- un kg legume asortate
- 3 oua
- 200 ml smantana
- 200 g cascaval
- 4 linguri pesmet
- 2 lingurite nucsoara (optional)
- ulei, sare si piper
Legumele mele asortate inseamna de fapt legume congelate. Am ales sa folosesc aceste legume din motive pur estetice - erau frumos colorate si mi-am dorit ca reteta de legume gratinate la cuptor sa dea bine in imaginile pe care stiam ca le voi posta pe blog. Pana la urma, cu totii ne asteptam sa vedem imagini frumoase si apetisante pe un blog cu retete culinare, nu-i asa? Ca sa fiu sincer pana la capat, n-am facut-o doar pentru blog, ci si pentru mine, mi-a fost mai usor sa iau legumele deja curatate, spalate si tocate :) Punem o cratita cu apa si putina sare la foc si adaugam legumele dupa ce apa incepe sa fiarba. Lasam legumele la fiert in jur de zece minute, apoi le scoatem din apa si le scurgem bine. Ungem un vas termorezistent cu unt (de preferat ar fi sa folosim unt pentru reteta de legume gratinate, insa, la nevoie, merge folosit si uleiul). Apoi tapetam bine vasul cu pesmet si punem in acesta legumele fierte. Incepem sa preparam compozitia pentru gratinat legumele. Punem intr-un castron 200 ml de smantana, trei oua si doua lingurite de nucsoara si le amestecam. Dam pe razatoare trei sferturi din cascaval (150 g), dupa care il adaugam in compozitia pentru gratinat legumele, saram si piperam (pentru siguranta, ar fi bine sa adaugam sarea treptat si sa gustam). Turnam compozitia rezultata peste legume, incingem cuptorul si apoi introducem vasul in cuptor. Lasam legumele la gratinat la cuptor la foc potrivit (175-200 grade C) pentru aproximativ 30-40 de minute (de fapt pana atunci cand observam ca se coaguleaza ouale din compozitie si aceasta incepe sa se desprinda de pe marginea vasului). In momentul in care legumele gratinate sunt aproape gata, scoatem vasul din cuptor si presaram repede deasupra restul de cascaval ras (50 g). Reintroducem legumele gratinate la cuptor pentru inca zece minute, dar le supraveghem indeaproape si le scoatem mai repede in cazul in care vedem ca s-au rumenit crusta de deasupra.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare la cuptor!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Doamne cate culori !!! A venit primavara la tine in farfurie.....
RăspundețiȘtergereDelicios !
Te tzuc...
:) Eu am inclus reteta in noua colectie de primavara-vara...
ȘtergereCred ca sunt mai bine de trei ani de cand nu am mancat asa un deliciu,ar fi bine sa nu mai pierd vremea.
RăspundețiȘtergereRevin cu impresii. :)
Te astept, pana atunci spor la gatit!
Ștergereeu faceam cv asemanator cu cartofi si finochi cinei cunoaste..erau foarte buni dar cred ca asta va fi un deliciu cand il voi manca pt ca il voi face sigur..multumesc
RăspundețiȘtergereCu placere!
ȘtergereCe culori frumoase!
RăspundețiȘtergereDin priviri ce sa zic...gustos!
RăspundețiȘtergereEste perfecta pentru aceasta perioada ! Atatea culori...:)
RăspundețiȘtergereDelicios! Abia astept sa prepar reteta. Este simpla de preparat si rapida. Imi place pentru ca nu contine carne :)
RăspundețiȘtergereArata excelent! Culorile sunt divine!
RăspundețiȘtergereRar am văzut o mâncare de legume așa arătoasă. :D
RăspundețiȘtergereLa fel de rar precum ai vizitat tu blogul meu in ultima perioada :)) Diana, Diana... Bine, acelasi lucru il poti spune si tu despre mine :D
ȘtergereVizitez un pic mai des decât comentez. ;))
ȘtergereAcum, având în vedere că am cam renunțat la blogging, ajung cu greu pe ici pe colo.
Dar și eu te pot atenționa că nu pui prea des rețete.
Și chiar sunt invidioasă, că orice le-aș face, tot mi se pierde culoarea la legume. Am încercat și șmecherii din alea cu băgat în apă înghețată după fierbere, tot fuge culoarea de mine. :))
Important e sa gatesti retetele, nu sa le comentezi :) Ai dreptate, ar trebui sa postez mai des retete, insa e cam greu sa stau la calculator pe canicula asta, cu marea aflata la doi pasi de blocul meu... :(
ȘtergerePe canicula asta,reteta ta e ca un colac de salavare pt bucatarese!Multumesc pt idee!
RăspundețiȘtergereCu placere, deja acum ma simt un fel de salvamar al bucatareselor :) Sa-mi spui cum ti-a iesit reteta.
