- 50 g slanina
- 100 g carnati
- 2 cepe
- 3 ardei
- 3 rosii
- 2 lingurite boia dulce sau iute
- un ardei iute (optional)
- 2 oua (optional)
- ulei, sare si piper
Ghiveciul unguresc este o tocanita de legume cu carnati, sunca si boia. Reteta este usoara, se prepara rapid si este foarte satioasa (dar un pic cam "grea" pentru organismul unora). Ghiveciul se face si in varianta cu oua adaugate la final (doua oua, intregi sau batute, se pun deasupra ghiveciului pentru a se face de la fierbinteala acestuia). Taiem felii 50 g de slanina si 100 g de carnati si le punem impreuna la prajit intr-o tigaie/ cratita cu macar o lingura de ulei. Dupa cateva minute de prajit la foc potrivit, adaugam cele doua cepe taiate (de preferat in bucati mai mari), trei ardei (taiati tot fasii maricele) si doua lingurite de boia (trebuie sa avem grija cu cantitatea de boia in cazul in care apelam la o boia iute). Lasam legumele sa se caleasca la foc tare circa zece minute, atat cat sa se inmoaie putin, apoi adaugam rosiile (proaspete sau din conserva) taiate felii maricele (felul in care am taiat carnatii, slanina si legumele se poate vedea in imaginile retetei). Mai lasam ghiveciul la foc tare timp de inca cinci minute, apoi il putem servi - mie mi se pare ca acest ghiveci unguresc este neterminat deca nu-i punem si niste ardei iute, insa acesta este optional (eu il tai rondele subtiri si il folosesc si pe post de decor, impreuna cu cateva frunze de patrunjel proaspat). Lectura optionala. Fiind o tocanita, am putea sa tocam ingredientele dupa cum ne vine la indemana, insa pentru acest ghiveci unguresc insist sa taiem grosier ingredientele, iar legumele sa le calim la foc mare si fara capac, pentru a ramane semi-crude (tocanita nu iese rea nici daca legumele se inmoaie, insa o parte din farmecul retetei este dat tocmai de contrastul dintre "greutatea" grasimii carnii si "prospetimea" legumelor). De asemenea, ar trebui sa punem mai mult ulei la inceput prepararii, adica sa "balteasca" putin, nu sa fie aproape absorbit de legume pana la sfarsit (uleiul se amesteca cu grasimea din slanina si carnati, cu boiaua si cu zeama legumelor si devine foarte gustos, dar acum mai tine si de gusturile si toleranta pe care o are organismul fiecaruia). Ghiveciul unguresc de mai sus poate fi la fel de bine o reteta romaneasca sau de te miri pe unde, dar daca eu l-am descoperit intr-un restaurant unguresc, ii creditez pe ei (era trecut "lecso" in meniu).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tocanita!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Sunteți extraordinar. Rețelele sunt foarte simpla,pana acum ceva timp stiam sa fac doar cartofi prăjiți dar de cand am inceput sa gătesc după retele dvs imi iese absolut orice. Succes in continuare! :)
RăspundețiȘtergere