Mucenici moldoveneşti (de post)

Mucenici moldovenesti reteta de post
Ingrediente reteta Mucenici moldovenesti (de post):
  • 500-600 g faina
  • un plic drojdie uscata (7 g)
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
  • 250 ml apa
  • 1/2 sticluta esenta de vanilie
  • 100 ml ulei
  • 250 g nuca
  • pentru siropul mucenicilor:
  • 200 g zahar
  • 400 ml apa
  • 1/2 sticluta esenta de vanilie
Mucenici moldovenesti de post ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Mult timp eu am perceput mucenicii ca fiind ceva asemanator colivei, asa ca nu m-au atras niciodata in mod deosebit. Insa am descoperit recent mucenicii moldovenesti si mi-am dat seama ca, desi sunt o reteta cu tenta religioasa, pot fi confundati foarte usor cu un produs gasit in patiserie. De fapt, mucenicii moldovenesti sunt niste covrigi impletiti, insiropati si presarati cu nuca. Turnam aproximativ 250 ml de apa calduta intr-un vas si adaugam 100 ml de ulei, un pliculet de drojdie uscata (sau un cub de 25 g drojdie proaspata) si doua pliculete de zahar vanilat. Amestecam compozitia pana atunci cand se dizolva ingredientele, apoi adaugam o jumatate de sticluta cu esenta de vanilie. Incorporam treptat faina in compozitia mucenicilor si, dupa ce aceasta incepe sa se ingroase, incepem sa o framatam cu mana. Adaugam atata faina cata este necesara pentru a obtine un aluat nelipicios si destul de tare pentru a putea fi modelat cu usurinta. Reteta de mucenici este cu 500 g de faina, insa mie mi-au intrat cam 600 g. Fiind practic un aluat de paine aromat, aluatul pentru mucenicii moldovenesti va trebui framantat energic. Acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam la crescut intr-un loc calduros. Tapetam cu faina blatul de lucru si, dupa aproximativ o jumatate de ora (atunci cand deja aluatul si-a dublat volumul), il impartim in bucati egale (mi-au iesit 11 mucenici). Rulam fiecare bucata de aluat pana ce obtinem o fasie lunga de circa 50 de centimetri. Pliem fasia la mijloc si apoi rasucim/impletim cele doua parti, unindu-le si presandu-le atunci cand ajungem la capat. Dupa aceea pliem din nou "snurul" obtinut si il rasucim pentru a forma un opt. Repetam procedeul si cu celelalte bucati de aluat, dupa care asezam mucenicii formati in tava cuptorului si ii mai lasam la crescut inca o jumatate de ora. Apoi introducem tava in cuptorul bine incins si tinem mucenicii timp de 30-40 minute la foc mediu spre tare (200 grade C). Profitam de timpul in care mucenicii se afla la cuptor si incepem sa pregatim siropul. Dizolvam 200 de zahar in 400 ml de apa si le punem la fiert, iar peste circa 10-15 minute oprim focul si adaugam restul esentei de vanilie (o jumatate de sticluta). Dupa ce scoatem din cuptor mucenicii frumos rumeniti, ii lasam la racit vreo zece minute si apoi ii ungem cu sirop din abundenta. Pentru a se imbiba cat mai bine mucenicii, turnam in tava siropul ramas. La sfarsit, presaram din belsug nuca macinata peste mucenicii moldovenesti.
Mucenici moldovenesti reteta de post
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de post!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

60 de comentarii:

  1. Arata foarte bine! Stiu ca sunt foarte buni insa eu nu am incercat niciodata sa fac.Anul acesta mi-ai dat curaj. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe langa curajul pe care ti l-am insuflat, iti voi tine si pumnii, asa ca trebuie neaparat sa incerci mucenicii :)

      Ștergere
    2. Daca nu vreau sa-I fac de post ce as mai putea adauga?

      Ștergere
    3. Uite, asta nu m-am gandit sa spun in reteta :) Poti adauga lapte si oua in locul apei, astfel mucenicii iti vor iesi cu siguranta mult mai gustosi.

      Ștergere
    4. Multumesc mult. Inca nu am incercat reteta dar sigur am sa o incerc azi, eu sunt in grecia si aici nu au acesta traditie. Iti urmaresc mereu retetele tale si chiar am incercat cateva si mi-au iesit f bune. Iti multumim ca existi. Salutari din grecia.

