Mâncare de fasole cu cârnaţi

Mancare de fasole cu carnati in farfurie (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Mancare de fasole cu carnati:
  • 300 g fasole boabe
  • 500 g carnati
  • o ceapa
  • 2 morcovi
  • 2 catei de usturoi
  • 2 foi dafin
  • o lingurita cimbru
  • 100 ml suc de rosii
  • ulei, sare si piper
Mancare de fasole cu carnati - toate ingredientele retetei
Modul de preparare a retetei:
Primul si probabil cel mai important pas in prepararea mancarii de fasole cu carnati este pregatirea boabelor de fasole (asta daca nu cumva dorim sa ne preparam si carnatii). Pentru un timp de fierbere cat mai redus, va trebui sa punem fasolea la inmuiat in apa macar cu cateva ore inainte de a ne apuca efectiv de gatit (de preferat este sa o lasam peste noapte). Dupa ce se inmoaie, o punem la fiert intr-o oala in apa cu sare iar atunci cand apa incepe sa clocoteasca si sa se adune spuma deasupra, o aruncam si o inlocuim cu apa proaspata incalzita (pentru a nu opri fasolea din fierbere). O lasam sa inceapa sa clocoteasca si apoi iarasi scurgem si inlocuim apa (deci apa trebuie schimbata de trei ori inainte de inceperea prepararii propriu-zise). Tinem fasolea la fiert pana cand se inmoaie bobul (timpul de fierbere difera de la caz la caz, in functie de cat de veche este fasolea folosita, dar in mod normal ar trebui sa fie fiarta cam intr-o ora). Pentru mancarea de fasole cu carnati este suficient sa fierbem boabele doar in apa cu sare, insa ii putem imbunatati gustul punand si niste radacinoase in apa (pastarnac, morcov, telina). Dupa ce incercam cateva boabe si ne asiguram ca fasolea este fiarta, ne apucam in sfarsit de partea "creativa" a retetei, adica taiem carnatii in functie de preferinte si ii punem la prajit cu o lingura-doua de ulei intr-o cratita sau tigaie incapatoare. Atunci cand bucatile de carnati incep sa se rumeneasca (avem grija sa le intoarcem pe ambele parti), adaugam doi catei de usturoi, o ceapa si doi morcovi (putem toca legumele asa cum dorim). Lasam mancarea la foc potrivit (amestecand din cand in cand) pana ce incep sa se inmoaie legumele, apoi punem 100 ml suc de rosii si aromam cu o lingurita de cimbru si doua foi de dafin. Mai tinem mancarea la fiert aproximativ 10-15 minute, apoi adaugam boabele de fasole si eventual o parte din apa in care au fiert (asta daca ni se pare ca mancarea este prea "uscata" - aici totul tine exclusiv de gusturile fiecaruia). Pentru a se imbina toate aromele, mai lasam mancarea de fasole cu carnati la foc inca 10-15 minute, spre sfarsitul prepararii punandu-i sare si piper in functie de preferinte.
Mancare de fasole cu carnati in tigaie (imaginea retetei)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu fasole!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Un comentariu:

  1. In fiecare an imi promit sa nu mai gatesc fasole cu carnati, in fiecare an imi incalc promisiunea.
    A ta arata minunat.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)