Tartă de brânză cu dovlecei

Tarta de branza cu dovlecei reteta
Ingrediente reteta Tarta de branza cu dovlecei:
  • pentru aluatul de tarta
  • 250 g faina
  • un ou
  • 100 g unt
  • un praf de sare
  • pentru umplutura tartei
  • 300 g branza telemea
  • 2 dovlecei
  • 2 oua
  • 100 ml smantana
  • un ardei (rosu - pentru aspect)
  • o legatura marar (mica)
  • piper si sare
Tarta de branza cu dovlecei ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Cea mai importanta etapa in reteta tartei de branza cu dovlecei - ca de altfel in cazul tuturor celorlalte retete de tarte - este constituita de prepararea aluatului de tarta. Nu este nimic complicat, doar ca acesta va trebui copt partial pentru a ne asigura ca nu se umfla sau nu ramane necopt si reintrodus apoi la cuptor dupa ce-i adaugam umplutura de dovlecei si branza.
Prepararea aluatului tartei. Punem intr-un vas un ou, 100 g de unt taiat cubulete (rece, direct de la frigider), 250 g de faina si un praf de sare. Amestecam foarte bine ingredientele pana obtinem un aluat tare si nelipicios ce poate fi intins cu usurinta. Daca aluatul tartei nu este asa cum l-am descris, atunci mai putem adauga faina (acest lucru se mai poate intampla uneori datorita marimii mari a oului folosit sau a masurarii aproximative a ingredientelor - in mod normal insa, faina ar trebui sa fie suficienta). Impachetam aluatul tartei intr-o folie si il introducem in frigider pentru 30 de minute. Dupa aceea tapetam blatul de lucru cu faina si intindem aluatul cu un sucitor (sau chiar cu o sticla), incercand sa obtinem o foaie cat de cat rotunda care sa imbrace forma de tarta. Asezam incetisor aluatul in forma tartei, il presam usor cu degetele pe marginea ondulata pentru a se mula cat mai bine pe forma si apoi taiem surplusul de pe margine cu un cutit sau cu o foarfeca. Inainte de a introduce aluatul de tarta in cuptor, va trebui sa-l intepam din loc in loc cu o furculita (asa cum se vede in imaginile retetei). Pentru a ne asigura suplimentar ca acesta nu se va umfla, ideal este sa acoperim aluatul de tarta cu hartie de copt si peste aceasta sa asezam ceva greu care sa-l preseze uniform (orez, linte, fasole). Introducem forma de tarta in cuptorul incins si il coacem aproximativ 25 de minute la 180 de grade C (la foc mediu). Forma tartei pe care am folosit-o are 24 cm diametru. Prepararea umpluturii tartei. Maruntim cu furculita sau cu mana 300 g de branza telemea si o amestecam cu 100 ml smantana si doua oua. Adaugam in aceasta compozitie o legatura mica de marar si un ardei rosu (tocate marunt). Curatam dovleceii de coaja, ii taiem feliute subtiri si, pentru ca acestia sa nu lase prea multa apa in tarta cu branza, presaram putina sare peste feliile de dovlecel si le lasam cateva minute sa elimine apa. Fiind si branza sarata, trebuie neaparat sa gustam umplutura tartei inainte de a o sara si pipera. Apoi amestecam compozitia de branza cu feliile de dovlecel si o turnam peste aluatul de tarta copt pe jumatate. Coacem tarta cu branza la 180 de grade pentru 40-45 de minute (pentru a nu ni se rumeni prea tare, ar fi bine sa cam stam cu ochii pe tarta dupa ce trec 35 de minute). Poate parea usor amuzant, insa motivul pentru care nu am publicat nici macar o singura reteta de tarta in cei aproape trei ani de cand am inceput acest blog culinar a fost faptul ca nu aveam o forma de tarta (lipsa acesteia s-ar fi vazut imediat in imaginile retetei). Imi lipsea forma tartei nu din cauza ca aceasta ar fi scumpa sau greu de gasit, ci deoarece incerc sa nu-mi aglomerez bucataria cu tot felul de nimicuri pe care le folosesc doar din an in Paste. Intre timp, am ajuns la concluzia ca imi plac suficient de mult tartele (atat cele dulci, cat si cele sarate) incat chiar merita sa detin o forma de tarta. Cei care nu au asa ceva si nu tin foarte mult la aspectul comercial al tartei, o pot face linistiti in forma detasabila de tort - adica asa cum o faceam eu pana acum :D
Tarta de branza cu dovlecei reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu branza!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

18 comentarii:

  1. Am crezut ca e o pizza cand am deschis pagina. Trebuie sa o incerc, pare ca branza are multe savori. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca trebuia sa pozez tarta dintr-un alt unghi, ca sa fie si mai clar despre ce reteta este vorba :)

      Ștergere
  2. Absolut fabulos!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Chiar asta cautam..o reteta de tarta cu branza si dovlecei, faptul ca am adaugat ardei gras si marar..a desavarsit tarta mea.
    Multumesc, Barbat la Cratita, retetele tale ma inspira de ceva vreme, iar tot ce am probat pana acum de la tine a iesit perfect!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu placere, sper ca retetele mele sa te inspire cat mai mult timp de acum inainte si, mai ales, sa-ti iasa la fel cum ti-au iesit cele deja probate. Poti sa-mi zici Robert, Barbat la Cratita parca suna prea protocolar :)

