Budincă de orez

Budinca de orez reteta
Ingrediente reteta Budinca de orez:
  • 250 g orez
  • un litru lapte
  • 200 g zahar
  • 4 oua
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1-2 lingurite esenta de vanilie
  • 100 g unt
Budinca de orez ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Sunt diverse retete care ne invata sa preparam budinca de orez, desi rezultatul unora nici macar nu ar trebui numit astfel, din punctul meu de vedere - am vazut ca unii numesc budinca de orez chiar si banalul orez cu lapte a carui reteta am publicat-o de ceva vreme (reteta). Nu am pretentia ca reteta mea este cea mai buna sau ca celelalte ar fi gresite, insa mi se pare ca aceasta se apropie cel mai mult de ceea ce percep eu a fi budinca de orez. Budinca sau nu, cu siguranta rezultatul acestei retete este ceva mult mai rafinat comparativ cu acel orez fiert cu lapte pe care-l mancam in copilarie. Spalam 250 g de orez in cateva ape pentru a elimina murdaria si o parte din praf/ amidon (amidonul este cel care face orezul sa devina lipicios atunci cand este fiert mai mult decat ar trebui). Putem spala orezul budincii si sub jet de apa, insa cel mai bine este sa o facem intr-o cratita - turnam apa peste orez, il rasfiram putin cu mana si inlaturam eventualele impuritati care ar trebui se ridice la suprafata, apoi improspatam apa si repetam de cateva ori. Punem la fiert un litru de lapte intr-o cratita, adaugam orezul spalat, 200 g de zahar si un praf de sare. Dupa ce laptele cu orez incepe sa clocoteasca, dam focul spre mic si lasam sa fiarba incet aproximativ o jumatate de ora (de fapt pana cand orezul este fiert, deci nu strica sa-l incercam inainte de a-l lua de pe foc). Apoi adaugam in compozitia budincii de orez trei sferturi din cantitatea de unt (adica 75 g), o jumatate de lingurita cu scortisoara si o lingurita sau doua cu esenta de vanilie (cantitatea esentei poate varia foarte mult datorita faptului ca aceasta se gaseste pe piata in diferite concentratii/ calitati, adica unele sunt mai puternice, pe cand altele sunt aproape apa chioara si e posibil ca budinca de orez sa aiba nevoie de foarte multa esenta pentru a se aroma). Ca sa ne facem o idee, orezul cu lapte trebuie sa aiba o consistenta cremoasa la terminarea prepararii termice. Lasam compozitia budincii de orez la racit, timp in care separam albusurile de galbenusuri si batem spuma tare albusurile. Dupa ce orezul cu lapte ajunge la temperatura camerei, incorporam pe rand cele patru galbenusuri (nu toate deodata) si apoi adaugam spuma de albusuri. Trebuie sa manevram cu mare grija albusurile batute si sa amestecam de jos in sus, pentru a nu se lasa prea mult. Folosim restul de unt (25 g) pentru a unge un vas termorezistent (daca nu avem unul, putem folosi o cratita normala) si apoi turnam in vas compozitia budincii. Incingem foarte bine cuptorul, introducem vasul cu budinca de orez si o coacem la foc mediu timp de aproximativ 30 de minute (175 grade C). Este indicat, mai ales daca avem un cuptor care nu coace impecabil, ca spre sfarsitul coacerii sa verificam din cand in cand pentru a nu se arde prea tare crusta de deasupra si este de preferat sa o lasam la racit inainte de a o consuma. Asa cum se poate observa in imaginile retetei, eu am turnat putina miere deasupra fiecarei felii dupa ce am taiat budinca de orez, insa aceasta este buna si cu dulceata, sos de ciocolata sau chiar simpla. Vasul in care am copt budinca are diametrul 20 cm.
Budinca de orez reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de budinca!
Pofta buna Ţi-a plăcut reţeta? Recomand-o! anunturi

16 comentarii:

  1. Merge mancata si rece? (daca tot e vara :) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mie budinca de orez mi se pare chiar mai buna atunci cand e scoasa de la frigider.

      Ștergere
  2. Noi cred ca suntem nevoiti sa-ti dam dislike pana peste patru luni si un pic. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Va reintoarceti in forta, exact in perioada sarbatorilor... adica atunci cand se mananca cel mai mult :D

      Ștergere
  3. Desi este o reteta oarecum ciudata, arata bine si parca ma chema sa o gust, motiv pentru care nu pot decat sa iti multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atunci iti multumesc si eu pentru sansa acordata budincii de orez... de acum depinde numai de ea daca te convinge sau nu s-o mai prepari si altadata :)

      Ștergere
  4. Gustoasa si simplu de realizat! Multumim pentru reteta!

    Am incercat-o astazi cu o mica modificare: am scazut cantitatea de zahar la 160g (si tot imi pare destul de dulce, data viitoare voi pune chiar mai putin) si am adaugat stafide in compozitie. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesanta ideea cu stafidele, eu le folosesc doar la budinca de paste (reteta). La partea cu zaharul mi-e aproape imposibil sa satisfac toate gusturile, asa ca mai bine fac toate dulciurile pe gustul meu :) Interesant mi se pare factul ca, desi de obicei eu mananc mai dulce in general, am avut surpriza sa aud si oameni care ar fi preferat sa fie mai dulci anumite retete :)

      Ștergere
    2. Desigur, cantitatea de zahar este o optiune personala. Eu incerc sa il mai reduc din alimentatie, pe cat posibil, iar la aceasta budinca, scaderea cantitatii de zahar nu a afectat gustul dulce. :)

      Stafidele au adaugat o nota fructata, usor racoritoare, care mie mi-a placut.

      Ștergere
  5. Cred ca voi incerca si eu reteta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu m-am indragostit de aceasta budinca,de vreo 3 luni o prepar in fiecare sambata....e delicioasa ! Am incercat si varianta tapetarii cu pesmet si nu prea e pe gustul meu.In plus am adaugat stafide puse putin in apa si e minunata :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ar trebui sa iei o pauza sambata asta, s-ar putea sa te saturi de atata budinca de orez daca-o tii tot asa. Cel putin eu asa patesc :) Cred ca e buna cu stafidele alea, si eu pun stafide in budinca de paste si-mi place cum se simt.

      Ștergere
  7. :) iau pauza dar ce gatesc in schimb?ceva cu nuca multa si stafide eventual

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are deloc stafide, insa are nuca multa: o prajitura cu nuca si crema de vanilie - RETETA. Mie-mi place foarte mult.

      Ștergere
  8. Este asemanatoare budincii de gris...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe cea de gris n-am incercat-o... dar cum retetele de budinca sunt simple si foarte usor de preparat, cred ca o sa-i vina si ei randul, cat de curand :)

      Ștergere

.