Lapte de pasăre

Lapte de pasare reteta
Ingrediente reteta Lapte de pasare:
  • un litru lapte
  • 4 oua mari
  • 200 g zahar
  • o lingura amidon (sau faina)
  • un plic zahar vanilinat (ideal ar fi burbon)
Lapte de pasare ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Lapte de pasare sau bulgari de zapada, indiferent cum i-am zice, aceasta reteta este un desert de care nu te saturi niciodata. Chiar daca nu este deloc satios, laptele de pasare compenseaza prin usurinta cu care poate fi preparat. Punem la fiert laptele cu zaharul vanilinat si intre timp separam albusurile celor patru oua de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare, iar dupa ce acestea s-au intarit, adaugam 100 g de zahar si continuam sa le batem/mixam (trebuie ca albusul sa nu cada atunci cand intoarcem castronul). Dam focul la minim si punem in lapte cate o lingurita cu spuma de albus. Lasam un minut la fiert galustele de albus, apoi le intoarcem pe partea cealalta pentru inca un minut, dupa care le scoatem cu paleta si le lasam la scurs intr-o strecuratoare. In timpul fierberii, galustele pentru laptele de pasare isi vor mari volumul, asa ca nu trebuie sa punem prea multe la fiert. Pentru a termina cat mai repede, cel mai bine este sa folosim o cratita cu diametrul mai mare. Punem intr-un vas galbenusurile, restul de zahar (100 g), o lingura de amidon (sau faina) si le amestecam pana cand se dizolva zaharul. Dupa ce am terminat de fiert toate galustele de albus, in laptele ramas turnam compozitia obtinuta. Lasam laptele de pasare la fiert inca zece minute, avand grija sa amestecam (in acest timp laptele isi va schimba consistenta, devenind mai cremos). Daca plicul de zahar vanilinat burbon ni se pare insuficient, mai putem adauga in laptele de pasare si zahar vanilinat sau esenta de vanilie. La final punem galustele de albus intr-un vas, apoi turnam peste ele laptele de pasare si introducem vasul in frigider - laptele de pasare este un desert care se serveste rece.
Lapte de pasare reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu lapte!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

59 de comentarii:

  1. Bravooooooooooooooooo , asta da desert ... si-nca ceva , pasarica a devenit mamifer ... hihihi ,glumesc Robert
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  2. am venit si la laptele de pasare,in toiul zilei :))))

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Atata timp cat da lapte, nici nu mai conteaza daca e pasare sau mamifer. Ela, bine ca ai venit ziua, asta nu e lapte de bufnita :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. :)))))))))))))))) am mai venit si noaptea,sa nu imi ies din ritm

    RăspundețiȘtergere
  5. domnule BarbatLaCratita cred ca sunteti un tip foarte sexy!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamna Angi, imi place sa cred ca nu va inselati deloc ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hahahaha, ce caterinca! . :). Ffelicitari pentru site. (un alt barbat la cratita)

      Ștergere
    2. :)) Caterinca, caterinca... da` vreau sa se stie :D Multumesc barbate, bine-ai venit in grupul nostru de barbati la cratita, grup care vad ca incepe sa devina din ce in ce mai numeros.

      Ștergere
    3. :) ce modest esti :)

      Ștergere
    4. :) as putea spune ca sunt realist... insa ma abtin. Zicea cineva ca "modestia-i sora buna cu prostia", insa stiu ca societatea apreciaza indivizii modesti, asa ca trebuie sa ma fac si eu cat mai placut si apreciat - doar vreau ca blogul culinar pe care-l scriu sa aiba audienta mare :))

      Ștergere
    5. Va inselati ! MANDRIA = PROSTIA Multumim pt retete !

      Ștergere
  7. Arata fff bine,chiar maine ii fac proba:))

    RăspundețiȘtergere
  8. mda..exact cum imi inchipuiam!! :) in ce ma priveste sigur n-o sa mai pierd vremea "pe coclauri" atata timp cat gasesc aici mai mult decat ma asteptam..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am incercat si mi-a iesit suuuper bun, astazi pregatesc din nou aceasta reteta.Spor la treaba tuturor ...si ..pofta buna !

