de buna ca nu-mi mai trebuia alte dulciuri,offf ce mi-e dor de ea :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca stiu la ce crema te referi... insa deocamdata n-am publicat pe blog reteta respectiva. Seamana cumva cu crema pe care am folosit-o pentru a umple FURSECURILE acestea (acum mi-am dat seama ca am gresit link-ul si am rescris mesajul)? Sau poate gasesti cartea de bucate a bunicii - desi e posibil sa nu fi folosit una, bunica mea gatea doar din memorie :) Si, bineinteles, parca absolut tot ce iesea din bucatarie ei era perfect...

      Ștergere
  19. Pot folosi si ciocolata alba ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-as folosi ciocolata alba la prepararea cremei paleurilor, in primul rand pentru ca are gust diferit si paleurile ar arata diferit de felul in care stiu eu ca trebuie sa arate :) Iar in al doilea rand cred ca ciocolata alba are o alta compozitie/ consistenta si nu stiu daca s-ar comporta bine in crema (adica tind sa cred ca ai putea avea probleme cu crema paleurilor).

      Ștergere
  20. Fetelor ciocolata sa fie amaruie si daca se poste se pune 150ml frisca lichida cu o grasine de minim 30% si ciocolata 150g dar sa fie amaruie nu de menaj sau cu lapte ....daca puneti ciocolata cu lapte si cantitatea de frisca scrisa sus 150ml o sa va iasa mare terci...luati un sfat si obtineti ganaj doar cu frisca lichida si ciocolata amaruie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) In primul rand, fetele n-ar trebui sa-si faca griji ca vor obtine un mare terci, din moment ce in imaginile mele se vede clar ca s-a intarit bine-mersi crema ganache. Preparata corect, crema ganache se va intari chiar si daca folosim o tableta de ciocolata mai mica (in caz ca ne lasam "orbiti" de pret si cumparam asa ceva, am vazut ca in comert exista ciocolata si de 90g care, la prima vedere, pare la fel de mare ca cea de 100g). Apoi, crema ganache se intareste la fel, indiferent de ciocolata folosita - multa lume prefera sa foloseasca ciocolata cu lapte deoarece este mai gustoasa si deci paleurile vor iesi mai bune. Iar esenta de rom pe care recomand s-o punem in crema ganache a paleurilor isi are rostul ei, paleurile parca n-ar fi paleuri daca ar fi umplute cu o crema ganache nepersonalizata - oricum, aceasta nu este chiar crema clasica de paleuri...

      Ștergere
  21. Aceasta crema ganache se poate pastra in congelator?

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)