Supă cremă de cartofi cu afumătură

Supa crema de cartofi cu afumatura reteta
Ingrediente reteta Supa crema de cartofi cu afumatura:
  • 1/2 kg cartofi
  • 200 g afumatura (kaiser sau bacon)
  • 2 morcovi
  • o ceapa
  • 200 ml smantana grasa
  • 1/2 legatura patrunjel
  • apa, ulei, sare si piper
Supa crema de cartofi cu afumatura ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Daca pana acum toate supele crema pe care le-am publicat se puteau incadra cu usurinta in categoria retete dietetice, de data aceasta am schimbat putin registrul. Am renuntat la a mai imbunatati supa crema de cartofi cu crutoane sau smantana si am apelat la artileria grea: afumatura! :D Este destul de nimerita expresia, asta deoarece si supa crema este destul de grea pentru cei care nu suporta prajelile... partea buna este ca si acestia pot prepara reteta, supa crema de cartofi este la fel de delicioasa chiar si daca renuntam la afumatura prajita. Inainte de a incepe prepararea efectiva a supei crema de cartofi cu afumatura (sau fara) ne pregatim ingredientele, adica le spalam, le curatam si le tocam (taiem suvite subtiri 200 g de afumatura si tocam cubulete doi morcovi, o ceapa si o jumatate de kg de cartofi). Turnam intr-o cratita o lingura sau doua de ulei, punem cratita pe plita aragazului si adaugam suvitele de afumatura atunci cand uleiul s-a incins. Tinem suvitele de afumatura la prajit pana cand acestea se rumenesc si devin crocante, apoi le scoatem si le asezam pe un servetel sau orice alta hartie absorbanta (pentru a scapa de surplusul de grasime). In cratita in care am prajit afumatura adaugam cubuletele de morcov, ceapa si cartofi (fara a arunca uleiul si grasimea ramase in urma prajirii afumaturii, astfel supa crema de cartofi ne va iesi mult mai gustoasa). Calim cateva minute legumele, cat sa se impregneze cu gustul afumaturii, apoi saram si adaugam un litru si jumatate de apa fierbinte (pentru a nu opri fierberea). Lasam supa la foc aproximativ 25 de minute, apoi scoatem o paleta de legume si le punem intr-un bol, iar pe restul le pasam direct in cratita in care au fiert. Pastram aceste legume nepasate doar pentru ca supa crema de cartofi sa fie putin mai interesanta (adica sa nu fie doar o simpla supa crema, ci sa se simta si niste bucatele de legume), insa nu este absolut necesar sa facem acest lucru. Dupa ce terminam de pasat legumele din cratita, le adaugam si pe cele pastrate si 200 g de smantana grasa (daca vrem o supa crema de cartofi dietetica, atunci putem inlocui smantana cu lapte). In cazul in care supa ni se pare mai groasa decat ne-am dori, o subtiem adaugandu-i putina apa calduta. Mai tinem supa crema timp de trei-patru minute la foc mic, apoi adaugam patrunjelul tocat, piper si sare daca mai este necesar (dupa ce gustam). Pentru a ne bucura de "crocanteala" lor, vom pune suvitele prajite de afumatura in farfurie exact in momentul servirii supei. Daca alegem sa facem o supa crema de cartofi clasica si deci sa pasam toate legumele, atunci pur si simplu taiem inca de la inceput legumele in 4-6 bucati mari (adica inainte de a le cali) si nu ne mai pierdem timpul tocandu-le cubulete.
Supa crema de cartofi cu afumatura reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de supa crema!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

3 comentarii:

  1. Pe mine nu ma atrag supele creme , dar reteta ta ... mmmmm , am salivat toata . Trebuie s-o experimentez , ca altfel mi se inflameaza ceva :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, afumatura e capul rautatilor.. stiam ca n-am pus-o eu degeaba in supa crema de cartofi :D Neaparat s-o experimentezi, cu siguranta va fi mai buna decat orice fel de inflamatie :))

      Ștergere
  2. Foarte buna aceasta supa, tocmai ce am facuto si eu acum cateva zile, am mancat la ea de nu ma mai saturam alaturi de al meu barbat:D

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)