Chec aperitiv (adică un chec sărat)

Chec aperitiv reteta
Ingrediente reteta Chec aperitiv (chec sarat):
  • 4 oua
  • 4 linguri faina (cu varf)
  • 150 g cascaval
  • 150 g sunca presata
  • 150 g ciuperci
  • 100 g masline (fara samburi)
  • un ardei (rosu, daca se poate)
  • o lingurita praf de copt (rasa)
  • sare si piper
Chec aperitiv ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Ne asteptam la un desert atunci cand auzim de chec, insa in cazul checului aperitiv este vorba despre unul sarat, acesta fiind de fapt un fel de mancare. Reteta este foarte simpla si se poate face cu resturi ramase prin frigider, nu trebuie sa respectam intocmai ingredientele de mai sus. Putem s-o adaptam gusturilor noastre si sa improvizam oricat, atata timp cat tinem cont de urmatorul lucru: numarul oualor folosite trebuie sa fie acelasi cu numarul lingurilor de faina. Dam pe razatoare 150 g de cascaval, taiem bucatele mici (sau fasii) 150 g de sunca presata, un ardei (ideal ar fi unul rosu, pentru a da aspect checului aperitiv), 100 g de masline si 150 g de ciuperci. Punem apoi toate ingredientele intr-un vas incapator si adaugam patru galbenusuri, patru linguri (cu varf) de faina, o lingurita (rasa) cu praf de copt, sare-piper dupa gust si amestecam totul. Daca ni se pare cumva ca nu putem incorpora toata faina, putem sa mai adaugam 2-3 linguri de apa. Batem spuma albusurile si apoi le punem peste compozitia checului aperitiv, amestecand pana cand se incorporeaza in totalitate. Ca in cazul oricarei retete de chec, este obligatoriu sa amestecam compozitia cu grija, pentru a nu strica spuma de albusuri (daca se poate, executand miscari de jos in sus, cu o spatula, fiind exclusa utilizarea mixerului sau telului). Tapetam o forma de chec cu hartie de copt sau o ungem cu putina grasime (ulei, untura, unt, margarina) si turnam compozitia obtinuta. Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem checul aperitiv timp de circa 30-40 minute la foc potrivit (175-180 grade C). Avand cascaval in compozitie, checul nu prea are cum sa iasa chiar perfect "uscat" la sfarsit, deci testul scobitorii nu prea este relevant in cazul de fata. Reteta este pentru doua checuri micute (tavile mele avand dimensiunile 20x7cm). Lectura optionala. In mod normal, mancarea servita inainte de masa este gustarea (aperitivul fiind de fapt bautura alcoolica ce ne deschide apetitul), insa in vorbirea noastra curenta pare a se fi inradacinat folosirea termenului de aperitiv pentru ambele. Asa se si explica faptul ca reteta aceasta este cunoscuta drept "chec aperitiv". In mod normal, eu ma refer la gustare ca la un fel de sinonim al antreului (si as fi numit reteta mai degraba "chec antreu"), insa, daca e sa ne luam dupa regulile clasice ale gastronomiei, antreul este felul servit dupa gustare si peste, acestea fiind servite inainte de felul principal. Complicata si gastronomia asta, nu-i asa? :)
Checul aperitiv sarat taiat felii
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

30 de comentarii:

  1. Ai inceput bine anul! Toate bune in 2015! Oare merge niste amestec mexican - bineinteles bine scurs?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, checul merge facut si cu amestecul mexican de legume. Chiar e mai simpla reteta astfel, scapi de curatat si de tocat :) Un An Nou Fericit!

      Ștergere
  2. stii cumva cate calorii are ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alex, ma gandesc ca probabil cu numaratul caloriilor se ocupa doar nutritionistii adevarati sau producatorii eventual si obligati de lege sa treaca asta pe ambalajul checului. Daca un blogger culinar iti spune numarul caloriilor dintr-o reteta, mai mult ca sigur l-a scos "din burta" :) Imi pare rau ca nu te pot ajuta...

