- un litru lapte
- 4 oua mari
- 200 g zahar
- o lingura amidon (sau faina)
- un plic zahar vanilinat (ideal ar fi burbon)
Lapte de pasare sau bulgari de zapada, indiferent cum i-am zice, aceasta reteta este un desert de care nu te saturi niciodata. Chiar daca nu este deloc satios, laptele de pasare compenseaza prin usurinta cu care poate fi preparat. Punem la fiert laptele cu zaharul vanilinat si intre timp separam albusurile celor patru oua de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare, iar dupa ce acestea s-au intarit, adaugam 100 g de zahar si continuam sa le batem/mixam (trebuie ca albusul sa nu cada atunci cand intoarcem castronul). Dam focul la minim si punem in lapte cate o lingurita cu spuma de albus. Lasam un minut la fiert galustele de albus, apoi le intoarcem pe partea cealalta pentru inca un minut, dupa care le scoatem cu paleta si le lasam la scurs intr-o strecuratoare. In timpul fierberii, galustele pentru laptele de pasare isi vor mari volumul, asa ca nu trebuie sa punem prea multe la fiert. Pentru a termina cat mai repede, cel mai bine este sa folosim o cratita cu diametrul mai mare. Punem intr-un vas galbenusurile, restul de zahar (100 g), o lingura de amidon (sau faina) si le amestecam pana cand se dizolva zaharul. Dupa ce am terminat de fiert toate galustele de albus, in laptele ramas turnam compozitia obtinuta. Lasam laptele de pasare la fiert inca zece minute, avand grija sa amestecam (in acest timp laptele isi va schimba consistenta, devenind mai cremos). Daca plicul de zahar vanilinat burbon ni se pare insuficient, mai putem adauga in laptele de pasare si zahar vanilinat sau esenta de vanilie. La final punem galustele de albus intr-un vas, apoi turnam peste ele laptele de pasare si introducem vasul in frigider - laptele de pasare este un desert care se serveste rece.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu lapte!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Bravooooooooooooooooo , asta da desert ... si-nca ceva , pasarica a devenit mamifer ... hihihi ,glumesc Robert
RăspundețiȘtergereDiana
am venit si la laptele de pasare,in toiul zilei :))))
RăspundețiȘtergere:)) Atata timp cat da lapte, nici nu mai conteaza daca e pasare sau mamifer. Ela, bine ca ai venit ziua, asta nu e lapte de bufnita :)))
RăspundețiȘtergere:)))))))))))))))) am mai venit si noaptea,sa nu imi ies din ritm
RăspundețiȘtergere:))) Si sa nu bantui eu singur pe blog.
RăspundețiȘtergeredomnule BarbatLaCratita cred ca sunteti un tip foarte sexy!! ;)
RăspundețiȘtergereDoamna Angi, imi place sa cred ca nu va inselati deloc ;)
RăspundețiȘtergerehahahaha, ce caterinca! . :). Ffelicitari pentru site. (un alt barbat la cratita)
Ștergere:)) Caterinca, caterinca... da` vreau sa se stie :D Multumesc barbate, bine-ai venit in grupul nostru de barbati la cratita, grup care vad ca incepe sa devina din ce in ce mai numeros.
Ștergere:) ce modest esti :)
Ștergere:) as putea spune ca sunt realist... insa ma abtin. Zicea cineva ca "modestia-i sora buna cu prostia", insa stiu ca societatea apreciaza indivizii modesti, asa ca trebuie sa ma fac si eu cat mai placut si apreciat - doar vreau ca blogul culinar pe care-l scriu sa aiba audienta mare :))
ȘtergereVa inselati ! MANDRIA = PROSTIA Multumim pt retete !
ȘtergereArata fff bine,chiar maine ii fac proba:))
RăspundețiȘtergeremda..exact cum imi inchipuiam!! :) in ce ma priveste sigur n-o sa mai pierd vremea "pe coclauri" atata timp cat gasesc aici mai mult decat ma asteptam..
RăspundețiȘtergereeu am incercat si mi-a iesit suuuper bun, astazi pregatesc din nou aceasta reteta.Spor la treaba tuturor ...si ..pofta buna !
Ștergere:> Inteleapta decizie, ar trebui luata de cat mai multa lume :)
RăspundețiȘtergereIammmiiiiii !!!!