ȘtergereMortala,cum altfel?Si pt ca am tot pregatit din retetele tale fara sa te felicit pt blog,o sa-mi fac simtita prezenta mai des,domnule''salvamar''!O zi buna!
Ștergere:)) Chiar asa... cum altfel?!? :D Chiar daca timpul nu-ti permite sa-ti faci mereu simtita prezenta, eu ma bucur totusi sa stiu ca-mi vizitezi des retetele.
ȘtergereSunt delicioase legumele gratinate,super reteta ;-)
RăspundețiȘtergereAm o problema,de doua ori am facut aceasta reteta cu 600 gr legume,celelalte cantitati le-am pastrat,dar fara pesmet (nu am avut),cu 30min.la cuptor s-au gratinat si s-au rumenit frumos,numai ca si-au lasat multa zeama :(( mentionez ca le-am lasat la scurs 30 min.inainte de a le da la.cuptor,unde este greseala?trebuia sa reduc cantitatea de oua si smantana? Multumesc anticipat
Ana Maria (nu mi-a afisat numele,am postat mai sus) :-)
ȘtergereAna Maria, probabil greseala este lipsa pesmetului. Fiind o paine foarte uscata, acesta are si rolul de a mai absorbi zeama pe care o lasa legumele la cuptor. Sa speram ca a treia oara va fi cu noroc :)
Ștergerebine ai mai trecut tu acolo la reteta, nucsoara optionala...am descoperit si eu zilele trecute nucsoara :D ca de..am zis ca e rusine ca pana la varsta asta sa nu stiu ce aroma are :-P ...asa mi-am dat seama ca imi plac legumele gratinate dar fara nucsoara...nu-mi place de nici o culoare condimentul asta...
RăspundețiȘtergereAm "simtit" eu ca nu tuturor le place nucsoara... :) Oricum, e bine ca ai incercat-o si stii cum sta treaba. Astazi am vazut ca a fost ziua incercarilor la tine, macar cealalta "incercare" ti-a placut.
ȘtergereBuna seara!
RăspundețiȘtergerese pare ca sunt singura de pe aici care a dat gres.
Barbate, da' cu apa de la legume ce ai facut ?
Ca la mine, legumele au lasat o balta de apa, car nu s-a evaporat nici dupa 40 minute la cuptor la 200°.
Am pus asa: o vânàtà, doi dovlecei subtirei, doi ardei grasi rosii si doi verzi, 3 oua, 200 ml smantâna grasa, si 150 g cascaval.
Dupa 20 minute, compoztia era rumenita, dar inauntru...leopardu' ! Balta de apa. Asa ca am acoperit'o cu foli de aluminiu, si am mai lasat-o, in total 40 minute. Degeaba, are apa multa !
M-a prins miezu' noptii adulmecând pe lângà cuptor.
Mâine scurg zeama si o bag iar la foc iute.
Ma asteptam sa fie mai simplu.
Noapte buna :)
Buna, am gasit si motivul pentru care tu ai fost singura care a dat gres cu legumele gratinate :) Nu le-ai scurs bine de apa. Dovleceii contin extrem de multa apa, la fel si vanata. Nu stiu daca le-ai fiert inainte de a le pune la cuptor (asa cum am scris eu in reteta), insa trebuie sa fierbem legumele si apoi sa le scurgem foarte bine. Reteta chiar este una foarte simpla, trebuie insa respectate toate indicatiile...
ȘtergereTot eu, cea care a dat gres...
RăspundețiȘtergereAm uitat sa spun ca nici la gust nu-i grozava, niste legume de regim, parca e mâncare de spital ...
Incerc mâine s-o dreg cu o fleica de porc.
Daca zici ca nici gustul n-a fost satisfacator, pare ca nu ai fiert legumele (sau ca nu le-ai fiert suficient, acestea ar trebui fierte cam pe jumatate inainte de a le pune la cuptor). Pana la urma, ai dres-o cu fleica de porc, sau a fost un esec total?
Ștergeream facut reteta ta, a iesit super delicioasa si aratoasa... o sa o fac de mai multe ori, mai ales ca noi nu prea mancam carne, multumesc de reteta...
RăspundețiȘtergereBuna! Iti urmaresc retetele de ceva timp, ieri am incercat si reteta aceasta. A iesit gustoasa (pentru ca am adaugat si sunca hehe). Totusi mi s-a parut un pic grea la stomac, oare nu e prea multa smantana?
RăspundețiȘtergereHehe, ca sa pasez responsabilitateaL oare nu cumva sunca o fi fost de vina?!? 😇 Serios acum, daca legumele gratinate ti-au paryt cam grele, incearca sa renunti la sunca si la mare parte din cantitatea de smantana.
Ștergere