Prăjitură Figaro cu gem de caise

Prajitura Figaro cu gem de caise reteta
Ingrediente reteta Prajitura Figaro cu gem de caise si bezea cu nuca:
  • un borcan gem de caise (320 g)
  • pentru blatul prajiturii:
  • 5 galbenusuri
  • 125g zahar
  • 200g unt sau margarina
  • 300g faina
  • un plic zahar vanilat
  • coaja unei lamai
  • un plic praf de copt
  • pentru bezeaua prajiturii:
  • 5 albusuri
  • 200g zahar
  • 200g nuca macinata
Prajitura Figaro cu gem de caise si bezea cu nuca ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Este posibil ca prajitura cu gem de caise si bezea cu nuca macinata sa fie cunoscuta si sub alt nume, insa pentru mine aceasta a fost dintotdeauna prajitura Figaro. Cum din copilarie o stiu doar cu gem de caise, acum mi-e greu sa mi-o imaginez altfel, insa prajitura merge preparata cu orice alt sortiment de gem. Pentru ca prajitura obtinuta sa fie exact ca cea din imaginile retetei, este necesara o tava de 25x30 cm. Deoarece untul trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand il folosim, inainte de a incepe prepararea prajiturii Figaro va trebui sa-l scoatem din timp de la frigider. Peste cele 200g de unt (sau margarina) adaugam 125g de zahar si le frecam pana atunci cand se topeste zaharul. Separam albusurile de galbenusuri si punem pe rand cele cinci galbenusuri, incorporandu-le pe fiecare in parte. Pentru aroma, punem in compozitia prajiturii Figaro un pliculet de zahar vanilat si coaja de lamaie rasa. Amestecam 300g de faina cu un pliculet de praf de copt, apoi le adaugam in compozitie si omogenizam. Va rezulta un aluat tare pe care il vom intinde cu ajutorul mainilor direct in tava in care avem de gand sa coacem blatul prajiturii cu gem de caise. Fiind un aluat plin de grasime si folosind o tava teflonata, eu n-am mai pus hartie de copt. Introducem blatul prajiturii in cuptorul incins si il lasam la foc mediu aproximativ 10-15 minute (circa 175-180 grade C). In timpul in care blatul se afla la cuptor vom prepara bezeaua prajiturii Figaro. Batem albusurile spuma si dupa aceea adaugam treptat celelalte 200g de zahar. Mixam bezeaua pana cand zaharul se topeste si albusurile incep sa straluceasca, iar apoi adaugam 200g de nuca macinata. Pentru a nu se lasa, amestecam bezeaua incetisor, de jos in sus (fara sa folosim mixerul!). Scotem din cuptor blatul prajiturii Figaro in momentul in care acesta este partial copt (vom observa ca incepe sa-si schimbe aspectul, nu mai arata a coca). Intindem uniform deasupra prajiturii gemul de caise si apoi peste gem punem bezeaua cu nuca. Reintroducem in cuptor prajitura cu gem de caise si bezea si o mai lasam sa se coaca la foc mediu vreme de inca 35-40 de minute.
Prajitura Figaro cu gem de caise reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri cu gem!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

45 de comentarii:

  1. Arata foarte bine. Imi aminteste de una din prajiturile bunicii mele. Notez reteta si o execut in curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are la baza o reteta veche, deci sunt sanse mari ca prajitura sa semene cu cea a bunicii tale. In caz ca n-ai observat butonul, sa stii ca poti scoate reteta si la imprimanta :)

      Ștergere
  2. Este putin spus arata bine, este mai mult de atat, arata absolut delicios, multumit pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  3. de abia astept sa o fac...arata bine...
    multumim de postare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci asa se numeste aceasta prajitura pe care o face mama de cate ori are ocazia, eu ii spuneam "batuta" :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Batuta? Presupun ca ii ziceai asa gandindu-te la bezeaua care trebuie batuta...

