Tartă cu mere

Tarta cu mere taiata (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Tarta cu mere:
  • 5 mere
  • 5 linguri zahar
  • 50 g unt (1/4 pachet)
  • o lingurita scortisoara
  • pentru aluatul de tarta:
  • un ou
  • 250 g faina
  • 100 g unt (1/2 pachet)
Tarta cu mere ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara reteta
Modul de preparare al retetei:
Daca e sa analizam putin reteta, tarta cu mere se prepara la fel ca oricare alta tarta - aceeasi "coaja" de baza, doar "umplutura" si modul de decorare sunt diferite. Prepararea aluatului de tarta. Punem intr-un vas un ou pe care il amestecam cu o jumatate de pachet de unt taiat cubulete (untul trebuie sa fie atunci scos din frigider, NU la temperatura camerei). Adaugam circa 250 g de faina, un praf de sare (cata putem lua cu 3 degete) si amestecam ingredientele si pana cand vom obtine un aluat tare (cam ca o plastilina) pe care il introducem in frigider inainte de asamblarea tartei (cel putin 30 de minute). Punem aluatul pe blatul bucatariei pudrat cu faina si il intindem cu sucitorul (sau cu o sticla) intr-o foaie subtire si cat de cat rotunda (daca aluatul de tarta este prea tare si nu se intinde cu usurinta sau se rupe repede, il "reparam" adaugandu-i putina apa si apoi framantandu-l putin). Asezam foaia in forma de tarta (nu-i nevoie s-o ungem sau sa punem hartie de copt, aluatul fiind cu grasime nu se va lipi), o presam putin cu degetele pentru a se mula pe forma si apoi decupam surplusul de pe margine (este mai usor sa ridicam foaia de pe blat cu ajutorul sucitorului - o infasuram partial si apoi o derulam deasupra formei, se poate vedea cum in imaginile retetei). Prepararea merelor - le spalam, le curatam coaja, le inlaturam cotorul si le taiem felii subtirele (merele pot fi si rase, dar mi se pare ca astfel tarta arata mai putin bine). Punem un sfert de pachet de unt intr-o tigaie, adaugam feliile de mar si cele cinci linguri de zahar (nici rase, nici cu varf - dar asta pana la urma tine de gusturile fiecaruia, asa ca putem adapta in functie de cat de dulce vrem sa iasa tarta). Tinem aragazul la foc potrivit si calim merele aproximativ 10-15 minute iar la final presaram o lingurita de scortisoara si amestecam putin, cat sa aromeze toate feliile. Asamblarea si coacerea. Turnam merele calite impreuna cu sosul format peste aluatul intins in forma de tarta (cea folosita de mine avea 25 cm diametru) si le distribuim cat mai uniform cu dosul unei linguri (optional, putem presara in prealabil peste aluat cateva linguri de pesmet). Intindem iarasi cu sucitorul resturile de aluat si taiem din foaia obtinuta fasii late cam de un deget pe care le asezam peste mere formand un fel de grilaj (sau putem sa dam aluatul pe razatoare si sa-l presaram deasupra merelor). Incingem cuptorul, apoi introducem forma si coacem tarta de mere la foc potrivit (175 grade C) vreme de aproximativ 40 de minute (optional, o putem pudra cu zahar dupa ce o scoatem din cuptor).
Tarta cu mere pudrata cu zahar in forma (imaginea retetei)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tarte!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

  1. Reteta de aluat nu e buna. Aluatul e sfaramicios si nu pote fi intins. Am folosit unt cu 85% grasime.
    Cred ca e prea mica cantitatea de unt

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma vad fortat sa te contrazic: reteta tartei este buna, doar ca n-ai citit-o tu cu atentie. Am explicat foarte clar cum ar trebui procedat in cazul in care aluatul se rupe repede...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)