Cozonac pufos cu nucă

Cozonac pufos cu nuca taiat felii
Ingrediente reteta Cozonac pufos cu nuca:
  • pentru maiaua cozonacului
  • 100 ml lapte
  • 50 g drojdie proaspata (sau 14 g drojdie uscata)
  • o lingura zahar
  • o lingura faina
  • un praf sare
  • pentru aluatul de cozonac pufos
  • un kg faina
  • 300 ml lapte
  • un pachet de unt (200 g)
  • 4 oua
  • o lingurita sare
  • o lamaie (doar coaja)
  • 300 g zahar
  • pentru umplutura cozonac
  • 600 g miez de nuca
  • 100 g zahar
  • 2 linguri cacao
Cozonac pufos cu nuca ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Din punctul meu de vedere, "cozonac pufos" e aproape un pleonasm, mi se pare de la sine inteles faptul ca un cozonac e musai sa fie pufos. Daca nu iese asa, inseamna ca nu este un cozonac reusit, iar faptul ca multa lume imi tot cere reteta de cozonac pufos ma face sa cred ca nu toti dau suficient de multa importanta detaliilor si ca poate ar fi de ajutor daca as detalia cat mai bine reteta. Folosind niste tavi obisnuite (de circa 10x30 cm), din ingredientele de mai sus vom obtine doi cozonaci pufosi cu nuca. Prepararea aluatului de cozonac incepe cu prepararea maielei (care mai este cunoscuta si drept plamadeala). Punem intr-un castron un cub mare de drojdie proaspata (sau doua pliculete de drojdie uscata), o lingura de zahar, un praf de sare, 100 ml lapte caldut (dar NU fierbinte!) si o lingura de faina ("lingurile" vor fi nici rase, nici cu vraf). Amestecam bine toate ingredientele, avand grija sa nu ramana cocoloase de faina iar drojdia si zaharul sa se dizolve complet. Asezam apoi vasul intr-un loc caldut si lasam maiaua sa creasca pana ce aproape isi dubleaza volumul (dureaza circa 5-10 minute). Intr-un vas marisor punem cele patru oua, adaugam 300 g zahar, o lingurita cu sare, 300 ml de lapte caldut, coaja rasa a unei lamai (sau portocale) si eventual putin din esenta preferata si amestecam compozitia aluatului de cozonac pana cand vedem ca se topeste zaharul. Separat, topim un pachet de unt la bain-marie (adica nu punem vasul direct pe foc, ci il asezam deasupra unui alt vas cu apa) si apoi il turnam peste amestecul de oua si lapte (trebuie sa avem grija ca untul topit sa nu fie cumva fierbinte, deoarece atunci se vor coagula ouale). Dupa ce incorporam si untul topit, adaugam maiaua crescuta, amestecam si apoi incepem sa punem faina. Presaram treptat kilogramul de faina (in ploaie), pe masura ce amestecam si se incorporeaza in aluatul de cozonac, iar dupa ce o terminam vom incepe sa framantam energic cu mainile (teoretic, cu cat framantam mai mult aluatul cu atat va iesi mai pufos cozonacul - eu l-am framantat cam 10-15 minute), obtinand un aluat ferm si usor de manevrat. Atunci il acoperim cu un servet curat si il lasam la crescut intr-un loc calduros (eu il pun deasupra cratitei cu apa calda pe care am folosit-o la topit untul). Va trebui sa tinem aluatul de cozonac la crescut atata timp cat va fi nevoie pentru a-si dubla volumul (30-45 de minute ar trebui sa fie suficiente). Atunci cand aluatul de cozonac a crescut suficient, il punem pe blatul bucatariei (uns cu putin ulei, pentru a nu se lipi aluatul) si il impartim in patru parti aproximativ egale. La inceputul retetei am specificat ca vom obtine doi cozonaci, deci logica ne spune ca ar trebui sa impartim aluatul in doua, insa il vom imparti in patru pentru a obtine niste cozonaci pufosi aspectuosi (fiecare cozonac se va obtine din doua bucati de aluat rasucite/ impletite). Bineinteles, daca ni se pare ca ne complicam inutil sau ne place cozonacul simplu (doar rulat), putem sa impartim aluatul in doua. Intindem cu mana (doar astfel vom obtine cei mai pufosi cozonaci) primele doua bucati de aluat in doua foi de grosimea unui deget (sau, daca suntem mai siguri pe noi si nu tinem atat la pufosenie, ajutandu-ne de un sucitor sau de o sticla) care sa aiba o lungime aproximativ egala cu cea a tavii in care avem de gand sa coacem cozonacii pufosi (tava mea avea o lungime de 30cm). Amestecam 600 g miez de nuca macinat (sau maruntit bine) cu 100 g de zahar si doua linguri de cacao si presaram uniform fiecare foaie cu circa un sfert din umplutura cozonacului. Rulam foile, le unim la capete presandu-le putin si apoi le impletim (se poate vedea cum si in imaginile retetei) obtinand astfel un cozonac (apoi, evident, repetam procedura si cu celelalte doua parti ale aluatului de cozonac). Asezam cozonacii cu nuca in tava tapetata cu hartie de copt, ii acoperim cu un prosop si ii mai lasam la crescut aproximativ o jumatate de ora. Pornim cuptorul, iar atunci cand acesta este bine incins, introducem tavile cu cozonacii pufosi si ii coacem la foc potrivit (in jur de 175 grade C) timp de aproximativ 45 de minute. Cu cinci minute inainte de final, ii scoatem din cuptor si ii ungem repede cu ou batut putin si amestecat cu putin lapte (sau cu apa si zahar) pentru a capata acea stralucire cu care suntem obisnuiti (putem face asta inca de la inceput, adica inainte de a-i introduce in cuptor, insa atunci cozonacii nostri vor iesi negriciosi). Daca dorim, tot atunci ne putem presara cozonacii pufosi cu niste seminte de mac sau susan.
Cozonac pufos cu nuca in tava
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de deserturi!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

.