      Ștergere
    2. Fa-ti in cont pe MyFitnessPal sau ia aplicatia si acolo ai optioune sa iti creezi propria reteta. Introduci toate ingreidentele si iti spun ei cate calorii va avea

      Ștergere
  3. Imi pare rau,dar trebuie sa te contrazic:antreul este cel ce se serveste inainte de orice alt fel...dupa cum o spune si numele,a fost creat ca o" intrare"...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, eu nu cred ca-ti pare deloc rau, mai degraba simti o mica satisfactie... o persoana careia ii pare rau sa faca ceva, clar nu face acel ceva decat daca il afecteaza personal sau daca nu are de ales. In fine, nu stiu cum ma contrazici din moment ce eu am specificat faptul ca percep antreul ca fiind un fel de sinonim al gustarii si doar ca regulile CLASICE ale gastronomiei ar spune altceva. Mi-e lene sa caut acum un link unde se pot gasi explicatii detaliate, oricum era vorba despre o lectura optionala - pentru mine este important sa explic cat mai bine modul de preparare al retetei checului aperitiv.

      Ștergere
  4. Am o intrebare la nunta se poate pune pe masa alaturi de altceva nu stiu, poate imi dai o idee.Astept raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  5. daaa...arata super bine si chiar azi o sa-l si fac, nu are cum sa nu fie bun ,iar cu caloriile o rezolvi asa : nu mai maninci nimic altceva dupa el ..si gata...s-a rezolvat..
    ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Rezolvarea poate fi chiar si mai simpla de atat: mancam trei feliute de chec aperitiv - prima ca antreu, a doua ca fel principal de mancare, iar a treia ca desert! :D

      Ștergere
  6. E minunat checuletzul asta pt. aperitiv, fel principal si desert! E delicios si arata formidabil pe masa festiva de craciun/revelion. Singurul neajuns e ca dispare foarte, foarte repede :))
    Referitor la calorii, am calculat eu. Are exact atatea cate trebuie ca sa imi placa si sa mai vreau sa pap o feliutza :)
    Saru'mana pentru masa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Acum mă apuc să -L fac ... revin cu un coment...

    RăspundețiȘtergere
  8. E la cuptor acum...arata f bine. Cred ca si gustul va fi pe masura

    RăspundețiȘtergere
  9. am facut si eu astazi,fff bun si gustos a iesit si nici complicat nu este,se face foarte repede,multumim de reteta

    RăspundețiȘtergere
  10. Super retete si foarte bine explicate. Tot ce am facut de aici a iesit foarte gustos. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Iuliana! Desi meritul nu este in intregime al meu, conteaza foarte mult si persoana care citeste si apoi pune in practica retetele.

      Ștergere
  11. Răspunsuri
    1. Cu placere, Emilia! Inteleg ca ai incercat mai multe retete de-ale mele, cea a checului aperitiv fiind ultima.

      Ștergere
  12. Se poate face si cu salam in loc de sunca presata?

    RăspundețiȘtergere
  13. Îmi place ideea ta de a amesteca gălbenușurile cu faina, apa (necesar sigur!)si apoi cu ingredientele! Bună!

    RăspundețiȘtergere
  14. A iesit suuuuuper !!!!
    Multumesc pt retete. Tortul de mere favoritul familiei

    RăspundețiȘtergere
  15. Suuuper gustos, nici nu stiu cat à durat, à si trecut rpd. .... il voi face pt à 2a oara ��

    RăspundețiȘtergere
  16. Arată super o să-l fac și eu de Paști.Spor la gătit!

    RăspundețiȘtergere
  17. Bună. Am mâncat la cineva si ne-a încântat pe multe persoane. Era super de bun. Dar eu am o problema....Sotul meu nu poate mânca ciuperci....ce pot pune in locul lor? Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna, reteta checului aperitiv are un rezultat extraordinar, este ce a mai reusita de pana acum din incercarile mele. Multumesc frumos, cu siguranta voi mai incerca si altele. Bafta!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte bun si usor de facut!Am adaugat in compozitie spanac proaspat tocat marunt si a iesit super!Multumim pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)