RăspundețiȘtergerepozele se pot manca?=)))) arata ft bine, sunt sigura ca si gustul este nemaipomenit!
RăspundețiȘtergere:)) Daca avem stomacul bun, se pot manca si pozele, dar nu recomand abuzul! Avertisment: a nu se depasi doza zilnica de doua poze...
RăspundețiȘtergereAtata timp cat sunteti sexy...nu ne-ar deranja si poze cu bucatarul:))
RăspundețiȘtergere:))) Sunt convins...
Ștergereatat pot sa spun:salivez deja si cred ca tu vei fi vinovat de ,,ruinarea dietei,,mele....glumesc,sper ca nu te-ai suparat pe mine,dar este sublim ce vad acolo...felicitari!!!
RăspundețiȘtergereDin contra, ma simt flatat :D Nu cred insa ca ai de ce sa-ti faci mari griji, laptele de pasare nu-mi pare chiar un ucigas de diete :)
ȘtergereSalut! Am o nelamurire din reteta ta: compozitia de galbenusuri cu zahar se adauga peste laptele cald, dupa fierberea galustilor sau dupa ce laptele se lasa la racit? Si aceeasi problema, laptele de pasare se toarna peste galustile de albus la scurt timp dupa ce l-am luat de pe foc sau dupa ce s-a racit? Multumesc!
RăspundețiȘtergereSalut, Ruxi! Compozitia de galbenusuri cu zahar se adauga peste laptele cald (focul trebuie sa fie dat la minim). Tinand cont de faptul ca oricum laptele de pasare va trebui introdus in frigider, cel mai bine ar fi ca acesta sa fie turnat peste galustele de albus dupa ce s-a mai racit putin - preventiv, sa nu cumva sa ne "topeasca" galustele, in cazul in care este prea fierbinte :)
ȘtergereOk, multumesc! Intrebarile erau post-factum: mi s-a branzit laptele de pasare :(( Am inteles intre timp ca l-am lasat prea mult pe foc. Va trebui sa repet experienta, numai ca acum imi era pofta si m-am suparat (nu pe tine), ca pana acum mi-au reusit si fursecuri si torturi si trigoane si ficatei si salate, toate urmate dupa retetele tale ;))
ȘtergereCu placere! Imi pare rau ca s-a intamplat "nenorocirea" tocmai acum, cand iti era pofta :) Dar macar ma bucur sa aud ca ai fost multumita ce rezultatul celorlalte retete. Din pacate, uneori se mai intampla sa dam si rateuri, important e sa nu ne lasam descurajati. Stiu senzatia de dezamagire pe care o simti tu acum, o mai traiesc si eu uneori - dupa ce ma chinuiesc o gramada sa fotografiez toate etapele unei retete, la sfarsit vad ca m-am chinuit degeaba si nici macar nu stiu sigur daca eu sunt de vina sau reteta e proasta :))
Ștergerese poate face doar jumatate din reteta?!am 11 galbenusuri ramase de la un tort si ma cam tenteaza reteta asta dar nu mai vreau sa mai sparg si alte oua ca nu am ce sa fac cu cele 11 galbenusuri....:)ai vreo idee?!:) sau merge sa fac lapte de pasare fara bulgarii de albus?!si daca merge la cat lapte sa folosesc galbenusurile?
RăspundețiȘtergereDa, merge sa injumatatesti ingredientele retetei. E pacat sa nu pui si bulgarii aia de albus in laptele de pasare, acesta si-ar pierde astfel o mare parte din farmec...
Ștergerebuna din nou...am facut fara bulgarii aferenti in 2 L de lapte am pus cele 11 galbenusuri,200g zahar,4 pliculete de zahar vanilat,2 linguri de amidon si un plic de budinca de vanilie :D a iesit ceva bun ca o budinca...data viitoare voi face reteta intreaga...adica cu bulgarasi cu tot...
RăspundețiȘtergerePana la urma, important este ca ti-a placut :) Sunt curios ce vei spune dupa ce vei incerca reteta de lapte de pasare completa...