      Ștergere
  5. Prajitura mi se pare delicioasa,asa incat voi copia reteta si o voi incerca.Cu multumiri si felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu, insa nu ignorati butonul de print, m-am chinuit ceva sa-l implementez pe site si vreau sa cred ca n-am facut-o degeaba :)

      Ștergere
    2. Ai facut chiar foarte bine. Nu stiu de ce unii nu vad acel buton. Anca

      Ștergere
    3. In parte, butonul de scos la imprimanta retetele nu se vede si din cauza mea, asta deoarece am ales sa nu-l fac foarte mare, gandindu-ma ca oricum nu toata lumea detine/are acces la o imprimanta. Asa ca acum incerc sa mai atrag si eu atentia asupra lui :D

      Ștergere
  6. Esti super-tare Robert! Daca am facut prajitura din proprie intiativa (fara sa-mi spuna nimeni sa o fac).... inseamna ca ai reusit ceva cu blogul tau! Imi place ca ai retete foarte bine explicate si relativ simple, usor de facut, iar sa citesc comentariile - chiar ma distreaza. Chiar daca mai am destule de incercat, te mai astept pe aici cu alte noutati. Ah... si sa nu uit, prajitura a iesit perfect. Bafta si inspiratie in continuare! Anca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anca, de fapt am aplicat o veche tehnica tibetana de manipulare a subconstientului tau, degeaba te amagesti zicand ca ai facut din proprie intiativa prajitura :P Am anticipat si mesajul tau si tocmai am postat o reteta noua, sper ca am si nimerit-o pe gustul tau :) M-ai pus putin pe ganduri totusi, se presupune ca aceste comentarii ar trebui sa ajute cititorii sa gateasca mai bine, nu sa distreze... :)) Poate ar trebui sa comentez mai putin si sa gatesc mai des :)

      Ștergere
    2. O sa incerc poate si reteta postata azi, am vazut-o dar azi am avut cerere de placinta cu prune. Comentariile ma si ajuta intradevar, si ma distreaza in sensul bun, dau putina sare si piper site-ului, il fac chiar mai interesant. Deci, te rog, in privinta asta nu schimba nimic. De cand am descoperit blogul tau, am cautat si altele cu retete - sunt foarte multe. Dar nu-mi par asa interesante si parca nici retetele pe care le-am citit nu sunt pe gustul meu, ca cele postate aici. Deci e super OK ce ai facut pana acum. Numai bine! Anca

      Ștergere
    3. Ahaa, deci credeai ca e posibil sa existe un blog culinar mai bun decat acesta?!? :P Serios vorbind, cred ca ar cam exista cateva, insa sper sa ma insel eu sau macar sa nu le descopere nimeni niciodata :)) Mda, tocmai mi-am dat seama ca n-am putut ramane serios decat pana la jumatatea frazei :) Nu stiu daca tuturor le place atata "sare si piper", tinand cont de faptul ca majoritatea intra aici pentru a gasi o informatie, insa asta sunt eu - daca as raspunde mereu serios, atunci incet-incet as incepe sa ma simt ca un fel de angajat al blogului, as percepe asta ca fiind o corvoada si probabil n-as mai avea niciun chef...

      Ștergere
    4. Chiar daca exista bloguri mai bune decat acesta, eu nu le-am gasit si probabil ca nu le voi gasi, din moment ce nu le caut. Am devenit dependenta de al tau.
      Raman la parerea mea: ce faci aici, faci foarte bine (inclusiv commenturile cu stil glumet, dar foarte la obiect). Ma tem numai sa nu ti-o iei in cap daca te lauda atatea femei! :))
      Spor si imaginatie la gatit!
      Anca
      P.S. O sa incerc sa vorbesc mai putin si sa mai prepar si eu cate ceva de pe aici (ca am pus ochii pe mai multe retete). Ah, de fapt am mai facut ciorba de perisoare... Cam toate retetele sunt pe gustul meu. Numai bine! Anca

      Ștergere
    5. N-ai de ce sa te temi, Anca... nu mi-o iau eu in cap atat de usor :)

      Ștergere
  7. Cat de bine arata!Mie imi plac prajiturile cu fructe!

    RăspundețiȘtergere
  8. Este prajitura copilariei mele, pe care bunica mea o facea ori de cate ori era o sarbatoare in familie, si a carei denumire era tot Figaro'. Avea insa si ceva in plus, si anume: bunica oprea un pic de coca in care mai punea putina faina si coca astfel obtinuta o dadea pe razatoarea mica si o imprastia deasupra prajiturii. Poate incerci si asa:-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, uneori procedez si eu oarecum la fel ca bunica ta, insa o fac in cazul prajiturii Linzer. Probabil o stii si pe aceasta din copilarie :)

      Ștergere
  9. Buuuna rau, azi am facut-o, nu am avut nuca pt bezea si am inlocuit-o cu nuca de cocos ca aveam in casa si a iesit tare buna si asa.
    Vroiam sa te intreb: o reteta de pricomigdala ai? Mie prajitura asta imi aduce aminte de copilarie :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca zici ca a iesit buna si asa prajitura Figaro, atunci pare mai rentabil sa folosesti nuca de cocos in locul nucii noastre :) - e mai ieftina si se pastreaza mult mai bine macinata.
      Pe blog n-am publicat reteta de pricomigdala, insa ma voi gandi serios la ea (insa nu ma hazardez sa promit ca va fi in viitorul apropiat).