      Ștergere
    5. N-ai pentru ce, bine ca am apucat sa-ti raspund in timp util - reteta de mucenici este "in voga" doar cateva zile pe an :) Fiind tot ortodocsi, credeam ca si grecii fac mucenici (evident, nu d`astia moldovenesti).

      Ștergere
  2. f bine prezentat! siropul merge inlocuit cu miere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, cred ca de fapt mierea poate fi inlocuita cu siropul meu :) Eu am ales sa nu folosesc miere deoarece am vrut sa obtin niste mucenici mai "zemosi", nu unii foarte uscati.

      Ștergere
  3. mi-au iesit super fursecurile cu stafide:))) Acum am terminat sfintisorii. Au iesit foarte buni si pufosi. este prima oara cand ii fac de post(sunt din moldova, si la noi in familie se fac numai sfintisori, dar nu de post). Au iesit foarte buni!!!!
    Nelly

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nelly, nu sunt eu un tip bisericos, da` parca nu-mi prea par "sfintisori" din moment ce nu sunt de post :)) Poate ar trebui sa-i numesti "pacatisori" :P

      Ștergere
  4. Sunt buni mucenicii de post.Tot de post am facut si eu,dau i-am umplut.Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesant, m-am uitat acum sa vad cum i-ai umplut. Nu mi-am putut da seama din fotografiile retetei, insa cred ca au iesit destul de marisori.

      Ștergere
  5. Mamaaaaaaaaa ce fain ti-au reusit muceniciiiiiiiii !!!
    Tare-mi mai plac cum arata. Bravo tie !!!
    Weekend placut sa ai !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc la fel, Sidy! Iti plac poate si pentru ca i-am cam ascuns sub nuca si nu-i poti vedea prea bine :)))

      Ștergere
  6. culoarea lor aurie-portocalie iese asa natural sau i-ai mai uns cu ceva inainte sa-i pui la copt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am uns cu nimic mucenicii inainte sa-i pun la copt. I-am uns insa cu sirop dupa ce i-am scos din cuptor. Daca vei mari penultima fotografie mica, cea in care aratam cum i-am uns si in care jumatate sunt inca uscati, vei observa cat de mult le schimba siropul culoarea.

      Ștergere
  7. Doar mama stie sa faca mucenici ca acestia.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, bine spus"pacatisori" :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. am incercat reteta... insa nu creste aluatul.... am respectat ce ai spus.... insa... oare de ce?? si ce as putea face??? heeeelp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu cumva ai uitat sa pui drojdia, n-are cum sa nu creasca aluatul de mucenici... Poate doar daca ai dizolvat drojdia in apa fierbinte si nu calduta, asa cum am specificat eu in reteta. Sigur ai lasat aluatul la crescut intr-un loc calduros? Eu incalzesc putina apa intr-o cratita, apoi o iau de pe foc si pun vasul cu aluat deasupra.

      Ștergere
    2. Geniala ideea cu cratita in care este apa incalzita! Multumesc!
      Iti dau un feed-back cand fac mucenici moldovenesti. Poate saptamana care vine. Ai tai au iesit foarte frumosi, vedem cum or iesi ai mei. :)

      Ștergere
    3. Eu cred ca si mucenicii tai vor iesi la fel de frumosi, mai ales daca ai de gand sa folosesti ideea mea cu cratita de apa pe post de "calorifer" :) CAnd ai timp, te astept sa revii cu feed-back-ul.

      Ștergere
    4. Serios multumesc mult pentru ideea cu cratita! Saptamana care vine intentionez sa fac. N-am facut niciodata mucenici moldovenesti dar am mancat si sunt atat de buni!
      Ce imi place este ca reteta postata de tine este bine explicata, fara inflorituri si simplu. Felicitari si pentru partea asta! Dau un feed-back dupa ce fac mucenicii. :)

      Ștergere
    5. Monica, cum anticipez ca-ti vor iesi toate retetele de pe blog (nu doar mucenicii moldovenesti), ma gandesc ca n-ar trebui sa-mi mai multumesti - altfel va trebui s-o faci de fiecare data :) Eu incerc sa explic retetele cat mai simplu, insa totusi sa fie si pe intelesul incepatorilor, lucru care poate ii cam plictiseste pe cei priceputi la gatit...