Ștergerebuna,vreau sa iti spun ca reteta asta m-a ajutat foarte bine sa fac crema de vanilie,care am vazut acum ca o ai postata la eclere...ideea este ca iesit super buna dupa reteta asta si am sa umplu maine niste choux-uri...:D
RăspundețiȘtergereObserv ca iti place sa improvizezi in bucatarie :)
Ștergerepai nu trebuie?!:d mi s-a parut asa buna reteta asta ca m-am gandit sa o exploatez la maxim... :)
RăspundețiȘtergere:) Da, ai dreptate. Ar trebui sa-ti placa si mai mult laptele de pasare preparat intocmai ca in reteta mea, acum ramane de vazut.
ȘtergereSuuuuper!! Nu am mai facut de foarte mult timp lapte de pasare, asa ca azi, desi sunt in plina sesiune a anului 4 (:D:D:D) , m-am hotarat sa iau o pauza de la invatat si sa fac super-reteta!! Tocmai am terminat treaba si a iesit o minunatie!! Imi astept bubul sa vina de la serviciu si sa guste :D Vreau sa vad reactia :)) (nu a mai mancat niciodata si i-am promis de o gramada de vreme ca ii fac). Sper sa nu manance tot asta seara :))
RăspundețiȘtergeremultumesc frumos si la cat mai multe retete!!
P.S. Ai un blog genial!! Ma tot uit la retete si as vrea sa le incerc pe toate :D dar nu am timp :(((
ȘtergereHai ca deja mi s-a facut foame uitandu-ma la Lasagna care arata atat de bine...
Un singur lucru e clar: bucatareala da dependenta!! Stiam eu de ce m-am oprit din gatit in ultimii 2-3 ani... :D
Insa voi reveni cat de curand la vechea mea pasiune :) Promit!!
Aaaand now, back to study! :)
Sa aveti o seara faina si un weekend asa cum va doriti!!
Nu cred ca blogul e chiar genial, dar iti multumesc :D
ȘtergerePoate pana la urma vei incerca toate retetele, doar ai promis ca te vei reintoarce la vechea ta pasiune :) Cu dependenta nu e de glumit, chiar si dupa ce ti-o tratezi, tot are tendinta sa se reintoarca :P
Sper ca reactia "bubului" a fost cea asteptata. Si multa bafta in sesiune, poate treci mai des pe aici dupa ce scapi de facultate ;)
Am facut si aceasta reteta,azi i-am rasfatat si cu tocanita si clatite...acum astept sa se raceasca sa ma pot delecta ....gata fug la invatat ca raman in urma,o seara frumoasa!
RăspundețiȘtergereOff, sesiunea asta... Daca nu se termina mai repede, risc sa devin nefericitul posesor al unui blog culinar fara cititori :)) Restante 0 = mai mult petrecut timp alaturi de mine si retetele mele, asa ca spor la invatat!
ȘtergereEu nu sunt in sesiune,fac un curs de frizerie coafor si aveam tema de vizionat anumite tehnici de tuns,sigur nu ratez o zi sa nu salivez ,sau sa inghit in sec la bunatatile facute de tine ...eu am combinat laptele de pasare cu capsuni,e o combinatie buna ,dulce cu acrisor...o sa mai bantui pe la tine sa vad ce gatesc azi...vesnica problema...noi ce mancam azi?iar eu trebuie sa ma descurc si sa i surprind...cu bunatatile gasite de mine pe site-ul tau,o zi cu soare !
RăspundețiȘtergereNu e ea sesiune, dar vad ca tot pe baza de cursuri este :)) Ai dreptate in legatura cu vesnica problema. Dupa ce-o rezolvam, apare urmatoarea problema... noi ce mancam maine? :D
ȘtergereOooo cand am vazut reteta asta mi-am adus aminte de copilarie.Este extraordinara...cand eram micuta mancam non stop lapte de pasare facut de bunica mea...acu' m-am lasat pe tanjala,nu-l mai fac ori din lipsa de timp ,ori pentru ca parca niciodata n-are gustul de atunci:-(
RăspundețiȘtergereDar am sa-mi dau greata si am sa pregatesc reteta dumneavoastra.Abia astept!!!
