Prăjitură cu brânză dulce şi stafide

Prajitura cu branza dulce si stafide reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu branza dulce si stafide:
  • pentru blatul prajiturii:
  • 200 g zahar
  • 6 oua
  • 350 g faina
  • 3 linguri cacao
  • un pliculet praf de copt
  • 2 lingurite esenta de rom
  • pentru crema de branza a prajiturii:
  • 500 g branza dulce
  • 150 g stafide
  • 100 g zahar
  • 3 linguri faina (rase)
  • 3 oua
  • coaja unei lamai
Prajitura cu branza dulce si stafide ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Pentru prajitura cu branza dulce si stafide am folosit o tava care are dimensiunile 35x25cm, iar blatul prajiturii a iesit cu o grosime de doi cm (cam doua degete). Am zis sa specific asta deoarece, neavand niciun punct de referinta in imaginile retetei, aceste prajiturele cu branza pot parea destul de maricele. Nu o va inalta prea mult, insa cei care-si doresc deasupra un strat mai gros decat ceea ce se vede la prajitura mea pot dubla cantitatile pentru crema de branza.
Blatul prajiturii cu branza. Punem intr-un vas sase oua intregi, adaugam 200 g de zahar si le amestecam pana cand se topeste zaharul. Intr-un alt vas mai mic, amestecam 350 g de faina cu pliculetul de praf de copt si cu trei linguri de cacao. Apoi incepem sa o adaugam treptat (in ploaie) peste ouale cu zahar iar la sfarsit turnam doua (sau chiar trei, in functie de calitatea esentei folosite) lingurite cu esenta de rom.
Tapetam o tava cu grasime (ulei, unt, margarina sau untura) sau o acoperim cu hartie de copt si apoi turnam compozitia blatului. Introducem blatul prajiturii cu branza in cuptorul incins si o lasam pentru aproximativ 20 de minute la foc mediu (150 grade C).
Crema de branza a prajiturii. Cat timp ce blatul se afla la cuptor, avem timp suficient sa pregatim crema de branza. Amestecam intr-un vas trei oua cu o jumatate de kg de branza dulce, 100 g de zahar si trei linguri rase de faina (la mine nu prea a fost nevoie, insa trebuie sa punem faina pentru a mai absorbi din zerul branzei). In momentul in care observam ca zaharul s-a topit si am obtinut o pasta omogena, adaugam 150 g de stafide si coaja rasa de lamaie.
Dupa ce au trecut cele 20 de minute, scoatem blatul prajiturii din cuptor si turnam crema de branza peste acesta. Nivelam bine branza si apoi reintroducem cat putem de repede tava in cuptor. Continuam sa coacem prajitura cu branza dulce tot la 150 de grade pentru inca alte 20 de minute - adica pana atunci cand crema de branza se va "leaga" si o scobitoare introdusa in blat va iesi uscata.
Prajitura cu branza dulce si stafide reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

12 comentarii:

  1. Simpla, aromata, savuroasa.
    Un desert perfect.
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am o comanda de prajituri pentru sf.acesta de saptamana si o sa introduc si aceasta reteta.Sper ca vor fi incantati de ea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Simplu de facut dar foarte, foarte gustoasa.
    Felicitari.
    Te tzuc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  4. nu are nici o materie grasa in aluat? nu iese aluatul prea uscat? multumesc , Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  5. bun, am facut-o. e buna,dar aluatul e cam elastic si gasesc ca se usuca foarte repede, odata taiata prajitura. data viitoare am sa pun putina margarina sau ulei. oricum e buna si usor de facut. multumesc pentru postare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, acum am apucat sa vad mesajele tale. Dar vad ca te pricepi la gatit si ai anticipat asta... Da, blatul prajiturii iese destul de uscat din moment ce nu contine niciun fel de materie grasa. Eu am vrut intentionat sa iasa asa, asta ca sa mai schimb si eu putin, mi-e sa nu ma plictisesc mancand numai prajituri avand la baza acelasi blat/aluat :)

      Ștergere
  6. Nu sun tocmai pro pentru branza, insa sunt pro pentru prajiturile ce sunt bogate in esenta de rom, faptul ca contine stafide ma incanta destul de mult, atat de mult incat ma atrage macar o incercare de a realiza aceasta reteta.
    Te mai astept si cu alte retete, toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Marin! Te mai astept si eu sa incerci retete de pe blog - poate te tenteaza niste fursecuri cu stafide ;)

      Ștergere
  7. Compozitia blatului a iesit foarte groasa , cred ca totusi 350 g de faina este un pic cam mult avand in vedere ca un are nici un pic de grasime . A trebuit sa adaug 100 g de margarina si un ou ca sa aiba o textura mai subtire ,nu stiiu ce o sa iasa .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este cea mai seaca prajitura care am facuto vreo data!!!nu-mi place deloc cum a iesit,blatul este gros si foarte tare

      Ștergere
    2. Asa cum am mai zis intr-un comentariu anterior, incerc sa nu fac la fel toate prajiturile si deci am ales ca blatul prajiturii cu branza sa fie unul mai uscat (sau sec, asa cum il descrii tu). Mi se pare normal sa mai schimbam cate ceva, nu le putem insiropa sau face pe toate pe baza de grasime... Sau putem. Acum totul tine de gusturile si alegerile fiecaruia.

      Ștergere

.