      Ștergere
  10. nu am uitat... am incalzit apa la microunde si ... poate nu era destul de cald in camera..??? am framantat din nou aluatul, dar degeaba: m-am gandit ca nu am framantat de-ajuns... oricum i-am pus asa in tava si acum ii bag la cuptor.. ce-o iesi .. voi vedea..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este extrem de important ca apa in care se dizolva drojdia sa fie doar calduta, nu fierbinte. Apoi, pentru a creste asa cum trebuie, aluatul trebuie sa fie tinut intr-un loc caldut - oricat de cald ar fi la tine, nu stiu daca e suficienta caldura camerei.

      Ștergere
  11. poate ... trebuia facuta mai intai acea.."maia"?? sa nu fi pus faina imediat??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nevoie de maia, cea mai buna dovada ma gandesc ca este faptul ca mie mi-au iesit, nu? :)

      Ștergere
  12. si mai e ceva... mie mi-au iesit doar 8 mucenici... tu i-ai facut in miniatura de ti-au iesit 11???!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Gandindu-ma ca vor mai creste si dupa ce-i bag la cuptor si ca va trebui sa le fac si poze la sfarsit, am incercat sa fac mucenicii cat de mici am putut.

      Ștergere
  13. ...te suspectez ca ai omis ceva... insa pentru a ma convinge de sinceritatea ta voi repeta experienta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma suspectezi?!? Parca as fi un infractor gastronomic iar de fapt tu m-ai interogat pana acum... :)) Sunt 15 fotografii care prezinta modul de preparare a retetei, plus o fotografie cu ingredientele necesare, deci daca as fi omis ceva, garantat s-ar fi vazut. Iar daca explicam reteta mai detaliat decat atat, probabil as fi fost acuzat ca o scriu pentru copii mici sau pentru prosti ;) Sfatul meu e sa nu repeti experienta cu mucenicii pentru ca ori tu nu te pricepi sa faci un amarat de aluat de paine, ori "sinceritatea" mea lasa mult de dorit ;)

      Ștergere
  14. te rog sa nu te superi, insa mereu mi s-a spus ca retetele de pe net sunt incomplete. cat despre priceperea mea, asta nu se capata decat prin experinta. deci, voi repeta ;P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Nu se pune problema de suparare, cu atat mai mult cu cat nici pe tine nu te-a suparat faptul ca ti-am pus la indoiala priceperea :P Evident, nu exista padure fara uscaturi, dar in general blogurile cu mii de cititori, fani si abonati sunt bloguri serioase iar retetele prezentate sunt complete. Perseverenta e un lucru bun, asa ca mult succes in continuare!

      Ștergere
  15. Tu esti salvarea mea!Trebuie sa fac weekend`ul asta mucenici(sau bradosi cum i se spune prin zona mea:D) si cum n-am mai facut pana acum si nici nu avem o reteta concreta aveam o oarecare teama sa nu dau gres.Acum cu reteta si cu incredere ca orice am incercat de pe blogul tau mi-a iesit,sigur nu voi da gres!:D Multumeeesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Laura :) Desi sunt convins ca, nu ai fi dat gres cu mucenicii indiferent ce reteta ai fi folosit (gandindu-ma la cate retete ti-au iesit bine pana acum), imi place totusi sa fiu numit "salvarea mea" :D N-am mai auzit, dar parca suna mai frumos bradosi decat mucenici.

      Ștergere
  16. De ce nu inveti romani sa foloseasca si arome naturali in retetele lor pentru dulciuri!In loc de vanilina vanilia in pastaie naturala lamie rasa ,zenzero in loc de tote prafurile astea care le zici tu dulciurile le maninca in general copiii nostri hai sa-i hranim in mod natural facind uz de produse naturali.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ca nu ma iei la rost si pentru faptul ca nu-i invat sa vorbeasca corect limba romana :) Nu stiu de ce te-ai trezit acum sa ma urechezi tocmai pe mine, eu nu fac altceva decat sa invat lumea sa gateasca o reteta exact asa cum o fac eu... Daca eu consider ca la momentul actual pastaile de vanilie sunt mult prea scumpe pentru a le folosi - si, ca atare, nu le folosesc - nici n-am cum sa le spun romanilor sa le foloseasca. Ar fi ceva de genu` "fa ce spune popa, nu ce face popa" :)) Ramane la latitudinea fiecaruia ce anume foloseste in locul esentei de vanilie, nu cred ca e nevoie sa invat pe nimeni faptul ca un produs natural este mai bun decat unul sintetic...