      Ștergere
  9. :> Inteleapta decizie, ar trebui luata de cat mai multa lume :)

    RăspundețiȘtergere
  10. pozele se pot manca?=)))) arata ft bine, sunt sigura ca si gustul este nemaipomenit!

    RăspundețiȘtergere
  11. :)) Daca avem stomacul bun, se pot manca si pozele, dar nu recomand abuzul! Avertisment: a nu se depasi doza zilnica de doua poze...

    RăspundețiȘtergere
  12. Atata timp cat sunteti sexy...nu ne-ar deranja si poze cu bucatarul:))

    RăspundețiȘtergere
  13. atat pot sa spun:salivez deja si cred ca tu vei fi vinovat de ,,ruinarea dietei,,mele....glumesc,sper ca nu te-ai suparat pe mine,dar este sublim ce vad acolo...felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din contra, ma simt flatat :D Nu cred insa ca ai de ce sa-ti faci mari griji, laptele de pasare nu-mi pare chiar un ucigas de diete :)

      Ștergere
  14. Salut! Am o nelamurire din reteta ta: compozitia de galbenusuri cu zahar se adauga peste laptele cald, dupa fierberea galustilor sau dupa ce laptele se lasa la racit? Si aceeasi problema, laptele de pasare se toarna peste galustile de albus la scurt timp dupa ce l-am luat de pe foc sau dupa ce s-a racit? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Ruxi! Compozitia de galbenusuri cu zahar se adauga peste laptele cald (focul trebuie sa fie dat la minim). Tinand cont de faptul ca oricum laptele de pasare va trebui introdus in frigider, cel mai bine ar fi ca acesta sa fie turnat peste galustele de albus dupa ce s-a mai racit putin - preventiv, sa nu cumva sa ne "topeasca" galustele, in cazul in care este prea fierbinte :)

      Ștergere
    2. Ok, multumesc! Intrebarile erau post-factum: mi s-a branzit laptele de pasare :(( Am inteles intre timp ca l-am lasat prea mult pe foc. Va trebui sa repet experienta, numai ca acum imi era pofta si m-am suparat (nu pe tine), ca pana acum mi-au reusit si fursecuri si torturi si trigoane si ficatei si salate, toate urmate dupa retetele tale ;))

      Ștergere
    3. Cu placere! Imi pare rau ca s-a intamplat "nenorocirea" tocmai acum, cand iti era pofta :) Dar macar ma bucur sa aud ca ai fost multumita ce rezultatul celorlalte retete. Din pacate, uneori se mai intampla sa dam si rateuri, important e sa nu ne lasam descurajati. Stiu senzatia de dezamagire pe care o simti tu acum, o mai traiesc si eu uneori - dupa ce ma chinuiesc o gramada sa fotografiez toate etapele unei retete, la sfarsit vad ca m-am chinuit degeaba si nici macar nu stiu sigur daca eu sunt de vina sau reteta e proasta :))

      Ștergere
  15. se poate face doar jumatate din reteta?!am 11 galbenusuri ramase de la un tort si ma cam tenteaza reteta asta dar nu mai vreau sa mai sparg si alte oua ca nu am ce sa fac cu cele 11 galbenusuri....:)ai vreo idee?!:) sau merge sa fac lapte de pasare fara bulgarii de albus?!si daca merge la cat lapte sa folosesc galbenusurile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, merge sa injumatatesti ingredientele retetei. E pacat sa nu pui si bulgarii aia de albus in laptele de pasare, acesta si-ar pierde astfel o mare parte din farmec...

      Ștergere
  16. buna din nou...am facut fara bulgarii aferenti in 2 L de lapte am pus cele 11 galbenusuri,200g zahar,4 pliculete de zahar vanilat,2 linguri de amidon si un plic de budinca de vanilie :D a iesit ceva bun ca o budinca...data viitoare voi face reteta intreaga...adica cu bulgarasi cu tot...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la urma, important este ca ti-a placut :) Sunt curios ce vei spune dupa ce vei incerca reteta de lapte de pasare completa...

