Fursecuri cu lămâie şi glazură

Fursecuri cu lamaie si glazura reteta
Ingrediente reteta Fursecuri cu lamaie si glazura:
  • un pachet unt 200 g (sau margarina)
  • 200 g zahar
  • 3 oua
  • doua lamai (sau o lamaie si o portocala)
  • un pliculet praf de copt (7g)
  • faina cat suprinde (circa 500-600g)
  • pentru glazura fursecurilor (optional)
  • un albus (din cele 3 oua de mai sus)
  • 100 g zahar pudra
  • 2 linguri apa
  • o lingurita coaja de lamaie (optional)
Fursecuri cu lamaie si glazura ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Fursecurile cu lamaie fiind niste fursecuri fragede, din start trebuie sa spun ca pentru acest gen de fursecuri putem folosi orice fel de grasime: unt, margarina, untura sau ulei (cele mai fragede fursecuri sunt, de departe, cele preparate cu untura). Desi glazura fursecurilor cu lamaie este optionala, n-ar trebui sa renuntam la aceasta, deoarece le face mai dulci si mai aspectuoase. Prepararea fursecurilor. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, deci va trebui sa-l scoatem din frigider cu ceva timp inainte de a incepe prepararea fursecurilor cu lamaie. Punem intr-un vas un pachet de unt, adaugam 200 g de zahar si le amestecam pana cand acesta se topeste. Peste untul frecat cu zahar adaugam cele trei oua, de fapt doar doua oua si un galbenus (deoarece un albus il pastram pentru glazura fursecurilor) si continuam sa amestecam pana cand se incorporeaza ouale. Dam lamaile pe razatoarea mica (daca folosim portocala, o radem si pe aceasta), stoarcem o jumatate de lamaie (si portocala, daca e cazul) si adaugam coaja rasa si zeama in compozitia fursecurilor. Punem pentru inceput 500 g de faina si pliculetul cu praf de copt si amestecam compozitia pana cand obtinem un aluat tare. Il framantam putin si mai adaugam faina, treptat, pana cand suntem siguri ca aluatul este indeajuns de tare pentru a-l putea modela (trebuie sa fie cam ca o plastilina). Introducem in frigider aluatul obtinut si il lasam acolo in jur de 15-20 de minute, dupa aceea incepem sa modelam fursecurile. Adica rupem bucatele de aluat, din care formam in palme bilute de marimea unei nuci si apoi le turtim/ aplatizam. Dat fiind faptul ca fursecurile de lamaie sunt pe baza de grasime, acestea nu se vor lipi in timpul coacerii si, ca atare, nu mai este necesar sa tapetam tava cu ceva. Incingem cuptorul si coacem fursecurile la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ 25 de minute. Prepararea glazurii. Batem bine albusul ramas de la prepararea fursecurilor, incorporam 100 g de zahar pudra in spuma rezultata si apoi turnam doua linguri cu apa fierbinte. Glazura este mult mai interesanta daca ii adaugam o lingurita cu coaja rasa de lamaie si doua-trei lingurite cu zeama de lamaie. Amestecam si, in functie de consistenta glazurii, avem doua variante: in cazul in care glazura este prea groasa, ii mai adaugam putina apa, iar in cazul in care aceasta este prea subtire, ii mai adaugam zahar pudra (pentru a nu se scurge de pe fursecuri, glazura nu trebuie sa fie prea subtire/ lichida). Ar mai exista si cea de-a treia varianta, aceea de a cumpara o glazura din comert (daca vreti sa va recomand una, n-am s-o fac! 😇😈😁).
Fursecuri cu lamaie si glazura reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de fursecuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

16 comentarii:

  1. arata prea bine ca sa le aman pe alta data :))) ma pun pe treaba ca azi e zi si de cheescake si trebuie sa-mi fac loc printre nameti sa ajung in piata dupa branzica :d.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Succes, Lucia! :) La Constanta sunt vreo 4 grade si ploua, pare incredibila zapada aia pe care o vad la televizor...