      Ștergere
    2. Bine le mai zici....!

      Ștergere
    3. :) Cred ca cel mai bine ar fi sa sa nu zic nimic, nu vreau sa supar pe nimeni si nici sa dau apa la moara unor discutii interminabile...

      Ștergere
  17. Super buni...mi-au iesit 10 buc grasane...nici nu se compara cu cei din magazine, nici la gust si nici la aspect....jumatate deja au disparut si observ ca pe masura ce scriu se tot evapora din tava :D oare asa fac sfintisorii?? Un wekeend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar am gustat si eu astazi un mucenic din magazin, saracu` numai a mucenic nu semana :) Nici macar nuca n-avea, ci cateva seminte de susan?!?...
      Chiar ma gandeam ca mie-mi ies niste sfintisori cam grasani - fasia de aluat pe care o vom impleti ar trebui facuta mult mai subtire pentru a obtine niste mucenici supli :D

      Ștergere
  18. minunati.... au disparut imediat.... cred ca mai tb sa fac o portie cel putin! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) O portie de mucenici pentru a-i manca imediat ce sunt scosi din cuptor (mie atunci imi plac cel mai mult) si o a doua portie pentru a a-i gusta si reci.

      Ștergere
    2. Of, ce de bunatati m-ati invatat sa fac. :) Va pup cu drag. Simona

      Ștergere
    3. Simona, daca se lasa mereu cu pupaturi, atunci nu ne oprim la mucenici... voi incerca sa te invat cat mai multe retete! :) Poti sa-mi vorbesti la pertu, asa cum o face toata lumea.
      Robert

      Ștergere
  19. M-am chinuit 2 ore, nu inteleg de ce nu se ruleaza bine fitilul !! Am folosit faina de cea mai buna calitate, poate nu era destul de tare framantata ? Astept sa se coaca. Sper sa iasa binisor ! Mersi de reteta !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, sper ca la cuptor ti-au crescut suficient de mult mucenicii. Fiind vorba despre un aluat dospit, acesta ar trebui bine framantat, deci pare plauzibila explicatia asta (referitor la cu greutatea cu care se ruleaza fitilul din care modelam mucenicii).

      Ștergere
  20. Mucenici din aceia in zeama nu ai reteta!?!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inca nu am publicat reteta pe blog, Marcela... Nu-mi place prea mult (mucenicii moldovenesti mi se par mult mai buni, de departe!), insa este in vederile mele. Apropo, mucenicii aceia in zeama cica se numesc mucenici muntenesti.

      Ștergere
  21. Bine... Robert. La reteta de chec cu cacao am renuntat la cacao si am pus zeama de la doua lamai. A iesit super, putin acrisor. Am facut cozonac, fursecuri cu stafide, iar sambata experimentez mucenicii. :) Sper sa fie un succes. Pupici din nou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e sa-mi dau eu cu parerea, consider ca toate retetele de pe blogul meu ar trebui sa fie "un succes" :) Bineinteles, accidente mai pot aparea din cand in cand, in viata nimic nu e sigur... Sper ca ti-au placut mucenicii.

      Ștergere
  22. Acum sunt la cuptor. Foarte usoara retetz. Sper sa iasa buni

    RăspundețiȘtergere
  23. Se apropieeee...... Ma apuc sa sparg nuca ☺.

    RăspundețiȘtergere
  24. Foarte faini mucenicii. Pana acum doar i-am unsi cu miere dar ma tenteaza sa-i incerc si pe cei insiropati. Puteti sa-mi spuneti daca cei insiropati pot fi congelati, daca ( din cauza lipsei de timp) ii fac cateva zile mai devreme ?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  25. Au iesit 10 la număr si foarte gustoși. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)