- 2 fire praz
- 400 g carne tocata
- un ou
- doua lingurite de boia
- o conserva rosii in suc propriu
- 200 g masline
- 2-3 foi de dafin
- o legatura patrunjel
- ulei, sare si piper
Reteta de praz umplut este mai putin cunoscuta in afara Olteniei, insa este o reteta simpla si de efect. Aceasta reteta presupune cateva etape distincte: pregatirea prazului, prepararea umpluturii pentru praz, prepararea sosului, iar la sfarsit umplerea prazului si introducerea acestuia la cuptor. Spalam prazul si il taiem aproximativ pe jumatate, deoarece pentru umplut vom folosi doar partea alba a acestuia. Impartim partea alba a prazului in bucati aproximativ egale (de 7-8 cm) si scotem miezul impingandu-l usor cu degetul (pentru siguranta, fiecare tub de praz trebuie sa fie format din doua foi). Punem intr-un vas 400 g de carne tocata, un ou, sare si piper dupa gust. Tocam miezul ramas de la "tuburile" de praz si il punem in vasul cu umplutura pentru praz. Adaugam si patrunjelul tocat, amestecam bine compozitia si la sfarsit adaugam o lingurita de boia (dulce sau iute, in functie de preferintele fiecaruia). Tocam partea verde a prazului (frunzele) si o punem la calit in cateva linguri de ulei incins. Atunci cand prazul incepe sa se inmoaie, adaugam rosiile in suc propriu, cealalta lingurita de boia, 200 g de masline si doua-trei foi de dafin. Lasam sa fiarba sosul pentru prazul umplut la foc mediu pana in momentul in care acesta da in clocot. Umplem tuburile de praz cu compozitia de carne, avand grija sa nu le indesam prea tare (pentru a nu se rupe prazul). Apoi turnam sosul fierbinte peste tuburile de praz umplut si introducem vasul in cuptorul preincalzit. Lasam prazul umplut sa fiarba in sos circa o jumatate de ora, la foc mediu (175 grade C).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare la cuptor!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Asta am trecut-o pe lista pentru masa de Paste.:) Maslinele pot fi si verzi?
RăspundețiȘtergereDaca-ti plac, nu vad de ce n-ai putea folosi si masline verzi. Doar ca mie mi se par mai gustoase cele negre.
ȘtergereChiar asteptam o noutate:))))....trebuie incercata!!!
RăspundețiȘtergere:D Am dus o lupta apriga cu comoditatea si am reusit pana la urma s-o inving :))
ȘtergereAsa ceva n-am mai vazut! Nu ca as fi vazut eu prea multe, e drept ca ma minunez cam des...Va sa zica si prazul poti sa-l umpli cu ceva. Foarte interesant si , probabil, foarte gustos!
RăspundețiȘtergere:)) Poti sa umpli orice are un spatiu gol, deci chiar si prazul... e cam ca chestia aia cu mulsul din Meet The Parents... :D
ȘtergereHei, Barbat La Cratita, felicitari, ai luat locul 3 la Roblogfest, cu 35 voturi!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Maria! Tehnic vorbind, vechiul blog s-a numarat printre castigatori, se pare ca a fost decorat postmortem :)) - asta pentru ca n-am reusit sa-l inlocuiesc pe site cu noul BarbatLaCratita.ro
ȘtergereFelicitari pentru premiu, te-am votat!
RăspundețiȘtergereIti multumesc pentru vot, Roxana!
ȘtergereEu încă n-am reușit să umplu praz fără să rup mare parte din producție. :lol:
RăspundețiȘtergereBine, la cel crud e mai ok... însă făcusem niște praz umplut cu pateu (cremă de ficat homemade) și era prazul opărit și ăla m-a chinuit.
Acuma am o poftă de ceva cu praz și mâine n-am de unde lua... poate pe săptămâna viitoare un stufat... de pui.
:)) Ca sa nu mai strici aiurea productia de praz, iti recomand sa-l folosesti pe cel crud. Este mai elastic si nu vei intampina mari dificultati.
ȘtergereMda... eram la un moment dat cunoscută ca singura moldoveancă obsedată de praz. :))
Ștergere:))) macar e o obsesie sanatoasa... :D
Ștergerefelicitari pentru reteta,a iesit suuuper gustoasa
RăspundețiȘtergereMultumesc, insa felicitarile nu le merit doar eu, pana la urma tu ai pus in practica reteta :)
Ștergereexcelenta reteta! Am gatit-o de doua ori si a avut un succes rasunator! Tin sa spun ca a fost prima data cand am mancat praz, dar e foarte foarte gustos in aceasta varianta ;) chiar merita incercata reteta!
RăspundețiȘtergereSper sa vada cat mai multa lume acest comentariu si sa se convinga ca reteta merita incercata. Mie mi-a luat o luna pana am reusit sa-l remarc... :(
ȘtergereIn avest moment pregatesc aceasta reteta sunt curioasa cum iese.As avea si o intrebare:,, E posibil sa umplem prazul dimineata si restul sa preparam inainte de cina?
RăspundețiȘtergereDaca este tinut in frigider pana seara, n-ar trebui sa se intample nimic cu prazul. Am si eu acum o curiozitate :) : cum ti s-a parut c-a iesit prazul umplut?
ȘtergereA iesit destul de bun doar ca am intampinat o problema...,, tuburile"de praz au ramas putin intarite, adica un pic nefierte, desi am urmat reteta pas cu pas.Nu stiu unde am gresit, dar s-a mancat destul de bine.Am publicat si fotografii pe facebook si se vede ce bine mi-a iesit.Multumesc mult pentru ajutor.
RăspundețiȘtergereDin ce am observat, e cam greu de estimat timpul exact in care se va face prazul la cuptor... Nu stiu daca e de vina prazul folosit sau cuptorul, mi-am dat seama ca cel mai sigur este sa-l incercam/ gustam inainte de a-l scoate din cuptor. Ma bucur sa aud ca totusi n-ai avut nemultumiti la masa! :)
Ștergere