- un avocado
- 2 rosii
- 3 fire ceapa verde
- o legatura patrunjel
- 100 g masline fara samburi
- 100 g branza telemea
- o lingurita oregano (optional)
- 5 linguri ulei (sau ulei de masline)
- 3 linguri zeama de lamaie
- sare si piper
De vreo cativa ani, adica de cand avocadoul a ajuns sa fie accesibil in supermarketuri (iar cand spun accesibil ma refer acum mai mult la pret), salata cu avocado a devenit o prezenta destul de constanta in bucataria mea. Nu doar ca arata bine si suna mediteranean, insa se si prepara foarte usor si rapid. Practic, ingredientele pot fi tocate dupa preferinte si amestecate - mai jos doar detaliez felul in care salata mea a ajuns sa arate asa cum se vede in imaginea retetei. Tocam grosier trei fire de ceapa verde si le punem intr-un vas incapator. Peste ceapa tocata adaugam 100 g de masline (pentru a ne face treaba mai usoara, cel mai simplu este sa cumparam unele fara samburi). Taiem 100 g de branza telemea in bucatele aproximativ egale (de circa un deget/cm cub), peste aceste bucatele presaram cat de cat uniform o lingurita cu oregano (pe ambele parti) si apoi le punem in vasul cu ceapa si maslinele. Daca nu ne place sau nu-l avem in bucatarie, ne putem lipsi de oregano, salata de avocado iese buna si fara acesta. Taiem felii doua rosii, indicat fiind sa folosim niste rosii mai tari, asta pentru a nu risca sa ni se "imprastie" in salata de avocado si sa-i strice aspectul. Tot din acest motiv am taiat feliile destul de mari, pentru a se pastra cat mai bine. Punem in vas feliile de rosii si legatura de patrunjel tocata si ajungem in sfarsit la ingredientul principal al acestei retete de salata: fructul de avocado (da, desi il folosim la retete de mancare, la fel ca si rosia, avocado este de fapt un fruct). Taiem avocadoul pe lungime in doua bucati si rasucim usor pentru a le desprinde de pe sambure (se poate observa in imaginile retetei, avocado are in mijloc un sambure foarte mare pe care trebuie sa-l inlaturam). Daca avem un avocado copt (trebuie sa fie putin moale atunci cand il presam cu degetul), coaja se va indeparta foarte usor, cam la fel cum se indeparteaza coaja unei piersici bine coapte - daca nu, il curatam ca pe un cartof, cu lama unui cutit sau cu un cutit econom (salata cu avocado copt mi se pare ca este mult mai buna, iar cum avocado se coace in cateva zile, n-ar fi rau daca am astepta; trebuie doar sa nu-l tinem in frigider). Impartim fiecare jumatate de avocado in alte doua jumatati pe care le taiem felii subtiri, le punem in vas, apoi tot ceea ce mai avem de facut este sa asezonam salata cu cinci linguri de ulei de masline, trei linguri de zeama de lamaie, sare si piper. Putem face asta fie adaugand pur si simplu ingredientele enumerate in functie de gusturile fiecarui beneficiar al salatei de avocado, fie facem un dressing (amestecand ingredientele intr-un alt vas) pe care apoi il turnam peste salata. Daca vrem neaparat sa obtinem o salata cu avocado aspectuoasa, atunci ar trebui sa folosim o branza cat mai tare (pentru a nu se faramita si imprastia prin salata) si sa nu amestecam salata inainte de a o aduce la masa.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de salata!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Este foarte buna! Multumim.
RăspundețiȘtergereCu multa placere!
ȘtergereNeasteptat de gustoasa! UHHHHH...exact pe gustul meu! Multumesc! Ela T
RăspundețiȘtergere