      Ștergere
    2. La asta m-am gandit si eu :), nuca de cocos este mult mai rentabila. Si intr-adevar a iesit ff buna, sunt convinsa ca e si mai buna cu nuca normala.
      Da, stiu ca nu e pe blog ca am cercetat toate prajiturile si dc vrei si ai timp, candva, ar fi grozav, dc nu, e in regula, ai multe retete de dulciuri super bune. Am facut si orezul cu lapte dupa reteta ta si a durat putin, nici nu s-a prins de vas :).

      Ștergere
    3. Cu siguranta prajitura Figaro este mai buna cu nuca, nuca noastra este mai gustoasa decat nuca de cocos si nici nu este atat de inecacioasa.
      Iti promit ca voi publica pe blog si reteta de pricomigdale, sper sa reusesc s-o fac vara asta.

      Ștergere
    4. Multumesc :), pana atunci pun nuca la pastrare :), ca foile de pricomigdala au nuca.

      Ștergere
    5. :) Asa, sa nu care cumva sa irosesti nuca pe prajitura Linzer :P

      Ștergere
    6. Nu cred ca am vreo sansa :) pt ca deja am pus ochii pe prajitura cu nuca si crema de vanilie, ha ha.

      Ștergere
    7. Deci dai din lac in put cu nuca :) Prajitura Figaro are mai putina nuca decat prajitura cu nuca si crema de vanilie pe care ai pus ochii. Acum vad ca in comentariul meu anterior am zis Linzer in loc de Figaro... oricum, si aceea tot o prajitura cu nuca este :D

      Ștergere
    8. Asa-mi trebuie daca stau cu nasul in ele si le mai si fac :))). Intre timp am mai facut tortul cu mere si zahar ars si reteta de blat de tort care a iesit suuuper.

      Ștergere
    9. Aha, ai renuntat momentan la retele de prajituri si ai dat iama in cele de torturi :))) Pentru ca ai facut doua torturi, din moment ce la tortul de mere coapte nu aveai nevoie de reteta de blat :)

      Ștergere
    10. Hahahaa, am lasat prajiturile si m-am dus si pe la biscuiti, dar am terminat prin a face gogosi :))))). Yep, am facut doua torturi, la blat am facut crema de vanilie, dar i-am adaugat si niste patratele de ciocolata :). Si in vreo 2 sapt trebuie sa dau iar iama in torturi pt ca o sa fie alta ocazie care necesita tort, so...:))).

      Ștergere
    11. :))) Deci ar trebui sa mai public cateva retete de tort, in ritmul asta estimez ca pana la sfarsitul verii vei cauta un alt blog culinar :D

      Ștergere
  10. Nu plec eu asa usor de aici :). Ma uitam la tortul cu cirese si budinca de vanilie. Vad ca ai postat o noua prajitura, arata super. Smantana cu ce o pot inlocui, cea de la foi?

    RăspundețiȘtergere
  11. Mai vedem ce zici, dupa ce prepari toate retetele de pe blog, la un moment dat e posibil sa te saturi de ele :) La prajitura noua poti inlocui smantana cu iaurt. Sau, daca n-ai nici iaurt (sau nu-ti place), poti sa nu mai pui nimic si sa maresti cantitatea de unt. Eu am pus in reteta smantana pentru continutul ridicat in grasime.

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc. Ehe, macar sa fiu eu asa harnica sa le fac pe toate :).
    Intre timp am facut tortul de cirese si budinca de vanilie, foarte bun, si uite ca vineri trebuie sa fac altul :))))))))), serios, alta ocazie, asa ca cercetez :).

    RăspundețiȘtergere
  13. Vad ca nu ratezi nicio ocazie de a prepara un tort :)) Poate te atrage tortul de iaurt - nu este el foarte aspectuos, insa se prepara relativ usor si mi se pare perfect vara.