Zi faina :-))
Angelica, cum pe blog toata lumea vorbeste la pertu cu mine, nici tu n-ar trebui sa te sfiesti s-o faci :)) Nici ingredientele de astazi nu mai au aceeasi calitate, dar poate acum laptele de pasare nu te mai tenteaza la fel de mult si datorita faptului ca acesta ar trebui preparat dupa reteta bunicii tale ;) Dar cu putin noroc, poate reteta mea se apropie de cea a bunicii.
Ștergerefoarte foarte buuun. Nu stiu ce sa zic, dar pana acuma toate retetele incercate de pe site-ul asta au iesit perfect...de bune ;)
RăspundețiȘtergerePoate a fost o intamplare :)) Sau poate te pricepi tu la gatit... ;)
Ștergerehello.
RăspundețiȘtergerecompozitia finala, mie mi-a iesit foarte cremoasa, ca o budinca. in imagine apare totusi mai curgatoare, ca sa zic asa. n-am tinut mai mult de 10 minute la foc mic. ar fi trebuit sa mai adaug niste lapte?
Ai remarcat bine, compozitia n-ar fi trebuit sa iasa ca o budinca. Adica laptele se mai ingroasa, insa trebuie sa ramana lichid. Nu stiu de ce tie ti s-a coagulat, ar fi fost bine sa incerci sa mai adaugi lapte atunci cand ai observat ca se ingroasa. Insa doar imi dau cu parerea, nu sunt absolut sigur ca ar fi functionat...
Ștergereofftopic. caracterele de introdus ca sa dovedesc ca nu sunt robot sunt odioase! :)
RăspundețiȘtergereImi pare rau pentru disconfortul produs, insa e prapad daca renunt la ele... Deocamdata n-am reusit sa gasesc o solutie mai buna.
Ștergerecate portii ies?
RăspundețiȘtergereAsta depinde foarte mult de felul in care percepe fiecare marimea portiei... Normal ar trebui sa fie patru portii (fiind vorba de un litru de lapte si patru oua).
ȘtergereSi iata ca am mai facut o reteta..pentru prima data lapte de pasare,eu cred ca mi-a iesit ..arata delicios,miroase atat de bine.Acum e la rece, nu pt mult timp :D
RăspundețiȘtergereTks!
Lore, daca laptele de pasare nu doar ca arata delicios, ci si miroase bine, atunci nu poate inseamna decat ca ti-a iesit. Enjoy it! :)
ȘtergereE prima data cand fac asa ceva ;imi placea foarte mult , dar numai mama facea . Ceea ce vreau sa spun este ca , intocmai indicatiilor tale am efectuat si eu reteta ...si ce sa vezi , minune! A iesit ceva de vis ! Multumesc , Robert ! Tot ce am facut pana acum de pe blogul tau a iesit , mmm, foarte bun !
RăspundețiȘtergereMadalina, daca toate retetele de pe blogul meu pe care le incerci iti ies bine, in curand nu vei mai putea sa zici ca a fost o minune :) Vei zice ca asta e normalitate... Ma bucur ca ti-a placut laptele "nostru" de pasare, inseamna ca mama ta folosea o reteta asemanatoare.
ȘtergereHallo, Robert.Cand nu am somn ce sa fac?"Cotrobai"pe la tine poate dau de ceva;))).Si uite ca am gasit ceva ce eu nu am incercat.Mama facea tot timpul cand eram acasa, si acum mai face dar eu.....:(((((.Viata asta. As prinde niste pasari sa le mulg :)))))dar si ele ca mine sunt lesinate de caldura asa ca saptamana viitoare ma pun sa fac ca poza ta e o ispita.:)).Super, super blogul,pozele,mai ales ca si eu ador vasele de sticla;).Ok mai "vb".Tschüss. Oty.
RăspundețiȘtergererobert,gata, maine ma pun pe treaba , fac lapte de pasare...stii ceva, am o super mare hiper mega curiozitate pe care cred ca o au toate doamnele si domnisoarele de pe blog...cum aratiiiiii??????? pune-ne si tu o pozaaa sa te vedemmmm, ca doar esti barbatul viselor noastre!!!!! roxana, mezina familiei.
RăspundețiȘtergereSuper rețeta!! Foarte bun ! O sugestie care sper sa nu supere pe nimeni, la sfârșit puteți pudra putina scorțișoară când serviți
RăspundețiȘtergere, e foarte bun pentru cine ii place scorțișoara bine înțeles ;)
Oana