      Ștergere
    2. bune bune aceste fursecuri ... dar tu deja stii asta :) iar cheescake-ul demential. Incredibil este ca eu am sania in portbagaj, iar masina este la service :( ... dar las turistii din poiana bv sa se bucure weekend-ul acesta si apoi partieeeee :))) ca de cand tanjesc dupa zapada.

      Ștergere
    3. Haha, trebuia sa-mi zici ca vrei zapada, ti-as fi recomandat reteta mea de lapte de pasare, stiu ca i se mai zice si "bulgari de zapada" :P RETETA.

      Ștergere
  2. De regula sunt mare consumator de lamai, insa atunci cand e vorba de jeleu pot spune ca aruma nu mai este asa de buna, cel putin eu pot spune ca orice desert ar trebuie sa fie dulce, folosesti ceva pentru indulcire inanfara de zahar?

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu o curiozitate....Care drojdie e mai buna? Cea la plic sau cea proaspata? Sau depinde la ce anume vrei sa o folosesti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. George, personal nu dau importanta acestui lucru... De cele mai multe ori folosesc drojdie uscata, mi se pare mai la indemana: se pastreaza o perioada mai indelungata si nici nu trebuie tinuta in frigider. Am auzit discutii cum ca ar fi totusi mai buna drojdia proaspata, insa nu siu de ce sau unde anume. Apropo, sper ca n-ai de gand s-o folosesti la fursecurile cu lamaie de mai sus, la reteta acestora avem nevoie de praf de copt :P

      Ștergere
  4. Salut. As dori sa stiu cum este glazura (ma refer la consistenta). Este lipicioasa? Multumesc. Geanina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Geanina. Dupa ce se raceste, glazura fursecurilor se va intari si se va usca, deci nu va fi lipicioasa.

      Ștergere
  5. Salut. As dori sa stiu cam ce cantitate de ulei se poate folosi la acesta reteta. Daca punem 200 unt, atunci putem pune 200 ml ulei? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, chiar nu am verificat niciodata daca 200 g de unt topit ar fi 200 ml... :) Cred ca e cam pe acolo, desi am impresia ca s-ar putea sa fie mai putin de 200 ml. Ai incercat?

      Ștergere
    2. Nu. Pana la urma am cumparat unt, dar as vrea sa incerc si cu ulei. E mai la indemana. Totusi mi se pare mult ulei 200 ml. Nu prea stiu ce sa fac. Vom vedea...

      Ștergere
    3. Acum am recitit mesajul si mi-am dat seama ca inca n-am facut testul :) Imi propusasem ca data viitoare sa fac fursecurile cu unt topit (adica sa topesc un pachet de unt si sa masor apoi cati ml sunt).

      Ștergere
  6. Super bune si usor de facut. Le-am preparat astazi.(suntem in vacanta si pitici vor ceva dulce )Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiind fursecuri de vacanta, atunci musai trebuiau sa fie si glazurate - sper ca le-ai facut si glazura de lamaie.

      Ștergere
  7. Salut! Am si eu doua observatii in legatura cu aceste fursecuri:

    1. ca toate fursecurile cu unt / untura, sunt mai bune a doua, ba chiar a treia zi. imediat dupa ce le faceti, s-ar putea sa vi se para tari "ca piatra", dar dupa o zi-doua se fragezesc si incep sa semene, la consistenta, cu turta dulce. De asemenea, in decurs de o zi, glazura (care este, de fapt, un fel de bezea mai concentrata) se va intari si va avea textura de fondant. Eu, personal, ma gandesc sa folosesc ideea asta de glazura si la alte prajituri.

    2. Pentru cine vrea sa inlocuiasca untul cu alta grasime, puteti urma regula aceasta:
    200 g unt = 200 g margarina = 150 g untura = 150 g ulei.
    Desigur, consistenta si gustul fursecurilor vor varia in functie de grasimea folosita.

    Spor la gatit, toata lumea!

    Maddie

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)