Prăjitură "Felie de lapte"

Prajitura Felie de lapte reteta
Ingrediente reteta Prajitura Felie de lapte:
  • pentru blat
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri gris
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • un pliculet praf de copt (10 g)
  • pentru crema
  • 200 ml frisca lichida
  • un pliculet gelatina (10 g)
  • 200 ml lapte condensat (sau il facem noi)
  • pentru laptele condensat
  • 200 ml lapte
  • 200g zahar
  • 50 g unt
Prajitura Felie de lapte - lista cu ingredientele retetei
Modul de preparare al retetei:
Prajitura asta "felie de lapte" este practic varianta "de casa" a celebrei prajiturele nemtesti pe care o vedem prin rafturile tuturor magazinelor, doar ca, necunoscand germana, eu m-am prins destul de tarziu :) Are un ingredient oarecum exotic pentru gusturile mele - laptele condensat - care totusi poate fi cumparat din multe locuri. Insa, daca nu reusim sa il gasim in comert, ni-l putem prepara si singuri (voi explica cum la sfarsitul retetei, nu este nimic complicat). Blatul feliei de lapte. Separam patru albusuri de galbenusuri si batem spuma albusurile cu un praf de sare. Dupa ce albusurile isi maresc vizibil volumul, incepem sa adaugam treptat 100 g de zahar si continuam sa mixam pana cand acesta se topeste si obtinem o spuma tare si lucioasa (bezea). Intr-un alt vas, amestecam foarte bine cele patru galbenusuri ramase si turnam peste ele 100 ml de ulei (in fir subtire, exact cum procedam la prepararea maionezei). Apoi punem galbenusurile cu ulei in bezeaua de albusuri si amestecam cu grija pana cand se incorporeaza, incercand sa mentinem bezeaua cat mai pufoasa. Adaugam in compozitia blatului feliei de lapte cate doua linguri de cacao, gris si faina (pentru a fi siguri ca praful de copt se va distribui uniform in compozitie, il amestecam cu faina). Incorporam "prafurile" cu miscari usoare, de jos in sus, avand grija sa nu ne ramana cocoloase si apoi turnam totul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Introducem tava in cuptor dupa ce l-am incins si coacem blatul prajiturii la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 20-25 de minute (pana cand trece "testul scobitorii", daca vrem sa fim 100% siguri). Nu taiem blatul imediat ce-l scoatem din cuptor, ci dupa ce s-a racit - il taiem pe lungime, latime sau chiar adancime, in functie de marimea tavii folosite la coacere (a mea avea 35x25cm si am taiat blatul pe latime, dupa cum se poate observa in imaginile retetei). Crema feliei de lapte. Punem un pliculet de gelatina la hidratat in 100 ml de apa, iar dupa 10 minute o punem la topit la bain-marie (adica asezam vasul cu gelatina deasupra unei cratite cu apa, pentru a se topi de la aburii degajati). Trebuie sa avem grija ca gelatina DOAR sa se topeasca si sa devina lichida, NU sa si fiarba (pentru ca astfel isi va pierde proprietatile de coagulare). Turnam gelatina topita peste 200 ml de lapte condensat, le amestecam si apoi le punem peste 200 ml de frisca (adica frisca lichida deja mixata conform instructiunilor de pe ambalaj). Amestecam foarte bine si introducem in frigider pentru cateva minute crema (lichida), pentru a se "lega" putin (insa nu prea mult, pentru ca se va intari si nu o vom mai putea intinde). Apoi o intindem peste prima foaie de blat, o acoperim cu cea de-a doua foaie si introducem prajitura in frigider (dupa vreo ora ar trebui sa se intareasca indeajuns). Putem transforma felia de lapte intr-o prajitura mai elaborata decorand-o dupa preferinte (mie imi place imbracata in ciocolata). Iar daca vrem o prajitura mai aromata, ii putem pune esenta preferata atat in blat, cat si in crema.
Laptele condensat atat de necesar feliei de lapte se prepara destul de simplu: punem la fiert 200 ml de lapte impreuna cu 200 g de zahar si 50 g de unt. Atunci cand amestecul incepe sa fiarba, dam focul mic (fiindca laptele face spuma si se revarsa din cratita) si il mai lasam aproximativ 20 de minute, timp in care "scade" si incepe sa devina vascos. Dupa ce luam cratita de pe foc, lasam laptele condensat sa se raceasca si apoi il introducem in frigider unde il tinem timp de doua-trei ore. Cu cat timp il tinem mai mult in frigider, cu atat laptele condensat se va ingrosa mai mult. Atentie! a nu se confunda laptele condensat cu laptele pe care-l folosim la cafea...
Prajitura Felie de lapte reteta de casa
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

17 comentarii:

  1. O prajiturica delicioasa, copiii, si nu numai ,o adora.

    RăspundețiȘtergere
  2. O daaaa...acum stiu ce praji fac in weekend. Multumesc de reteta! P.S: Lapte condensat se gaseste in Auchan marca proprie ambalaj tip conserva. Am cautat ff mult tp. prin diverse magazine pana sa-l gasesc. Acum ca ne-ai dat si reteta lui imi e tare ciuda pe tp.-ul pierdut prin magazine :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te scuteam de cautare daca publicam mai devreme felia de lapte... :) Nu mi-am dat seama ca laptele condensat s-ar gasi chiar atat de greu, eu i-am scris reteta gandindu-ma mai mult la cei care se sperie de ingrediente de care nu prea au auzit sau pe care le folosesc foarte rar in prajituri.