      Ștergere
  17. buna,vreau sa iti spun ca reteta asta m-a ajutat foarte bine sa fac crema de vanilie,care am vazut acum ca o ai postata la eclere...ideea este ca iesit super buna dupa reteta asta si am sa umplu maine niste choux-uri...:D

    RăspundețiȘtergere
  18. pai nu trebuie?!:d mi s-a parut asa buna reteta asta ca m-am gandit sa o exploatez la maxim... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Da, ai dreptate. Ar trebui sa-ti placa si mai mult laptele de pasare preparat intocmai ca in reteta mea, acum ramane de vazut.

      Ștergere
  19. Suuuuper!! Nu am mai facut de foarte mult timp lapte de pasare, asa ca azi, desi sunt in plina sesiune a anului 4 (:D:D:D) , m-am hotarat sa iau o pauza de la invatat si sa fac super-reteta!! Tocmai am terminat treaba si a iesit o minunatie!! Imi astept bubul sa vina de la serviciu si sa guste :D Vreau sa vad reactia :)) (nu a mai mancat niciodata si i-am promis de o gramada de vreme ca ii fac). Sper sa nu manance tot asta seara :))
    multumesc frumos si la cat mai multe retete!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. Ai un blog genial!! Ma tot uit la retete si as vrea sa le incerc pe toate :D dar nu am timp :(((
      Hai ca deja mi s-a facut foame uitandu-ma la Lasagna care arata atat de bine...
      Un singur lucru e clar: bucatareala da dependenta!! Stiam eu de ce m-am oprit din gatit in ultimii 2-3 ani... :D
      Insa voi reveni cat de curand la vechea mea pasiune :) Promit!!
      Aaaand now, back to study! :)
      Sa aveti o seara faina si un weekend asa cum va doriti!!

      Ștergere
    2. Nu cred ca blogul e chiar genial, dar iti multumesc :D
      Poate pana la urma vei incerca toate retetele, doar ai promis ca te vei reintoarce la vechea ta pasiune :) Cu dependenta nu e de glumit, chiar si dupa ce ti-o tratezi, tot are tendinta sa se reintoarca :P
      Sper ca reactia "bubului" a fost cea asteptata. Si multa bafta in sesiune, poate treci mai des pe aici dupa ce scapi de facultate ;)

      Ștergere
  20. Am facut si aceasta reteta,azi i-am rasfatat si cu tocanita si clatite...acum astept sa se raceasca sa ma pot delecta ....gata fug la invatat ca raman in urma,o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Off, sesiunea asta... Daca nu se termina mai repede, risc sa devin nefericitul posesor al unui blog culinar fara cititori :)) Restante 0 = mai mult petrecut timp alaturi de mine si retetele mele, asa ca spor la invatat!

      Ștergere
  21. Eu nu sunt in sesiune,fac un curs de frizerie coafor si aveam tema de vizionat anumite tehnici de tuns,sigur nu ratez o zi sa nu salivez ,sau sa inghit in sec la bunatatile facute de tine ...eu am combinat laptele de pasare cu capsuni,e o combinatie buna ,dulce cu acrisor...o sa mai bantui pe la tine sa vad ce gatesc azi...vesnica problema...noi ce mancam azi?iar eu trebuie sa ma descurc si sa i surprind...cu bunatatile gasite de mine pe site-ul tau,o zi cu soare !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e ea sesiune, dar vad ca tot pe baza de cursuri este :)) Ai dreptate in legatura cu vesnica problema. Dupa ce-o rezolvam, apare urmatoarea problema... noi ce mancam maine? :D

      Ștergere
  22. Oooo cand am vazut reteta asta mi-am adus aminte de copilarie.Este extraordinara...cand eram micuta mancam non stop lapte de pasare facut de bunica mea...acu' m-am lasat pe tanjala,nu-l mai fac ori din lipsa de timp ,ori pentru ca parca niciodata n-are gustul de atunci:-(
    Dar am sa-mi dau greata si am sa pregatesc reteta dumneavoastra.Abia astept!!!
    Zi faina :-))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angelica, cum pe blog toata lumea vorbeste la pertu cu mine, nici tu n-ar trebui sa te sfiesti s-o faci :)) Nici ingredientele de astazi nu mai au aceeasi calitate, dar poate acum laptele de pasare nu te mai tenteaza la fel de mult si datorita faptului ca acesta ar trebui preparat dupa reteta bunicii tale ;) Dar cu putin noroc, poate reteta mea se apropie de cea a bunicii.

