Prăjitură cu nucă şi cremă de vanilie

Prajitura cu nuca si crema de vanilie reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu nuca si crema de vanilie:
  • pentru crema prajiturii:
  • 200 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 3 linguri faina
  • 8 galbenusuri
  • 200 g unt (sau margarina)
  • 1-2 lingurite esenta de vanilie
  • pentru blatul prajiturii:
  • 8 albusuri
  • 200 g zahar
  • 200 g nuca
  • 5 linguri faina
Prajitura cu nuca si crema de vanilie ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Prajitura cu nuca este o reteta destul de simpla, trebuie sa preparam doar un blat si o crema de vanilie. Pentru rezultate optime, dimensiunea tavii in care vom coace blatul prajiturii trebuie sa fie apropiata de 20x30 cm. Incepem prepararea cremei de vanilie a prajiturii separand albusurile de galbenusuri. Punem cele opt galbenusuri intr-un vas, adaugam trei linguri de faina, 100 g de zahar si turnam 200 ml de lapte. Amestecam crema pana cand se omogenizeaza ingredientele si se dizolva zaharul in lapte. Punem crema de vanilie la fiert la bain-marie (asezam vasul intr-un alt vas cu apa) si o tinem pana in momentul in care aceasta incepe sa se ingroase. In tot acest timp va trebui sa amestecam crema, altfel sunt sanse mari sa ni se lipeasca de vas. La sfarsit, oprim focul si punem esenta de vanilie dupa gust. Frecam spuma pachetul de unt sau margarina (200 g) si apoi incorporam crema de vanilie in untul frecat. Insa nu trebuie sa punem toata crema dintr-o data, ci treptat - adaugam o lingura, o incorporam in unt/ margarina si tot asa. Untul nu trebuie sa fie inghetat, deci va trebui scos din timp de la frigider. Pentru blatul prajiturii cu nuca batem spuma albusurile, adaugam treptat 200 g de zahar si continuam sa batem/mixam pana cand obtinem o bezea. Incorporam cinci linguri de faina si apoi punem nuca macinata. Pentru a nu se lasa albusurile, amestecam cu grija compozitia blatului (in niciun caz nu folosim mixerul!). Pentru a creste si mai mult blatul prajiturii, indicat ar fi ca nuca sa fie cat mai usoara, adica macinata. Dar pentru ca mie personal imi place ca aceasta sa se simta in blat, am copt-o putin si am tocat-o marunt. Tapetam tava cu unt (margarina sau orice fel de grasime) si faina, dupa care turnam compozitia prajiturii cu nuca. Incingem cuptorul si tinem blatul la cuptor circa 40 minute, la foc mediu (175 grade C). Dupa ce s-a racit blatul, asezam deasupra acestuia crema de vanilie si o intindem uniform. Introducem prajitura cu nuca la frigider pentru o ora-doua, apoi o taiem si o putem decora in functie de preferinte.
Prajitura cu nuca si crema de vanilie reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri cu nuca!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

68 de comentarii:

  1. Eu am incercat foarte multe dintre retetele tale. Imi plac la nebunie! Iar explicatiile sunt excelente. Nu prea ai cum sa gresesti. Singura mea problema e ca sunt insarcinata si nu stiu cat mai rezist printre atatea bunatati. Felicitari pentru tot ceea ce faci si cat mai multe reusite! Madalina, Cluj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Madalina, sper sa nu mi se urce laudele la cap :) Mi s-a spus ca blogul meu nu e deloc recomandat femeilor insarcinate, deci se pare ca deocamdata tu rezisti destul de bine ;)

      Ștergere
    2. foarte buna prajitura cu nuci.blatul e la fel ca la tortul Jofrre.un secret:amestecati faina cu nucile inainte si apoi cu restul compozitiei de blat.bafta

      Ștergere
    3. Iti multumim ca ne-ai impartasit secretul!

      Ștergere
  2. pot spune ca este una dintre cele mai reusite retete ale tale!felicitari! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm, nu ma asteptam sa-ti placa atat de mult :)

      Ștergere
    2. ei,na!pe o scara de 1-10,aceasta prajitura este de 9+!!!!arata f bine si sigur si gustul este pe masura aspectului! :)

      Ștergere
    3. Daca e cu plus, ma multumesc si cu 9 :)) Prajitura parca e chiar mai buna decat pare in fotografiile retetei, imi place foarte mult aceasta crema de vanilie rece.