    RăspundețiȘtergere
  4. De doua ori am mesterit aceasta tarta, si asta intr-o perioada scurta de timp, fapt care releva cat de delicios este rezultatul. Una dintre colegele mele de la serviciu (incantata de minunata tarta) m-a admonestat pentru faptul ca nu am adaugat un comentariu, ca atare, m-am conformat! Multumesc, Robert! PS: suntem cu ochii pe ...tine:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) N-ai pentru ce, ma bucur ca tarta de branza a fost pe placul tuturor. Ma gandesc ca ti s-a multumit si tie la serviciu pentru tarta, nu doar ai fost admonestata :D Pentru a primi amandoi mai multe multumiri, ma gandesc ca trebuie sa public pe blog si o reteta de tarta cu fructe. Bine, diferenta nu este mare, asa ca nu trebuie neaparat sa ma astepti pe mine - importanta mi se parte coaja/ aluatul tartei, la umplutura putem improviza.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna. Am facut ieri aceasta reteta. Tarta a iesit fffff buna. La blat am avut propria contributie pentru ca nu mi-a placut cum a iesit. Am adaugat inca un ou si 2 linguri de apa. Blatul nu l-am copt inainte, doar l-am intepat cu furculita, am pus umplutura si s-a comportat foarte bine. Multumesc pentru reteta. Sa ai o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. La cat de mare a fost contributia ta, cred ca nu mai trebuia sa-mi multumesti pentru reteta, ci mai mult pentru idee :) Este incurajator sa fie confirmat faptul ca reteta tartei cu branza permite modificari, sunt convins ca multa lume isi doreste s-o adapteze propriilor gusturi fara teama.

      Ștergere
  7. As face-o pentru nepotelul meu si as vrea sa pun branza dulce.Merge ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tarta merge facuta si cu branza dulce. Ma gandesc ca vrei sa inlocuiesti dovleceii cu niste fructe, nu? Daca am anticipat bine, sfatul meu este sa alegi niste fructe mai putin zemoase.

      Ștergere
  8. Nu intentionez deloc sa inlocuiesc dovleceii,deoarece nu se omoara cu legumele si atunci apelez la trucuri.I-am facut clatite in care am ras dovlecei si a mancat f.bine.Am cumparat niste cas fara sare,am sa pun un strop ,totusi,si ma apuc deja de tarta.Multumesc pentru raspunsul propt !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, incerc sa fiu cat mai prompt in raspunsuri, insa nu intotdeauna reusesc. Dovleceii sunt destul de dulci, mai mult sarea ii da de gol ca nu sunt fructe :)

      Ștergere
  9. Am refacut aceasta reteta dar,la umplutura,prima etapa a fost cu dovleceii.I-am taiat cubulete si i-am oparit cateva minutele,i-am lasat la scurs pana mi-am vazut de restul.N-am avut marar in momentul respectiv si-am pus patrunjel si putina nucsoara.Daca ai aluatul poti sa jonglezi cu celelalte.Va urmaresc indeaproape,chiar daca nu prea comentez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii cum se zice, Teodora: vorba multa, saracia omului :) Ma bucur sa aud ca intri pe blog, important este sa-ti fie de folos retetele. Ai dreptate, daca stapanesti prepararea aluatului de tarta, poti face apoi aproape orice cu el. Imi poti spune Robert, asa cum o face toata lumea.

      Ștergere
  10. Mi se pare ca aluatul sta prea mult la cuptor. Prima data 25 min la 180 grade si ulterior dupa ce punem umplutura, inca 35-45min la 180 de grade. Nu riscam sa ardem blatul placintei ?

    Gabriela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, timpii de coacere ai tartei sunt mai mult orientativi, se stie ca fiecare cuptor coace putin diferit (de exemplu, eu folosesc un cuptor electric). Din pacate, gatitul nu este o stiinta exacta, asa ca trebuie sa verificam din cand in cand starea blatului si apoi sa procedam in consecinta. In mod normal, cred ca n-ar trebui sa-ti faci probleme ca arzi blatul tartei, poate doar sa-l rumenesi un pic mai mult.

      Ștergere
  11. Foarte buna aceasta tarta... am tot facut-o in ultimul tp. cu diverse combinatii de umplutura: piept pui, ciuperci, dovlecel, ardei, mazare, morcov, masline, etc... ce este prin frigi :))). Aluatul iese fff bine si fara sa il coc in prealabil, ci doar asa intepat cum ai facut tu. Papa bun bun !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place sa aud ca iese papa bun cu putin ajutor din partea retetelor mele :)) Am facut tarte si cu aluatul copt in prealabil (si am impresia ca noi doi am si discutat la o reteta de tarta cu fructe), insa mi-am dat seama ca pot simplifica si mai mult retetele. Iar daca se poate, atunci de ce nu? :D

      Ștergere

.