Cornuleţe cu gem

Cornulete cu gem reteta
Ingrediente reteta Cornulete cu gem:
  • un borcan gem (360-400 g)
  • 300 g untura (sau unt)
  • 150 ml bors (sau apa minerala)
  • un cubulet drojdie proaspata (25g) sau un pliculet 7g uscata
  • circa 800 g faina (cat cuprinde)
  • 2-3 lingurite esenta de rom
  • 200 g zahar pudra
Cornulete cu gem ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Cea mai importanta caracteristica a acestei retete de cornulete cu gem este fragezimea care este obtinuta prin utilizarea borsului. Am scris asta inca de la inceput deoarece acum vreo doi ani am publicat pe blog o reteta de cornulete cu rahat fara bors si am vazut ca multa lume nu prea stie care este diferenta intre cornuletele pe baza de bors si cele pe baza de lapte sau apa. Deci, daca ne dorim niste cornulete fragede care efectiv ni se topesc in gura, folosim aceasta reteta; daca vrem cornuletele tari si sfaramicioase, atunci folosim reteta veche, catre care las link. Este important ca ingredientele principale ale cornuletelor, adica untura si borsul a fie la temperatura camerei atunci cand le vom folosi. Turnam 150 ml de bors intr-un vas (n-am incercat, insa multa lume zice ca apa minerala fragezeste cornuletele la fel de bine), maruntim un cubulet de drojdie proaspata (sau un pliculet cu 7 g de drojdie uscata) si il adaugam impreuna cu un praf de sare si o lingurita rasa de zahar. Amestecam pana ce dizolvam drojdia in bors, apoi adaugam cateva lingurite cu esenta, in functie de cat de concentrata este esenta pe care-o folosim (eu am ales rom, insa putem pune orice ne place). Punem si cele 300 g de untura, apoi amestecam compozitia cornuletelor cat de bine putem (nu o sa avem mare succes, deci nu trebuie sa insistam prea mult). Pentru inceput punem in vas 800 g de faina, presarand-o treptat si amestecand. Este indicat sa ne folosim mainile atunci cand amestecam faina in compozitie, pentru ca astfel vom reusi sa incorporam mai eficient untura. Trebuie sa obtinem un aluat tare si nelipicios pe care sa-l putem intinde cu sucitorul, deci este foarte probabil sa mai fie nevoie sa adaugam faina pentru a atinge consistenta dorita. Dupa aceea introducem in frigider aluatul obtinut si il tinem acolo cel putin 30 de minute (cu cat aluatul va sta acum mai mult timp in frigider, cu atat mai apoi cornuletele cu gem vor fi mai fragede). Atunci cand vom incepe sa formam cornuletele, va trebui sa pastram in continuare aluatul in frigider, il scoatem numai pentru a rupe repede bucatele mici din el (doar cat sa intindem o foaie). Pudram cu faina blatul de lucru si, cu ajutorul sucitorului, intindem aluatul intr-o foaie foarte subtire, pentru ca altfel cornuletele cu gem ne vor iesi foarte umflate (bine, nu trebuie nici sa exageram, nu este necesar sa intindem foaia chiar pana ajunge atat de subtire incat sa reusim sa vedem prin ea). Ne putem face o idee si din imaginile retetei. Pentru a modela cornuletele decupam un dreptunghi in foaia de aluat si inlaturam ceea ce este de prisos (lungimea dreptunghiului nu conteaza, importanta este latimea: 6-7 cm). Ungem foaia cu gem (dar nu punem foarte mult, pentru ca altfel acesta va curge in timpul coacerii) si rulam foaia pe lungime (am rulat-o de doua ori). Taiem ruloul format in bucatele de grosimea unui deget (1cm) folosind un cutit foarte bine ascutit si pudrat cu faina (pudram cutitul cu faina pentru a nu se lipi cornuletele de el). Asezam cornuletele cu gem in tava, lasand cam un centimetru distanta intre ele, deoarece vor mai creste putin la cuptor (avem nevoie de doua tavi pentru a le coace pe toate). Incingem bine cuptorul, introducem apoi tava cu cornulete si le coacem aproximativ 20 de minute (pana cand se rumenesc putin). Dupa ce le scoatem din cuptor, cand inca sunt putin calde (dar nu foarte fierbinti), tavalim cornuletele prin zahar pudra. Cea mai simpla si rapida metoda este sa punem intr-o punga zaharul pudra si cornuletele, iar apoi sa scuturam energic punga - aceasta trebuie sa fie una rezistenta, altfel ne asumam riscul de a arunca zahar si cornulete prin toata bucataria in cazul in care se rupe :)
Cornulete cu gem reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

25 de comentarii:

  1. sunt excelente cornuletele preparate cu untura si bors! Imi aduc aminte de copilarie, cand bunica facea aceste minunatii :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si daca nu-ti vor iesi la fel de bune ca ale bunicii, merita incercate macar pentru a-ti aduce si mai bine aminte de copilarie :)

      Ștergere
  2. tare bine arata..dar ce cu ce s-ar putea inlocui borsul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iulia, la nevoie, poti inlocui borsul cu lapte, insa nu vei obtine acelasi rezultat... Cornulete atat de fragede ies doar folosind combinatia asta de bors si untura.