      Ștergere
    4. imi lasa gura apa...arata super si cred ca si gustul e pe masura...felicitari...

      Ștergere
    5. Merci, eu chiar sunt convins ca gustul prajiturii este pe masura aspectului. Insa nu te lua dupa mine, mai bine incearc-o si convinge-te singura! :)

      Ștergere
  3. arata fff bine...sigur am s-o incerc pt ca mia ajuns la inima...multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna,
    Am o nelamurire referitoare la crema de vanilie. Am mai incercat in trecut sa fac o astfel de crema si in loc de cateva linguri de faina am pus aproape 150 g (pana s-a ingrosat). Unde gresesc de nu vrea sa se ingroase? Cam in cat timp se ingroasa?
    Merci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Ionela! Nu stiu ce sa zic, eu n-am avut absolut nicio problema cu aceasta crema. Poate reteta pe care ai incercat-o tu era diferita, sau nu era suficient de detaliat explicata. Crema mea de vanilie s-a ingrosat cam in zece minute, tinuta la foc mediu. Daca respecti tot ceea ce am scris eu in modul de preparare a retetei, atunci ar trebui sa obtii o crema fara cusur :D.

      Ștergere
  5. Daca imi permiteti, am o sugestie. La astfel de creme, in loc de faina, merge amidonul. Crema iese mult mai fina si, in cazul in care nu se ingroasa suficient, se pot pune 2-3 foi de gelatina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mira, iti multumesc eu pentru sfaturi in numele tuturor :) Buna ideea cu foile de gelatina, sper ca a vazut-o si Ionela. Si ai dreptate cu amidonul, acesta chiar face crema sa iasa mai fina. Din comoditate, eu prefer totusi sa folosesc faina. Majoritatea cititorilor sunt convins ca nu au amidon in casa, iar eu imi doresc ca retetele sa poate fi preparate fara prea mare bataie de cap, cu ingrediente aflate la indemana.

      Ștergere
    2. Va multumesc pentru raspunsuri. Sper sa-mi iasa fara gelatina :)

      Ștergere
  6. Arata foarte bine :) Yumiiiii! Multumesc pentru ideea cu folia de gelatina. O primavara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca Mira sa sa mai intre aici si sa primeasca multumirile tale :) Pana una-alta, la Constanta a nins azi, deci nu prea arata a primavara :))

      Ștergere
  7. Buna seara,

    Trebuie sa recunosc ca sunt o hoata :). De 3 luni de zile fur retete fara a-mi marturisi fapta. Am descoperit site-ul de la o colega si de atunci tot iti incerc retele. Este pentru prima oara cand imi iese o reteta(le) de la cap la coada si asta pentru ca sunt trecute toate ingredientele(am mai avut ceva patanii pe alte site-uri). Foarte multe mutumiri, retetele sunt cu adevarat gustoase!
    Acum am nevoie de ajutorul tau. In fiecare saptamana fac o prajitura iar saptamana asta am hotarat ca trebuie sa fie una cu nuca si cu o crema lipiciasa. Daca reteta de blat am gasit-o aici, la crema nu prea. Ai cumva o reteta de crema dulce si mai ales lipicioasa (ar trebui sa contina miere si unt :) ).
    Multumesc frumos si o saptamana inspirata!
    Mariana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mariana! Daca mi-ai laudat retetele si ti-ai si marturisit fapta, te iert pentru faptul ca n-ai zis nimic timp de trei luni :))
      Pentru prajitura cu nuca de saptamana asta, ema gandesc ca ai putea incerca sa folosesti o crema pentru amandine, gasesti reteta pe blog (eu n-am pus miere, dar poti folosi fara probleme).

