Covrigi pufoşi umpluţi cu nucă

Covrigi cu nuca pufosi reteta
Ingrediente reteta Covrigi pufosi umpluti cu nuca macinata:
  • pentru aluatul covrigilor
  • 500 g faina
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • un cubulet drojdie (25g) sau un plic (7g)
  • o lamaie (doar coaja)
  • pentru umplutura covrigilor
  • 300 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • 100 g unt
  • pentru a unge covrigii
  • un ou
Ingredientele necesare pentru reteta de covrigi cu nuca pufosi
Modul de preparare al retetei:
Reteta este pe baza de aluat dospit, deci vom obtine niste covrigi pufosi cu umplutura din nuca, zahar si unt. Aspectul covrigilor poate fi cel din imaginile retetei mele (cel de melcisor) sau poate fi clasicul cerc. Aluatul covrigilor cu nuca. Incalzim 200 ml de lapte in care punem un praf de sare, 150 g zahar si un cubulet de drojdie (sau un pliculet de 7g drojdie uscata). Amestecam foarte bine pana cand se dizolva complet zaharul si drojdia (laptele trebuie sa fie doar caldut, nu fierbinte, altfel riscam sa ne "omoare" drojdia). Adaugam doua oua si coaja rasa a unei lamai, amestecam pana cand le incorporam in compozitia aluatului si apoi punem o jumatate de pachet de unt aflat la temperatura camerei (daca nu avem unt la indemana, il putem inlocui cu margarina sau chiar ulei). Putem incepe sa punem jumatatea de kg de faina chiar si fara sa mai incorporam in prealabil untul, doar ca ar fi bine sa nu o aruncam acolo, ci sa o presaram treptat (in ploaie), pe masura ce o amestecam in aluatul covrigilor. Cantitatea de faina este orientativa, in practica trebuie sa punem atata faina cata ne este necesara pentru a obtine un aluat ferm si elastic (treaba asta cu "cat cuprinde" ii cam sperie pe incepatori, insa, la momentul respectiv, n-ar trebui sa ne fie prea greu sa apreciem consistenta aluatului, pur si simplu vom vedea cum, pe masura ce-l framantam mai temeinic, vom incepe sa-l simtim din ce in ce mai nelipicios pe maini). Dupa ce-l framanam bine, lasam aluatul la crescut intr-un loc calduros, acoperind vasul cu un prosop. Atunci cand aluatul covrigilor cu nuca pare ca si-a dublat volumul, il impartim in sapte parti egale (obtinand astfel 7 covrigi) si il mai lasam timp de cateva minute, cat sa inceapa iarasi sa cresca. Putem imparti aluatul in cate parti dorim, nu neaparat 7, doar ca trebuie sa avem in vedere faptul ca va trebui sa inghesuim covrigii obtinuti in cazul in care avem de gand sa-i coacem in tava clasica a cuptorului (asa ca s-ar putea sa fie necesara o a doua tava). Asamblarea/ umplerea covrigilor cu nuca. Tapetam blatul de lucru cu putina faina si intindem fiecare bucata de aluat cu sucitorul (sau cu o sticla), incercand sa-i dam o forma oarecum dreptunghiulara (sau foarte ovala - e mai greu de explicat decat de facut, iar cum o imagine face cat o mie de cuvinte, cel mai bine se poate vedea ce si cum in imaginile retetei). Pentru a o intinde cu usurinta, este bine atat sa presaram din cand in cand faina pe foaie si pe sucitor, cat si sa intoarcem foaia de pe o parte pe cealalalta dupa ce rulam de cateva ori sucitorul. Peste foaie intindem uniform un cubulet de unt, dupa care presaram o lingura rasa de zahar (sau adaptam conform gusturilor noastre) si cam tot atata nuca macinata. Taiem foaia covrigului (pe lungime) in suvite subtiri (aproximativ egale), lasand-o netaiata la un capat (cam 1cm) si apoi o rulam pe diagonala incepand de la acel capat netaiat. Obtinem astfel un sul (baton) din care formam un "melc" prin rasucire. Asezam covrigii cu nuca intr-o tava (avand grija sa lasam putin loc intre ei, deoarece in timpul coacerii vor mai creste), ii ungem cu oul ramas (batut putin) si introducem tava in cuptorul foarte bine incins. Coacem covrigii la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ o jumatate de ora.
Covrigi cu nuca pufosi  in tava imediat ce au fost scosi din cuptor
Covrigi cu nuca pufosi reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu nuca!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

3 comentarii:

  1. WOW - m-ai dat pe spate ... Seamănă la nebunie cu covrigii polonezi ( cu care m-am luptat acum vreo 8 ani când mi-a fost tare dor de acasă ) dar felul tău de ai învîrti după ce i-ai tăiat în fâșii pare super de ușor ...ha ha ha scap de a unge toată bucătăria in unt .... Poate am să îi însiropez puțin in tava la sfârșit ... Am cumpărat odată de la Tomis 3 și erau însiropați și așa de buni ... Succes în continuare ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Seamana cu covrigii polonezi, insa mie mi se par mult mai buni! Poate ma influenteaza si aspectul lor (imi place foarte mult felul in care se vede nuca aia iesita printre fasiile de aluat), cine stie? :) Daca-i insiropezi, iti recomand sa lasi macar unul neinsiropat, nu strica sa vezi cum sunt si asa. Apropo de Tomis 3, pe acolo locuiesc si eu.

      Ștergere
  2. Salut,
    am testat reteta propusa de tine. A iesit beton (in sensul de 'extrem de bine'). Ai avut dreptate, nu e necesara insiroparea la final (cornurile ies foarte fragede, se desfac in fasii..) Partea care nu mi-a iesit mie (pentru ca n-am avut rabdare - stau prost cu rabdarea..)a fost topirea zaharului in lapte ( nu s-a topit tot - cred ca s-a topit doar 25%). Deci aluatul n-a fost cum trebuie de dulce, dar.. am compensat pe traseu marind cantitatea de zahar din umplutura cu unt. Alta chestie pe care am facut-o - tot ca sa repar eroarea cu aluatul - pe la jumatatea timpului de coacere (cam dupa 13 minute sa zic) am pus pe fiecare covrig doua-trei linguri de sirop facut din lapte si zahar brun (i-a dat si culoarea pe care trebuia sa i-o dea oul). Am renuntat la oul ala cu care trebuia sa ung inainte de a le baga in cuptor - deci le-am bagat fara sa le ung. Next time fac exact cum am zis, ca-s curioasa de rezultat.
    Mi-a placut cel mai tare modul in care s-au copt, cum au crescut in cuptor (absolut impresionant).
    Iti citesc blogul de vreo doua zile (ai multe retete interesante). Tot respectul:)
    ps: eu sunt din Tomis Nord, Constanta

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)