- 6-7 ardei medii
- 500 g carne tocata
- 100 g orez
- o ceapa
- 2 lingurite boia de ardei
- o lingurita cimbru
- o legatura de marar
- 500 ml suc de rosii (optional)
- 3 rosii proaspete pentru capac (optional)
- un ou (optional)
- ulei, sare si piper
Dintr-o jumatate de kg de carne tocata eu am obtinut compozitie cat sa umplu sase ardei, dar cum dimensiunea lor variaza destul de mult, ar fi bine sa avem la indemana inca un ardei sau chiar doi. Pentru ardeii umpluti cu carne mi se pare ca ardeiul gras se preteaza cel mai bine (imi place faptul ca "amareala" aia a lui mai taie din greata carnii, mai ales vara, pe caldura), dar putem folosi orice alt ardei dorim. Prepararea umpluturii ardeilor. Punem intr-o tigaie incapatoare cateva linguri de ulei, asteptam pana cand acesta se incinge si apoi punem o ceapa tocata marunt, peste care imediat adaugam 100 g de orez (spalat intr-o apa-doua) si cele doua lingurite de boia de ardei (dulce sau chiar iute, daca ne place ideea de ardei umpluti usor picanti). Lasam acest amestec la foc potrivit vreme de cateva minute, amestecand din cand in cand (pentru a se cali uniform). Dupa ce vedem ca se inmoaie ceapa, oprim focul si adaugam 500 g de carne tocata, o legatura de marar tocata marunt, o lingurita de cimbru (putem pune chiar si doua), condimentam cu piper si sare dupa gust si definitivam umplutura cu un ou (care are in principal rolul de a "lega" mai bine compozitia ardeilor umpluti, deci la o adica putem renunta la el). Amestecam foarte bine toate aceste ingrediente si este indicat sa gustam pentru a ne asigura ca am pus suficienta sare (intotdeauna am urat ardeii umpluti cu o compozitie insuficient de sarata, la servire acestia vor trebui taiati si umputura imprastiata in farfurie pentru a o putea sara eficient). Daca suntem dispusi sa facem orice ne sta in putinta pentru a obtine ardeii umpluti perfecti, n-ar fi rau sa lasam compozitia cateva ore la frigider inainte de a o folosi, astfel se vor imbina mult mai bine aromele. Asamblarea ardeilor umpluti. Dupa ce spalam si scurgem bine ardeii, ii taiem cu grija in jurul cotorului/ coditei si le inlaturam partea cu semintele (nu este o mare problema daca ne mai raman cateva seminte inauntru). Indesam compozitia de carne in ardei, lasand putin loc pentru a aseza "capacul" (pentru a ne fi mai usor, putem imparti umplutura de carne trasandu-i linii cu lingura sau cutitul, asa cum se poate observa in imaginile retetei mele). Scoatem semintele celor trei rosii si le decupam coaja astfel incat sa o putem folosi drept capac (trebuie ca rosia sa acopere cat mai bine gaura facuta in ardei - am asezat rosia cu pielita in sus). Asa cum am scris la ingredientele retetei, rosiile sunt optionale - cel mai simplu si eficient "capac" este chiar cotorul ardeiului, trebuie doar sa-i taiem partea cu semintele. Asezam ardeii umpluti intr-o oala in care, daca se poate, sa stea cat mai ficsi, neaparat "in picioare" (adica cu capacul in sus, pentru a nu le curge umplutura), turnam peste o jumatate de litru de suc de rosii (care si acesta este optional, putem foarte bine sa folosim apa) si punem oala pe aragaz. Lasam ardeii umpluti la fiert timp de aproximativ 40 de minute, la foc potrivit (ai mei au fost inghesuiti si nu a fost cazul, dar in situatia in care nu stau cuminti in oala in timpul fierberii, asezam o farfurie deasupra lor). Doua sugestii la sfarsit de reteta: sucul de rosii in care fierbem ardeii umpluti poate fi condimentat in functie de preferinte, iar ardeii umpluti pot fi perpeliti putin inainte de a turna peste ei sucul de rosii (pe gratar sau intr-o tigaie, tinandu-i cate un pic pe toate partile pana cand incepe sa se simta mirosul inconfundabil de ardei copt).
Spor la gatit si va astept sa incercati si varianta de post a retetei de ardei umpluti!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)