      Ștergere
  8. Buna ziua,
    am descoperit acest site de vreo saptamana, cand am cautat reteta pt. lapte de pasare.Aici am descoperit multe retete care cred ca sant fff bune, am facut laptele de pasare care a fost super. Am incercat si Prajitura desteapta dar nu mi-a reusit chiar asa bine..cred eu...pt ca nu am inteles pana la urma unde ramane blatul, sus sau jos. Mie mi-a ramas in partea superioara si am intors prajitura cand am scos-o din tava si am avut deasupra un strat cam tare asemanator cu un strat de budinca elastic.Cu toate acestea o sa
    mai incerc odata aceasta reteta si cu siguranta si altele.Acum am inceput sa caut ceva bun pt Sf. Sarbatori de Paste.
    Sarbatori fericite si succes in continuare!!!
    Viky

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Vicky! Cateodata mai avem si nereusite, important este sa nu ne demoralizam. Sper sa te inspir in alegerea meniului de Paste. Mai sunt doua saptamani pana atunci, deci este timp sa "scotocesti" pe blog :)

      Ștergere
    2. Buna,
      ce fel de margarina folosesti pt aceasta prajitura ? pentru ca sunt o sumedenie care mai de care mai ""mirositoare"" si tare ma bate gandul sa scot apa dintr-un unt cu continut mai ridicat de grasime decat sa folosesc margarina!!!
      Daca reusesti sa-mi scrii in timp util ar fi super.
      Multumesc

      P.S. am sa fac si eu prajitura cu crema de ciocolata chiar cu ciocolata si nu cu principala componenta a ciocolatei ( cacao) si o sa-ti scriu parearea mea.
      Dar pentru o finete absoluta traiasca galbenusul de ou crud!

      Ștergere
    3. Buna, sper ca raspunsul meu a venit in timp util. Nu tin prea mult cont de marca margarinei, doar ca n-o aleg chiar pe cea mai scumpa. Ideal ar fi sa folosim unt in orice prajitura, insa de foarte ori aleg margarina in detrimentul untului pentru a nu "speria" cititorii. Poate de acum inainte ar trebui sa pun in paranteza si unt...
      P.S. ma bucur ca ai ales ciocolata in cazul acelei prajituri ;)

      Ștergere
  9. buna!am incercat si eu reteta acestei prajituri de Pasti,am intampinat cateva probl.la crema,s-a ingrosat destul de greu;eu am folosit un bol de sticla(tip yena),pe care l-am asezat intr-un alt vas de inox,dar oricum,la final mi-a iesit,a fost delicioasa,a avut mare "trecere"...o s-o mai fac,cu siguranta si cu alte ocazii!multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Stii cum se zice, ultima impresie e cea care conteaza :) Sa speram ca data viitoare crema prajiturii va fi mai putin incapatanata si astfel sa-mi merit si eu cu adevarat multumirile astea...

      Ștergere
  10. Buna!Imi puteti spune si mie ce dimensiuni are tava in care ati copt blatul?Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  11. reteta excelenta..am incercat-o dar am inlocuit margarina cu unt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, intotdeauna untul este mai bun decat margarina in cremele prajiturilor. In general specific acest lucru in retetele mele, insa cateodata mai uit s-o fac :) Iti multumesc pentru completare!

      Ștergere
  12. buna ziua.Cautam astazi din intamplare o reteta buna de gogosi.Si am dat de site-ul tau.E fantastic,nu am cuvinte.Felicitari pt.toate retetele minunate de aici.Cu siguranta voi face multe dintre ele si imi va fi de zece ori mai usor stiin de ele sa aleg meniul pt.urmatoarea zi.Am incercat si prajitura cu mac si biscuiti si a iesit bestiala.Fetitele mele si sotul sau lins pe degete.
    Succes si la cat mai multe retete minunate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc, ma bucur ca pana la urma ai reusit sa gasesti cateva cuvinte :) Cateodata chiar am nevoie de niste incurajari. Chiar daca te-am tentat cu o prajitura, sper ca ai fost multumita si de gogosi (sa stii ca am vreo cinci retete, deci ai de unde alege).

      Ștergere
  13. BărbatLaCratiţă ma bucur ca te-am descoperit ;) esti minunat :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Luana, pentru ca mi-ai zis ca sunt minunat, iti permit sa-mi zici Robert. Sa-mi zica BarbatLaCratita cei care ma critica :))

      Ștergere
  14. ok. iti spun : Robert esti o minunatie de barbat :). in fiecare zi intru sa vad ce sa mai fac de mancare. de 3 zile fac retetele tale. ce sa-ti mai spun ? te pot umple de calitati si epitete ptr ca le meriti :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) O minunatie de barbat stiu ca sunt, ca doar ma uit si eu cateodata in oglinda :D Insa nu cred ca merit prea multe din celelalte calitati si epitete :) Au trecut 7 zile, inca mai esti la fel de incantata de retele mele?