      Ștergere
  23. foarte foarte buuun. Nu stiu ce sa zic, dar pana acuma toate retetele incercate de pe site-ul asta au iesit perfect...de bune ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate a fost o intamplare :)) Sau poate te pricepi tu la gatit... ;)

      Ștergere
  24. hello.

    compozitia finala, mie mi-a iesit foarte cremoasa, ca o budinca. in imagine apare totusi mai curgatoare, ca sa zic asa. n-am tinut mai mult de 10 minute la foc mic. ar fi trebuit sa mai adaug niste lapte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai remarcat bine, compozitia n-ar fi trebuit sa iasa ca o budinca. Adica laptele se mai ingroasa, insa trebuie sa ramana lichid. Nu stiu de ce tie ti s-a coagulat, ar fi fost bine sa incerci sa mai adaugi lapte atunci cand ai observat ca se ingroasa. Insa doar imi dau cu parerea, nu sunt absolut sigur ca ar fi functionat...

      Ștergere
  25. offtopic. caracterele de introdus ca sa dovedesc ca nu sunt robot sunt odioase! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau pentru disconfortul produs, insa e prapad daca renunt la ele... Deocamdata n-am reusit sa gasesc o solutie mai buna.

      Ștergere
  26. Răspunsuri
    1. Asta depinde foarte mult de felul in care percepe fiecare marimea portiei... Normal ar trebui sa fie patru portii (fiind vorba de un litru de lapte si patru oua).

      Ștergere
  27. Si iata ca am mai facut o reteta..pentru prima data lapte de pasare,eu cred ca mi-a iesit ..arata delicios,miroase atat de bine.Acum e la rece, nu pt mult timp :D
    Tks!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lore, daca laptele de pasare nu doar ca arata delicios, ci si miroase bine, atunci nu poate inseamna decat ca ti-a iesit. Enjoy it! :)

      Ștergere
  28. E prima data cand fac asa ceva ;imi placea foarte mult , dar numai mama facea . Ceea ce vreau sa spun este ca , intocmai indicatiilor tale am efectuat si eu reteta ...si ce sa vezi , minune! A iesit ceva de vis ! Multumesc , Robert ! Tot ce am facut pana acum de pe blogul tau a iesit , mmm, foarte bun !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Madalina, daca toate retetele de pe blogul meu pe care le incerci iti ies bine, in curand nu vei mai putea sa zici ca a fost o minune :) Vei zice ca asta e normalitate... Ma bucur ca ti-a placut laptele "nostru" de pasare, inseamna ca mama ta folosea o reteta asemanatoare.

      Ștergere
  29. Hallo, Robert.Cand nu am somn ce sa fac?"Cotrobai"pe la tine poate dau de ceva;))).Si uite ca am gasit ceva ce eu nu am incercat.Mama facea tot timpul cand eram acasa, si acum mai face dar eu.....:(((((.Viata asta. As prinde niste pasari sa le mulg :)))))dar si ele ca mine sunt lesinate de caldura asa ca saptamana viitoare ma pun sa fac ca poza ta e o ispita.:)).Super, super blogul,pozele,mai ales ca si eu ador vasele de sticla;).Ok mai "vb".Tschüss. Oty.

    RăspundețiȘtergere
  30. robert,gata, maine ma pun pe treaba , fac lapte de pasare...stii ceva, am o super mare hiper mega curiozitate pe care cred ca o au toate doamnele si domnisoarele de pe blog...cum aratiiiiii??????? pune-ne si tu o pozaaa sa te vedemmmm, ca doar esti barbatul viselor noastre!!!!! roxana, mezina familiei.

    RăspundețiȘtergere
  31. Super rețeta!! Foarte bun ! O sugestie care sper sa nu supere pe nimeni, la sfârșit puteți pudra putina scorțișoară când serviți
    , e foarte bun pentru cine ii place scorțișoara bine înțeles ;)
    Oana

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)