Fursecuri cu unt şi scorţişoară

Fursecuri cu unt si scortisoara pudrate cu zahar (reteta)
Ingrediente reteta Fursecuri cu unt si scortisoara:
  • 200 g unt (un pachet)
  • o lingurita scortisoara
  • 100 g miez de nuca
  • 100 g stafide
  • 200 g zahar
  • 2 oua
  • un pliculet praf de copt (10 g)
  • 500 g faina
Fursecuri cu unt si scortisoara (ingredientele necesare pentru a prepara reteta)
Modul de preparare al retetei:
Fursecuri cu unt si scortisoara este versiunea scurta a titlului retetei, in versiunea lunga ar mai fi stafide si nuca macinata. Daca as adauga ouale, zaharul si faina, atunci practic deja as scrie in titlu jumatate din reteta, cealalta jumatate ar fi faptul ca amestecam totul, modelam fursecurile din compozitia obtinuta si le coacem in cuptor la foc mediu. Spargem intr-un vas cele doua oua si punem peste ele un pachet de unt aflat la temperatura camerei (daca uitam sa scoatem din timp untul din frigider, putem folosi si unt topit la bain-marie). Amestecam foarte bine pana cand se "desface" untul, fara sa ne facem griji vazand ca raman bobite de unt (deoarece faina va absorbi acele bobite mai tarziu, atunci cand vom framanta aluatul fursecurilor cu unt). Adaugam in compozitie 200 g de zahar, 100 g de miez de nuca, 100 g de stafide si o lingurita cu praf de scortisoara (miezul de nuca este indicat sa fie macinat iar stafidele, daca ni se par prea mari, le putem marunti un pic cu un cutit). Incorporam toate ingredientele fursecurilor cu unt si amestecam pana cand se topeste integral zaharul, dupa care putem sa punem un pliculet de praf de copt si o jumatate de kg de faina. Incorporam treptat faina in compozitia umeda, amestecand cu o spatula (sau lingura), iar atunci cand nu mai putem amesteca incepem sa framantam aluatul cu mana (aluatul fursecurilor cu unt trebuie sa iasa suficient de tare incat sa poata fi modelat cu usurinta, deci ii mai putem pune putina faina in caz ca ni se pare cumva ca ar fi mult prea moale). Dupa ce aluatul capata consistenta necesara, incepem sa rupem din el bucati pe care le transformam in bilute mari cam cat o nuca (le modelam cu mana, la fel cum ne jucam in copilarie cu plastilina). Asezam bilutele intr-o tava, lasand o mica distanta intre ele si le dam forma de fursec aplatizandu-le cu o furculita (formand un grilaj, asa cum se vede in imaginile retetei). Tava in care vom coace fursecurile cu unt nu trebuie sa fie neaparat imbracata in hartie de copt sau tapetata cu grasime si faina, sunt sanse mici sa ni se lipeasca datorita continutului ridicat de grasime. Introducem tava cu fursecuri in cuptorul deja incins si le coacem la foc potrivit (175 grade C) vreme de aproximativ 30 de minute (avand grija sa nu se rumeneasca prea tare). La sfarsit, putem folosi zahar pudra (simplu sau vanilat) pentru a imbunatati aspectul si gustul fursecurilor cu unt (nu este nimic migalos, putem pune intr-o punga zaharul si fursecurile, apoi zgaltaim putin punga si rezultatul va fi impecabil).
Fursecuri cu unt si scortisoara nepudrate
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de fursecuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

4 comentarii:

  1. Un An Nou perfect,cu multe retete delicioase!
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut fursecurile din saracie (mai exact, e viscol si e de neconceput un drum la alimentara dupa nuca si destul zahar) si da, le-am si ars, dar is minunate. Am pus in plus un pliculet de ness.

    Gabi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa procedez si eu, Gabi... daca reteta e permisibila, nici nu concep sa ies din casa pentru un ingredient-doua. Probabil ness-ul te-a facut sa nu mai dai importanta faptului ca fursecurile erau puin arse :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)