Salată bulgărească

Salata bulgareasca reteta
Ingrediente reteta Salata bulgareasca:
  • 150 g sunca presata
  • 150 g branza telemea de vaca
  • 4 rosii medii
  • 3 castraveti
  • 2 oua
  • o ceapa mica
  • ulei, sare si piper
Salata bulgareasca ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Dupa cum se poate observa si in pozele retetei, ouale pentru salata bulgareasca vor trebui fierte. Asa ca fierbem ouale in jur de zece minute (pentru a fi absolut siguri ca sunt foarte tari), dupa care le punem pentru cateva minute in apa rece (pentru a le decoji cu usurinta). Apoi le curatam de coaja si le taiem rondele, umezind lama cutitului dupa fiecare taietura (pentru ca galbenusul sa nu se faramiteze). Tocam ceapa julien si taiem rosiile si castravetii rondele (pentru ca mi s-au parut putin cam mari, pe cele ale rosiilor apoi le-am injumatatit). Daca nu este deja feliata, feliem sunca presata si apoi o taiem fasii subtiri. Intr-un vas incapator amestecam toate rosiile, castravetii, ceapa si sunca presata. Pentru a obtine o salata bulgareasca aspectuoasa, asezam rondelele de ou deasupra si le amestecam doar atunci cand servim salata, iar deasuprra presaram branza rasa. Salata bulgareasca se asezoneaza cu ulei, sare si piper in functie de gust. Cantitatile de mai sus sunt pentru aproximativ patru portii medii de salata bulgareasca. Pentru ca este ceva relativ, de obicei evit sa spun cate portii se vor obtine - fiecare vede portia in felul sau. Deci, pentru a nu manca si a doua zi tot salata bulgareasca, trebuie sa tinem cont de faptul ca vom obtine o cantitate destul de mare ;)
La salata bulgareasca se pune si salata verde, insa mie nu prea-mi place s-o folosesc deoarece aceasta se inmoaie in scurt timp si strica spectul salatei, iar per total contributia sa in materie de gust este aproape neglijabila. De asemenea, unele retete de salata bulgareasca au in lista de ingrediente si masline, dar eu cred ca locul lor ar trebui sa fie in salata greceasca - deci am ales sa nu le folosesc pentru aceasta reteta.
Salata bulgareasca reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de salata!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

16 comentarii:

  1. Tare buna aceasta salatica.
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. O saptamana frumoasa iti urez si tie. Si spor la bucatarit ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salata aceasta nu se poate numi bulgareasca. Nici macar nu e asemanatoare retetei originale, chiar daca este promovata in majoritatea restaurantelor sub numele acesta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine, pentru a-i multumi si pe carcotasi, accept ca aceasta reteta sa fie numita salata bulgareasco-romaneasca :))
    Pe acest blog nu imi propun sa fac educatie culinara, ci doar sa ajut oamenii sa gateasca. Deci le ofer vizitatorilor ceea ce acestia spera sa gaseasca. Romanii mananca salata bulgareasca in restaurant si apoi isi doresc sa o prepare si acasa, deci mi s-a parut logic sa postez aceasta reteta.
    Dar nu ma supar deloc daca scrii si reteta originala, sunt convins ca isi va gasi adepti printre gurmanzii nostri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi se pare delicioasa! O sa incerc cat de curand ^^

    RăspundețiȘtergere
  6. Salata verde, da nu prea da gust salatei, dar contribuie foarte mult la aportul de vitamine adus de bunatatea asta de salata :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Rami, acum mi-am dat seama ca as putea inlocui salata verde cu o salata iceberg sau varza chinezeasca. Doar ca s-ar transforma intr-o salata bulgareasco-chinezeasca si nu e bine, deja mai sus mi-a atras un anonim atentia ca salata bulgareasca originala n-ar fi chiar asa cum e in reteta mea sau cum se serveste in majoritatea restaurantelor noastre :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunca, telemea, oua,ulei.......vai de capul meu de dieta !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Mancand aceasta salata, ai putea considera ca renunti la vechea dieta si incepi una noua: dieta bulgareasca :D

      Ștergere
  9. Eu nu am pus ulei.Doar putina sare si iaurt simplu,imbunatatit cu putin usturoi si patrunjel tocat marunt.S-a mancat ....foarte repede.Deci a fost foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi se pare ca nu trebuie pus neaparat ulei in salata bulgareasca, atata timp cat il inlocuim cu ceva ce poate juca rolul unui dressing. Ma bucur sa aud ca ai improvizat, poate ca acest lucru a contribuit la rapiditatea cu care a fost mancata salata ;)

      Ștergere
  10. OH DA!!!:))))) Super buna doar ce am devorat-o. Multumesc pentru reteta. Ela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Deci salata bulgareasca are acelasi efect si cu rosii turcesti :D Ma bucur ca ti-a placut.

      Ștergere
  11. Salata bulgareasca contine doar ingrediente de culoare rosie, verde si alba - precum steagul bulgariei - si n-are ceapa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valerian, nu sunt specialist in retetele bulgaresti si nici nu-mi place sa contrazic lumea, insa eu cred ca nici macar nu exista o varianta STAS a salatei bulgaresti. Pana si pizza Margherita italieneasca, o reteta care are in spate un istoric/o poveste si la care te-ai astepta sa nu fie modificata, am vazut ca se face prin restaurante si in alte variante (mi-am adus aminte de ea pt ca are aceleasi culori, doar ca steagul italian le are puse pe verticala).

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)