      Ștergere
  3. Acum o incerc, dau un feedback cand e gata. Am facut acum 2 zile Televizor si a iesit super, dar blatul alb a iesit cam gros, data viit. fac din 6 oua. :D
    Maria.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce denumiri au si retetele astea :)) Sper ca n-a iesit si blatul feliei de lapte la fel de gros ca al prajiturii televizor :D

      Ștergere
  4. Am incercat si eu aceasta prajitura si copii au fost foarte fericiti, multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Alexa! Uneori, prajitura asta reuseste sa-l faca fericit chiar si pe copilul din noi :)

      Ștergere
  5. Totusi, cum faci sa nu curga de pe blat crema, care trebuie sa fie usor moale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, crema este usor moale inainte sa introducem prajitura in frigider, insa nu atat de moale incat sa curga. Bine, nu zic acum ca nu este posibil sa curga putina crema, insa nu atat de multa incat sa ne facem griji in legatura cu asta.

      Ștergere
  6. Buna,
    Se poate inlocui grisul din compozitia blatului cu faina? Sotul meu se plange ca ii <> in dinti atunci cand se infrupta din prajiturica.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Mihaela! Daca pe sot il deranjeaza grisul din blatul prajiturii, mai simplu ar fi sa inlocuiesti cu totul reteta blatului - poti alege orice blat tip pandispan din retetele mele. Daca nu te descurci sa gasesti unul, spune-mi - si-ti recomand eu o reteta de pe site.

      Ștergere
  7. Buna,
    Am inlocuit grisul cu o lingura de faina si una de cacao si a iesit delicios blatul,nici nu ai zice ca am renuntat la gris. Am experimentat crema in mai multe variante, ciocolata, caramel... un deliciu. Toata lumea a fost impresionata, dar pentru mine varianta simpla e cea mai buna. Acum framant de zor la mucenici. Multumesc mult pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, inseamna ca reteta tocmai a devenit mai simpla :) Probabil am sa incerc si eu, mai ales ca nu am intotdeauna gris in bucatarie... Sa stii ca trebuie sa-ti multumesc si eu pentru faptul ca alegi sa prepari si alte retete de-ale mele, deci suntem chit ;)

      Ștergere
  8. Bună,
    Când amestec laptele cu frișca,
    Frișca este lichida sau bătută?

    Mulțumesc pentru ajutor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frisca lichida este batuta atunci cand o amestecam cu laptele condensat, nu mai este lichida. Se si poate vedea ca frisca este batuta daca maresti imaginea din timpul prepararii - multa lume nu-si da seama ca acele imagini micute se pot mari dand click pe ele. Spor la treaba, sper sa fii multumita de prajitura!

      Ștergere
  9. Buna! Am incercat si eu acum doua zile reteta si a iesit fantastic - a fost gustata de colegi, de familie si de rude, si toti s-au indragostit de prajiturica. Am dublat compozitia atat in ceea ce priveste blatul, cat si in ceea ce priveste crema; intr-adevar, atunci cand asezi crema pe blat, aluneca foarte putin pe alocuri, insa dupa ce se odihneste in frigider, se poate taia partea respectiva fara sa stricam aspectul prajiturii.
    Am intampinat o singura problema - cu frisca. Dintr-un motiv sau altul, oricat am batut-o cu mixerul, nu a vrut sa se ingroase (cu mentiunea ca a stat in frigider aprox 18 ore inainte, deci era la temperatura potrivita). Am decis sa o folosesc asa - batuta doar pe jumatate - si am lasat-o in frigider cam o ora inainte sa o intind pe blat. A iesit demential chiar si asa!
    Multumim pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna! hop si eu la tine aici pe blog, cu o nevoie acuta de dulce. Problema nr 1: nu avem lapte condensat. Problema nr 2: avem nici unt. Cum lenea e mare, am pus margarina (sclifositii sa se abtina). Problema nr 3: dupa timpul de fierbere a trecut (trecuse bine ca framantasem si infipsesem in cuptor niste chefle) dl lapte condensat arata intr-un mare fel. Solutia: mixerul. Deci dupa ce l-am fiert si margarina se ridica asa cumva la suprafata, combinata cu zahar (ca si cum se taiase), amestecul fierbinte l-am bagat la mixer pt vreo 5-10 minute, turatie mareeeee. A iesit perfect. Asa ca, daca mai sunt ametite ca mine care nu au unt, si vor sa foloseasca margarina.... exista o solutie :)

    RăspundețiȘtergere

.