    RăspundețiȘtergere
  14. Haine noi pt blog :), arata bine, mie imi era mai usor, drept sa zic, cand erau toate retele in dreapta, dar e bine si asa :).
    Ba arata ff bine tortul de iaurt, insa l-am facut pe cel de cafea si glazura de cioco si a meritat pt ca e ff bun, n-am mai pus gelatina in crema :).

    RăspundețiȘtergere
  15. Ai tot timpul sa faci si tortul de iaurt, asta daca mai reusesti sa gasesti reteta in noile "haine" ale blogului :) Intr-un fel, poate era mai simplu cu toate retetele insiruite in dreapta, insa era cam enervanta lista aia imensa de vreo 300 de retete - era lunga cat o zi de post :)) Acum le-am pus pe toate intr-o singura pagina numita "Carte de Bucate" si astfel am scurtat lista de trei ori - pentru ca le-am pus pe trei coloane, nu pe una singura asa cum erau pana acum. Plus ca am ordonat retetele si pe categorii, pentru a le gasi mai repede - adica in afara de cartea de bucate, am facut inca trei mini-carti de bucate (sau categorii) mari si late: "Dulciuri", "Mancare" si "Retete diverse" si e posibil ca pe viitor sa le sortez si mai detaliat. Cred ca te vei obisnui repede cu noul format, nu l-am complicat deloc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu e nici o pb, am gasit tot ce doream si am vazut categoriile :)(sunt si sus si in stanga blogului), totul e doar la un clic de mouse :). Plus ca acum vedem si ultimele comentarii :). Cred ca ti-a luat ceva timp sa il aranjezi :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intre timp, i-am adaugat si niste mini-categorii in partea dreapta sus, pentru cei care n-au chef de citit si vor sa mearga fix acolo unde-i intereseaza, adica "Prajituri", "Torturi", Placinte", "Budinci", "Gogosi", "Pizza" etc (iar retetele apar insiruite, cu imagini si lista ingredientelor, exact ca pe prima pagina a blogului). Si inca n-am terminat de aranjat la el, as mai avea cateva idei :) Doar ca dureaza ceva timp pana ma hotarasc ce si cum, iar apoi pana implementez ideile (din pacate, unele nu merg asa cum imi doream si trebuie sa renunt la ele). Apropo de ultimele comentarii, sa stii ca niciun comentariu nu se pierde (nici macar daca ajunge in "Spam"), doar ca eu le vad cel mai usor pe ultimele primite (nu neaparat pe cele primite la ultimele retete publicate) si le raspund in functie de timpul disponibil.

      Ștergere
    2. Da, am vazut categoriile si m-am bucurat ca le-ai pus si asa, ma duc direct unde vreau si imi mai foloseste bine si cartea de bucate pt ca acolo sunt cum le aveai initial pe blog si le-am cam invatat :).
      Nici o pb, stiu ca ai multe la care trebuie sa raspunzi, iar dc nu reusesti la ale mele, nici o suparare din partea mea :).

      Ștergere
    3. Am incercat sa pastrez retetele grupate cam la fel, m-am obisnuit si eu cu ele asa si mi-e usor sa le gasesc. Nu le voi schimba ordinea, poate doar voi adauga categorii noi, pentru a fi si mai simplu de gasit.
      Problema mea nu o reprezinta comentariile de pe blog, ci cele de pe facebook. Atunci cand ma apuc sa raspund acolo, parca timpul se contracta brusc :)) Primesc foarte multe mesaje, nu doar comentarii publice si cateodata nici eu nu ma inteleg, incerc sa raspund la cat mai multe, desi de la o vreme sunt perfect constient de faptul ca nu voi reusi niciodata sa raspund la toate (pagina deja are 120.000 de membri si numarul lor creste)...

      Ștergere
    4. Am intrat acolo si am vazut :), pe facebook nu am sa scriu pt ca nu am cont si nici nu cred ca-mi fac :).

      Ștergere
    5. Nu pierzi mare lucru, doar ca acolo "barfim" mai mult decat pe blog :)

      Ștergere
  17. Care e secretul sa tai prajitura in tava, asa incat sa nu se sfarame bezeaua?

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc! Am facut prajitura si e cea mai buna reteta de Figaro!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)