- un borcan mic gem sau dulceata (circa 400)
- 200 g miez de nuca
- pentru blatul prajiturii
- 8 oua
- 16 linguri zahar
- 16 linguri ulei
- 20 linguri faina
- o lingura cacao
- esenta (optional)
Reteta mea de prajitura zi si noapte are un blat deschis la culoare asezat deasupra altuia inchis (obtinute din aceeasi compozitie, jumatate fiind colorata cu cacao la sfarsit), un strat de gem si un altul de nuca. Am ales reteta cea mai simpla, prajitura zi si noapte avand si alte variante - compozitii diferite pentru a obtine cele doua culori ale blatului sau un singur blat deschis la culoare care este imbibat partial cu un sirop inchis la culoare. Prepararea compozitiei blatului prajiturii. Separam albusurile de galbenusuri si batem spuma cele opt albusuri. Atunci cand si-au marit considerabil volumul incepem sa adaugam, pe rand, pe masura ce mixam, cele 16 linguri de zahar. Continuam sa mixam pana cand zaharul este in intregime topit si obtinem o bezea lucioasa si ferma. Separat, intr-un alt vas, amestecam cele opt galbenusuri cu 16 linguri de ulei si eventual niste esenta (pentru prajitura zi si noapte as recomanda esenta de vanilie). Turnam in fir subtire galbenusurile peste bezeaua de albusuri, amestecand incetisor, cu miscari circulare de jos in sus. Incepem sa punem treptat cele 20 de linguri cu faina, amestecand pana cand incorporam fiecare lingura in parte, cu aceeasi grija cu care am amestecat mai devreme si galbenusurile (trebuie sa mentinem cat mai pufoasa compozitia prajiturii zi si noapte, pentru a creste frumos blatul - daca nu suntem multumiti de felul in care s-au batut ouale, le putem ajuta cu o jumatate de pliculet de praf de copt). Coacerea blatului prajiturii. Tapetam o tava cu hartie de copt (eu am copt prajitura zi si noapte intr-o tava cu dimensiunile 21x25cm), turnam jumatate din compozitia blatului si o intindem putin cu dosul unei linguri. In cealalta jumatate punem o lingura de cacao (si, optional, putina esenta de rom), o amestecam usurel si o turnam in tava (peste cea deschisa la culoare), intinzand-o cu dosul lingurii fara a apasa prea tare. Introducem tava in cuptorul incins si coacem blatul prajiturii zi si noapte la foc potrivit (circa 175 grade C) timp de aproximativ 30-40 minute (testul scobitorii este cel mai sigur: blatul va trebui scos din cuptor atunci cand scobitoarea cu care-l intepam spre sfarsitul coacerii va iesi uscata). Asamblarea prajiturii. Dupa ce blatul prajiturii se raceste suficient incat sa nu ne mai friga degetele, il scoatem din tava si dezlipim cu grija hartia de pe el. Il intoarcem cu partea alba in sus (pentru ca partea de jos este perfect dreapta, dar si pentru ca arata mai frumos contrastul dintre gem si blat) si turnam continutul unui borcan mic de gem (gemul va intra mai bine in blatul caldut). Il intindem uniform pe toata suprafata, iar peste acesta presaram 200 g miez de nuca maruntit (sau macinat, daca ne place mai mult astfel).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
ce dimensiune are tava?
RăspundețiȘtergereTava este de 21x25cm, am scris in reteta la "Coacerea blatului prajiturii".
Ștergerecred ca te referi ca galbenusurile sa fie batute cu ulei...sau ma insel?!?!? Felicitari pentru retetele minunate!!
RăspundețiȘtergereNu te inseli deloc, la galbenusuri ma refeream. Am modificat si in textul retetei, iti multumesc ca mi-ai atras atentia.
Ștergere