Pricomigdale (fursecuri cu nucă)

Trei pricomigdale (fursecuri cu nuca) - imaginea retetei
Ingrediente reteta Pricomigdale (fursecuri cu nuca):
  • 200 g miez de nuca (sau migdale, alune)
  • 300 g zahar
  • 6 albusuri
  • 30 g faina
  • o lingurita esenta migdale
  • o lingurita zahar pudra
Pricomigdale (fursecuri cu nuca) ingredientele retetei
Modul de preparare a retetei:
Pricomigdalele sunt, cel putin pentru mine, niste fursecuri cu nuca mai deosebite, iar asta se datoreaza faptului ca dintotdeauna am vazut prin cofetariile romanesti doar pricomigdale cu nuca. Din denumire reiese clar ca migdalele ar fi ingredientul principal, insa cum la noi migdalii sunt foarte rari, le-am adaptat. Asa cum le-am adaptat (a se citi "stalcit") si numele - in DEX apare si "picromigdala", de la grecescul "pikramigdalon". Punem o cratita pe aragaz si in ea amestecam sase albusuri cu 300 g de zahar tos. Tinem cratita la foc mic aproximativ cinci minute, timp in care amestecam continuu, iar dupa ce albusurile cu zahar se transforma intr-o spuma alba, adaugam 200 g de nuca macinata (sau migdale macinate) si continuam sa amestecam (avand insa grija sa nu fiarba!) pana cand se leaga compozitia (nu dureaza mult, doar cateva minute). Pentru a obtine cele mai aspectuoase pricomigdalele, indicat este ca nuca sa fie macinata cat mai fin si uniform. Dupa ce compozitia s-a legat si a devenit un pic mai tare, luam cratita de pe aragaz si asteptam sa se raceasca, apoi o aromam cu un niste esenta de migdale (poate fi o lingurita-doua sau doar cateva picaturi, cantitatea pe care o punem este invers proportionala cu calitatea/ concentratia esentei folosite). Punem in compozitia de pricomigdale si cele 30 de g de faina (cam 2-3 linguri) si amestecam pana cand se incorporeaza. Formam pricomigdalele punand cu ajutorul unei lingurite gramajoare de compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand un pic de spatiu intre ele pentru ca la cuptor isi vor mari putin volumul (daca atunci cand punem prima pricomigdala in tava realizam ca este prea moale compozitia - adica se intinde foarte mult, ca o mamaliga moale - atunci mai putem adauga putina faina). La sfarsit, pudram pricomigdalele cu putin zahar pudra (pentru a capata acel aspect plin de "crapaturi", altfel ar fi suficient de dulci). Incingem foarte bine cuptorul, apoi introducem tava cu pricomigdale si le coacem la foc mediu (circa 175 grade C) timp de aproximativ 15-20 minute (pana cand se intaresc si crapa deasupra), tinand usa cuptorului intredeschisa in tot acest timp (pentru a nu se rumeni).
Pricomigdale (fursecuri cu nuca) reteta
Spor la gatit si va astept sa incercati si alte retete de fursecuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

3 comentarii:

  1. Niste fursecuri la inaltime.Multumesc de reteta.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. La cuptoarele noi nu poți coace cu ușa întredeschisă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Super rețetă,o fac ori de câte ori am ocazia...😋😋😋

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)