Prăjitură cu lămâie

Prajitura cu lamaie reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu lamaie:
  • pentru blat
  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 4 linguri ulei
  • 4 linguri apa
  • pentru crema
  • 500 ml lapte
  • un pachet de unt (200 g)
  • o lamaie
  • 5 linguri faina
  • 5 linguri zahar
  • pentru decor
  • o tableta de ciocolata alba (100 g)
Prajitura cu lamaie ingredientele retetei
Modul de preparare al retetei:
Pentru aceasta prajitura cu lamaie vom prepara un singur blat (pe care apoi il vom taia in doua) si o crema simpla cu care vom "unge" ambele bucati ale blatului, totul fiind acoperit la sfarsit cu ciocolata alba rasa. Blatul prajiturii cu lamaie. Separam albusurile celor opt oua de galbenusuri si le batem spuma (adaugandu-le si un praf de sare la inceput). Atunci cand spuma de albusuri s-a intarit, adaugam opt linguri de zahar (treptat, nu toate deodata) si continuam sa mixam pana ce se topeste zaharul si obtinem o bezea tare. Amestecam galbenusurile cu patru linguri de apa si patru linguri de ulei, dupa care punem compozitia rezultata peste bezeaua de albusuri. Amestecam cu grija si apoi adaugam, pe rand, cele opt linguri de faina. Pentru ca blatul prajiturii cu lamaie sa ne iasa cat mai pufos, va trebui sa pastram bine spuma de albusuri, iar pentru asta vom amesteca incetisor, executand miscari de jos in sus. Este indicat sa presaram faina cat de cat uniform deasupra compozitiei prajiturii (in ploaie), nu sa "descarcam" pur si simplu fiecare lingura (astfel evitam formarea cocoaselor de faina). Tapetam o tava cu hartie de copt si turnam compozitia blatului (tava mea are dimensiunile 25x35 cm). Incingem bine cuptorul inainte sa introducem tava si coacem blatul prajiturii cu lamaie la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 30-40 de minute (dar cel mai sigur este daca trece testul scobitorii - aceasta trebuie sa nu iasa umeda atunci cand intepam blatul). Crema prajiturii cu lamaie. Punem intr-o cratita cinci linguri de faina impreuna cu cinci linguri de zahar, turnam o jumatate de litru de lapte si amestecam totul foarte bine, pentru a se "desface" faina. Punem amestecul rezultat la foc mediu si il lasam sa fiarba pana cand incepe sa se ingroase (avand grija sa amestecam destul de des, deoarece tinde sa se lipeasca de fundul cratitei si astfel crema noastra ar capata un gust de afumat). Dupa aproximativ 15 minute, adica atunci cand amestecul de faina, zahar si lapte s-a ingrosat si a capatat consistenta unei budinci, luam cratita de pe aragaz si adaugam zeama si coaja rasa a unei lamai. Asteptam pana cand se raceste crema de lamaie si adaugam un pachet de unt aflat la temperatura camerei (deci trebuie sa-l scoatem din timp din frigider). Apoi amestecam bine, pana cand untul se incorporeaza in crema. Asamblarea prajiturii cu lamaie o vom face dupa ce blatul s-a racit, nu imediat ce-l scoatem din cuptor. Taiem blatul in doua parti simetrice (pe lungime sau latime, in functie de marimea tavii folosite de fiecare pentru coacere). Punem peste prima bucata de blat trei sferturi din crema de lamaie, asezam deasupra cea de-a doua bucata de blat peste care apoi intindem uniform restul cremei. Decoram prajitura razuindu-i deasupra o tableta de ciocolata alba (care va adera destul de bine la crema lipicioasa). Inainte de servire, va trebui sa tinem prajitura cu lamaie in frigider timp de cateva ore, pentru a se intari si stabiliza crema (altfel va fi mai greu de taiat). Pentru cei care doar au frunzarit reteta, atrag atentia asupra faptului ca blatul si crema trebuie neaparat sa fie reci atunci cand asamblam prajitura.
Prajitura cu lamaie reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. Cred ca este delicioasa.Trebuie sa mi-o notez neaparat.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. Se poate inlocui faina cu cacao?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti adauga o lingura de cacao (plus cele 5 de faina), nu are rost sa inlocuiesti faina cu cacao - faina fiind cea care "leaga" crema de lamaie. Doar ca atunci ar cam trebui sa renunti la lamaie si sa o inlocuiesti cu niste esenta de rom, s-ar potrivi mai bine.

      Ștergere
  3. Multumesc pentru raspuns !

    RăspundețiȘtergere
  4. Super prajitura,am facut-o de 2 ori,nu am decorat-o cu ciocolata alba ci cu zahar vanilat :-),gusturile nu se discuta.Chiar azi am refacut reteta si am avut clienti la fiecare bucatica.Foarte buna si uzuala reteta,nu are ingrediente complicate si rezultatu-i minunat.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu, care ma gandeam ca am ales cel mai simplu mod de a decora prajitura... :))) Deci se poate simplifica si mai mult reteta!

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)