      Ștergere
    2. cum sa nu fiu, am si spus ca zilnic intru si imi clatesc ochii. chiar acum m-am apucat sa fac gogosi dupa reteta ta si ma uit la vinetele umplute ...hmmm... tentant :))

      Ștergere
  15. Buna ziua.M'am decis sa stric si eu 8 oua azi.... si ce mai e nevoie pentru prajitura asta.Ce'o fi o fi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, sper ca n-ai stricat ouale decat atunci cand le-ai spart :) si prajitura a iesit pe placul tau.

      Ștergere
  16. Buna ziua. Referitor la crema de vanilie am o nelamurire. Prajitura am facut-o de doua ori pana acum, insa prima data crema de vanilie a iesit mai buna- semana cu o budinca. A doua oara mi s-a parut cam gretoasa, nu stiu unde am gresit pentru ca a doua oara am facut-o la un interval de 6 luni. Era mai bine daca amestecam budinca facuta pe foc cand era mai calda cu untul, sau sa fi pus mai putin unt.( pentru ca mi-as fi dorit sa semenecu o budinca, sa nu fie prea grasa)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Simona! Din moment ce ai folosit unt in ambele situatii, inseamna ca acesta a fost diferit. Daca-ti place crema de vanilie mai putin grasa, atunci o rezolvi foarte simplu: atunci cand cumperi untul, citeste ambalajele si alege-l pe acela care are cel mai mic continut de grasime. Si cumpara un lapte cu 1.8% grasime. Sper ca procedand astfel, data viitoare crema prajiturii cu nuca sa fie pe placul tau.

      Ștergere
  17. ingredientele prajiturii sunt ca la tort egiptean numai ca acolo mai e un rand de frisca si mai mult de munca.felicitari pt blog.esti sursa mea de inspiratie de zi cu zi.mihaela,tulcea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa si reusesc sa raman cat mai mult timp sursa ta de inspiratie, Mihaela. Auzindu-te ca e mai mult de munca, parca nu ma atrage prea mult acest tort egiptean :) Daca e posibil, eu incerc sa simplific cat mai mult retetele.

      Ștergere
  18. Buna ziua si La multi ani.Ai dreptate...nu am stricat ouale decat cand le'am spart.Prajitura a iesit foarte buna si a avut un succes nebun intre prieteni (spre surprinderea sotului meu care nu mananca nuca).Am incercat si reteta de paleuri care au iesit exact ca si in poza ta de prezentare.Nu indraznesc sa spun ca au iesit la fel de bune pt ca nu le pot gusta pe cele din poza ha ha ha .O sa imi mai clatesc ochiii pe aici si te anunt cand stric ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani! Eu imi doresc sa nu fie cazul sa ma anunti ca ai stricat ceva, insa accidente mai pot aparea (am simtit-o si eu pe pielea mea). Oricum, vad ca amandoi avem un deficit de incredere in fortele proprii - tu nu indraznesti sa spui ca reteta a iesit la fel de bine precum mi-a iesit mie, iar eu uneori ma tem ca multora le ies retetele mele mult mai bine decat imi ies mie :))

      Ștergere
  19. Se spune ca cei mai buni bucatari sunt barbatii..se pare ca blogul tau si ceea ce faci intareste aceasta parere..felicitari.. intrebare ...daca inlocuiesc faina cu amidonul..cat amidon trebuie?? Maya

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Maya! Barbatii poate par mai buni si din cauza ca gatesc mai rar si atunci se straduiesc mai mult (cel putin asa este in cazul meu) :) Eu pun aceeasi cantitate de amidon atunci cand il folosesc in locul fainii.

      Ștergere
    2. Buna ziua.Eh...nu am stricat cele 8 oua dacat cand le'am spart asa cum ai spus tu si prajitura a avut succes printre prieteni.Intre timp am incercat si paleurile,rulada de pui... .Acum caut o reteta de eclere.Tine'o tot asa ca de succesele tale ne bucuram si noi :)

      Ștergere
    3. Buna. Daca prajitura a avut succes, e clar ca ouale au fost sparte cu folos :) Inseamna ca vei incerca a cincea reteta de pe blogul meu, iata link-ul catre reteta de ECLERE.