      Ștergere
  3. Buna ziua, eu stau in alta tara si nu am bors, ce as putea pune in locul borsului. ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti pune lapte sau chiar apa in locul borsului, insa cornuletele nu vor iesi la fel de fragede.

      Ștergere
    2. ati incercat cu apa minerala si un pic de otet?

      Ștergere
    3. Multa lume fragezeste cornuletele doar cu apa de la robinet amestecata cu otet (50-50%).

      Ștergere
  4. Groaznice!....Evit poza asta de 5 zile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, iar eu pun poza cornuletelor pe facebook, pe twitter, sperand ca-ti vor sari in ochi :D Poate, tot vazandu-le, prinzi drag de ele si te apuci sa prepari reteta :)))

      Ștergere
  5. dar zahar nu are in compozitie ,nu am vazut pe reteta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cornuletele mele nu au zahar in compozitie, altfel l-ai fi vazut mentionat in lista cu ingredientele retetei. Cornuletele au gem (care este dulce) si la sfarsit vor fi tavalite prin zahar pudra, deci vor iesi suficient de dulci (chiar prea dulci pentru gusturile unora).

      Ștergere
  6. am facut aceasta reteta si au iesit super bune doar ca nu am avut rabdare si am pus rece si drojdia si borsul ,dar eu am fost multumita de cornulete,in reteta spune :la temp camerei si eu am adaugat si putin zahar in compozitie cu apare nimic la reteta,dar cu incredere sunt fff bune,BLC mie imi plac retetele tale,sunt grozave.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doina, nu pot decat sa-mi doresc ca dupa ce le incerci sa fii multumita de rezultatul tuturor acestor retete pe care acum le vezi grozave. Sper sa incerci cat mai multe dintre ele, pentru a-ti intari parerea buna pe care ti-ai format-o pana acum. Poti sa-mi zici Robert.

      Ștergere
  7. Excelenta reteta! Am facut-o chiar azi si au iesit surprinzator de bune, se topesc in gura. Intr-adevar, aluatul nu necesita zahar, gemul si zaharul prin care se tavalesc cornuletele fierbinti sunt arhisuficiente.Multumesc pt reteta asta cu savoare de copilarie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Ai ales momentul perfect pentru a-ti aminti de copilarie: ajunul Craciunului! :)

      Ștergere
  8. buna ziua Robert am si eu o intrebare...se foloseste bors de putina?sau cum putem face rost de acest bors?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, eu cumpar borsul pentru cornulete... se gaseste la sticla de un litru, pretul este in jur de 2 lei (cred ca il poti gasi cam in toate magazinele alimentare). Borsul se gaseste si in piata, la tarani, insa parca nu ma prea atrage ideea :)

      Ștergere
  9. Buna! Multumesc de reteta. Sunt cele mai bune si fragede cornulete pe care le-am mancat vreodata. Le-am facut deja de doua ori, prietenul meu meu le adora. Imi place foarte mult sa gatesc cu untura, mai ales la prajituri si fursecuri. Le ofera o fragezime pe care nicio alta grasime nu o poate egala. Multumim pentru efortul depus aici pe blog.
    O saptamana minunata!
    Roxana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Roxana! Multa lume inca se fereste de untura, insa cei care le-au incercat se pare ca sunt unanim convinsi de faptul ca cele mai bune cornulete fragede ies doar folosind untura. Multumesc si eu pentru cuvintele frumoase, sper sa incerci si alte retete cu untura - iti recomand fursecurile mele (RETETA).

      Ștergere
  10. bune, eu mai pun in umplutura si nuca sau migdale tocate (bucati cam cat un bob de piper) si rumenite in tava la cuptor.Se pot incerca variatii cu fistic, seminte pin, s.a.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm, pare tare interesanta varianta ta de cornulete... Deja salivez acum gandindu-ma la niste cornulete cu seminte de pin rumenite putin la cuptor :)

      Ștergere
  11. Putem sa punem praf de copt dacă nu avem drojdie uscata sau proaspătă ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am incercat niciodata sa dac reteta asta de cornulete cu praf de copt, insa cineva mi-a zis ca ar fi iesit ok. Acum tu hotarasti...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)