      Ștergere
  20. Esti..... DURERE!!!!!! Inamicul nr. 1!!!!!!!!! Nu ma
    mai uit pe retetele tale ca ma imbolnavesc de.......pofta!!!!!! Oricum, desi e post, trebuie sa o fac pe jumatate. Retete de post , tot asa faine ai? Multumesc! RV

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Din moment ce pe blog am publicat si retete de post (desi nu le-am grupat intr-o categorie si trebuie sa le cauti), parca nu-mi merit titlul de inamic nr.1, poate doar un nr.2-3 :P Mie imi place sa cred ca si retetele de post sunt la fel de faine ca cele de prajituri, dar asta vei sti cu siguranta doar dupa ce incerci cateva.

      Ștergere
  21. buna ma bucur ca te-am descoperit ai retete f bune esti un ajutor f mare in bucatariile noastre iti multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, ma bucur si eu de fiecare data cand sunt descoperit, insa sunt constient ca apoi trebuie sa mai trec un "hop": retetele mele nu trebuie doar sa sune bine, ci sa si iasa bune...

      Ștergere
  22. Buna. Azi o execut pt Paste. Sper sa reziste pina maine. Vroiam sa te intreb dak dublez cantitatile iese la fel? Ma ingrijoreaza blatul in sensul k vnu stiu dak e nevoie de o tava dubla sau merge putin mai mare decat ce ai specificat tu mai sus. La crema voi folosi amidon. Sper sa iasa. Ps:Esti visul oricarei femei, cel putin dpdv culinar...si la final urez tuturor(tie si cititorilor tai) un Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, prajitura iese la fel chiar daca dublezi cantitatile. Trebuie doar sa ai grija sa pastrezi albusurile din compozitie cat mai pufoase. Crema de vanilie ar trebui sa-ti iasa mai fina cu amidon. N-ar fi rau sa ai dreptate, insa aici am ceva dubii - ma refer la partea cu visul oricarei femei :) Sunt multi barbati care gatesc mult mai bine decat mine (si, mai ales, mult mai des!). Paste fericit!

      Ștergere
  23. am revenit cu impresii legate de prajitura. a fost DELICIOASA... jur, sotul meu,care de obicei este mai rezervat si mai statornic intr-ale burtii, a iubit-o si a apreciat-o ca fiind excelenta.si e mult,venind din partea lui. mie una mi s=a parut divina.
    azi execut chifltelele marinate. te anunt ce o sa imi iasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca i-a placut si sotului tau prajitura, de acum o voi recomanda cu incredere celor pretentiosi :)

      Ștergere
  24. Felicitari !!!! este o prajitura absolut senzationala, super delicioasa....iar sotului i-a placut la nebunie (ne-am "certat" pe ultima bucata)....ai multe retete extraordinare, felicitari inca o data!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Ai putea prepara o noua prajitura, pentru a fi absolut sigura ca sotul sterge cu totul orice urma a "certei" :) Iti recomand o prajitura cu mac.

      Ștergere
  25. hmmm...crema asta imi cam da batai de cap...dar nu ma las..aaa...apropo...pt craciun ce noutati avem??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-un final, i-ai dat de cap cremei de vanilie? Banuiesc ca da, mai ales ca aveai de gand sa te tii tare pe pozitie :) Am vreo doua surprize pentru sarbatori, asa ca trebuie sa revii atunci pe blog :D

      Ștergere
  26. abia astept sa o incerc si eu sa vad daca isi merita laudele,eu fiind o impatimita a prajiturilor si a gatitului. revin cu concluzia.

    RăspundețiȘtergere
  27. ce sa ii fac cremei sa se ingroase?o am deja pe foc de jum de ora

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raspunsul meu vine probabil mult dupa ce ti s-a ingrosat crema de vanilie :) Timpul variaza in functie de cat de tare este focul aragazului, probabil la tine a durat foarte mult timp pana cand ti s-a incalzit apa din cealalta cratita... Insa, fiind vorba de oua, pana la urma cacoagularea acestora este inevitabila. Sper ca ti-a placut prajitura.

      Ștergere
  28. Mama mea a făcut aceasta prăjitură și a ieșit demențială. Mulțumim pentru rețetă! Daniela

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)